Amendată de Garda de mediu

Primăria Segarcea a aruncat banii europeni în „noua” groapă de gunoi a oraşului

Mai mulţi locuitori ai oraşului Segarcea, judeţul Dolj, ne-au sesizat disperaţi că gunoaiele menajere şi cele rezultate din construcţii riscă să polueze întreaga localitate. Ceea ce am găsit la marginea oraşului Segarcea depăşeşte orice închipuire: chiar în vecinătatea culturilor agricole, pe cîţiva kilometri, gunoaiele sînt aruncate la întîmplare, generînd un imens focar de infecţie ce ameninţă sănătatea celor peste 7.000 de locuitori ai oraşului!

Iată cîteva imagini realizate chiar la marginea unor culturi agricole, unde gunoaiele menajere şi cele adunate din curţile locuitorilor sînt „depozitate” la întîmplare, pe zeci de hectare de teren:

Cine vede aceste imagini ar fi tentat să creadă că ele sînt realizate la o groapă de gunoi, deşi pe fundalul unora dintre cadre se vede depozitul de mare capacitate al celor de la Cerealcom, unul dintre cei mai mari producători de cereale din ţară!

A existat în Segarcea şi o groapă de gunoi clasică, extrem de poluantă, care a fost acoperită în anii trecuţi cu fonduri europene obţinute de Consiliul judeţean Dolj pe proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj” pentru care s-au cheltuit 29 milioane euro numai în etapa a doua! Secţiunea de la Segarcea a fost încheiată şi, alături de fosta groapă de gunoi, se vede şi panoul publicitar cerut de legislaţia UE:

Deşi fosta groapă de gunoi din Segarcea a dispărut sub această movilă acoperită de vegetaţie, delăsarea celor de la Primăria Segarcea, în frunte cu primarul Nicolae Tutunaru, a făcut ca la marginea oraşului să răsară alte cîteva zeci de gropi de gunoi, deşi cetăţenii plătesc sume importante pentru curăţenia localităţii, bani care se duc pe spectacole sau focuri de artificii, în loc să fie folosiţi pentru gospodărirea oraşului!

Contactat de noi pentru a comenta situaţia din Segarcea, directorul Gărzii de mediu din Dolj, Gheorghe Călinoiu, ne-a declarat: „Mă surprinde că chiar Primăria aruncă gunoaiele pe cîmp. Mai ales că primarul se cam dă leu, deşi a mai luat o amendă de 200 milioane lei. După ce veţi publica articolul şi voi vedea pozele făcute acolo, o să le mai dau o amendă, ce să le fac? Toate terenurile acelea de pe culoare intră în responsabilitatea primăriei, fie că este pe domeniul public, fie că este al cuiva. Sper ca Iridex, societatea care a cîştigat licitaţia în Dolj, să se apuce să strîngă aceste gunoaie din localităţi şi să le aducă la groapa de gunoi de la Mofleni, care este una ecologică, pentru care am cheltuit o mare sumă de bani, iar acum stăm cu munţii de gunoaie pentru nu ştiu ce autorizaţii! Şi cu Iridex-ul ăsta e ceva în neregulă. Păi, la dracu au semnat contractul dacă nu au toate autorizaţiile? Că are dreptate şi Mihai Anghel de la Cerealcom, care, pe banii societăţii lui, le adună de cîteva ori pe an gunoaiele cu maşinile lui, iar primăria doarme, aşteptînd să le facă alţii treaba, deşi au poliţie locală acolo şi ar trebui să-i împiedice pe cei care aruncă gunoaiele pe cîmp, dar dacă şi primăria aruncă gunoiul acolo, e clar… Problema asta nu este doar a Gărzii de mediu, ci a Primăriei, căci legea prevede să aibă servicii de salubritate, depozite. Să vă mai spun ceva: pe băiatul ăsta care e primar şi eu l-am perceput ca fiind prea plin de el şi i-am amintit că el nu e Dumnezeu pe pămînt, ci doar primar.

