Procurorii DNA, la Ministerul Finanțelor

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție ridică miercuri documente de la Ministerul Finanțelor într-un dosar care privește Loteria Română, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare.

Conform surselor citate, ar fi vorba despre un raport al Corpului de Control al ministrului Finanțelor pe care ar fi refuzat să îl trimită organelor judiciare.

Sursele citate au explicat că documentele ar fi trebuit înaintate procurorilor, însă acest lucru nu s-a întâmplat, motiv pentru care în prezent se derulează acțiunea DNA.

Ancheta ar viza contractele încheiate între Loteria Română şi firma greacă Intralot.

Sorin Constantinescu, fost consilier la Loteria Română, susţine că acţiunea DNA la sediul Finanţelor vizează activitatea Loteriei. Constantinescu a declarat pentru Bursa că procurorii DNA ridică documente din cadrul MFP întrucât Corpul de Control al Ministerului a refuzat să pună la dispoziţia anchetatorilor anticorupţie unele documente referitoare la contracte încheiate în cadrul Loteriei.


„Ar trebui percheziţionaţi toţi miniştri care au condus Ministerul de Finanţe în cei doi ani în care au fost prelungite contractele cu grecii”, este de părere Sorin Constantinescu, scrie sursa citată.


După ce au încasat, ani de zile, comisioane uriaşe de la statul român, grecii de la Intralot au renunţat la contractul privind administrarea şi gestionarea jocurilor loteristice încheiat cu Loteria Română (CNLR), după cum ne-a spus, în ianuarie, Sorin Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România (AOCR).


În data de 30 decembrie 2014, ministrul finanţelor publice Darius Vâlcov a anunţat că statul român nu va mai prelungi contractul cu firma grecească Intralot care asigura mentenanţa echipamentelor şi funcţionarea softului necesar activităţilor loteristice: „În urma discuţiilor avute, am decis de comun acord cu oficialii Loteriei Române ca aceasta să efectueze demersurile necesare pentru încheierea de contracte cu o parte din subcontractorii Intralot, în vederea asigurării funcţionării sistemului Loto, în continuare, fără nicio modificare”.


La finalul lunii iunie de anul trecut, Ioana Petrescu, fost ministru de finanţe, a dat mână liberă Loteriei să încheie un nou contract cu Intralot, pe o perioadă de zece ani.


Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) investighează, de mai mult timp, unele proceduri de achiziţie publică derulate de Loteria Română.
Acest lucru se întâmplă în contextul în care rapoartele Curţii de Conturi pe ultimii zece ani reclamă mai multe contracte păguboase încheiate de Loteria Română cu un grup de firme greceşti, fiind sesizate organele de cercetare în legătură cu neregulile de la Loterie.


Se pare că firmele greceşti Lotrom-Intralot-Intracom ar fi păgubit statul român cu peste un miliard de euro, prin contractele considerate păguboase pe care le-a derulat cu CNLR, scrie Bursa.


Sistemului loteristic în cauză vizează jocurile 6/49, 5/40, Joker, Noroc, Noroc Plus, Super Noroc, Pronosport, Pronosport S şi servicii suport.
CNLR a încheiat mai multe contracte considerate „păguboase” cu Grupul grecesc Lotrom-Intralot-Intracom, respectiv unul pe video-loterie, un contract pe jocurile tip 6/49, unul pe pariuri şi unul pe online.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.