Pandemia i-a împrăștiat pe români în Mauritania, Socotra, Tadjikistan, Kurdistan

Pandemia a bulversat turismul mondial, granițele au fost închise, locurile tradiționale bântuite în neștire s-au golit brusc însă setea de călătorie nu a fost stăvilită. Prin urmare, au fost căutate alte spații de pe mapamond care au ce arăta și astfel turiștii, inclusiv cei români, au trăit experiențe care altfel cu greu le-ar fi încercat în perioade normale. În primele zile ale pandemiei, au explodat călătoriile în Zanzibar, Egipt, Kenya, fiind asigurate chartere din București către aceste destinații. Apoi, imaginația tour-operatorilor a înflorit astfel încât turiștii români au avut ocazia să apeleze la excursii în Mauritania, insula Socotra din Yemen, Kurdistan (parte a Irakului), Pakistan, Tadjikistan, Algeria, pe lângă deja tradiționalele Egipt, Tanzania, Iordania. În plus, turiștii au constatat cu mare bucurie că și ghizii locali s-au perfecționat în sensul că pe timpul pandemiei au învățat limba română. Un astfel de exemplu îl reprezintă Muhammed Suleiman Yussuf, zis și Mudi, un tânăr de 20 de ani din Zanzibar, Tanzania. Timp de șase luni a învățat limba română de pe internet și acum este singurul profesionist de pe insulă care le vorbește românilor pe limba lor. În Iordania, românii îl au ghid pe Adel Mahadin, care vorbește perfect limba noastră, după ce a stat 27 de ani în Craiova și Iași. Acesta spune că românii sunt principalii călători în Iordania în această perioadă. Chiar și la Luxor, în Egipt, pot fi găsiți localnici care se străduie să vorbească limba noastră.

Avantajele pandemiei

”Pandemia a venit și cu părți pozitve deoarece a deschis noi granițe și noi destinații turistice. Am vizitat Mauritania, Pakistan și urmează în excursii în destanții putin cunoscute pentru turismul românesc: Socotra, Tadjikistan, Kurdistanul irakian și Algeria”, susține Mihai Oculeanu, reprezentantul agenției DCR Adventures.

Potrivit lui Lucian Badîrcea, CEO Iri Travel, în prima parte a lui 2021 turiștii au optat spre destinații calde unde cea mai accesată destinație a fost Egiptul până spre sfârșit de mai. De la 1 Iunie de când s au relaxat măsurile destinațiile principale au fost România și Bulgaria, destinații unde nu a fost nevoie de test,vaccin, certificat verde. Pe aceste destinații creșterea a fost de până la 50% față de anul 2019,an nepandemic, a mai spus Badîrcea.

Cum apar destinațiile negândite de nimeni

O premieră pentru România a fost excursia în Mauritania, o țară situată în vestul Africii, în mijlocul deșertului Sahara. Puțin umblată chiar de către turiștii de meserie, Mauritania are câteva lucruri de oferit: culoarea deșertului, tradițiile berberilor dar și trenul care transportă minereu. ”În urmă cu 5 luni am gândit un program turstic pentru Mauritania, o țara foarte puțin vizitată de către români. S-a strâns un grup de 14 persoane iar pe data de 26 noiembrie am plecat la drum. După 22 de ore, din care 13 ore au fost escala în Istanbul, primul grup de români pașea în Nouakchott. Am găsit o țară săracă dar cu oameni foarte prietenoși și curioși. Am petrecut în Mauritania 8 zile în care am vizitat oaza Terjit, orașele sahariene Chinguetti și Oudane, Ochiul Saharei, un dom erodat cu un crater cu diametrul de 40 km. Iar ca experiențe trăite am mers pe dune de nisip la apus, am fost invitați într-o casă de localnici, unde am dansat și cântat cu ei, însă cea mai provocatoare experiență a fost plimbarea într-un vagon plin cu minereu de fier cu trenul transaharian, lung de 2 km”, a mai spus Mihai Oculeanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4612 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Ar fi bine dacă acești teribili turiști români aflați in criza de destinații deosebite turistice și-ar cunoaște mulțumitor țara natală, înainte de a deschide buzunarul pt noi granițe și noi destinații turistice…

  2. Misto !! Nu ajungea ca trebuie sa trimitem avioane ca sa aduca acasa (cu „noutati” prin bagaje ? …) tot felul de bogatani pe care-i dau banii afara din casa si nu pot sa doarma daca nu vad „pe viu” hipopotamul sau girafa, acum trebuie sa mai trimitem si sa aduca acasa (+ rascumpararile de rigoare !) tot felul de inconstienti care se baga singuri in gura lupului (Boko Haram in Mauritania sau „piratii” si ciuhapii de prin Yemen) !

  3. Socotra in Yemen este o destinatie sigura
    …la fel si Mauritania…felicitari pt destinatiile alese!

  4. Vorbiti in necunostiinta de cauza. Am fost in Mauritania si nu am simtit vreun moment nesiguranta sau pericol

  5. Mie îmi place foarte mult în România. Am văzut o mulțime de locuri superbe și continui weekend de weekend sa adaug listei.
    Este impresionant cum, mereu când cred ca nu mai am ce vedea, găsesc totuși o sumedenie de locații faine, ascunse totuși.

    Dar este important să călătorești și în afara granițelor.
    Să descoperi alte culturi, obiceiuri, stiluri de viață.
    Să te bucuri de peisaje, să te relaxezi și sa adaugi amintiri frumoase.
    Dacă nu ieși să vezi cum este la alții cum să fii apoi convins cât de norocoși suntem că avem o țară atât de bogată.
    Este o țară la care alții visează, cu peisaje frumoase și oameni primitori.

    Nu îi cunosc, dar pare că oamenii aceștia practică turism sustenabil și responsabil.
    Și văd că au o mulțime de idei pentru excursii interesante în locații unde nu multă lume ajunge.
    Până la urmă este o companie româneasca ce plătește taxe aici.
    Așa că o parte a banilor se întoarce spre statul român, sub formă de taxe, ceea ce este foarte bine.

    Deci nu-i nicio problema ca se duc și se plimbă.
    Vor veni apoi cu experiențe noi și vor aplica aici ce au văzut bun la alții.
    Sau vor evita ce nu le-a plăcut la alții.
    Iar asta va duce în timp la o Românie mai inclusivă, unde fiecare să se simtă bine.

  6. Pai cred ca invata limba romana , nu de placere ci ca sa le ia banii la fraierici. Si bulgarii au invatat limba romana , si poate si altii . Chestia e ca si noi am invatat tot limba romana , dar mai trebe si alta , sa le luam si noi banu la altii , nu doar la concetatenii nosti …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.