Evident, în documentarea noastră, i-am solicitat un punct de vedere şi lui Nicolae Tutunaru, primarul oraşului Segarcea, care ne-a declarat: „E adevărat că în acea zonă unde aţi fost dvs. sînt gunoaie, dar să ştiţi că este doar 10% din ce era acum ceva timp, însă am reuşit să le strîngem împreună cu cei de la Cerealcom, care ne-au ajutat. Acum, aşteptînd să intre în vigoare contractul cu cei de la Iridex, promit ca gunoaiele să dispară în cîteva săptămîni! Chiar vă invit atunci să vedeţi că m-am ţinut de cuvînt. În legătură cu acea remorcă a primăriei care arunca gunoiul în acel loc nu ştiu nimic, dar mă voi interesa şi voi lua măsuri. În rest, să ştiţi că noi am cumpărat pubele de gunoi pentru locuitorii din Segarcea care au contract cu societatea de salubritate a Consiliului local şi n-ar trebui ca gunoiul menajer să fie aruncat pe cîmp. Dar, promit să rezolv chestiunea asta cît de repede.”

Cei care vor să vadă o parte din această imagine apocaliptică de la marginea oraşului Segarcea pot accesa pagina https://www.facebook.com/ion.spanu.9, unde am postat cîteva filmuleţe semnificative.

Despre IRIDEX, societatea care a cîştigat licitaţia pentru a strînge gunoiul din comunele judeţului Dolj, presa locală a scris în repetate rînduri, mai ales că suma plătit de CJ Dolj este de 64 milioane euro! În spatele acestei societăţi este fostul senator Cornel Pascu, aşa cum citim în „Gazeta se sud” din 6 noiembrie 2017:

Dincolo de încrengătura de asociați prin care firmele sunt acționare unele la celelalte, în spatele lor se află, de fapt, fostul senator PC Cornel Pascu, un apropiat al lui Dan Voiculescu, patronul grupului media Intact (Antena 1 și Antena 3), scriam acum un an. Rise Project a prezentat relațiile pe care acesta le-a avut de-a lungul timpului cu Dan Voiculescu, dar și cu Sebastian Ghiță. Pascu a condus Antrepriza Română, o întreprindere comunistă de lucrări utilitare cu activitate în Orientul Mijlociu, perioadă în care a devenit un apropiat al faimosului mogul media Dan Voiculescu, care, în era comerțului socialist, se ocupa cu exportul de ciment. Potrivit Rise Project, Cornel Pascu a fost ales senator din partea Partidului Conservator, pe liste comune cu PSD, în legislaturile 2000-2004 și 2004-2008. De-a lungul anilor, Iridex Group a beneficiat de zeci de milioane de euro din bani publici, în urma contractelor semnate cu Senatul României, Portul Constanța, fostul APAPS, Distrigaz Sud (înainte de privatizare), CJ Bistrița, CJ Giurgiu, Primăria Generală a Capitalei, primăriile din Bacău, Costinești, Bușteni, Medgidia etc. Pascu a fost coleg de partid cu Sebastian Ghiță, iar în mai 2005, cei doi figurau acționari în firma Ecopod Energy din Ploiești. Ulterior, Pascu s-a retras din firmă, locul său fiind luat de unchiul lui Sebastian Ghiță.”

E ciudat că, după un an de la desemnarea cîştigătorului contractului de concesiune, în valoare de 64 milioane euro, strîngerea gunoaielor din judeţul Dolj încă nu se face, aşa cum ne-a spus şi Monica Mateescu, directoarea Agenţiei de mediu Dolj, aşteătîndu-se încă autorizaţii!

Desigur, vom reveni peste cîteva săptămîni la Segarcea, sperînd că primarul Nicolae Tutunaru va reuşi să cureţe terenurile de gunoaie, iar directorul Gărzii de mediu să ia măsurile de rigoare împotriva celor vinovaţi de poluarea incredibilă a oraşului şi a culturilor din vecinătate.

