Pe ce achiziție la modă mai dăm banii: 300 de milioane de dolari

UPDATE Ministerul Apărării Naţionale a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru achiziţia a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord Bayraktar TB2, iar Birourile permanente reunite au aprobat cererea.

„Achiziţia pentru care se solicită aprobare Parlamentului României urmează a fi iniţiată începând cu anul 2022, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 114/2011, în funcţie de existenţa posibilităţii de finanţare/bugetare a acesteia”, se menţionează în solicitare.

Ministerul a explicat, pentru G4Media.ro, că este vorba de 18 drone.

Valoarea contractului de achiziție, fără TVA, a fost estimată la 300 milioane de dolari, pe baza datelor fundamentale colectate până la acest moment, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziției, se arată în scrisoarea pe care ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a trimis-o președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

„Achiziţia sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Ţintelor de Capabilităţi repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în 2040. Astfel, prin această achiziţie vor fi asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament în sprijinul unor categorii şi comandamente de forţe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supravieţuirea în câmpul tactic, o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită”, se mai arată în document.

Totodată, potrivit sursei citate, „având în vedere misiunea care va fi întrebuinţată acestui tip de echipament, din analiza realizată la nivelul Ministerului Apărării Naţionale a rezultat că, din punct de vedere tehnico-operaţional, doar sistemul UAS Bayraktar TB2 poate satisface nevoile misiunii categoriei de forţe beneficiare, la nivel de performanţă necesar şi în termenul stabilit”.

„Se are în vedere achiziţia a trei sisteme UAS Bayraktar TB2 a câte 6 platforme aeriene cu capacităţi de lovire a ţintelor, împreună cu un pachet de suport logistic iniţial şi echipamente specifice de instruire şi antrenament. Sistemele UAS menţionate sunt destinate structurilor din cadrul Forţelor Terestre care acţionează în mediul operaţional şi asigură sprijin informativ în timp real, continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării ţintei, fără a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant”, se precizează în document.

Această achiziție face obiectul Memorandumului cu tema Solicitarea Ministerului Aprărării Naționale către Parlamentul României privind obținerea aprobării prealabile pentru inițierea procedurii de atribuire a contractelor aferente achiziției a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2, aprobat în ședința Guvernului din 24.06.2022, cu nr. 20/18892/M.N, de prim-ministrul României, Nicolae Ciucă.

DOCUMENTUL INTEGRAL POATE FI CONSULTAT AICI

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

41 de Comentarii

  1. La ora asta razboiul de cucerire declansat de Rusia a aratat ca tancurile sunt zdrente in fata dronelor iar la echivalent bani,nici nu se discuta,un tanc e de 100 de ori mai scump !Viitorul e al dronelor!

    • sunt ieftine ca braga !o sa credem pana la urma ca am facut o afacere cu ele
      !!!!

  2. Păi ar trebui luați la șuturi cu toții, generalii jurnaliști sau jurnaliștii generali,. Păi nu era mai corect din astea, mult mai eficiente, ieftine, cu maintenanță puțină decât f 16 de 40 de ani ? Și astea la fel se depășesc moral repede,. Ar trebui patrioții căscați să vadă că nu vor fi la linia de plutire, de compatibilitate și concurență niciodată.. Mai ales de n-ai economie, n-ai școală și trăiești din imprumuturi..

    • …mai ales ca pentru cateva drone ai nevoie de un pluton de adolescenti mai indemanatici si cu aplecare catre jocurile video, si nicidecum de o armata incadrata de vreo 2000 de generali de opereta, care mai de care mai dolofan si mai „special” la salarii,pensii, si doctorate in te miri ce, acordate de „universitati” de facatura ! Doamne fereste de un conflict !!!

  3. Ce-i așa greu să faci o dronă? Turcii doar pun motorul (Bombardier), senzorii (tot canadieni) și sistemul de prindere a bombelor (britanic) împreună.
    O dronă, după ce o vezi, e foare la ureche s-o dai jos.
    Nu cred că merg într-un loc fără semnal celular, cum nu merge nici GPSu, și puțim bruiaj.

  4. Pe cand si HIMARS-uri, sa curatam Marea Neagra de putregaiurile rusilor in caz ca Putin isi pierde si echilibrul
    Alea bat 200 km ca popa, nu e nava militara ruseasca apta sa le faca fata

  5. ….da pentru educatie cati bani ati pregatit?

    La ce vom folosi atat armament?

    daca va vi un razboi in care sa fie implicata Romania, adica NATO si SUA, acela va fi NUCLEAR si toata fieraraia asta pe care aruncam atatia bani in detrimentul romanilor, saracindu-i in mod mizerabil, for fi inutile!!!

    NU mai dati banii romanilor pe arme!!!!

