Planul lui Macron pentru criza din sistemul de sănătate

Preşedintele francez Emmanuel Macron a făcut publică vineri o serie de măsuri destinate „ieşirii din această criză fără sfârşit” în care s-a înfundat sistemul de sănătate francez, cu o reorganizare a muncii în spitale până la sfârşitul lunii iunie şi o accelerare a recrutării de asistenţi medicali, relatează France Presse.

„Cunosc epuizarea individuală şi colectivă, acest sentiment uneori de pierdere a sensului care s-a instalat, sentimentul că se trece dintr-o criză în alta”, a declarat preşedintele Republicii, exprimând – pentru prima oară de la alegerea sa în funcţie în 2017 – doleanţe specifice ale angajaţilor din sistemul de sănătate.

În faţa îngrijitorilor de la Centrul Spitalicesc Sud Francilien (CHSF) din Corbeil-Essonnes, o suburbie pariziană, el a dat asigurări că vrea „să meargă mult mai repede, mult mai puternic şi să ia decizii radicale” pentru ameliorarea situaţiei.

Preşedintele a amintit măsurile din primul său mandat, precum suprimarea „numerus clausus” care plafona numărul studenţilor la medicină, decisă în planul său din 2018. Sau programul numit „Segur de la sante” (pactul între diferiţi actori sociali din domeniul sănătăţii, guvern, sindicate, personal sanitar, diverse colective), care – după declanşarea pandemiei de COVID-19 în 2020 – a permis injectarea a 12 miliarde de euro anual pentru a remunera mai bine îngrijitorii şi a 19 miliarde pentru investiţii în spitale.

Dar, după campania sa de realegere în primăvară, el a recunoscut că măsurile erau insuficiente şi a făcut din sănătate unul din cele două proiecte majore ale celui de-al doilea mandat al său, împreună cu învăţământul.

Amintind că formarea noilor medici va lua timp şi că va trebui deci „un deceniu” pentru „schimbarea” sistemului, Macron a avertizat că va trebui „să trăim în anii următori” cu această penurie de cadre medicale.

El a anunţat soluţii pentru a suplini această lipsă prin alte mijloace, degajând „timpul medicului în faţa pacienţilor, provocarea noastră colectivă pe termen scurt”.

Pentru îmbunătăţirea situaţiei, preşedintele a prevăzut ca numărul asistenţilor medicali să crească de la 4.000 la 10.000 până la sfârşitul anului 2024.

Şeful statului a invitat de asemenea la o reorganizare a muncii în spitale „până la 1 iunie” pentru a o face mai atractivă.

„Trebuie să facem totul pentru a păstra îngrijitorii în spitale”, a subliniat el. „Ceea ce vreau să spun este că trebuie să lucrăm împreună pentru o mai bună organizare a timpului de lucru”, a adăugat Macron, deplângând o „hiper-rigiditate” în aplicarea săptămânii de lucru de 35 de ore şi un sistem care „nu funcţionează decât cu practicarea unor ore suplimentare”.

Sosind în acest spital care fusese vizat în august de un atac cibernetic, Emmanuel Macron, însoţit de ministrul sănătăţii, Francois Braun, a putut să ia pulsul stării sistemului de sănătate într-un schimb de opinii cu echipele serviciului de urgenţă pediatrică.

„Este foarte dur”, „vrem să vă arătam cât de obosiţi suntem”, iar „remuneraţia nu este cu siguranţă proporţională cu eforturile depuse”, i-au declarat asistente medicale, moaşe şi asistenţi maternali.

Anunţurile preşedintelui erau foarte aşteptate, în contextul în care sistemul sanitar francez este „aproape fără suflare” , după mărturisirea chiar a guvernului, cu săli de urgenţă supraaglomerate şi lipsă acută de îngrijitori pe fondul triplei epidemii de COVID-19, gripă şi bronşiolită.

Într-un rar comunicat comun, ordinul şi sindicatele medicilor au schiţat joi, în ajunul „deciziilor politice”, linia lor roşie, afirmând că „se opun unei medicine cu mai multe viteze” care nu le-ar respecta rolul de ‘dirijor’ al sistemului.

Iar focarele de nemulţumire se înmulţesc. Mii medici au manifestat joi la Paris, punct culminant al unei greve care începuse în a doua zi de Crăciun, pentru a cere dublarea taxei la consultaţii, de la 25 la 50 de euro.

Ministrul sănătăţii s-a declarat joi „dispus să crească această taxă”, dar în schimbul eforturilor pentru a le permite francezilor să acceadă mai uşor la un medic şi, desigur, nu la nivelul celor 50 de euro ceruţi.

Emmanuel Macron a declarat vineri că vrea să îi „remunereze mai bine” pe medicii care „asigură permanenţa îngrijirilor”.

În fine, preşedintele francez a mai cerut „suprimarea în continuare a tuturor sarcinilor inutile” ce le revin îngrijitorilor.

FO-Sante, al doilea sindicat din sănătatea publică, lansase un apel înaintea acestei vizite la o grevă pe termen nelimitat începând din 10 ianuarie pentru a protesta împotriva „inacţiunii” guvernului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

12 Comentarii

  1. Daca o tara nu reuseste sa asigure cetatenilor ei sanatate si educatie gratuita, acea tara e o tara falimentara. Cetatenii acelei tari nu au cu ce se mandri in a spune ca sunt cetateni si tarii respective.