E absurd ca, după ce au cheltuit cîteva miliarde de lei pentru a acoperi vechea groapă de gunoi a oraşului, segărcenii să se aleagă acum cu alte gropi construite ad-hoc prin neglijenţa şi toleranţa celor din primărie, aleşi de cetăţeni tocmai pentru a gospodări oraşul!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ion Spânu 1818 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Domnule Spanu,va preocupa foarte mult Segargea ,dar acolo unde locuiti in Craiova ,nu ati simtit mirosul permanent de gunoi si ars si nu ati vazut fumul care vine de la asa zisa ,,groapa ecologica,, a orasului.De circa doi ani de zile ,gunoaiele se ard,incat ai impresia mai ales seara ca este ceata[priviti seara la lumina becurilor de iluminat stradal].Iarna in fata parcului Tineretului nu mai poti vedea la un metru, de fum .Nu mai vorbesc de mirosul de amoniac,hidrogen sulfurat,pacura arsa,cauciuc ars si alte substante toxice etc.Norii negrii sau rosiatici de fum acopera orasul ,dar nimeni nu priveste cerul ,nimeni nu sesizeaza Statistica arata ca suntem printre primii din tara la boli precum cancer,alergii ,tuberculoza.Orasul Craiova unde se aduna toate substantele periculoase si din alte judete, sa se arda[nu neutralizare cum ar trebui] a ajuns sa fie o bomba ecologica.In canalizarile orasului se arunca zilnic ,substante toxice si dejectii ,de catre firmele particulare de vidanjare ,incat nu mai poti respira in locuinte.Agentia de Protectia Mediului are laborator mobil pentru masurarea agentilor poluanti,dar niciodata nu masoara corect ,in permanenta spune ca totul este in limite normale.Ganditi-va toti,ca aveti familie,copii si chiar daca momentan,nu simtiti nimic,nu sunteti bolnavi,peste o luna,peste un an se va vedea efectul poluarii.

  2. Minunat directorul gărzii de mediu dl. Călinoiu. “După ce publicați pozele o să mai dau o amendă”. Aceasta este și gândirea dnei. Ministru Gavrilescu, garda de mediu nu patrulează, nu previne ea dacă este sesizată trimite inspectorii să amendeze. Mare procopseală după ce răul, agresiunea asupra mediului este facută. Și nimeni nu schimbă gândirea. Care gardian, inspector de mediu avea în sarcină de servici orașul și împrjurimile orașului Segarcea? Pe acela amendați-l nu pe primar. Lui imputații prețul curățirii terenului cu o firmă specializată, și nu vâ bazați pe bunâvoința și voluntariatul dlui. Mihai Anghel de la Cerealcom. Cred ca dânsul nefiind abilitat nici nu are voie să se ocupe că degajarea trenului de gunoie, dacă ziceți că Iridex spcializata nu are toate autorizațiile. Vă treziți vorbind ca amatorii! Partea citată din ziarul de provincie Gazeta de sud, cu Dan Voiculescu Antenele 1și 3, senatorul PSD, cu miliane de euro de la Senat, cu portul Constanța cu un fost coleg cu Sebi Ghiță și unchiul lui Sebi Ghiță este tipicâ proagandei anti PSD disctrete sau mai pe fața din ziarele gratuite cu zeci de pagini, Sibiu 100% are 32, ce se sunt bagate săptămànal în toate cutiile postale și care trebuie să aibe în spate o finanțate mare, mare de tot!

