Orban, foc și pară: „Judecătorii CCR, în conflict de interese”, „un îndemn la anarhie”

Premierul Ludovic Orban a lansat un atac la CCR, după ce Curtea a declarat neconstituțională abrogarea pensiilor speciale. Orban a spus că judecătorii Curții sunt în conflict de interese, fiind beneficiari de pensii speciale.

Orban a declarat că, prin decizia luată, Curtea Constituțională a demonstrat că nu vrea existe dreptate în sistemul de pensii.

„Curtea Constituțională a arătat că nu vrea să existe dreptate în sistemul de pensionare, că urmărește să mențină un sistem privilegiat de calcul al pensiilor pentru categorii care de-a lungul timpului au beneficiat de diferite legi speciale care au permis un calcul al pensiei diferit de calculul pensiei pe baza principiului contributivității. Ca Partid Național Liberal am susținut constant necesitatea ca principiul fundamental care să stea la baza calculului pensiei să fie fie principiul contributivității, singurul just, legitim. Singura excepție pe care noi o susținem este privitoare la pensiile de serviciu ale cadrelor militare”, a spus Orban.

Potrivit acestuia, judecătorii Curții Constituționale sunt într-un conflict de interese.

„Din păcate acest nou demers de a încerca să punem ordine în sistemul de pensii a fost zădărnicit de o Curte Constituțională care conține oameni care nici măcar n-ar trebui sau n-ar avea dreptul să judece astfel de sesizări, pentru că ei înșiși sunt beneficiari de pensii speciale și se află într-un vădit conflict de interese”, a declarat premierul.

El a spus că va încerca să refacă legea ținând cont de observațiile CCR.

Despre decizia de neconstituţionalitate a amenzilor, premierul Ludovic Orban a declarat că CCR „este de partea celor care încalcă legea” și, mai mult, decizia „are un vădit caracter politic”.

„Exact ca şi în alte decizii luate de actuala Curte Constituţională în perioada lui Dragnea şi decizia asta arată că actuala Curte Constituţională este de partea celor care încalcă legea, de partea celor care încalcă regulile, sancţionând pe toţi cetăţenii corecţi, pe toţi cet care au respectat reglementările, pe toţi cetăţenii care au respectat regulile care au fost impuse în perioada stării de urgenţă”, a declarat Ludovic Orban.

El a mai spus că, prin această decizie, Guvernul și autorităţile „sunt aproape împiedicate” să apere sănătatea şi viaţa românilor.

„Prin această decizie se poate ajunge la situaţia în care autorităţile să nu mai poată să dea nicio amendă pentru încălcarea unor reguli stabilite în perioada stării de urgenţă. Este o decizie care mă şochează, este o decizie care are un vădit caracter politic şi care se sitează pe linia deciziilor luate în favoarea minorităţii extrem de reduse care nu respectă legea, care încalcă legea şi nesocoteşte majoritatea zdrobitoate a cetăţenilor români care respectă legea şi care s-au comportat responsabil”, a adăugat premierul.

Liderul deputaților liberali, Florin Roman, întreabă cum pot niște beneficiari ai pensiilor speciale să judece desființarea acestora.

„Judecătorii speciali ai CCR nu-şi taie privilegiile. Întrebarea legitimă a PNL este cum pot nişte judecători ai CCR, beneficiari de pensii speciale, să judece cu bună-credinţă, desfiinţarea pensiilor speciale? O altă întrebare este dacă vreodată, în România, cât timp judecătorii CCR beneficiază de privilegii şi de cumul pensie-salariu, vom putea avea o decizie favorabilă desfiinţării pensiilor speciale?”, spune Florin Roman.

Potrivit acestuia, PNL a fost singurul partid care a dus la vot final o asemenea lege, care prevede anularea pensiilor speciale, inclusiv cele ale judecătorilor CCR.

„A fost atacată de aşa-zisul Avocat al Poporului, care a luat o decizie împotriva poporului român, ce respinge pensiile speciale! Vom aştepta punctul de vedere al CCR şi vom reveni cu un nou act normativ care sa ţină cont de motivarea CCR! Ruşinoasă şi dezonorantă decizie!”, a mai spus liderul deputaților liberali.

Judecătorii CCR au decis miercuri că abrogarea pensiilor speciale, inclusiv ale magistraţilor, dar cu excepţia militarilor şi poliţiştilor, este neconstituţională.

CCR a declarat neconstituţională ordonanţa de urgenţă prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanţelor militare.

Totodată, Ludovic Orban a atacat Curtea Constituțională, după decizia privind neconstituționalitatea amenzilor date în perioada stării de urgență.

Premierul a susținut miercuri că decizia Curţii Constituţionale se situează „pe linia deciziilor care sunt luate în favoarea minorităţii extrem de reduse care nu respectă legea”, nesocotind „majoritatea zdrobitoare”, de peste 98%, care s-au comportat „responsabil” în această perioadă.

