Presa lumii despre alegeri. Cine va guverna dacă va câștiga Biden?

Donald Trump sau Joe Biden? Întreaga lume e cu ochii pe alegerile din SUA. Courrier International a realizat o revistă a presei internaționale, din care prezentăm câteva fragmente.Nu putea să nu apară Greta Thunberg. Ea le cere americanilor să mergă la urne și să fie conștienți că de votul lor va depinde nu numai viitorul SUA, ci al întregii lumi. ”Astăzi aveți ocazia să faceți o alegere. Votul vostru va avea consecințe pentru miliarde de oameni din întreaga lume. Votul vostru va avea consecințe pentru generațiile ce vin. Folosiți acest vot. Folosiți-l bine. Toate alegerile sunt alegeri pentru climă”, a scris Thunberg pe Twitter.

Ungaria

Presa ungară înclină spre tabăra Trump. Lumea are nevoie de o victorie a lui Trump, scrie Magyar Hirlap. ”Realegerea actualului președinte va mai da o șansă, un ciclu suplimentar, respectului pentru viață, solidarității și mândriei naționale americane, respectând în același timp celelalte țări, prin urmare și Ungaria. Cealaltă tabără va face ca America și restul planetei să alunece în nihilism spiritualo-mental și în anarhie, prin maximizarea libertăților individuale și prin antisolidaritatea care va decurge de aici”.

”Cu Biden, avem mai mult de pierdut decât de câștigat”, scrie portalul maghiar Azonnali. ”Biden consideră că Ungaria este condusă de un regim nu numai iliberal, ci chiar totalitar. Pe de altă parte, politica pro-israeliană a Ungariei și poziționarea sa în alte dosare îi dau o imagine bună în ochii lui Trump. Desigur, pentru ungurii din opoziție, ideea de a-l vedea pe Biden criticându-l pe Orban este foatre atractivă. Însă vom câștiga cu adevărat ceva cu Biden? Discursul lui Biden nu va da jos guvernul Orban, dar perspectivele noastre internaționale se vor reduce și dialogul cu Ungaria va deveni mai dur”.

Tot în Ungaria, revista HVG scrie că premierul Viktor Orban ”speră să continue conversațiile cu președintele lui preferat”, Donald Trump. ”Uneori îmi doresc să fiu tânăr ca Donald Trump, deși actele noastre de identitate arată că este mai în vârstă cu 20 de ani decât mine”, îl citează HVG pe premierul Viktor Orban.

Polonia

În Polonia, Rzeczpospolita scrie că, indiferent de rezultatul alegerilor, ”Polonia și SUA nu-și vor întoarce spatele”. Chiar dacă victoria lui Biden ar putea ”dezorienta gvernul polonez” – potrivit unui sondaj al Fundației Bertelsmann, ”Polonia este singura țară din UE unde Trump ar câștiga, dacă ar candida” – asta nu ar afecta nici regimul vizelor pentru polonezi și nici prezența militarilor americani în Polonia, două vechi solicitări ale Varșoviei, ambele rezolvate favorabil în timpul administrației Trump.

Cehia

Premierul populist și miliardar al Cehiei, Andrej Babis, a fost numit ”Donald Trump al Estului” în țara sa. Săptămânalul ceh Respekt, de orientare liberală, face o paralelă între situația din SUA și cea din Europa Centrală. ”Statele Unite sunt într-un război civil rece. Nu Trump a inventat polarizarea, însă realegerea sa este garanția că  se vor agrava sciziunile din societate și dezagregarea democrației. Pentru a rămâne la putere, a dus un război împotriva sistemului politic din țara sa. De aceea este mai bine ca americanii să-l aleagă pe Joe Biden, despre care știm că înțelege principiul democrației și vrea să reducă tensiunile. În Europa Centrală, nu ne rămâne decât să-i ținem pumnii”.

Slovenia

Premierul Sloveniei, ultraconservatorul Janez Jansa, apropiat de premierul Viktor Orban, îl susține pe Donald Trump. ”Respectăm viața privată grea și tragică a lui Joe Biden și respectăm realizările sale politice din trecut. Însă, dacă va fi ales, va fi unul dintre cei mai slabi președinți din istorie. Or, mai mult ca niciodată, lumea are nevoie de niște State Unite puternice. Go, win, Donald Trump”, a scris premierul Sloveniei pe Twitter.

Croația

Presa liberală din Croația îl susține pe Joe Biden. ”Spre deosebire de Trump, care nu înțelege bine ce se întâmplă în lume, Biden a avertizat incă din 2001 că Balcanii si Europa de Est au un rol cheie pentru securitatea Europei și  a SUA. A spus din nou asta în campanie și a anunțat că va susține integritatea teritorială a Bosniei și Herțegovinei, la fel ca și aderarea țării la UE și NATO. Aceasta este si linia politică croată”, scrie Jutarnji List.