  3. La noi atat de prost este gandit sistemul de colectare al deseurilor incat poti jura ce e facut de retardatii de la spitalele de pshihiatrie, de parca deseurile ar fi doar materiale reciclabile si ceva coji de cartofi sau patrunjel de la ciorba. Mai boilor din institutiile inutile ale statului mafiot, ce face omul cu televizoarele, frigiderele, canapele, moloz, resturi vegetale? Astea unde le duce? Cel mai bine ar fi sa fie depozitate in biroul primarului si a agentiei de mediu ca sa le aduca aminte in fiecare secunda ce incompeteneti sunt. La tomberon nu ai voie sa duci crengi ca nu e deseu menajer, la groapa de gunoi nu poti ca nu ti le primeste, atunci ce sa faca omul cu ele? Sa le duca si sa le arunce in curtea primariei si sa se spele cu ele pe cap, asa e peste tot in tara, de ce nu se fac anexe ale gropilor de gunoi in care sa se colecteze separat molozul din constructii, obiectele uzate, de ce nu sunt centre de colectare a aparatelor electrice, daca iti schimbi frigiderul ce facu cu el? Astepti sa se mai faca iarasi campanii de colectare a electronicelor? Eu pun pariu ca daca s-ar face astfel de zone unde sa poata duce omul gunoiul, nu ar mai fi atatea peturi, saci si pungi, anvelope si moloz aruncat aiurea pe campuri, prin paraie si prin paduri. Molozul il puteti folosi la consolidare digurilor, a malurilor, dar de unde atata cap la incompetentii din partidul comunist roman deghizat in tot felul de gasti si clanuri numite pompos partide democrate.

  4. Colectarea gunoiului,separarea lui,ca orice activitate,trebuie supravegheate,de catre persoane instuite,angajate,mai ales daca vrem sa avem rezultate,cit de cit,bune.Evident,sunt necesare niste cursuri.
    Ghenele trebuiesc plasate intr-un spatiu acoperit,cu asfalt pe jos,fara gropi.
    Deci,trebuie sa devina,o activitate supravegheata,chiar strict supravegheata,daca vrem sa avem un mediu sanatos,si chiar cu instruire,sa obtinem si beneficii.

  5. Va bucurati ca a fost amendata primaria, dar uitati sa mentionati ca tot cetateanul de rand va ajunge sa plateasca aceasta amenda, prin taxe si impozite. Si pe aceasta pe care mandru ati mentionat-o si pe cea care au primit-o in urma articolului dumneavoastra.
    In alta ordine de idei, nu cred ca domnul Gheorghe Călinoiu, director al Gărzii de mediu a spus, citez „Şi cu Iridex-ul ăsta e ceva în neregulă. Păi, la dracu’ au semnat contractul dacă nu au toate autorizaţiile?”. El cu siguranta stie cel mai bine ca autorizatiile le primesti dupa ce inchei contractul si ai toata infrastructura. Ca doar el emite una dintre autorizatii. Si de unde stie autorul ce ii lipseste Iridexului, ca nu vad si punctul acestora de vedere. Daca vrei sa fii profesionist, apoi te duci si le ceri parerea tuturor partilor implicate.
    Ce sa mai spunem despre fantastica opinie ca „suma plătita de CJ Dolj este de 64 milioane euro” pentru acest serviciu…
    Cine a platit ce? Cui? Mai omule, despre ce vorbim? Banii inainte ii dai doar la femei usoare. Si eventual jurnalistilor de duzina. Pentru ceilalti functioneaza doar varianta muncesti-primesti!
    Dar asta face diferenta dintre jurnalisti si indivizii care scriu presa de scandal, dintre oamenii care stiu despre ce vorbesc, care citesc, se informeaza, cauta adevarul si cei care sadesc in mintea cititorului doar indoiala, teama, senzatia ca totul este fals si ca toti vor sa te fure, ca nu mai exista cinste si ca nimeni nu munceste. Pentru ca asta faceti si dumneavoastra, domnule Ion Spanu. Ne furati respectul de sine, ne dati impresia ca suntem o tara de hoti si ne insultati inteligenta. Nu, nu suntem prosti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.