  6. Decât 3 spitale moderne, sau bazine de înot, sali de sport, patinoare pentru hochei și patinaj viteză mai bine, bani la turcii din “prietenia de veacuri româno turcă, pentru 3 sisteme de drone puse nu la granița cu Ungaria, sau Serbia, ci la granita cu Republica Moldova și Marea Neagră, sau să le împrumutăm Ucrainei contra rușilor. Chiar nu-i nimeni normal la minte acolo sus la consucerea României

  7. Acu’ io nu prea știu cât vor ajuta dronele astea pe soldatul român să-și facă sectoarele în cazărmile americanilor și francezilor.
    Dar dacă domnul Simion a anunțat că o pune în octombrie de o răzmeriță, înseamnă că i-au mai rămas ceva sarmale de la nuntă și trebuie luat in seamă. De aceea și armata, respectandu-și tradiția, se dotează pentru a apăra România de români.
    Hai, că o treime din bani îi avem deja, de la Mintia. Restul, se pot împrumuta, că avem experiență, iar după rotire, cică finanțele trec iar la liberali.

  8. Oar o sa gaseasca bani ptr achizitiile astea militare? Ca recent ziceau ca nu sunt bani ptr pensii si salarii.
    Sau vorba unei lozinci: „Aici sunt banii d-voastra” dragi pensionari.

  9. Ne trebuie drone , cit mai multe drone si alte dispozitive de atac moderne, atita vreme cit Rusia condusa de niste dementi reprezinta o amenintare iminenta . Republica Moldova trebuie deasemeni dotata cu drone si alte piese de armament modern , Romania este obligata sa se implice direct . Cu Rusia nu-i de glumit ! O amenintare sau agresiune asupra Moldovei reprezinta o amenintare asupra Romaniei . In conditiile actuale nu mai este loc de dat inapoi , de bune relatii cu Rusia , sub nicio forma .

  10. @SALVAMAR: unul ca tine arata ca banii dati pe educatie,sunt bani aruncati pe fereastra

  11. @ Calin./ Teoretic ai dreptate,.O dronă are avantajul că poate zbura la inălțimi la care nu poate fi atins, decât foarte greu,..Poate sta in aer mult timp, zile in șir,.Nu poate fi surprins la mari inălțimi,..Are roluri multiple și este extrem de silențioasă..Costul este doar o fracțiune din costul unui avion de luptă..

  12. Clar,ăștia ne-au transformat într-un poligon de încercări militare și umane!…
    Bani pentru prăpădiții de pensionari n-au ,pentru creșe, grădinițe n-au, pentru sănătate, infrastructură n-au…dar în schimb ai pentru corporațiele americane au!!…
    Asa vă trebuie că ați pus un cretin prim ministru!, un analfabet, un nenorocit care vinde țara bucată cu bucată americanilor!…
    Cum adică să nu te intereseze soarta pensionarilor,salariaților de la privat criminalule?.
    Ar trebui ars pe rug banditul ăsta!

  13. @Constantin Boul
    ba nu mai fuma atata iarba ! mai lasa si lui deeper,lui Anonim ,tetea,etc,etc

  14. E ordin de intarire a Flancului de Est. Totul pentru Flancu de est…Pana cand Rusia nu loveste o tara NATO ca sa arata ce face Flancu Su.lii…

  15. Idioți, pentru ce cumperi drone? De ce nu le faci tu? Unde e pericolul ? Ăștia sunt trădători de țară și trebuie să dispara din tara noastra ei și rudele lor

  16. Dacs macar caroseria ar fi fabricata intr-o fabrica de pe teritoriul Romaniei, nu conteaza proprietarul. Dar in conditiile in care o gramda de otzelarii, combinate metalurgice au fost desfiintate de geniali ca Cîțu, Orban, Virgil Popoescu, Ghinea in sandale, etc

    In Romania a fost deliberat distrusa sau lasat sa se deterioreze o intreaga industrie de armament. Guvernele au facut tot ce au putut sa tina la distanta investitori seriosi toti s-au oprit la graninta cu Ungaria condusa cum vine asta de infamul Viktor Orban ca toti vin sa-si faca fabrici hitech la Viktor Orban.
    Popescu si Ghinea inchid economia. Orban face intre timp doua ditamai reactoare nucleare, Popescu pune cruce pe Mintia, bravo liberalo-socialistilor.
    Toti politrucii ar trebui trimisi la lopata la extras minereuri pusi sa refaca tot ce au distrus de 32 de ani.

  17. Cum adica „la moda”? Din necesitate poate coana ziarist.Ai provocat patriotii la dezbateri :)))))

  18. Patriot Ce ai patit omule,cu cine te certi ? Vrei sa fii sat fara caini?

  19. Astea ne mai lipseau! Ca in rest avem de toate: si sosele si scoli si spitale. Cu astea patim ce-am patit cu vaccinurile. Aia care le-au comandat sa le plateasca ei! Noi cu dronele, iar rusii trimit niste SARMAT, sa ne faca carne de mici.

