Previziune economică: La cât va ajunge cursul leu/euro peste 12 luni

Analiștii economici membri ai asociației CFA România anticipează un curs de 5,11 lei/euro peste 12 luni și o inflație medie de 5,8%, impactul economic al coronavirusului urmând să dureze cel puțîn până în trimestrul IV al anului 2022.

“ În contextul creșterii substanțiale a ratei inflației, anticipatiile inflaționiste pentru un orizont de 12 luni au continuat să crească. În concordanță cu aceste evoluții, au crescut și anticipatiile de majorare a ratelor de dobânda de piață monetară, acestea indicând anticipații de majorare a ratei de dobânda de politică monetară de cel puțîn încă trei ori în următoarele 12 luni. Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut la valoarea de 56,6 puncte, (față de aceeași luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 12,1 puncte). Această situație s-a datorat evoluției divergente a celor două componente ale indicatorului”, spune Adrian Codirlasu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 5,8%. În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 91% dintre participanții la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Nu a fost înregistrată nicio opinie de apreciere a leului. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0517, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1145 lei pentru un euro. De asemenea, cea mai mică valoare estimată a cursului EUR/RON pentru un orizont de 12 luni este 4,9600.

În cadrul sondajului au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naționale (durata impactului economic al coronavirusului, evoluția PIB și a deficitului bugetar).

Cea mai mare parte a participanților la sondaj, 75%, anticipează că impactul economic al coronavirusului va dura cel puțîn până în trimestrul IV al anului 2022.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021 înregistrează o valoarea medie a anticipațiilor de 7,3%, iar pentru anul 2022 este 6%.

În termeni reali PIB în anul 2021 are o valoare medie a anticipațiilor de +6,6%, iar pentru anul 2022 de 3,9%.

Datoria publică că procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54,1%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.