Casă sau Fata Morgana?

Prețurile locuințelor sunt în continuă creștere

Așa cum mirajul sau fenomenul optic denumit Fata Morgana se manifestă în zonele tropicale, în domeniul imobiliar ne confruntăm din ce în ce mai des cu un fenomen similar. Fie că suntem în postura cumpărătorului, fie în cea a vânzătorului, fiecare caută o imagine răsturnată care să îl încânte. Mulți vânzători, pe fondul creșterii prețurilor pe piața imobiliară, și-ar dori ca prețul de vânzare să fie la fel de mare precum era prin anul 2008, iar cumpărătorii speră să vadă în anunțurile din piață prețuri de acum 5-6 ani, când piața era destul de amorțită în dinamica tranzacțiilor.

Pe măsură ce prețurile înregistrau o creștere timidă, începând cu anul 2014, mulți cumpărători au tot așteptat ca acestea să scadă: au crezut că este iar o nouă bulă imobiliară, amânând astfel decizia de a cumpăra, însă evoluția pieței nu i-a încântat. Au rămas în așteptare și de la lună la lună, de la an la an, prețurile cerute în piață au crescut.

Clujul are cele mai scumpe locuințe

Conform ultimelor statistici în domeniu făcute de portalul imobiliare.ro, în București prețul pe mp a crescut în ultimii trei ani, în medie, cu 22,6%.

Cea mai mare creștere față de anul 2014 o înregistrează Clujul, având deja o creștere medie de 46,9%. Dacă însă ne raportăm la nivelul anului 2008, trebuie menționat că media prețului pe mp este totuși cu 39% mai mică. În ultimele 12 luni, în București prețul pe mp a crescut cu 8%. În ultimul trimestru, potrivit aceleiași surse, pe fondul epuizării fondurilor din Programul Prima Casă și al creșterii dobânzilor la credite, s-a înregistrat o ușoară scădere: -1,1%, față de trimestrul precedent. Ce e de făcut?

Adio prețurilor din 2012

Fie ca ne raportăm la cursul euro, la rata dobânzii sau la prețul din piață, o decizie, în scopul de a vinde ori de a cumpăra, ar trebui să fie luată în condițiile de piață actuale. Așteptând ca prețurile să revină spectaculos, respectiv să scadă dramatic, practic creăm un dezechilibru între cerere și ofertă.

Cererea latentă și nemanifestată încă în piață ne poate aduce mari surprize. Pe măsură ce lipsa de forță de muncă calificată din orașele mari ocazionează angajarea de forță de muncă din alte zone ale țării și, de ce nu, chiar și din străinătate, nevoia de locuințe o să crească. Terenurile pe care se pot construi unități locative noi devin din ce în ce mai puține, iar modificările aduse atât de schimbarea legislației în domeniul construcțiilor, cât și de reglementările de urbanism ar putea  să conducă spre o creștere a prețurilor imobilelor noi.

Analizând evoluția pieței și acționând la momentul oportun, avem șansa de a ne asigura o tranzacție la prețul și în condițiile actuale, altfel nu ne rămâne decât să o căutăm în continuare pe Fata Morgana.

Avânt impresionant al construcțiilor de locuințe

Volumul lucrărilor de construcții rezidențiale a crescut cu 66,3% în septembrie 2017, potrivit datelor INS. Spre deosebire de locuințe, construcțiile inginerești au scăzut cu 26%, iar clădirile nerezidențiale cu 24,9%. Și volumul lucrărilor de reparații capitale s-a diminuat cu 29,7%, iar lucrările de întreținere și reparații curente au fost mai puține cu 27,6%. În primele nouă luni ale acestui an, volumul total al lucrărilor de  construcții a scăzut cu 6,5%, comparativ cu aceeași perioadă din 2016, în condițiile în care lucrările de infrastructură au înregistrat cea mai mare scădere. Pentru aceeași perioadă, ianuarie – septembrie 2017, doar construcțiile de clădiri rezidențiale au avut o creștere spectaculoasă, de 82,9%, în timp ce construcțiile inginerești au avut scăderi de 25,8%, iar clădirile nerezidențiale de 12,4%.

Ștefan Popescu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Pretul locuintelor sunt tinute artifical foarte sus!
    Foarte multe servicii si produse in Romania sunt tinute sus!

    • Domnule, ce e aia artificial? Sa zicem ca sunt tinute artificial sus (de cine, de stat, de banci, de vanzatori?), atunci de ce se mai tranzactioneaza?

      Mie daca mi se pare ca ceva e scump, nu cumpar. Simplu. Cata vreme piata exista si se tranzactioneaza preturile nu sunt sus- nici la imobiliare, nici la servicii si alte produse.

  2. enunturi adevarate privind psihologia cumparatorului si a vanzatorului dar concluzia este eronata. oare a crescut pretul la masini noi sau second hand. oare se uita ca 90 la suta din romani au casa. oare se uita ca nu avem impozite pe proprietate ca/n europa, dar o sa le avem si atunci cine va putea sa le cumpere si sa le tina. pretul va scade , cheltuiala cu intretinerea va creste si singurul lucru va fi ca vor creste de 4/5 ori chiriile.exact ca la masini. va creste pretul doar la cocioabe care acum se vand acum cu 1500/5000 euro si vor fi cat salariul pe 30 de ani si la palate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.