  20. …ma intreb, astea or fi eco?…ce amprenta de carbon au?…

  21. După ce-au trăit plan-demia nu cred că oamenii mai vor spitale! Să-i lege de pat? Să-i întubeze?
    Iar în școli ce să-i învețe pe copiii nostri? Că a fost virus? Ca a fost pandemie? Că masca ajută iar vaccinul te apără?

  22. Ce usor se pot aproba niste bani pt. aceste masini care omoara oameni, iar pt. copii din Romania ,nu se pot face nici WC cu apa curenta in foarte multe scoli din mediul rural.Sint tare curios in iarna in ce conditii vor fi tinuti elevii in clase ,sau vor trebuii sa fie imbracati si cu manusi pt. ca parca asa ne-a spus mama noastra draga, Ursula von Der Leyen ca trebue sa ne pregatim pt. aceasta iarna.

  23. Cel putin sa aiba cu ce sa le-nlocuiasca pe alea care mai cad, din cate-o eroare din greseala, de-a aluia care se joaca cu comenzile (asta macar, nu e un Dorel de-al nostru), pe la Campia Turzii…

  24. Stai c-am mai aflat una de la Latrina 3: se cumpara si rachete antiaeriene de 700 de milioane de dolari. Impuscam ciorile cu ele.

  25. Nu se mai face „voluntariatul”pe bani ?Iar i-a fatat minte ceva astuia ? Si @ Marele Urs ce „combustibil „foloseste drona aia care poate sta” mai multe zilein aer”? Parca esti peticul lui Danacu.Doi Doamne si cu drona trei!

  26. Eu nu cred că ginerele sultanului Erdogan e mai bun decât inginerii noștri de electronică și aviație. Puneți mâna pe treabă și fabricați și voi drone… niște jucării mai mari.

  27. Buna ziua, daca ai nostri decidenti politici asculta de consilierii militari romani si este pe deplin argumentata achizitia pentru Armata Romaniei atunci eu ca cetatean roman nu au decat cuvinte de lauda, respect si mandru ca vom avea capacitati de descurajare in plan militar. Daca insa din bugetul Romaniei si asa praduit de catre bancile si corporatiile ocidentale este planificata o alocare de surse publice suplimentare de locatarul de la Palatul Victoria si cel de la Cotroceni la sugestia americanilor ca o compensatie adresata Turciei ca nu le livreaza celebrul F 35 atunci suntem cum bine zice domnul Cristoiu chiar in Babuinia.

  28. Putem sa zburam si noi cu ele, ca soselele spitalele, gradinitele si scolile le-am terminat !

  29. Pai, daca trebuie indeplinta misiune a NATO cu aceste drone, nu a Romaniei, de ce nu le achizitioneaza NATO si sa le dea Romaniei in folosinta?!?

  30. @ironic nein nein, mein freund. nu terminaram nimic.
    dronele is ca sa ajute cu efortul de demolare a scolilor, gradi-urilor si schitalilor iegzistente.
    traiasca Brukental, traiasca strutzul de la Nassyria…

  31. Nu se vede ca se incearca sa se indatoreze tara sa fie falimentata ? Ati uitat „experimentul Grecia „? Si cine va plati ? In orice caz nu noi ce suntem la amurgul vietii ,ci niste nevinovati-: COPIII NOSTRI SI COPIII COPIILOR LOR!Unde-s # si latraii care ascultau de „ciuma rosie”de la Cotroceni ? Unde-s Dide ,Angie Serban ,Malin te-nBot, Tivilica Ceausescu si alti mari „democrati”.Unde-s ONG-urile care clamau „lipsa de democratie”?S-au vazut cu buzunatele pline ? Si statul roman inca sponsorizeaza ONG-urile. Si tacerea se cumpara nu-i asa ? Da noi avem ce mesteca la „moara de vorbe”fara sa vedem esentialul.Ne vor blestema urmasii pentru ce viitor am fost in stare sa le oferim.Aferim romanasi …

  32. Hoarde de tefelisti urla pe internet ca autobuzele si tramvaiele turcesti nu sunt bune, injura primarii si cer anularea licitatiilor. Dronele turcesti cum sunt? Contra lor nu ziceti nimic?

  33. Pt rusi s-a dovedit ca e foarte greu, de vreme ce cumpara din Iran. Daca avea baba roate, era tramvai in Giurgiu.

  34. Mai greu cu crezutul. Asa a crezut si impuscatul ca predecesorii inginerilor respectivi pot fabrica supersonice, incantat de copia slabuta, realizata impreuna cu Iugoslavia, a avionului franco-britanic Jaguar.

  35. taxe si comisioane platite de colonie stapanilor. totul pentru INDATORAREA SI FALIMENTAREA ROMANIEI. HAI SA TRAITI BINE BHAAAI!

  36. Stați așa: păi nu auzisem zilele trecute că Estonia parcă făcuse chetă să strângă 5 milioane pentru o dronă ca s-o dea Ucrainei? 5M x 18 = 90M, deci ce mai cumpără România până la 300M?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.