„Exact ca şi în alte decizii luate de actuala Curte Constituţională în perioada lui Dragnea, şi decizia aceasta arată că actuala CCR este de partea celor care încalcă legea, de partea celor care încalcă regulile, sancţionând pe toţi cetăţenii corecţi, pe toţi cetăţenii care au respectat reglementările, care au respectat regulile care au fost impuse în perioada stării de urgenţă prin ordonanţe militare. Practic, prin această decizie, Guvernul, autorităţile, se poate spune că aproape sunt împiedicate să apere sănătatea şi viaţa românilor. Prin această decizie se poate ajunge la situaţia în care autorităţile să nu mai poată să dea nicio amendă, pentru încălcarea unor reguli care sunt stabilite în perioada stării de urgenţă. Este o decizie care mă şochează, care are un vădit caracter politic”, a declarat Orban, în cadrul unei conferinţe de presă, la Academia Tehnică Militară.

El a adăugat că Guvernul va căuta o „cale legală care să permită autorităţilor” să lupte „în mod eficient împotriva celor care nu respectă regulile” şi generează riscuri de răspândire a virusului.

„Cu siguranţă, vom găsi soluţii constituţionale şi legislative”, a afirmat Orban.

În opinia sa, decizia CCR reprezintă „o invitaţie pentru fiecare cetăţean la nerespectarea legii” şi a regulilor stabilite pe durata stării de urgenţă.

„Practic, este un îndemn la anarhie şi este un îndemn la un comportament incorect faţă de societate şi faţă de semeni”, a spus Orban.

CCR a declarat neconstituţională ordonanţa de urgenţă prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanţelor militare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

28 de Comentarii

  1. Orbanezu la fel ca prea bronzatul inca nu sunt capabili sa procesese ideea principala. Si anume ca CCR-ul nu poate fi invins cu legea in mana
    Nu din cauza ca ar fi super eroi ci pe simplul motiv ca parlament ul le-a daruit „tutulol” pensiile speciale. Ma indoiesc ca trompeta asta pe post de prim ministru va refuza sa o incaseze pe a lui cand va fi vremea
    Daca mai apuca vremea aia

  2. Orban sa ne spuna de ce trebuie Romania sa-i trateze pe sparanghelistii imbolnaviti in Germania din cauza conditiilor mizere in care i-au tinut germanii in zonele infectate cu covid. Tanti Merkel isi bate joc de noi si ii trimite acasa’ pe banii nostri ca noi platim si avionul si tratamentul.

  3. Orban la trimis pe Slugarel Toader la tomberonul istoriei!Probabil mufat la o pensie speciala,ca a fost procuror si in CCR!
    „Tudorel Toader ,o rusine pentru Romania”!

  4. Țugurlane!!! Ai vrut sa inrobesti poporul cu jegurile rate de amenzi astronomice!!! Sa acoperiti furtul de cele 6 luni liberale cu banii poporului…un fel de FNI sunteti voi PNL!
    SICTIR SCLAVILOR!

  5. Conlocuitorul fecior de securist stalinist legendat pe „dreapta” ca securist stalinist acoperit face o mare confuzie si o stie, altfel nu monta aceasta noua diversiune, o lege care nu-i include pe supergradatii militari si care incalca dreptul constitutional la PENSIA STABILITA PRIN LEGE!!! Prin legea stramba pe care au votat-o in cor cu kgb-istii ilescieni pentru
    plata princiara a SLUGILOR STATULUI SECURIST, ticalosii care asigura controlul Romaniei cu cnutul legilor si Justitiei strambe!Ca e tembel acest zdranganitor de mandolina stiam, dar sa acuzi de conflict de interese judecatori constitutionali
    pe motiv ca vor primi pensii speciale e scelerat, intr-o idee schi zoo frena asemanatoare putand contesta pe „conflict de interese” deciziile pe orice chestiuni de legislatie, in special exceptiile de neconstitutionalitate vizand articole din Constitutie, acestea fiind resortul lor…Ratiunea existentei CCR si interesul CCR de a apara Constitutia e cumva conflict
    de interese?

  6. Alo SICA mandolina de cad mama ma-sii de viata comentezi tu din functia de prim-ministru ilegal constituit, hotararile constituionale „erga omnes” ale CCR! Huuo panarama cu motor care crezi stapan de scalvi pe plantatie la sparanghel! La lada de gunoi cu toti handicaptii juristi liberali! Ludovice, tu nu ai nicio vina ca esti „destept” impreuna cu seful tau nemijlocit! Niste leprosi liberali care faceti numai ce vreti voi in Romania fara sa tineti cont de legile in vigoare!

