Polonia scapă de vizele pentru SUA, România primeşte felicitări

La finalul lunii decembrie 2010, Congresul SUA a adoptat o rezoluţie care menţionează caracterul special al relaţiilor bilaterale dintre România şi Statele Unite şi calitatea României de partener strategic şi aliat valoros şi de încredere. Diplomaţia română a salutat acest demers şi considera că este vorba despre un document „important”.

Rezolutia a fost adoptată de Camera Reprezentanţilor pe 22 decembrie 2010, însă ea trecuse de votul Senatului SUA pe 30 iunie, cu ocazia împlinirii a 130 de ani de relaţii diplomatice bilaterale.

Rezoluţia a fost propusă de senatorul republican George Voinovich, un puternic susţinător al abolirii vizelor impuse cetăţenilor polonezi. Senatorul a condiţionat votul său în favoarea tratatului START semnat de SUA şi Rusia de eliminarea vizelor pentru polonezi. Aceasta informaţie a apărut la o zi după ce Casa Albă a anunţat că preşedintele Barack Obama îl va primi la Casa Albă pe omologul său polonez Bronislaw Komorowski. In timpul vizitei, Obama a promis ca vizele vor fi ridicate in timpul mandatului sau.

Voinovich a propus Senatului o lege prin care ridicarea vizelor să se producă în momentul în care rata de repingere a solicitărilor de viză pentru cetăţenii unui stat este de maximum 10%, faţă de 3% în prezent. Adoptarea unei asemenea legi ar permite abolirea vizelor pentru polonezi, întrucât rata de respingere în cazul lor, anunţată recent de Washington, este de 9,8%. În schimb, rata de refuz pentru Bulgaria este de peste 17%, iar pentru România de peste 24%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.