Percheziții la cămătari

Un număr de 42 de percheziţii domiciliare se desfășurau luni dimineaţă la membrii a două grupări infracţionale organizate din Iaşi, care acordau împrumuturi băneşti cu camătă, dobânzile solicitate fiind cuprinse între 20 şi 120% şi, în anumite cazuri, şi de 400%, fiind identificate peste 50 de persoane vătămate.

”Astăzi, 31.10.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi, împreună cu Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, pun în aplicare 42 de mandate de percheziţie domiciliară în două cauze penale în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă, spălarea banilor şi tentativă la înşelăciune”, informează DIICOT.

În cauză s-a reţinut că, de la începutul anului 2021, pe raza municipiului Iaşi, s-au constituit două grupuri infracţionale organizate în scopul acordării de împrumuturi băneşti cu camătă, dobânzile solicitate fiind cuprinse între 20 şi 120% şi, în anumite cazuri, şi de 400%.

Membrii celor două grupuri infracţionale organizate acordau împrumuturile doar acelor persoane despre care aveau informaţii că sunt solvabile şi deţin bunuri mobile şi/sau imobile de valoare, spun procurorii.

”Astfel, în perioada 2021 – 2022, membrii grupurilor infracţionale organizate au acordat, ca îndeletnicire, fără a fi autorizaţi în condiţiile legii, împrumuturi cu dobânzi excesive, până în prezent, fiind identificate peste 50 de persoane vătămate. După acordarea împrumuturilor, erau exercitate presiuni asupra persoanelor vătămate în scopul recuperării atât a sumelor de bani împrumutate, cât şi a dobânzilor solicitate, ajungându-se până la ameninţări cu acte de violenţă sau lipsiri de libertate”, precizează DIICOT.

Pentru a conferi o aparenţă de legalitate împrumuturilor, aceştia determinau persoanele vătămate să încheie, iniţial, contracte de împrumut în care era trecută suma împrumutată şi dobânda impusă şi, ulterior, erau încheiate contracte de dare în plată prin care membrii grupurilor infracţionale au intrat în posesia unor suprafeţe importante de teren, a căror valoare depăşeşte şi cu de 10 ori valoarea împrumutului acordat, mai arată sursa citată.

Acţiunea este realizată cu sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Suceava, BCCO Galaţi, BCCO Bacău, SCCO Vaslui, SCCO Botoşani, SCCO Vrancea şi al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Alexandru cel Bun” Bacău şi de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi.

Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT, Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor şi Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. Dati-ne va rugam si numele bancilor la care au avut loc perchezitiile ! …

  2. Te pomenesti ca in acesti 32 de ani de ,,democratie” originala, abia acuma au descoperit autoritatile ca sunt grupari infractionale rromulane care se ocupa SI cu camataria.
    Sunt curios cat de mare va fi amenda si cat vor fi condamnati cu suspendare……[Rumburak]

  3. Păi există clanuri infracționale de zeci de ani ,.Ce puii mei ați făcut de tot mai există, de ce nu sunt lichidați eficient. Sau
    poate că atunci polițistu nu mai are la cine ține mâna intinsă. Acu posibil a dat greș tabla impărțirii, și s-au dus borfașii să-și ia singuri drepturile,..Nu e o noutate nici curiozitate.. E deja viața normală a românului ”european”..dar balcanic..manelist..

  4. Eu cred ca e complicitate uriasa intre politic-justitie si orice cap in functie inalta de care nu se agata nicio justitie fie ea si la comanda. Vezi cazul caracal si nu numai.

  5. Lipsesc multe legi. 1. Legea adaosului conercial. La marginea Bucuresti e un targ angro unde merele sunt 2 lei kg. Vin speculantii si le revand in piata din Bucuresti cu 7 lei. Producatorul pierde . Lipseste legea ca adaosul comercial sa nu fie mai mare de 25 %, . Pietele sunt ocupate de speculanti mafia tzuganeasca mana in mana cu consilierii de la primarii. Pietele trebuiau kasate cum au fost in aer liber sa poti veni cu masina cu marfa. Statul sa ia impozit , tva, taxa la intrarea in piata printr-un reorezentant al statului. Si la camatari sa -si faca BANCA cu dobanda legalizata max 10% pe an.

  6. Primul comentariu, de la 8:41, rezuma foarte bine dorinta arzatoare a cititorilor. 10+
    Dupa titlu, Christine Lagarde ar trebui sa fie in catuse demult…

  7. Se caută Schengenu’ pe la ăi dă la Iași?
    Tardiv de târziu, băieți.

  8. Da’ ce, băncile nu te dau afară din casă? Nu trimit recuperatori?
    Dacă tot vorbim de piață și liberalism, e drept din ce în ce mai puțin, de ce este monopol cu băncile? De ce este cu neputință să-mi fac bancă dacă nu sînt din trib?

  9. Cică. “ Membrii celor două grupuri infracţionale organizate acordau împrumuturile doar acelor persoane despre care aveau informaţii că sunt solvabile şi deţin bunuri mobile şi/sau imobile de valoare, spun procurorii.” Grupul Băncilor, neinfracționale și caritabile, acordă împrumuturi în alte condiții???

  10. Prin cine credeți că își rulează banii polițiștii și procurorii? Aveți 3 încercări… ?

  11. Și eu am împrumutat bani cu 400% dobândă, că numai aveam bani de heroină!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.