  7. Bovinul de Mandolina este un stupid perpetuu. El nu-si da seama ca este permanent in conflict de logica.
    Ptr specia din care face parte acest specimen, CCR era perfecta pe vremea lui Zegrean. CCR-ul lui Zegrean nu mai era in niciun conflict de interese cand vota intr-o luna ca o lege este constitutionala, iar in luna urmatoare exact aceeasi lege nu mai era deloc constitutionala, ptr ca asa le ordona Basescu…..[Leo]

  8. BA ROMANILOR ATI ADUS STRAINI DE ETNIA ROMANA SA VA CONDUCA???? ACUM VA LUATI UE…INCOMPATIBILI SINT EI CA NU SUNT ROMANI.

  9. Observ ca atunci cand clanului Majestatii sale K von Sparanghel nu-i convine o decizie a justitiei o critica! A fost o vreme cand aceste persoNULITATI cereau ca deciziile justitiei, a CCR sa nu fie comentate sa nu sa puna presiune politica pe cei ce judeca. Adevarat e ca spuneau astea referitor la PSD si doar cand deciziile procurorilor, judecatorilor, CCR, erau nefavorabile guvernului PSD. Ei uite ca PNLepra exact asta face acuma. Cu bocancii in justitie.

  10. Nu sunt pesedist si nici penelist si nici un alt …ist. Cand vine vorba de politica, nu cred ca partidele sunt importante ci oamenii, partidele conteaza doar in masura in care aduc oameni pregatiti la conducerea tarii, care performeaza acolo unde sunt pusi, de unde vine si bunastarea in nivelul de trai.
    Daca coruptia este principala cauza a problemelor economiei romanesti, iar cei de la PSD sunt cei mai corupti, inseamna ca in timpul guvernarilor PSD economia a mers cel mai prost, dar cifrele spun altceva, unul din guvernele PSD a fost cel mai performant d.p. d. v. economic, pe cand unul din guvernele de dreapta, PDL – Boc,a fost cel mai slab; sa nu vina nimeni cu motivul crizei economice de atunci, deoarece in timpul acelei crize intr-o alta tara, Polonia, economia nu a regresat sau stagnat, ci a avansat. Daca se face o medie a performantelor economice, cei de la PSD sunt peste cei de dreapta. Cum ramane atunci cu teoria coruptiei care afecteaza economia, iar guvernele PSD sunt cele mai corupte? Realitatea fiind alta, aceasta arata ca cei care sustin aceasta teorie bat campii. Daca coruptia este principala cauza a slabei performante economice, atunci, privind la rezultatele economice ale guvernelor ce s-au succedat la conducerea tarii, reiese ca cele mai corupte guvernari au fost cele de dreapta, exceptie facand guvernul Tariceanu.
    Cum ramane atunci cu cei declarati anticoruptie, care-i prezinta pe cei de dreapta mai putin corupti? Nu sunt acestia doar niste propagandisti si atat, niste mincinosi?

  11. Ghinion mare cât un Hans, pentru cetătenii unei țări când nici prim ministru nici președintele nu vor că accepte că sunt lucrui și situații de competența lor pentru care nu-i duce capul. De une nui… Și atunci în organizarea statelor există instituții care să corecteze sau să blocheze erorile primului, minstru, ale miniștrilor, ale președintelui, ale etc…

  12. Ești jalnic(ă). Ce naiba cauți aici cu un comentariu despre Tudorel Toader?
    Mai lasă schnapsul ăla. Încearcă cu spirt d-ăla șmecher, poate scăpăm de co-
    mentariile tale.

  13. Bă Mandolina, nu mai bea mă spirt ca nu vezi sa citesti și nu înțelegi ce spune Curtea pe aceasta tema , acum dar și mai de mult.Sica, nu trebuie sa-ți fie rușine obrazului sa arunci un ochi pe proiectul pesedeilor care taxează/impozitează pensiile în așa fel încât Curtea nu mai are ce face!Dacă vrei cu adevărat sa le tai pensiile speciale promovează proiectu’pesedeilor.Dacă nu ,fă-ca lucrezi!

  14. D-l Orban, ai grija cand te pui rau cu CCR, Av. Pop, si magistratii carora vrei sa le confisti pensile. Nu te vad in clar.

  15. Excepția acceptată de Orban și PNL se referea la cadrele militare și polițiști. Pentru pensiile militare (inclusiv ale polițiștilor) statul a alocat anul trecut 8 miliarde lei. Pentru restul pensiilor speciale, un miliard de lei. Deci doar o
    mică parte a pensiilor speciale ar fi fost eliminate, în cazul în care legea ar fi ajuns în Monitorul Oficial. Am fi asistat
    la clasica frecție la un picior de lemn. Normal că Orban e ofticat că a fost „faultat” de CCR. Altfel, ce-ar mai fi ieșit
    el pe „sticlă” să se dea tare în fața poporului cu un fleac.

