Planul anticancer, întins cu anii: Rafila n-a găsit „bagheta magică”

psiho-oncologi

Guvernul a aprobat, joi, două acte normative privind implementarea Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului din România, a anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, menţionând că s-a deblocat finanţarea unor activităţi din contractul cadru şi sunt vizate programele de sănătate, inclusiv programul de oncologie.

„Ce s-a întâmplat astăzi, pentru că toată lumea aştepta această şedinţă de guvern, astăzi s-au adoptat două acte normative, în primul rând o Ordonanţă de urgenţă care a deblocat banii, ca să ne înţelegem, şi permite finanţarea unor activităţi care deja erau prevăzute în contractul cadru. Şi în paralel Guvernul României a aprobat o Hotărâre de Guvern privind programele de sănătate, inclusiv programul de oncologie”, a precizat Rafila, după şedinţa de Guvern.

El a menţionat că sunt mai multe elemente „aduse practic la zi” şi „devin operaţionale multe dintre normele planului naţional de control al cancerului”.

„E vorba de testările gratuite extinse, un pachet de testări gratuite extinse pentru diagnosticul şi monitorizarea cancerului. Operaţionalizarea banilor despre care vă spuneam că este deja la Casa Naţională de Asigurări Sănătate pentru testarea genetică şi aţi văzut care sunt tipurile de pacienţi oncologici care beneficiază de acest tip de testare şi implicit de tratamentul personalizat. Decontarea serviciilor de radioterapie avansată este o astfel de metodă, care protejează, dacă vreţi, pacientul oncologic şi oferă un beneficiu terapeutic superior, şi nu în ultimul rând (…) s-a creat un program pentru inovaţie, de fapt un fond pentru inovaţie, care, sigur, trebuie să aibă nişte principii de funcţionare şi mai ales de includere a diverselor tipuri de medicamente de care pot beneficia pacienţii mai repede faţă de metoda, să spunem, clasică de introducere a medicamentelor în listă. Deci practic şi românii vor avea acces la medicamente inovative, mult mai repede, iar pacienţii oncologici vor fi principalii beneficiari”, a explicat Rafila.

Ministrul a menţionat că în şedinţa de Guvern au fost dezbătute, în primă lectură, două hotărâri de guvern care completează acest pachet de norme, menţionând că acestea, probabil, vor fi intra în dezbatere şi în aprobare săptămâna viitoare.

„Ele se referă la reorganizarea şi ierarhizarea reţelei de oncologie pe baze regionale, adică se referă la centrele de competenţă şi care oferă acces, dacă vreţi, integrat pacienţilor cu boli oncologice (…), dezvoltarea standardelor de calitate pentru serviciile acordate pacienţilor oncologici, un lucru foarte important, dezvoltarea de centre integrate de oncologie pediatrică şi, în sfârşit, traseul pacientului specific fiecărui tip de cancer. Nu este doar vorba despre o decizie administrativă, ci de un parcurs, pentru că noi, în perioada care a trecut, am făcut o evaluare a resurselor umane, a echipamentelor care există la fiecare unitate medicală, încât să ştim dacă realizăm această reţea de centre oncologice, ce tip de servicii poate oferi fiecare, unde putem să ajutăm, cum putem să completăm resursele umane în fiecare dintre aceste centre”, a mai spus Rafila.

Rafila a menţionat că elemente deosebit de importante sunt legate de programele de screening pentru principalele patologii oncologice care beneficiază de o astfel de politică de sănătate.

„E vorba despre col uterin şi cancerul mamar, le cunoaşte toată lumea, în plus, cancerul rectal, cel bronhopulmonar şi de prostată, dezvoltarea Registrului naţional de cancer. În momentul de faţă nu avem un astfel de registru ca să putem să ne adaptăm politicile de sănătate. Există practic un singur registru funcţional la Cluj, un registru regional. Planul de dezvoltare a serviciilor paliative, vă spuneam că ne preocupă în cel mai înalt grad, oferirea acestor servicii care în momentul de faţă nu răspund nevoilor reale în România. Încurajăm şi măsura pe care a luat-o deja Ministerul Sănătăţii, împreună cu Casa Naţională Asigurări de Sănătate, să scoatem paturile care realizează servicii paliative din numărul total de paturi aprobate pentru România, încât să încurajăm înfiinţarea de astfel de centre”, a adăugat ministrul.

El a spus şi că o măsură mult aşteptată este acordarea de servicii psihologice pentru pacienţii oncologici.

