Populiștii italieni detonează bomba noii guvernări

Întrebat, în ianuarie 2018, ce ar însemna o victorie a Mișcării de 5 stele din Italia la alegerile din luna martie, un diplomat german ce participa la o conferință despe viitorul UE în Marea Britanie a declarat sec, citat de The Telegraph: ”O catastrofă!”.

Catastrofa de care se temea Germania în urmă cu câteva luni prinde un contur tot mai limpede în Italia. Mișcarea de 5 Stele, partid populist antisistem, și Liga Nordului (naționaliști, eurosceptici și anti-euro) sunt foarte aproape de un acord care să ducă la formarea noului guvern. În urma negocierilor, Matteo Salvini (Liga Nordului) și Luigi di Maio (Mișcarea de 5 Stele) au lăsat să se scurgă în presă câteva puncte din programul de guvernare, ”o bombă”, după cum a declarat di Maio.

Cea mai explozivă revendicare este anularea datoriilor de 250 de miliarde de euro  Italiei față de Banca Centrală Europeană de la Frankfurt, adica valoarea obligațiunilor statului italian cumpărate de BCE în timpul programului de relaxare cantitativă. Este o sumă uriașă, mai mare chiar decât cel mai important împrumut oferit Greciei de către creditorii internaționali și UE.

Un program ”bombă”: imigranți, Rusia, datorii

Prevederile ”bombă” nu se opresc aici. Italia mai cere și renegocierea contribuției la bugetul UE; modificarea sistemului de pensii pentru a permite retragerea din activitate când suma vârstei angajatului și a anilor de contribuție la sistemul social ajunge la 100; reducerea TVA; un impozit unic pe venit de 15% (20% în cazul veniturilor mari); asigurarea unui venit garantat de 780 de euro pe lună, ce ar presupune cheltuieli de 17 miliarde de euro, dar proiectul de program arată că la acest efort ar trebui să contribuie și UE. Proiectul  arată că potențialul guvern va ține țara pe mai departe în NATO, însă că dorește anularea sancțiunilor UE împotriva Rusiei, astfel încât Moscova să fie un ”partener strategic” al Vestului în zonele de conflict. Cele două partide ce pot forma guvernul mai cer și reformarea legislației europene a imigrației pentru ca relocarea în alte state a imigranților sosiți în țări precum Italia sau Grecia să fie obligatorie și automată (o măsură care, aplicată la Bruxelles,  ar apăsa greu pe statele estice din UE).

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, i-a avertizat pe cei doi lideri politici să nu adopte o platformă anti-UE. Partidul Democrat, pro-european, aflat până acum la guvernare, a precizat că programul oferit presei este iresponsabil.

Membrii de partid au ultimul cuvânt

Ulterior, di Maio și Salvini au anunțat că varianta de program publicată de presă este una incipientă și că multe prevederi au fost ”îndulcite”, altele eliminate (cum ar fi propunerea ca Italia să renunțe la moneda euro, în cazul în care electoratul se va exprima în acest sens). Însă cele două partide au refuzat să explice dacă propunerea de ștergere a unei datorii de 250 de miliarde de euro mai figurează sau nu în versiunile mai noi ale programului de guvernare.

Mișcarea de 5 Stele și Liga Nordului doresc ca programul de guvernare să primeasca girul membrilor celor două partide. Mișcarea de 5 Stele venit cu propunerea unui vot online pe versiunea finală a programului, în timp de Salvini a propus organizarea unor ample întruniri ale membrilor de partid în piețele orașelor italiene. ”Dacă vom avea un acord vom începe guvernarea, însă înainte de asta o să vă întrebăm pe voi. Altfel, singura modalitate de a-i întreba pe italieni este să ne întoarcem din nou la urne”, a spus Salvini.