  16. Am scris si ieri. Cand este vorba de orice fel de legislatie, actualul premier este tractorist. Plodul de securist vorbeste sau din prostie sau pentru ca altii il obliga.

  17. E prea mult ! Individul ăsta, pus ca o paiaţă în fotoliul de premier, îndrăzneşte să-l numească în batjocură pe prof.Tudorel Toader – Măgărel Toader ! Diferenţa dintre ei e ca de la un medic la boschetar şi totuşi cel din urmă, adică orban îşi permite să jignească în ultimul hal !

  18. Membrii CCR nu sunt doar in conflict de interese, ci sunt in conflict cu insasi Constitutia Romaniei.
    Actuala CCR trebuie desfiintata si creata una noua, nepolitizata. CCR nu are niciun argument valabil pentru a se opune desfiintarii pensiilor speciale. Pensiile speciale nu reprezinta „un drept castigat”, asa cum se tot argumenteaza, singurul drept castigat este cel bazat pe contributivitate.

  19. Desfiintarea tuturor pensiilor speciale!
    Toate pensiile speciale trebue sa fie desfiintate, chiar si cele ale militarilor, sa existe numai pensii calculate pe baza principiului contributivitatii.
    Pentru aceasta, toate salariile trebue sa fie corectate pentru a corespunde, in mod echitabil, calitatii si volumului muncii fiecarui individ.

  20. Modifica constitutia si scrie negru pe alb ca jegotecatorii ies din joc . Daca se specifica clar ca veniturile din pensii nu pot fi decat contribitive poate sa voteze si KKR ca nu se mai poate , cred insa ca Garcea e prea tare in tara si de asta se evita adevarul si dreptatea in Romania . Dar dane sa votam , astfel e un fel de bocet pe bani .

  21. „Nicu”, tu chiar crezi ca CCR isi permite motivarea nelegala a Decizia? Cunosti tu anevoiosul proces de luare/motivare a unei decizii? Vrei tu sa spui ca cele TREI HAHALERE care voteaza constant contra au dreptate si ceilalti 6 nu? As fi tare curios sa stiu ce pozitie au avut acum hahalerele staliniste!Au consimtit sa fie de acord?Daca da avem dovada suplimentara
    ca sunt hahalere!E vorba de legi si de constitutionalitatea lor si nu de interesul acelora care le decid in Parlament unde
    oricum e nevoie de o majoritate si unde se verifica respectarea Constitutiei. Nu e vorba nici de interesul CCR si am mai spus asta, pt ca nu e stabilit in Constitutie ce poate si ce nu poate judeca CCR in materie constitutionala. Toti aceia care sfideaza aceasta realitate din diverse motive, unul fiind cel politic, de inregimentare, gresesc grav punand sub semnul indoielii o institutie vitala, chiar daca e politizata de Secu care organizeaza adevarate batalii pt instalarea judecatorilor.Nu putea o organizatie criminala care si-a pus genunchiul pe grumazul unei tari in mod samavolnic sa-si permita sa nu aiba si controlul acestei institutii vitale, numai ca spre deosebire de celelalte institutii CCR emite
    Decizii care sa respecte Constitutia fara fisura! Nu e o instanta care sa aplice legi, ci una care vegheaza la respectarea literei si spiritului Constitutiei. Asa cum este Constitutia conceputa. In consecinta, schimband Constitutia in sensul interzicerii exceptiilor de la principiul contributivitatii se rezolva problema. Demilitarizarea Securitatii e solutia principala care ar rezolva, impreuna cu conditii drastice de respectare a Constitutiei de catre serviciile care s-ar crea!
    O lege care sa nu mai permita venituri si pensii speciale pentru viitor in care sa se prevada impozitarea masiva a acelora existente. Plafonarea veniturilor bugetarilor si contributivitate fara exceptii, nivelul venitului recompensand caracterul
    special al unor activitati ca nivel de risc.

  22. Inseamna ca plange dupa ceva, daca inca nu o face, intrand in personaj, s-ar putea sa devina empatica, numai sa nu bea prea multa apa din Olt pt ca mai au nevoie si altii, cel putin pestii….

  23. iohannise si tu orbane! Atunci cand CCR v-a aprobat bugetul pe 2020 fara trecere prin Parlament, era buna Curtea? Acum nu va mai place intrucat pune stop abuzurilor voastre De asta contestati ordinea de drept si instigati la revolta? Tradatorilor de neam ce sunteti.

  24. Se pare că la unii, vorba nu se leagă de creier!!Guresc enormități cu seninătatea puiului de curcă, iesit din găoace.Grav!!Dar buni!!

  25. Privește la cine gurește!!În rest,apă de ploaie.Cine-l bagă în seamă? păpusarii..nici ei liberi.

  26. IPOCRITILOR ! Impozitati pensiile speciale si rezolvati problema.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.