Pedepse reduse pentru deţinuţii aflaţi în celule mici

Raluca Prună a explicat că România este obligată să asigure compensaţii pentru deţinuţii care au fost închişi în celule mici, care nu respectă normele internaţionale.

Astfel, un nou proiect de lege al Ministerului Justiţiei, a fost pus în dezbatere publică.

Actul normativ prevede ca, după o lună petrecută într-un spaţiu mai mic de trei metri pătraţi, un deţinut să primească o reducere cu trei zile a pedepsei.

Ţara noastră a fost condamnată de Curtea Europeană pentru drepturile omului pentru că nu a respectat drepturile fundamentale ale omului

„Trebuie să recunoaştem că avem condiţii precare în penitenciare şi am creat aceste cadru în care un tip de recurs care nu e bănesc, dar poate fi evaluat în bani, e un tip de compensare pe care persoana deţinută în condiţii precare o poate primi”, a spus Raluca Prună.

În alte ţări, precum Bulgaria, Grecia şi Italia, deţinuţii au primit bani pentru zilele petrecute în spaţii improprii.

„Societatea trebuie să înţeleagă ca toţi cei care trec printr-un penitenciar şi îşi execută pedeapsa sunt persoane care au greşit, dar scopul fundamental al pedepsei e îndreptarea. Aşa încât eu invit întreaga societate şi sper ca în tot acest an în care am vorbit de condiţii precare şi sistemul penitenciar din România, sper ca societatea să devină mai tolerantă. Aceştia sunt cetăţeni ca şi noi, nu li s-a ridicat cetăţenia”, a spus Prună.

O comisie specială ar urma să stabilească numărul deţinuţilor care vor beneficia de această reducere după o analiză în care vor fi făcute măsurători pentru a vedea câte închisori alocă sub trei metri pătraţi pentru un deţinut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.