„Toate documentele tehnice care stau la baza acestor propuneri care au fost incluse în aceste proiecte de hotărâre de guvern, care a fost în prima lectură, sunt realizate, în mare parte din punct de vedere tehnic, de către experţii din Comisia de oncologie sau de către alte grupuri de lucru, dacă ne referim la îngrijirile paliative”, a mai spus Rafila.

Rafila a menţionat că Guvernul urmează să adopte şi alte norme, începând cu Registrul Naţional de cancer.

„Acest Plan naţional de control al cancerului e un plan, nu este un document prin care noi adoptăm azi normele şi de mâine lucrurile se schimbă în România spre perfecţiune. E un plan care durează cinci ani, e un proces. Noi facem legislaţia care permite accesul mai bun al pacienţilor. Atunci când putem să realizăm lucrurile imediat, o facem: acces mai bun la terapie genetică, acces la radioterapie, acces la medicamente. Dar constituirea unui nou sistem de tratament al pacienţilor oncologici, care integrează serviciile medicale, fie că discutăm despre copii, fie că discutăm despre adulţi, este un proces în acest sistem. Trebuie să pregătim resurse umane, trebuie să completăm dotarea ş.a.m.d. Deci aceste norme pe care le aprobăm înseamnă de fapt începutul parcursului (…) de cinci ani de zile”, a explicat Rafila.

Întrebat când va fi aplicat acest plan integral, Alexandru Rafila a spus:

„Trebuie să pregătim medici, trebuie să dotăm spitale. M-aş fi bucurat dacă Guvernul României, Ministerul Sănătăţii avea o baghetă magică şi dintr-o dată toate lucrurile se schimbau în România. Ca să faci îngrijiri paliative trebuie să impulsionezi. Noi am impulsionat deja prin faptul că am scos paturile de paliaţie din structura numărului total de paturi. Avem un proiect care se numeşte PAL-PLAN. Este făcut împreună cu cei care fac îngrijiri paliative şi cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Criteriile, poate, de exemplu, în PAL-PLAN – şi o să rog imediat pe colegii mei să vă precizeze, poate sunt prea înalte. Ce vrem să facem? Să tratăm perfect pacienţii care au nevoie de paliaţie sau să tratăm cât mai bine posibil pacienţii de paliaţie? Astea sunt câteva lucruri pe care încerc să vi le explic, ca să înţelegeţi că e vorba de un proces, nu este vorba doar de o decizie administrativă”, a adăugat Rafila.

Întrebat de ce a durat atât de mult să fie adoptat acest plan, având în vedere că exista unul deja, Rafila a spus: „Nu e vorba de aprobarea unui plan. Planul a existat, el a fost aprobat de Parlamentul României şi noi am venit cu o variantă a acestui plan, care a fost elaborată de comisia de experţi a Ministerului Sănătăţii”.

„Acest plan este perfectibil. Eu sunt convins şi n-o să mai fiu eu la Ministerul Sănătăţii, vor fi alţi colegi la Ministerul Sănătăţii, poate unii dintre cei prezinţi aici, în sală, dar acest plan va fi perfectibil. E bine să ai la dispoziţie un instrument care a fost realizat de către specialişti care să poate să-ţi ofere la un moment dat soluţii care sunt rodul experienţei lor profesionale. Despre asta este vorba. Faptul că noi nu am fost capabili să operaţionalizăm acest plan datorită unor elemente de natură financiară – modul de finanţare, faptul că banii erau la Casa de Asigurări şi acolo scria că trebuie finanţat de la Ministerul Sănătăţii – programul de oncologie dintotdeauna, toate programele curative sunt la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Am făcut acest pas, cred că scopul important este cel legat de îmbunătăţirea accesului la servicii medicale pentru pacienţii oncologici. Asta trebuie să fie filosofia. Faptul că există şi o altă variantă a acestui plan, care e făcută de oncologi, nu e făcută de mine, nu poate decât să ofere o posibilitate de updatare, de evoluţie şi pentru Planul Naţional de Control al Cancerului, care sunt convins că nu va rămâne definitiv exact în această formă. El poate să evolueze”, a mai spus Rafila.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Rafila trebuie deservit justitiei.Este o crima ce face acest nemernic .

    • Absolut corect !
      Acest Rafilla- Mengele de România, trebuia de mult arestat.

  2. E actiune de imagine ca activitate, dar nu e corect si concret. De fiecare data trebuiesc modificari si, cum se taraganeaza, vor trece ani verzi pana la adevarata implementare. Cetateanul de lux rafila, se trateaza in strainatate, nu prin comuna cu lumina Romania.