Serbia

Presa din Serbia scrie că guvernul de la Belgrad este de partea lui Donald Trump, însă într-un mod mai puțin entuziast față de acum patru ani. ”Realegerea lui Trump ar permite o marjă de manevră mai bună în negocierile pentru găsirea unei soluții in Kosovo”, scrie Blic, amintind că Serbia și Kosovo au semnat un acord economic mediat de Casa Albă, cu puțin timp înainte de alegerile din SUA. ”Însă victoria lui Biden ar facilita aderarea Serbiei la UE”, mai scrie Blic.

Italia

În Italia, fostul vicepremier Matteo Salvini, liderul partidului Lega, a acordat un interviu purtând o mască de campanie ”Trump 2020”. ”În democrație, cine câștigă are dreptate, iar Statele Unite sunt cea mai mare democrație occidentală. Însă Trump este primul președinte, după mulți ani, care nu a inițiat un război în lume, spre deosebire de predecesorii săi democrați”, a spus Salvini.

China

Pentru presa din China, alegerile din acest an sunt un simbol al declinului american și vor rămâne în istorie. Cotidianul Global Times scrie că sistemul politic american este ”capabil să vindece în trei zile un bărbat alb de 74 de ani lovit de coronavirus”, însă nu este capabil să gestioneze criza sanitară din țară, care a contribuit cu peste 20% la mortalitatea globală cauzată de covid-19.

Venezuela

În Venezuela, alegerile americane au suscitat interesul președintelui Nicolas Maduro, nerecunoscut de SUA. El susține că ”Donald Trump i-a însărcinat pe Juan Guaido (liderul opozitiei, autoproclamat președinte) și pe Ivan Duque (președintele Columbiei, aliata SUA) să provoace un eveniment groaznic în Venezuela”. Maduro spune că sunt planificate ”atacuri violente în Venezuela, pentru a influența votul alegătorilor din Florida, care să se îndrepte spre Trump”.

Columbia

Presa columbiană scrie că voturile hispanicilor din SUA vor fi decisive. ”Este foarte probabil ca voturile celor de origine hispanică să decidă cine va ajunge în Biroul Oval”, scrie El Tiempo. Din cei 40 de milioane de alegători noi față de ultimele alegeri, 15 milioane sunt hispanici, iar ei reprezintă 13,3% din total alegătorilor. Sunt prezenți în așa-zisele state-balama, cele care pot decide câștigătorul – Florida, Arizona, Nevada, Carolina de Sud. În mod tradițional, hispanicii votează cu candidatul democrat.

Iran

În Iran, ayatollahul Ali Khamenei este caustic. ”Președintele Donald Trump, a cărui administrație a organizat alegerile, spune că acestea vor fi cele mai fraudate alegeri din istoria SUA. Cine spune asta? Președintele în funcție, cel care supervizează scrutinul. Adversarul îl acuză că trișează la scara mare. Iată democrația americană”, spus Khamenei la televiziunea iraniană.

Marea Britanie

”Dacă Biden câștiga, cine va guverna?”, se întreabă revista The Spectator din Marea Britanie. ”Americanii vor vota  pentru candidatul democrat, ni se spune, pentru că vor o revenire la normalitate. Însa ce este normal în a încredița cele mai mari puteri ale planetei unui om de 77 de ani decrepit”. The Spectator scrie că Biden ”va delega sarciunile cele mai grele vicepreședintei Kamala Harris”, care este înconjurată de personaje din perioada pre-Trump. ”Biden nu a reușit să ne ofere decât o geronto-reeditare a erei Obama, cu pierderi de memorie în loc de discursuri bune”, scrie The Spectator.

Rusia

În Rusia, cotidianul Kommersant a realizat un sondaj pe circa 20.000 de cititori. Întrebarea: ”Care președinte va fi mai bun pentru Rusia, Joe Biden sau Donald Trump?”. Răspunsurile cititorilor unuia dinytre cele mai citite ziare din Rusia, mai degrabă de orientare liberală, au fost următoarele: Joe Biden 7%; Donald Trump 18,9%; niciunul 29,8%; nu există diferențe între ei 44,3%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

6 Comentarii

  1. Nici pana acum nu a condus un biped de cand e america. Marioneta la vedere si din spate…traiasca jidanimea?!

  2. Don Calin,situatia in SUA este extrem de serioasa,niste balarii de romani sau rusnaci nu o pot intelege,oricat de prosti ar fi!
    SUA e in fata razboiului civil daca iese Marea Caricatura Alba a doua oara!Africanii sunt deja cu mana pe arme
    Europenii nici nu is dau seama ce va urma..

  3. deci in Europa Centrala liberalii sint impotriva lui Trump si pentru partidul democrat american. asa e si in Romania liberalismul s-a cam copt in marionete teleghidate de partidul democrat american.

  4. ce interesant chiar ma uitam peste articolul vostru din 29 septembrie 2015 despre vizita iohannis la biden atunci vicepresedinte e foarte clar. poza aia e ca si poza care spune o mie de cuvinte.

  5. Credulii mai pot agita scamatoria maxim 4-8 ani cam pana in 2028 sau din 2024 pana in 2032… dupa care…. Roata se invarte… Deci in jurul anilor 2030 scamatoria va fi definitiv ingropata si papusarii tot vor va ajunge sa dea socoteala… Amanarea nu face bine nimanui…. poate doar naivilor…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.