Preşedintele Băsescu, mahmur după discuţiile cu FMI

Fără îndoială, de când discută cu delegaţia FMI, preşedintele Traian Băsescu şi-a îmbunătăţit vocabularul. Nu mai vorbeşte despre „ţigancă împuţită” sau „găozar”, ci despre „macrostabilitate, deficit bugetar, deflaţie, inflaţie”. Doar domnul preşedinte nu poate uita un îndemn comunist care spunea că „numai învăţând creierul tău va deveni un larg laborator de idei şi imagini”.

E drept, unele cuvinte spuse de preşedinte nu sunt folosite corect. Dar acest lucru poate fi posibil din cauza faptului că discuţiile purtate de preşedinte cu delegaţia FMI îi dau o stare de mahmureală. Nu de alta, dar zilele trecute, după o discuţie purtată cu FMI, Traian Băsescu a ieşit la televizor şi a spus: „Important este că se realizează şi o uşoară creştere a consumului, ceea ce arată creşterea uşoară a puterii de cumpărare a populaţiei, ca efect al deflaţiei. Odată cu diminuarea inflaţiei, a crescut şi puterea de cumpărare a populaţiei”.

Păi, domnule preşedinte, în România nu a fost deflaţie până în prezent. Cel puţin în ultimii 21 de ani. Iar inflaţia, chiar dacă scade, duce tot la scăderea puterii de cumpărare a românilor. Aşa că puterea de cumpărare a Românilor nu a crescut, ci a mai scăzut. Spre exemplu, dacă în anul 2010 inflaţia a fost de 6%, iar în 2011 de 4%, asta nu înseamnă că în 2011 puterea de cumpărare a oamenilor a crescut cu 2% faţă de 2010. Ci că în 2011 a mai scăzut cu încă 4% faţă de 2010.

În concluzie, domnule preşedinte, mai uşor cu folosirea cuvintelor pe care nu le înţelegeţi. Nu de alta, dar o să vă zică lumea Boc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.