  3. Si de ce nu au fost facute toate astea in urma cu ceva ani ? Care au fost motivele pt. care aceste masuri nu au fost niciodata puse pe ordinea de zi al sedintelor din parlament ? De ce intotdeauna voi clasa politica si guvernul va treziti prea tirziu ca sa luati niste masuri ? Nu va duce mintea sau acest cancer a aparut in Romania acum ?

  4. DE CE? DE SPAGI…DAR CAND O DA BOALA PESTE RAFILA…NU ISI VA GASI LEAC NICI PE MARTE…DIN CAUZA AFACERII COVID 19!

  5. Nimic nu o sa reprezinte mai ostentativ epoca întunecata a medicinei alopate decât chemo/radioterapia și vaccinarea. Vezi The Cancer Conspiracy pentru a intelege acesta „terapie” care provoacă CANCER. Un procent urias din cei care fac aceste ,,tratamente” mor de CANCER in decurs de 5 ani. Rafila, prafu si pulberea, tataie..

  6. Oameni buni! Un copil, Roman, care are nevoie de un transplant de maduva, este sortit mortii in tara lui Rafila. Registrul de donatori este lasat in mana unor companii straine private si in mana companiilor de asigurari straine. STATUL ROMAN,PRIN ACEST REPREZENTANT, NU A FACUT NIMIC IN 33 ANI PT A REALIZA O BANCA SI UN SIMPLU LABORATOR PT TESUTURI, ORGANE SI MADUVA. 33 de ani in care scoala de medicina romaneasca bine educata in comunism a fost pusa pe butuci si inlocuita cu privati si firme straine ce jefuiesc si sanatatea romanului. Daca vreti sa va ajutati un membru de familie, un neam, un oarecare strain , un prieten, si vreti sa aflati daca sunteti compatibil si puteti dona ceva pt.ei, testele prelevate sunt tinute cu lunile prin frigiderele companiilor private romane si trimise in Germania sau Austria. Asta pt ca acesti criminali precum Rafila, nu au putut infiinta un laborator, un centru pt transplant in Romania. Copii romani sunt trimisi in vest, parintii sunt nevoiti sa sufere impreuna cu ei povara pribegiei cersind ajutor pt cazare si transplant. Le sunt oferite cele mai riscante transplanturi pt ca cele mai bune potriviri sunt date celor ce vin din lumea intreaga si platesc bani prin sisteme de asigurari private.
    Unde e sistemul de sanatate romanesc Rafila? UNDE SUNT centrele de transplant si laboratoarele si bancile de stocare tesuturi pt cazurile din Romania? Cand nu vom mai putea rabda…tu vei fi unul judecat pt genocid.

  7. Astazi,vor fi copii cu leucemie ce calatoresc pana la primul mare oras undeva in Romania pt a primi o punga de sange ce le mai lungeste viata cu cateva zile. Ei nu au putut gasi un donator, desi sigur exista, pt ca Rafila nu a putut pana acum sa infiinteze o banca de tesuturi si in laborator performant de testare al donatorilor. Mostrele sunt trimise in vest si sunt tinute luni de zile de sistemul lui Rafila, in frigiderele romanesti. Intre timp, copii Romaniei isi termina organele prin transfuzii asteptand .ca Rafila sa trimita mostrele potentialilor donatori la un laborator PRIVAT German pt a fi procesate. Cati dintre acesti copii romani nu si-au pierdut viata pt ca ,acest criminal ce a semnat contracte de miliarde pt seruri aruncate la gunoi, nu a deschis un centru national de analiza si stocare tesuturi?
    Eu traiasc astazi, prin mila Domnului, dar sunt copii ce striga din mormant si unii vor raspunde pt asta.

  8. CE MAI CAUTA IN FUNCTIE? DE CE ? CINE IL TINE? REFUZA SA ISI DEA DEMISIA? DE CE NU ESTE DEMIS? peeentru caaa p0000limeaaa doooarmeee dusaaaa sau e plecaaataaa la vacantaaaaa….hai siktir. AVEM CE MERITAM BHAI!

  9. Ce pretentie sa ai de la Rafila ?! El a participat cu sarg la protestele rezistilor „pro-justitie” ceea ce arata de ce factura este domnul si de ce a fost facut ministru de seful lui, sef care tine toata structura in spate si intreg sistemul (in sens largit).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.