Premierul Poloniei, alături de Viorica Dăncilă

Premierul Poloniei se alătură Vioricăi Dăncilă în mesajul pentru eliminarea dublei măsuri și a inechităților din interiorul UE. Uniunea trebuie să-și schimbe direcția, avertizează Mateusz Morawiecki, într-un articol publicat în Politico.eu.

„Uniunea Europeană este blocată într-un cerc vicios, iar pentru a ieşi din această criză UE trebuie să-şi schimbe urgent direcţia după alegerile pentru Parlamentului European din luna mai.

Am trecut prin multe crize în trecut, însă situația în care ne aflăm astăzi este cea mai gravă: Brexitul, valurile ulterioare de migrație, terorismul, încetinirea economică, datoria publică în multe state membre – toate acestea au ridicat îndoieli serioase asupra viitorului proiectului european în rândul cetățenilor săi.”, scrie premierul polonez.

După părerea lui Morawiecki, răspunsul Bruxelles-ului la aceste crize este unul total greșit.

Liderul Guvernului de la Varșovia spune că Bruxelles-ul doar a centralizat puterea, a uitat de democrație, de transparență și de responsabilitate și a ignora suveranitatea națională, aceasta fiind o abordare profund greşită.

„Bruxelles-ul pare să trateze unele state europene mai bine decât pe altele, cu abordări ce privesc deficitele bugetare, ajutorul de stat sau reformele instituţionale care par să difere în funcţie de ţările implicate.

Este inacceptabil ca autorităţile europene să critice instituţiile unor ţări pentru practici faţă de care în cazul altora nu au obiecţii.

Bruxelles-ul dă adesea dovadă de lipsă de înţelegere a situaţiei interne a ţărilor din Europa Centrală şi de Est.”, mai remarcă şeful executivului polonez.

Morawiecki apreciază că UE trebuie să se reinventeze pentru a le oferi speranțe noi cetățenilor din toate statele membre, iar dacă blocul comunitar nu va acționa, alegătorii europeni vor fi din ce în ce mai dezamăgiţi.

Practic, Europa Centrală și de Est se confruntă cu aceleași probleme. Uniunea Europeană ridică o nouă cortină de fier prin acceptarea standardelor duble. Mesajele promovate de Guvernul României în această perioadă se regăsesc și în Polonia, Ungaria sau Cehia.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

2 Comentarii

  1. e bună aprecierea cu reinventarea ue, numai că şi Morawiecki şi mulţi alţi lideri, europeni sau americani nu au înţeles nimic dintr-un adevăr simplu şi repetat de mai multe ori: germania trebuie ţinută permanent sub un control sever, dacă se doreşte pace sub măslinii sau brazii Europei…acum e de fapt invers şi asta se vede şi se simte tot mai pregnant, pe zi ce trece…ia gândiţi-vă la globalizare, nu vi se zbârleşte părul uber alles?

  2. Deci tradam interesele Germaniei alaturandu-ne tarilor din V4 + Austria, Italia in care pe primul loc este interesul national?! S-a umflat fasolea in noi? Dublul standard isi are rolul sau, prin acesta tarile dominante ne lasa doar obligatiile (fata de interesle lor) si ne iau drepturile. Cum ar fi finantarile comunitare care astfel luate de la noi ajung unde trebuie. De ex in Germania, Franta, Olanda… Vedeti de ce vrea d-nul Iohannis din nou guvernul „meu”? Al sau ministru al justitiei sigur ar propune ptr functiile deprocurori sefi persoane care sa inchida dosarele Unora si sa le deschida potop altora! Ia vedeti ce a patit d-na Kovesi, cum nu mai este sefa catuselor, cum i se intocmesc dosare in ciuda imperativelor cereri ale politicenilor occidentali ca justitia independenta sa opreasca aceste anchete!
    Nu, nu este nicio dubla masura aici! Politicenii puterii din RO nu au voie sa comenteze anchetele, procesle in curs! Politicenii occidentali (rusii, chinezii nu) prin ambasadele lor sau DIRECT pot cere justitiei romanesti ce sa faca fara ca asta sa fie considerata imixtiunea politicului in actul de justitie, presiune pusa pe procurori si judecatori!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.