PIB-ul a crescut, inflația a scăzut! Ce înseamnă cifrele pentru noi?

Creșterea economică a României a fost de 4,8% în 2022 iar inflația anuală pe luna decembrie 2022 s-a situat la 15,1%, sub estimările analiștilor. Ce înseamnă aceste cifre pentru noi? ”INS a publicat ieri primele cifre ale creșterii economice în anul 2022 și pe inflație, ambele într-o notă foarte bună pentru economia României”, susține Florin Andrei, director risk control în industria de asigurări.

”România a avut o creștere economică solidă în 2022 (+4,8%), cifrele din ultimul trimestru fiind foarte bune, +1,1%, susținută de lucrările de construcții (+8% trimestrial), serviciile care au adăugat 2% în ultimul trimestru dar și consumul populației care a crescut cu 0,8% în ultima perioada a anului – în creștere moderată față de alte perioade analizate. Producția industrială are un rezultat negativ în ultimul trimestru, -2,1%, în condițiile în care o parte din activități au fost oprite pe seama prețului mare la gaz și a comenzilor mai mici din extern. Economia a crescut iar la nivel micro asta înseamnă o piață a muncii fără disponibilizări, înseamnă plăți de salarii și majorări ale acestora. În 2023 economia României va rămâne pe creștere și va evita o recesiune, urmând a înregistra un avans în jurul a 3%.
Inflația intră pe un trend descendent, în ianuarie creșterea anuală a prețurilor fiind de 15,1%, semnificativ sub așteptările analiștilor (Bloomberg 15,8%) – prețurile sunt mai mari față de ianuarie 2022, aici nu este nici un fel de dubiu, însă cu un procent mai mic față de decembrie 2022. Nu este vorba de o scădere a prețurilor fiind de fapt efecte de bază – raportarea s-a făcut la o bază mai mare, de aici și procentul mai mic de creștere.
Este mai important să urmărim dinamica lunară a prețurilor unde putem observa scăderi pe câteva grupe alimentare, efectul promoțiilor din magazine, dar și al scăderii cu 15% a prețurilor la energia electrică”, a spus Florin Andrei.

Cristi Tudorescu, consultant financiar pentru IMM, spune la rândul său că această creștere de 4,5%, în termeni reali, este o performanță ok. ”Vorbim de creștere economică în termeni reali (că am mai văzut comment-uri „dar inflația a fost 16%” și am mai auzit recent pe cineva din mediul economic amestecând creștere nominală cu reală). Adică PIB-ul a crescut în RON cu vreo 20%, din care ajustând cu deflatorul (nu e chiar inflația, dar ceva în sensul acesta), se obține acea creștere reală de peste 4%.
Asta arată o reziliență și o adaptabilitate bună. Tocmai în construcții, unde puteau fi probleme pe lanț am avut printre cele mai mari creșteri.
Sigur, analiza calitativă o să vină mai tarziu, se poate discuta și despre cât este deflatorul acela, dar ca idee, constat că economia a rezistat mai bine decât m-aș fi așteptat eu într-un an precum 2022.
Se mai poate discuta și de ajustările INS-ului, apropo…. nu vor mai fi ca după acel prim trimestru pe care nu îl înțelesese nimeni cum de numai lor le ieșise +5%, când de fapt era între +1 și +2%. Acum majoritatea estimărilor din mediul privat erau în jurul a 4% creștere anuală, deci mari surprize n-ar fi pe partea asta.
– ???????? ????? ??? = ???? ??? în decembrie, +13.4% în lei, practic ajungând la aprox ??? ???.
În Polonia este cam 1.100 EUR net, iar în Ungaria între 900 – 1000 EUR net. Așadar România s-a apropiat de fostul grup de la Vișegrad cum i se zicea prin anii ’90.
– ??????̦?? 16.4% dec 2022 vs dec 2021, iar în acest an poate coborî sub 10% în jumătatea a doua a anului. În ianuarie 2023 este calculată la ??.?% pe ultimele 12 luni.
(nu avem un split pe Urban mare vs Urban mic vs Rural, dar e plauzibil că în urban să fi fost mai spre 25-30%, iar în rural un 5 – 10%).
Cu asta rămânem, în linii mari, după anul 2022. Așa și așa… nici bine, dar nici foarte rău”, este de părere Tudorescu.

Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, spune că doar Irlanda ne-a depășit la creșterea economică, ceea ce înseamnă că suntem într-o perioadă bună a creșterii. ”Nu doar că România n-a mers către o recesiune dată ca sigură de unii oameni politici și de acoliții lor.
România a avut în ultimul trimestru al anului trecut a doua cea mai mare creştere economică din UE, de 5% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, potrivit Eurostat. Ne-a depășit doar Irlanda.
Pe tot anul trecut economia românească a crescut cu 4,8%, o cifră solidă, având în vedere blocajele provocate de evenimentele externe.
Această cifră a făcut Comisia Europeană să îmbunătățească previziunile pentru acest an, creştere de 2,5% în 2023 şi de 3% în 2024. Notați, vă rog, că în previziunile economice de toamnă ale Comisiei Europene pentru România, se miza pe 1,8% creștere economică în 2023 și 2,2% în 2024.
Poate a luat pe toată lumea prin surprindere faptul că, pe lângă fondurile europene foarte mari, guvernul României a pus în buget o sumă record pentru investiții. Niciodată în istorie nu a fost un semnal mai clar că investițiile sunt motorul pe care ne dorim să creștem în anul acesta pe care îl avem în față.
Am ales modelul creșterii prin investiții, mult mai sănătos decât modelul bazat pe consum care ni s-a livrat ani la rând.
Cred în România, ca pol de stabilitate în zonă. Credem în potențialul țării noastre.
Anul trecut, investițiile străine directe au crescut cu 30%. De la an la an. Suntem într-o perioadă foarte bună din punct de vedere al creșterii și nu avem voie s-o ratăm”, afirmă Precup.

Dacă noi am avut creștere de 4,8%, vecinii unguri au avut o scădere cu 0,4% a PIB pe ultimul trimestru, după o scădere de 0,7% din trimestrul trei din 2022. Asta înseamnă că Ungaria lui Viktor Orban a întrat în recesiune. Această contraperformanță a venit pe fondul creșterii prețurilor, un fenomen care s-a accentuat după invazia Rusiei în Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4594 Articole
Author

6 Comentarii

  1. cand scrieti de salariul mediu net ar trebui sa ne spuneti si ponderea valorii salariului pe numarul de salariati nu de alta dar veti observa ca se adanceste discrepanta dintre salariile mari si foarte mari pe care le au unii si salariile foarte mici pe care le are gloata! asa ca nivelul de trai nu se poate comparat cu ungaria sau polonia unde cei cu salariul mediu sau apropiat suny muuuult mai multi decat in romania, chiar daca salariile medii sunt apropiate ca valoare!

  2. Sa intelegem adevarul crunt, ca pib-ul in Romania inseamna saracie crescuta in procent de 4,8%? Asta se vede si se simte puternic la nivelul tarii!

  3. „PIB-ul a crescut, inflația a scăzut!”

    Vorba ardeleanului: „asa ceva nu exista”

  4. Creste PIB ul in mod artificial, doar ca sa ne indatoram mai mult.
    Daca a cescut PIBul, cum de scad incasarile? De ce ne jupoaie cu taxe peste taxe??

  5. Au fost cresteri de preturi, eu iau reper carnea, zaharul si uleiul…au cresut in 2021 s-au mentinut in 2022 si observ ca un market scade pretul la ulei sub 8 lei, asa cum altele au promotii…deranjaza si va inteleg ca trebuie sa va vaitati, dar prin ’89 salariul mediu era 3063 de lei, iar uleiul 11 lei si nu se gasea decat la ratie, orezul 8 lei zaharul 9 lei carnea cu os si grasime peste 25 lei si nu se gasea decat la ratie, salamul 60 lei si lumea a sarit spunand ca era cu soia, acum cand este la jumatate pretul pt ca-i cu soia si alte ciudatenii nu mai plangeti…bananele erau 16 lei portocalele 13 lei si greu le gaseai doar in decembrie. Uneori ma gandesc de ce va vaicariti atata? Se munceste 5 sau 6 zile, atunci se muncea 6 sau chiar 7 zile pe saptamana si in schimburi de noapte pt ca existau fabrici unde se producea de la mobila la otel, acum unii nu-si mai misca oasele comanda online totul de la mancare la imbracaminte. Cat veti rezista cu PSi-ul daca nu iesiti in aer liber, nu mergeti, nu carati o sacosa a carei greutate sa va puna sangele in miscare si sa schimbe ceva in voi? Parintii nostri n-au avut calculator, adunau cu mintea si au ajuns la batranete, voi unde o sa ajungeti fara sa ganditi doar vaicarindu-va?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.