Posibil cartel în agricultură!

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă înţelegere pe piaţa producţiei şi comercializării seminţelor de cultură şi pe piaţa produselor pentru protecţia culturilor din România, informează miercuri instituţia.

Potrivit unui comunicat, autoritatea de concurenţă are indicii că Pioneer Hi-Bred România, DuPont România (actuala Corteva Crop Solutions ROM), Syngenta Agro, Monsanto România şi Maisadour Semences România, producători sau furnizori de seminţe de cultură şi produse de protecţie a plantelor au încheiat înţelegeri pentru fixarea preţului de vânzare cel puţin în relaţia cu distribuitorul Agricover Distribution.

Mai mult, investigaţia vizează şi încheierea unei înţelegeri de restricţionare a vânzărilor de către Maisadour Semences România în relaţia cu distribuitorul Agricover Distribution.

În cadrul acestei investigaţii, Consiliul Concurenţei a desfăşurat inspecţii inopinate la companii din domeniu, iar documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

„Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor”, precizează Consiliul.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică concurenţa pe piaţa românească, în special cele care stabilesc preţuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiţii de tranzacţionare, subliniază autoritatea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

6 Comentarii

  1. DuPont? Monsanto? Astia nu sunt aia din Ucraina?
    Unde e Statiunea pentru Mecanizarea si Dezvoltarea Agriculturii Romanesti? A-ti desfintat-o si luati de la Monsanto, ca sa ma sparg in versuri. Ca de! Aia era comunista si voi vreti sa fiti capitalisti.
    Dar unde e Agrosem? Unde sunt institutele de cercetare agricola ce produceau seminte specifice fiecarei regiuni? Le-ati inlocuit cu institutul pt studierea arhivelor comunismului si ii platiti pe sugativele alea de 32 de ani sa nu mai produca nimic?

  2. Pentru inceput: „sugativele alea de 32 de ani” produc!!!! Ghici ce :” caisi care sunt zarzari/rosii lemnoase/ morcovi cu gust de asfalt/ piersici bolnaviciosi,,,etc……Ah! Sa nu uitam: afidele(paduchii mugurilor de orice fel/ciupercile/mucegaiurile de orice fel/”focurile” livezilor )…..Cred ca produc enorm si la comanda( documentele exista. Sa le aduca in instanta cine le are, sub paza si anonimat)!. Ce zici, de unde ar putea sa vina tulpinile/ amplificate genetic sau nu? Sunt eficiente? Cand ai gustat ultima caisa/piersica savuroasa? ….Nu ne-am piedut memoria olfactiva chiar toti. Nu-i asa?

  3. Sunt convins că și această investigație va reprezenta un nou succes (mediatic) in activitatea Consiliului Concurenței.
    Nu am nicio îndoială că vor fi investigate, imediat după, activitățile anticoncurențiale din domeniul prostituției, în materie de tarife și servicii, la care se dedau proxeneți-patroni de companii naționale sau transnaționale, dar și de persoane fizic autorizate, de toate genurile.
    Este un domeniu important în viața românilor, iar întronarea liberei concurente le va aduce avantaje financiare, similare celor obținute după investigațiile Consiliului privind comerțul cu medicamente, al energiei, dobânzilor bancare etc.

  4. De ce nu intreaba acest inutil si costisitor Consiliu de ce este interzisa comercializarea pentru piatra vanata, cand in Franta, Germania, Italia, Austria etc. este considerat produs ecologic? Nu-i asa ca scopul este compromiterea productiei de fructe, struguri si legume in Romania si comercializarea aici a unor produse straine foarte scumpe si total ineficiente? La uleiul horticol aceeasi bataie de joc. Bine, ar fi cazul ca in problema sa se implice si superstarul Daia.

  5. … deci, e mare jale in agricultura romaneasca , daca toti producatorii de seminte sunt companii straine! Ei aranjeaza nu numai preturile, dar si tipul de seminte livrat, deci pot controla productia ! O seminta de porumb preluata din cultura trecuta( facuta cu seminte de la companii), nu va mai produce o cantitate comparabila. Pe timpuri iti faceai seminte din cultura proprie si nu se observau diferente!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.