Polițiștii vor fi dotați cu gadgeturi biometrice 

Poliția Română cumpără 100 de dispozitive mobile biometrice pentru identificarea pe loc a indivizilor, inclusiv după amprenta digitală. Aceste dispozitive biometrice, odată aflate în posesia agentului, permit acestuia ca, la identificarea unui cetățean, să treacă dincolo de verificarea datelor din buletin. Anume să-i ia pe loc amprenta cetățeanului și s-o caute dacă nu cumva apare în baza de date a Poliției și/sau să-l caute pe acesta pe mai multe rețele sociale, pentru a vedea dacă foto din buletin corespunde cu alte fotografii ale lui.
Dispozitivele costă 3,4 milioane lei, adică 34.000 de lei pe bucată, licitația fiind în SICAP. Livrarea produselor se face în 90 de zile de la semnarea contractului cu firma câștigătoare.
„…conform Regulamentului (UE) 2018/18621, ori de câte ori identitatea unei persoane nu poate fi stabilită prin niciun alt mijloc, ar trebui să se utilizeze datele dactiloscopice, amprente papilare, în încercarea de identificare. Identificarea unei persoane prin utilizarea datelor dactiloscopice ar trebui să fie permisă în toate cazurile.
„Regulamentul privind instituirea, funcționarea și utilizarea Sistemului de informații Schengen (SIS) în domeniul cooperării polițienești și al cooperării judiciare în materie penală prevede la articolul 43 norme specifice privind verificarea sau efectuarea de căutări prin utilizarea a imaginilor faciale și a amprentelor papilare, astfel: “Se pot efectua căutări în datele dactiloscopice în orice situație în scopul identificării unei persoane. Cu toate acestea, se efectuează căutări în datele dactiloscopice în scopul identificării în cazul în care identitatea unei persoane nu poate fi stabilită prin niciun alt mijloc în acest scop, SIS central conține un sistem automat de identificare a amprentelor digitale (AFIȘ)”, scrie în Caietul de Sarcini.
Tot aici, aflăm că există și o legătură cu Bruxelles-ul. Astfel, identificarea biometrică are ca scop „a asigura un echilibru satisfăcător între obiectivele regulamentului și protecția drepturilor și libertăților fundamentale”, iar „Consiliul UE recomandă statelor membre să ia în considerare efectuarea de căutări biometrice scopul confirmării identității sau în scopul identificării în contextul misiunilor de securitate publică și al combaterii imigrației ilegale, în cazul în care identitatea unei persoane nu poate fi stabilit prin alte mijloace”.
 România este în proces de schimbare a actualelor cărți de identitate cu unele de tip biometric, cu mult mai multe elemente de identificare. La nivelul anului 2030, toate buletinele vor fi înlocuite cu cărțile biometrice.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1073 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Ce treaba avem noi cu SIS adica Schengen? Niciuna…de ce aruncăm banii pe fereastra in loc sa dezvoltam sisteme de irigatii atit de importante dar inexistente?

  2. Oh nu… Republica STASI Romania. Toata lumea amprentata… „if you have nothing to fear, you have nothing to hide”… intrebarea ar fi ce se intampla cu informatia dupa ce te verifica in sistem si nu gaseste nimic? e stearsa? cine garanteaza ca e stearsa in baza dreptului la viata privata? statu? haha.. cine verifica daca statu’ nu te-a bagat in baza de date? tot statu.

  3. Lagarul electronic mondial incepe sa-si arate potentialul. Asta e doar inceputul.
    Ciudat este ca nicio ONG nu face scandal, ca libertatea cetateanului, ca drepturile, Constitutia etc. Nu, nu: din 88.000 de ONG-uri, niciuna nu zice nici pas.
    Eh, asa o fi in democratie, doar n-o sa fie totul o farsa sinistra sa para ca e diversitate de opinie, nu?

  4. I.2) Achizitie comuna
    Contractul implica o achizitie comuna:Nu
    Contractul este atribuit de un organism central de achizitie:Nu

    Achizitia este ilegala, scoasa din burta de Bode, nu suntem in Schengen (SIS) ,nici-o „cooperare judiciara-

    nici-un organ UE nu a dat ordin-
    Bode anchetat de urgenta !

  5. Avocatul Poporului sa se sesizeze din oficiu de urgenta,

    incalcareea dr.si libertatilor fundamentale constitutinale.

    nu au temei juridic inceara marea cu degetul, ancheta pt.comportare abuziva!

  6. Aoleooo ce sinistru ! Pe vremea lui Ceausescu era dezmat de libertate individuala, comparativ cu ce e acum.

  7. „E totul spre binele vostru, e pentru securitatea voastra… asa o sa ne asiguram ca nu umbla emigrantii ilegali printre noi” aia pe care UE ii primea cu bratele larg deschise acum vreo 8 ani, care acuma ii refuzam si-i tinem in Turcia si Africa, sau pe insulele grecesti si italiene, dar nu ai voie sa spui ceva in tzara, in presa, in discursul public, etc. ca esti „anti-european”. „O societate care sacrifica putina libertate, pentru securitate, nu le merita pe niciuna si o sa le piarda pe ambele” sau ceva pe acolo. STASI si Securitatea din comunism sunt mici copii tinand cont de capacitatile tehnologice de azi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.