Probleme în economie: Crește riscul de intrare în insolvență

România prezintă un risc uşor ridicat de intrare în insolvenţă la nivelul companiilor în trimestrul al treilea, în stagnare faţă de trimestrul anterior, conform Barometrului riscurilor sectoriale şi de ţară Coface pentru perioada iulie – septembrie 2023.

Potrivit unui comunicat al companiei, veştile bune de la începutul anului au lăsat repede loc indiciilor că sfârşitul acestuia va fi mult mai puţin promiţător.

Pe lângă riscurile care au fost amintite de multe ori, dintre care unele continuă să se intensifice (stabilitate financiară, riscuri sociale şi politice), trebuie să ţinem cont de faptul că lupta împotriva inflaţiei nu a fost câştigată încă: excluzând energia, inflaţia rămâne mult peste ţintele stabilite de băncile centrale, în timp ce situaţia de pe piaţa petrolului a devenit (din nou) tensionată în urma atacurilor din Israel.

Toţi indicatorii relevanţi arată o încetinire clară a activităţii în America de Nord şi în zona euro spre sfârşitul anului, iar redresarea economiei chineze se loveşte de probleme structurale şi de o lipsă de încredere în rândul gospodăriilor şi al întreprinderilor.

În acest context, Coface a modificat 7 evaluări de risc de ţară (2 îmbunătăţiri şi 5 retrogradări) şi 33 de evaluări de risc sectorial (17 îmbunătăţiri şi 16 retrogradări), reflectând un oarecare grad de stabilitate în previziunile sale pentru următoarele 18 luni, într-un mediu care rămâne volatil şi incert.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Bref, acu-i de jăpcuit că dacă vine directoratul, ia plăcinta și dă na na la pensetă.Lasă că trag proștii, mai o datorie-două și plătesc ăi de-or veni.Sunt încă huseni destui în sărăcia asta de țară, să tragă până creapă, pensie la 85 de primăveri…

  2. …aceasta companie, ca multe altele a fost creata pt a dirija lucrurile, precum bancile…cand le intrebi de ce au dobanzi asa mari la credite, iti arunca in fata riscul de tara, pe care, culmea, ele il genereaza!…sa pui cele mai mari dobanzi la credite in tara cu cele mai mici salarii ar fi, daca nu ai avea un manole matusalemic la conducerea bnr, caz de targoviste!…ghinion, avem un manole matusalemic la bnr!…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.