  2. …NAPOLEOANE! BUCURĂ-TE CĂ NU TRĂIEȘTI „MIZERIA ” IMPERIULUI TĂU ! S-A STINS LUMINA-ORAȘULUI LUMINĂ/ DESIGUR PUTIN „ASIATUL”E DE VINĂ//

  3. Francezii cred ca sunt totusi multumiti ca Macron contribuie cu banii lor pentru inarmarea Ucrainei,trimite armata sa ne apere pe noi de rusi,primeste imigranti carora trebuie sa le plateasca ajutoare sociale.Banii lor sunt directionati in alte buzunare,asa ca ce pretentii mai au la un sistem sanitar performant. Acolo ca peste tot in lumea ,,democratica,, cei cu bani beneficiaza de spitale cu plata cu medici de elita ,cei saraci apeleaza la sistemul de stat sanitar precar.Egalitate ,fraternitate!

  4. Chemati-o pe Clotilde sa va faca rost de bani ca se price. Unii ii hulesc pe chinezi, dar acolo scoala si sanatatea sunt gratuite ca asa-i in comunism…

  5. Daca Putin da rusilor gas sa se incalzeasca si cereale sa isi coaca o Paine, ca doar Rusia e prima tara producatoare de cereale din lume, atunci sa fii mandru ca esti rusi si ca ai cu ce te incalzi si manca. Cat are factura la gas un francez si un englez? Sa plateasca pt ucraineeni

  6. Franta trece printr-o criza medicala fara precedent,care dovedeste demagogia unui sistem si nesupunerea genetica a unui popor!Pe 6 decembrie au avut raportati 105.000 de infectati de Covid,un val fara precedent Si-au batut joc in media franceza de modul in care China a tratat problema Covid cum au putut ,cu o fatarnicie greu de egalat..Acum Franta critica China ca a renuntat la strictetea in fata Covidului, alta propaganda de doi bani
    Franta nu mai importa Paracetamol din China (marele producator mondial), sa o boicoteze ca e comunista, si acum e in mare criza medicala,paracetamolul fiind de baza in tratarea Covid si a gripei banale
    Iata ca D-zeu nu bate cu batul si la ora actuala au peste 8000 de oameni din cele 600.000 cazuri active care se zbat la ATI sa mai traiasca cateva zile
    Pentru noi modul de organizare al sistemului sanitar in fata Covid a fost exemplar,dar Rafila nu are nici un merit, mai mult, de circa o luna nu mai raporteaza cazuri la WHO,trebuie sa ne ghidam statisticienii dupa Cehia si Polonia,tari serioase care chiar daca au 200 de cazuri noipe zi,le raporteaza

  7. Toate tarile conduse de #rezist sau de marxisti vor disparea prin implozie sociala daca nu se reuseste resetarea prin conflagratie mondiala. US, Canada, Franta, Germania si Olanda vor traversa un an extrem de agitat daca nu le reuseste pandemia ori extinderea razboiului cu rusii.

  8. @01364 Sunt toate falimentare e de ajuns sa te uiti la datoria tarilor asa zis dezvoltate. Si desi nu au bani finanteaza mai departe cu miliarde razboiul din Ucraina, ong-uri care nu fac nimic, aiurelile cu energia regenerabila si pomeni sociale pentru emigranti ilegali care nu vor sa munceasca. Oameni politici care nu au facut nimic util in viata lor arunca lejer cu miliarde pentru care niste oameni au muncit din greu si care sunt taxati mai rau ca serbii din feudalism.

  9. Emanuele, lasa Ucraina si mai ocupa-te si de francezi, nu numai cand iti sar in cap.

  10. Dacă Franța are probleme cu sistemul medical, atunci colonia rumania ce să mai zică?…

  11. Cică subordonatul lui Soros pe nume de macrouafumat trage sforile sa o facă pe Maia devocika prezident pe este toți românii! Adicătelea, i-a căzut cu tronc!

  12. Sunt in grafic…progresistii lumii isi revendica viitorul omenirii „pas cu pas”…simuleaza ingrijorarea pentru crizele pe care le-au provocat si le alimenteaza continuu…nu vrea nimeni sanatatea populatiei, vrea doar banii asiguratilor pe care-i deturneaza in scopuri politicianiste. Franta avea un sistem de sanatate bun si gratuit, pe baza de asigurari, dar aveau grija sa fie tot omul si tot catzewlul asigurati, paracetamolul a fost impus ca panaceu universal de la minister, orice medic era obligat sa-ti prescrie paracetamol, pentru orice, te rugau sa iei si reteta de paracetamnol, chiar daca nu-ti trebuia si puteai sa-ti iei, la liber, de la farmacie, se scuzau medicii ca li se impune…acum e criza, ca au hotarat ei (sau bancile din spatele micronului) ca e nevoie de mizeria asta…am cautat pe lista si prima masura pe care au impus-o, deja, reluarea medicatiei criminale din pandemie, aia care a golit rezorturile de batrani chiar inainte de vaccinareqa obligatorie a acestora… pentru ca luna trecuta s-a hotarat ca a fost bine si se va continua administrarea combinatiei letale…asa se degajeaza sistemul, primul pas, apoi, cei saraci, somerii, varstnicii care nu sunt, inca, in aziluri…multe porti ale iadului s-au deschis in pandemie…si nu vrea nimeni sa le inchida

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.