”Extremiștii suntem noi”

Presa critică la adresa populiștilor italieni adoptă atitudini ce merg de la revoltă până la resemnare. ”Extremiștii suntem noi”, scrie Linkiesta, arătând că nu doar liderii Ligii Nordului și ai Mișcării de 5 stele au redactat programul de mai sus, ci și 16.426.724 de italieni, 50,2% din voturile exprimate la alegerile de pe 4 martie, voturi care s-au dus către cele două formațiuni. ”Majoritatea a vrut ca imigranții să fie trimiși acasă, să pună sub semnul întrebării apartenența la euro, majoritatea nu înțelege de ce un copil trebuie vaccinat, majoritatea vrea și reduceri de taxe, și asigurări sociale mai mari în același timp”. ”Oricum, succesul electoral al populiștilor se bazează pe faptul că ei tind să facă ceea ce promit, chiar și ceea ce în ochii sistemului actual pare imposibil”, mai scrie Linkiesta.

Efectul Varoufakis

Ascensiunea populiștilor italieni, culminând până acum cu programul lor de guvernare, este ”un efect Varoufakis”, scrie The Globalist, cu referire la fostul ministru grec de Finanțe Yannis Varoufakis, cel care s-a luptat cu creditorii din UE și a lucrat în secret și la un plan de părăsire a zonei euro. În ciuda datoriei publice mai mari (în cifre absolute) a Italiei, guvernul de la Roma se află într-o situație mai bună decât cel elen. Economia italiană crește încet, dar sigur, procentul datoriei publice este de 120% din PIB (în Grecia este de circa 160% din PIB). În plus, majoritatea datoriei statului italian este deținută nu de creditori străini, ci chiar de populație, iar aceasta limitează riscul unor fricțiuni externe, ca în cazul Greciei. Apoi, analiștii se apleacă asupra prerogativelor președintelui Italiei (un pro-europeam) de a respinge propunerea pentru funcția de premier, de a respinge legile neconstituționale (inclusiv cele care periclitează echilibrul bugetar).

Cum va fi ”îmblânzită” Italia?

Pentru Bloomberg, proiectul-șoc al programului de guvernare pare să nu fie mai mult decât un balon de încercare al celor două partide populiste, menit să testeze reacția spectrului politic italian și a creditorilor din Europa. Apoi, ”Europa are experiență în îmblânzirea radicalilor aflați la putere; dincolo de convertirea lui Tsipras, premierul Greciei, UE i-a îmblânzit pe ”Adevărații finlandezi”, Partidul Libertății din Austria și cele două partide radicale de stânga ce susțin guvernarea din Portugalia”, scrie The Globalist.

În perioade de criză, liderii statelor europene cu probleme au considerat că argumentul suprem al solidarității cu ”comunitatea internațională” este să faci ceea ce comunitatea internațională vrea, chiar dacă întâmpini o rezistență masivă din partea poporului tău. ”Dacă îți închei mandatul fiind apreciat de grupul de la Davos, atunci poți fi eligibil pentru o mulțime de contracte la Comisia Europeană, FMI sau alte fleacuri, chiar dacă ești cu totul disprețuit de conaționalii tăi. Alexis Tsipras nu va fi în consiliul director al unei bănci, nici președinte al Băncii de Decontări Internaționale, nici, probabil, comisar UE. Lui Varoufakis nu-i place nici măcar să poarte cravată – ceea ce, conștient sau nu – este un mod de a arăta vizual că nu va juca jocul obișnuit”, scria Paul Krugman în 2015. Politica față de Italia va arăta dacă Bruxellesul și Berlinul au înțeles și cealaltă fațetă a ”îmblânzirii” Greciei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

5 Comentarii

  1. Politica la italieni e deja arta… vorbe multe dar fapte putine…cam ca la noi… Totusi este evident ca asa cum arata acum UE viitorul ei nu suna bine deloc! S-a creat o biro-aristrocratie nealeasa de nimeni, care este tot mai departe de cetatean si nevoile sale reale…si sigur ca pe un astfel de teren apar tot felul de astfel de miscari asa zise „populiste” …in fond populist =popular= al poporului,..deci nimic peiorativ…UE nu poate conduce turme de oi fara creier… uitati-va la scopul crearii acestei suprastructuri statale si nationale…si vedeti daca a reusit asta…. UE este un urias cu picioare de lut …un vehicol politic (lebens raum) pt Germania…de asta a fos si Brexitul…teama UK de dominatia germana…

  2. Evident ca Romania trebuie sa actioneze in paralel cu ue si sa fie pregatita pentru colapsul acesteia.
    Ne mai trebuie cateva faze tip shengen,eads,zona euro si curentul antieuropean prinde contur politic.
    Mai trebuie numele partidului;
    Anti-baba- merkel.

