Pentru Mironescu, Boc a fentat justiţia

Pentru instalarea lui Laurenţiu Mironescu în funcţia de secretar general la MAI, premierul Emil Boc a făcut o serie de jonglerii, inclusiv fentând o decizie irevocabilă a Justiţiei.

Concret, pe 4 ianuarie 2011, Mironescu a fost numit la Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti. Două zile mai târziu, prin Decizia nr. 1/2011, prim-ministrul Emil Boc îl numeşte pe Mironescu secretar general la MAI „prin detaşare de la CPMB”, în document menţionându-se că funcţie este exercitată cu caracter temporar.

Pe 25 ianuarie 2011, prin Decizia nr. 10/2011 a prim-ministrului încetează detaşarea lui Mironescu la MAI, acesta întorcându-se la CPMB. În aceeaşi zi, prin Decizia nr. 11/2011 a prim-ministrului se reîncadrează în funcţia de secretar general al MAI generalul Pelmuş Pandelea. (Acesta a fost numit în funcţie în septembrie 2008, a fost înlocuit de premierul Emil Boc, dar şi-a recâştigat în justiţie postul, iar premierul a fost obligat să-l repună în drepturi.) Nu se ştie ce s-a întâmplat pe parcursul a 48 de ore, ce discuţii au avut loc între premierul Emil Boc şi Pelmuş, cert este că, pe 27 ianuarie 2011, apare Decizia nr. 12/2011 a prim-ministrului prin care se consemnează „încetarea, prin acordul părţilor, a raportului de serviciu al domnului Pelmuş Pandelea”. Pe 31 ianuarie 2011 se publică şi Decizia nr. 13/2011 a prim-ministrului prin care Laurenţiu Mironescu este numit, cu caracter temporar, prin detaşare de la CPMB, în funcţia de secretar general al mai.

Cu alte cuvinte, premierul Emil Boc a fentat justiţia, determinându-l (nu ştim cum) pe Pelmuş să renunţe la un drept câştigat în instanţă. Mai există o presupusă bilă neagră în ceea ce-l priveşte pe Emil Boc. Un ziar local din Constanţa avea mari semne de întrebare în privinţa calităţii lui Mironescu de funcţionar public. (Menţionăm că, pentru a ocupa o astfel de funcţie, o persoană trebuie să fie funcţionar public – n.a.) Reporterii ziarului au cerut informaţii la CPMB, dar cei de acolo nu ştiau nimic în acest sens. Circula şi informaţia privind un examen pentru a deveni funcţionar public ţinut exact în ziua de 6 ianuarie, adică ziua primei încadrări a lui Mironescu la MAI. Foarte suspectă pare şi angajarea lui Mironescu la CPMB, angajare care, s-a văzut, a fost una cvasi-fictivă, ea fiind practic doar o trambulină către MAI.

Iată în continuare conţinutul Deciziei numărul 1/2011, privind numirea lui Mironescu Laurenţiu la Ministerul Administraţiei şi Internelor, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, numărul 14 din 6 ianuarie 2011:

Decizie privind exercitarea, cu caracter temporar, prin detaşare, a funcţiei de secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor de către domnul Laurenţiu Mironescu:

Având în vedere:

– propunerea Ministerului Administraţiei şi Internelor, formulată prin Adresa înregistrată sub nr. 13.650 din 6 ianuarie;

– adresa nr. 63/C din 6 ianuarie 2011, prin care Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti îşi exprimă acordul pentru ca domnul Mironescu Laurenţiu să fie detaşat pentru a exercita, cu caracter temporar, funcţia de secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor;

– Avizul favorabil nr. 869323 din 5 ianuarie 2011 al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici pentru exercitarea cu caracter temporar, prin detaşare, a funcţiei de secretar general al MAI de către domnul Mironescu Laurenţiu.

În temeiul articolului 19 din Legea 90/ 2001, privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor cu modificările şi completările ulterioare al art 89 al 2-1 şi al art 92 al 1-1, din Legea numărul 188/1999 privind Statutul funcţionarilor Publici republicată cu modificările şi completările ulterioare,

Primul ministru emite prezenta decizie

Articolul unic – La data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Mironescu Laurenţiu se detaşează de la Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti pentru a exercita, cu caracter temporar, funcţia de secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor.

general al Ministerului Administraţiei şi Internelor de către Laurenţiu Mironescu, şi care a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78/31.01.2011. Reamintim că Laurenţiu Mironescu a fost numit prima dată la MAI pe 6 ianuarie, tot prin decizie a premierului Emil Boc. Tot atunci, Mironescu a fost detaşat pentru prima dată pe 2011, prin adresa nr. 63/C din 6 ianuarie 2011, de la Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti.

Numit brusc, schimbat brusc

Cariera constănţeanului în funcţia de secretar general al MAI a început brusc (alţi predecesori au fost numiţi în această funcţie având înalte grade militare) şi s-a sfârşit la fel de abrupt, după doar 19 zile de activitate. Laurenţiu Mironescu a fost schimbat din funcţia de secretar general al MAI pe 25 ianuarie, tot prin decizie a primului ministru Emil Boc. Premierul a decis atunci încetarea exercitării temporare, prin detaşare, a funcţiei publice de secretar general al MAI de către Mironescu, hotărând totodată integrarea generalului Pandelea Pelmuş în funcţia publică deţinută până marţi de Mironescu. Primul ministru a luat această hotărâre ca urmare a hotărârii instanţelor de judecată, Pelmuş atacând decizia de eliberarea a sa din funcţie din luna ianuarie 2009. Generalul fusese numit secretar general al Ministerului Internelor în perioada Guvernului Tăriceanu. Pe 18 februarie 2010, Curtea de Apel Bucureşti i-a dat câştig de cauză, iar pe 16 decembrie 2010 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat decizia, obligându-l pe Emil Boc să-l repună în funcţie. Acesta este motivul pentru care Mironescu şi-a încetat, iată, doar pentru câteva zile, cariera la MAI. Se pare că Pelmuş şi-a încetat raporturile de serviciu la MAI cu acordul părţilor, de vreme ce locul a devenit din nou liber, adică numai bun pentru Mironescu. Reamintim că, la prima sa numire, fostul pedelist l-a înlocuit din funcţie pe chestorul Constantin Cristian Baci.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.