Polonia nu se joacă – O nouă decizie privind cerealele ucrainene

Polonia va menţine embargoul asupra importurilor de cereale ucrainene cel puţin până la finalul anului, a anunţat miercuri ministrul Dezvoltării, Waldemar Buda, în condiţiile în care Uniunea Europeană lucrează la un acord privind renunţarea la interdicţiile unilaterale impuse de unele state membre UE, relatează Reuters.

După invazia rusească, Uniunea Europeană a eliminat taxele vamale pentru cerealele din Ucraina, în ideea de a le facilita transportul spre Africa şi Orientul Mijlociu, însă aceste cereale au ajuns să inunde pieţele din Polonia, România şi alte ţări din UE care trebuiau să fie doar rute de tranzit. Pentru a-i proteja pe fermierii locali, unele ţări din Europa Centrală au interzis luna aceasta unele importuri de produse agricole din Ucraina.

„Nu vom abroga măsurile noastre până când nu vor fi introduse măsuri similare la nivel european. Timpul este în favoarea noastră. Vom păstra soluţiile poloneze până când situaţia se stabilizează”, a declarat Waldemar Buda la postul privat Radio Zet.

Întrebat dacă embargoul ar putea fi ridicat la finalul lunii iunie, oficialul a răspuns: „Este absolut imposibil”, iar în Polonia interdicţia va rămâne „cu siguranţă” în vigoare până la finalul anului.

Şi ministrul ungar al Agriculturii, Istvan Nagy, a afirmat marţi că Ungaria şi alte state membre din Europa de Est ar dori să menţină în vigoare interdicţia privind importul de cereale din Ucraina cel puţin până la finele anului.

Săptămâna trecută, autorităţile de la Budapesta au interzis importul de cereale şi produse agricole din Ucraina, după ce Polonia a adoptat o măsură similară, în ideea de a contracara un aflux de produse ieftine care a creat probleme pentru producătorii locali şi a presat guvernele statelor vecine Ucrainei să vină în sprijinul fermierilor lor. Slovacia şi Bulgaria au decis şi ele să introducă măsuri similare.

Cele patru ţări, precum şi altele din Europa Centrală şi de Est, spun că este nevoie de măsuri la nivelul UE pentru a rezolva problema importurilor de cereale ieftine din Ucraina. Ungaria a cerut un ajutor „progresiv” din partea UE pentru a ajuta la tranzitul cerealelor din Ucraina prin ţările Europei Centrale.

Din cauza unor blocaje logistice şi a distanţelor mai scurte, milioane de tone de cereale din Ucraina, care sunt mai ieftine decât cele produse în UE, ajung în ţările vecine, reducând preţurile şi vânzările pentru fermierii din aceste ţări. În aceste condiţii, au crescut nemulţumirile în rândul fermierilor din Europa Centrală şi de Est cu privire la valul de importuri de cereale ieftine din Ucraina, scutite de taxe vamale până în luna iunie 2024.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

10 Comentarii

  1. Polonia, Slovacia, Ungaria şi Bulgaria – DA!
    Valahistan – NU!
    Patru țări cu conduceri patriotice, plus un Stat iEșuat = Țara lu’ Papură-vodă Normalu’……[Rumburak]

  2. Care se respect si nu permite sa fie facuta colonie si care nu, si consecintele si implicatiile din asta.
    Polonezii refuza sa fie fraierii unor corporarii de mafioti multinationali. La fel slovacii, ungurii si bulgarii.

    In Romania absolut posibil tot ce dikteaza Brucselul romanii trag ponoasele, altii foloaseala cand invadeaza pietele cu produse de calitate mult sub standardele de sanatate. De pret nu mai e nimic de zis. Politica UE bataie de joc la adresa producatorilor locali, moarte lenta, daca nu sunt protejati de statele NATIONALE.

  3. Cum își permit ungurii si polonezii să încalce ordinele de la Monsanto et alia venite din gura ventrilocilor ambigeni de la Brucseles? Doi la mâna, cum isi permit acesti putinisti est europizi să vorbească in numele Romaniei? Noi NU,niciodată, noi nu vom fi așa ziși suveranisti ori patrioti de bodega! Noi vom fi alături de Ukraina, UIE si Merica până in panzele albe de obiele acum jegoase.

  4. N-ar fi nicio problema cu grâul ukrainian , dacă ar fi la fel de “ curat “ cu cel românesc Grâul importat este plin de chimicale????? Dar România nu are la ora actuala conducători , unul ii plecat cu mândra in Săptămâna altfel, iar guvernul doarme și așteaptă ordine de la ue. Nu va uitați la maghiari -Orbán , sa ne uitam la polonezi…. Un pic decolorata verticala nu strica. A venit la noi un Vice ministru Chinez și ati primit ordin toți de la conducere sa nu-l primiți sa vorbiți , lăsați ca vorbește Kelemen Hunor Hunor cu el și-l trimite in Ungaria cu investitii cu tot? De ospitalitatea românească ati auzit ? Omul este nr.5 in ierarhia PC CHINEZ!

  5. Normal că polonezii, ungurii, bulgarii și slovacii sunt supărați și interzic importurile de cereale din Ukraina pentru că nici unul din președinții acestor națiuni nu a primit șapcă de la Casa Albă. În afară de Johanis, mai are un singur președinte al acestor popoare șapcă amerikană? Răspunsul e nu. De-aia boicotează cerealele ukrainiene, pentru că n-au primt șepci amerikane. Sunt supărați și pentru că ei au primit mai multe compensații pentru invazia de produse agricole ukrainiene, nu ca noi care am primit cele mai puține spre deloc. Se pare că șepcile astea îi strică de cap pe cei care le poartă.

  6. Asta e diferența dintre un stat UE și o provincie colonială UE. Polonia a mai dat cu flit mutanților progresiști de la Bruxelles, pe când fanarioții români ai guvernărilor liberale s-a prosternat mereu în fața comisarilor europeni ca în fața pașalelor turcești.

  7. „unde se discutase importul de „AGRICOLE UCRAINENE„ ? era vorba de „TRANZIT” DECI LEGEA -UNDE-I? ȘI STATELE NU ȘTIAU DE UN ȘI JUMĂTATE? IAR ROMÂNIA NU MAI ESTE STAT CI DOAR UN PROTECTORAT TÂRÂTOR!

  8. O tara condusa cam de 25 de ani de tradatori,hoti si incapabili. Slugi umile ale Occidentului.
    Nu au pic de demnitate, de onoare, de patriotism nici atat.
    Si prostimea ii voteaza motivand ca nu sunt altii mai buni. Prin urmare stati cu nasul la podea!
    Asa faceti,asa meritati si asa aveti. Nasul la podea!

  9. Oricat a-ti comenta despre tarile est europene, din pacate, romanii si Romania sunt prostii Europei, nu pentru o spun eu unul din natia asta de prosti, ci un fapt demonstrat de cei care ne conduc- am ajuns sa imi fie rusine de propria natie

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.