    • Draguta , mi s-a cam acrit de aia care sfatuiesc Romania sa iasa din UE ! Fii te rog bun ( i-am mai rugat si pe altii ca tine , dar nu mi-au raspuns ) si spunemi macar 3 – 4 pasi pe care ii va face Romania dupa iesirea din UE ! Iti expun situatia actuala ! Romania : 3-4 milioane de romani muncesc in tarile membre ale UE ; Romania : productie vax , piete de desfacere ioc ! Romanaia are dreptul sa ia de la UE cca. 8 miliarde euro/an fara sa dea un cent inapoi ! Ultimul sondaj de opinie : 1. incredere in UE : DA – 52% ; NU – 26% // 2. incredere in NATO : DA – 50% ; NU – 24% // incredere in Comisia Europeana : DA – 47% ; NU – 26% . Cine drac sunt aia care vor iesirea Romaniei din UE ?

  3. Oricum ai lua-o tot acolo se ajunge. Dezmembrarea teritorială.
    Suntem în UE. La un moment dat UE se ceartă și se ajunge la divorț. Fiecare își va lua bucățica lui.
    Dacă ieșim din UE pun iar laba pe noi rușii care-și vor păstra ce-i interesează iar restul vor vinde. Cu certitudine Ardealul ungurilor, Banatul italienilor, Dobrogea bulgarilor.
    Mai are vreo relevanță fondurile de coeziune și procentele de sondaje inepte!

  4. „Catastrofa”intrevazuta de diplomatul german s-a adeverit Mișcarea de 5 Stele, partid populist antisistem, și Liga Nordului naționaliști, eurosceptici și anti-euro,deja isi contureaza revendicarile,reeditand conflictul UE-Grecia.
    „Imblanzirea noii scorpii”,nu va fi simpla.Catastrofica este politica UE si aici observam ca de fapt este politica Germaniei,care nu s-a sfiit ca dupa ce Merkel a asasinat Italia,Grecia si nu numai cu imigratia, sa repartizeze „cote obligatorii de imigranti „si celorlalte state.Asa cum isi dezvolta economia megalomanica pe spatele pieteleor de desfacere ale statelor comunitare, asa a procedat si cu imigratia,pe spatele celorlalte state .In ce priveste ca Italia vrea parteneriat strategic cu Rusia,e ste ok, din moment ce merkel este costratega lui putin ,de c en-ar fi si italia si alte state?Nu le da Merkel voie, de ce si cu ce drept?La iertarea de datorii ar trebui sa se inscrie si Romania,cat mai urgent !In definitiv ,Italia nu a fost jecmanita in halul inc are a fost devalizata Romania careia UE i-sa ras industria si activele prin liste interminabile, practic punand-o pe butuci si cu ajutorul zeilor infami locali care- fie au intrat prin inchisoare, fie inca fac parte din paralelul stat, fie si-au adapat conturi prin Papers Panama precum oomul d ebine Tiriac,fie s-au sinucis,fie sunt prin Madagascar sau Israel ca mazare si Elan, chiar prin Monaco, Nisa si de ce nu Cannes etc,o intreaga mitologie de zei „solari”sau scufundati prin hades:impreuna cu averea nationala,publica a tarii.Pana si regalitatea inexistenta ca institutie a fost introdusa la masa bucatelor-poate cine nu a vrut nu a hacuit Romania”democratica”!Posibil ca Italia sa aiba sanse,acolo unde sunt juste,poate are credinta in scopul sau.
    Romania are oare credinta in spiritul sau de dreptate si justetea idealului de a se redresa prin darzenie si inteligenta de a-si creea platforma de o lupta intemeiata ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.