
Gigantul bancar elvețian cu probleme Credit Suisse spune că va împrumuta până la 50 de miliarde de franci (54 de miliarde de dolari; 44,5 miliarde de lire sterline) de la banca centrală elvețiană pentru a-și susține finanțele. Creditorul a spus că ia măsuri decisive pentru a-și consolida lichiditatea, deoarece părea să devină o bancă mai simplă.
Acțiunile Credit Suisse au scăzut miercuri cu 24%, după ce a declarat că a găsit „slăbiciune” în raportarea financiară. Acest lucru a determinat o vânzare generală pe piețele europene și temeri de o criză financiară mai extinsă.
Credit Suisse a declarat că măsurile sale de împrumut au demonstrat „acțiuni decisive pentru consolidarea [băncii]”.
„Echipa mea și cu mine suntem hotărâți să avansăm rapid pentru a oferi o bancă mai simplă și mai concentrată, construită pe nevoile clienților”, a declarat directorul executiv al Credit Suisse, Ulrich Koerner, într-un comunicat.
Problemele din sectorul bancar au apărut săptămâna trecută în SUA, odată cu prăbușirea Silicon Valley Bank, a 16-a cea mai mare bancă din țară, urmată două zile mai târziu de prăbușirea Signature Bank.
După ce acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit miercuri, un investitor important – Banca Națională Saudită – a declarat că nu va mai injecta fonduri în creditorul elvețian.
Îngrijorările s-au răspândit pe piețele financiare, toți indicii majori scăzând brusc.
„Problemele din Credit Suisse ridică încă o dată întrebarea dacă acesta este începutul unei crize globale sau doar un alt caz „idiosincratic””, a scris Andrew Kenningham de la Capital Economics.
Banca Națională Elvețiană, care este banca centrală a Elveției, și Autoritatea Elvețiană de Supraveghere a Pieței Financiare au încercat să calmeze temerile investitorilor, spunând că sunt gata să ajute Credit Suisse, dacă este necesar.
Instituțiilor financiare elvețiene li se aplică reguli stricte pentru „a le asigura stabilitatea”, iar Credit Suisse îndeplinește cerințele pentru băncile considerate importante din punct de vedere sistemic, au spus autoritățile de reglementare.
„Nu există indicii privind un risc direct de contagiune pentru instituțiile elvețiene din cauza tulburărilor actuale de pe piața bancară din SUA”, au spus aceștia într-un comunicat comun.
BBC înțelege că Banca Angliei a luat legătura cu Credit Suisse și autoritățile elvețiene pentru a monitoriza situația.
Credit Suisse, fondată în 1856, s-a confruntat cu o serie de scandaluri în ultimii ani, inclusiv acuzații de spălare de bani și alte probleme. A pierdut bani în 2021 și din nou în 2022 – cel mai rău an de la criza financiară din 2008 – și a avertizat că nu se așteaptă să fie profitabilă până în 2024.
Acțiunile companiei au fost deja grav afectate înainte de această săptămână – valoarea lor scăzând cu aproximativ două treimi anul trecut – deoarece clienții au atras fonduri.
Dezvăluirea marți de către bancă a „slăbiciunii semnificative” în controlul raportării sale financiare a reînnoit îngrijorările investitorilor.
Acestea s-au intensificat atunci când președintele Băncii Naționale Saudite, cel mai mare acționar al Credit Suisse, a declarat că nu va cumpăra mai multe acțiuni la banca elvețiană din motive de reglementare.
La acel moment, Credit Suisse a insistat că poziția sa financiară nu era o preocupare. Dar acțiunile împrumutătorului s-au încheiat miercuri cu 24%, în timp ce alte bănci s-au grăbit să-și reducă expunerea față de firmă, iar prim-miniștrii din Spania și Franța au vorbit în încercarea de a atenua temerile.
Acest lucru vine după ce Silicon Valley Bank (SVB) – care s-a specializat în împrumuturi companiilor de tehnologie – a fost închisă vineri de autoritățile de reglementare din SUA, în ceea ce a fost cel mai mare faliment al unei bănci americane din 2008. Filiala SVB din Marea Britanie a fost preluată de HSBC pentru 1 lire sterline. .
În urma prăbușirii SVB, Signature Bank, cu sediul în New York, a dat faliment, autoritățile de reglementare din SUA garantând toate depozitele la ambele.
Cu toate acestea, au persistat temerile că alte bănci s-ar putea confrunta cu probleme similare, iar tranzacțiile cu acțiuni bancare au fost volatile în această săptămână.
Indicele acțiunilor bancare Stoxx Europe a scăzut cu 7% miercuri.
În SUA, acțiunile băncilor mici și mari au fost afectate, contribuind la scăderea indicelui Dow cu aproape 0,9%, în timp ce S&P 500 a scăzut cu 0,7%.
FTSE 100 din Marea Britanie a scăzut cu 3,8% sau 293 de puncte – cea mai mare scădere de o zi de la primele zile ale pandemiei din 2020.
„Această criză bancară a venit din America. Și acum oamenii se uită la modul în care toată treaba ar putea cauza probleme și în Europa”, a declarat Robert Halver, șeful piețelor de capital la Baader Bank din Germania.
„Dacă o bancă a avut chiar și cea mai îndepărtată problemă în trecut, dacă investitorii majori spun că nu mai dorim să investim și nu vor să lăsăm bani noi să curgă în această bancă, atunci desigur că se spune o poveste în care mulți investitori spun că vrem să ieșim”.
mishteaux spune ca un „BANC RUN” nu tine deloc de economie (fie ea macro) ci
CICLIC UITAT …un „BANC RUN” tine de psihologia masselor !
un razboi mare curand …sau macar zvonuri sau semne ca va urma
poate daca e bine organizat subteran 🙁 duce la un BANC RUN european care accdelerat de insusi masurile de-al stopa/frana …il poate prin ricoshe mass-psihologic duce la un CATACLISM BANCAR …cel mai traziu in cazul cand statul TREBUIE sa BAIL OUT-eze TOATEE BANCILE !
Tine minte … daca incepe ceva NATO-RUSSIA (in APRIL 😉 ) … scoateti IMEDIAT banii in AUR sau orice numai CASH nu !
INCODATA … un „BANC RUN” e ca un foc care se intensifica si accelereaza de la sine … mai ales in epoca noastra ELECTRONIC-INFORMATIONALA 🙁 ! === e ceva ce tine absolut de increderea-n banci , FOARTE USOR DE DISTRUS in cazul unui razboi declarat inainte ! 😛 MDA ! De ce ne e „ursit/scris” NU scapam …doar PAZA BUNA TRECE PRIMEJDIA !
daca in 2-oua saptamani DEUTSCH BANK nu trebuie bail-out-tata SI NATO e inca neutra RUSSIEI ! E OK !
Daca nu doar BLACKROCK va mai avea vre-un castig …eventual si ala …RADIOACTIV !
😀
„Credit Suisse” … 2-oua zile dupa aceea ! 🙁
(de ce arabii care aveau acces la „cartile Credit Suisse” vazand ce-i acolo (-270 mld.) nu vor sa BAIL OUT, desi au 9% in banca ?)
„”vin vremi nasoale”” …eventual 🙁 cu nationalizari de muuuuuuuuuulte banci in cascada ! 🙁
DEUTSCHE BANK … a 2-oua saptamna din April ! 🙁