Prof. dr. Ioan Coman: Urologia românească este la standarde europene

Urologia românească este la standarde europene, inclusiv din punctul de vedere tehnic şi al pregătirii personalului, susține fondatorul chirurgiei robotice în România, profesor doctor Ioan Coman.

Profesorul clujean a declarat pentru Agerpres că avem în urologie o schimbare incredibilă în ultimele decenii.

”Eu am început practica urologică în urmă cu 40 de ani, atunci bisturiul era fratele meu, prietenul meu, şi eram foarte bucuros că pot să ţin în mână un bisturiu, având 30 şi ceva de ani. Acum, cu toată sinceritatea vă spun că nici 10% din toată patologia urologică tumorală, oncologică, non oncologică, malformativă nu mai are nevoie de utilizarea bisturiului. Doar circumcizia şi hidrocelul, din toată patologia urologică, mai necesită intervenţie standard, clasică, făcută ca pe vremuri. În rest, totul se poate rezolva endoscopic pe căi naturale sau laparoscopic percutan, prin incizii minim invazive, ceea ce înseamnă un confort postoperator incredibil pentru pacient, avantaje teribile pentru pacient”, a arătat dr. Coman.

Potrivit doctorului, datorită robotului chirurgical Da Vinci, care există şi în România în câteva centre, intervenţiile urologice se fac cu foarte mare precizie, pacientul putând reveni la viaţa normală în scurt timp după intervenţie.

„Pentru cei care astăzi ştiu să mânuiască şi robotul chirurgical Da Vinci, care în urologie a pătruns mai mult decât în orice altă specialitate, intervenţiile pentru cancer de prostată, pentru cancer renal, de vezică urinară, de ganglioni retroperitoneali, pentru tumorile testiculare, pentru ganglioni pelvini în tumorile genitale se pot face pe cale robotică, cu mare, mare precizie. Magnificaţia optică, de 10 ori, adică un milimetru îl vezi cât un centimetru, instrumentele foarte fine, uşor manevrabile permit disecţii submilimetrice în spaţii de maximă siguranţă, ceea ce permite o disecţie de siguranţă oncologică, poţi să scoţi practic tot răul, toată partea oncologică malignă din pacient, dar conservând maxim ceea ce este necesar pentru o bună funcţionalitate a organului, în speţă prostata, poţi să laşi bandeletele neurovasculare care sunt extrem de importante pentru continenţa şi pentru funcţia erectilă a bărbatului. Am operat, zilele trecute, doi bărbaţi de 48 de ani, în plină viaţă sexuală, dornici să-şi menţină calitatea vieţii, posesori ai unor cancere de prostată extirpate robotic. Au rămas bandeletele pe loc, sfincterul a rămas pe loc, după scoaterea sondei sunt deja continenţi şi cu o funcţie erectilă deja reapărută. Sunt lucruri care acum câţiva ani erau de domeniul viselor”, a mai spus dr. Coman.

Dr. Ioan Coman a arătat că, în 2015, după 6 ani de chirurgie robotică, după 100 de operaţii făcute la Spitalul Municipal din Cluj, specialiştilor de aici le-au fost sistate fondurile, iar astfel acest gen de intervenţii au ajuns să fie efectuate cu precădere în clinici private, deşi robotul chirurgical Da Vinci există şi în spitale de stat.

„E mare păcat. După o investiţie de milioane de euro, în jur de 2 milioane de euro un robot Da Vinci, să nu-l exploatezi la maximum. Este această schimbare de miniştri de azi pe mâine, unul dă o directivă, vine celălalt şi o schimbă pentru că nu este bună, este o adevărată crimă financiară pe sistemul sanitar, sunt milioane de euro care stau nefolosite în aparatura medicală în România, nu numai robotul chirurgical Da Vinci, ceea ce într-un sistem privat este inadmisibil. Acolo sunt alte calcule, motiv pentru care în ultimii ani am ajutat totalmente sistemul privat şi aici lucrurile merg calculate, dăm bani la stat, impozite, TVA-uri şi aşa mai departe, susţinem sistemul de stat, dar ar trebui să fie şi sistemul privat puţin mai mult ajutat de către cei care au această datorie. Sunt câteva centre care practică chirurgia robotică şi, practic, sunt doar în sistemul privat, ceva la Spitalul Militar Bucureşti din când în când mai fac colegii câte o operaţie robotică şi parcă la Timişoara. În rest, în sistemul privat lucrurile merg bine pe domeniul chirurgiei robotice, necazul este că statul nu finanţează deloc aceste operaţii performante care sunt inclusiv în avantajul societăţii, nu numai a pacientului sau a spitalului privat”, a accentuat dr. Coman.

Profesorul a spus că, spre exemplu, radioterapia pentru cancerul prostatic se plăteşte de către stat cu 5000 de euro, în timp ce operaţia robotică pentru aceeaşi patologie, cu avantaje mult mai mari decât radioterapia pentru pacient nu este finanţată deloc.

„E frustrant pentru mine, chirurg şi medic curant, când trebuie să selectez pacienţii în funcţie de posibilităţile lor financiare, dacă îi operez sau nu cu robotul chirurgical Da Vinci”, a subliniat dr. Ioan Coman.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

6 Comentarii

  1. Asteptam anchetarea de catre DNA pentru luare de mita la fel ca in cazurile Bradisteanu,Burnei,Beuran ,Irinel Popescu si alti medici de elita .Structuri oculte interzic Romaniei sa aiba elite medicale.Ma mir ca la ziarul dvs nu s-a aflat acest lucru.

  2. Radioterapia și chimioterapia chinuie, cînd nu omoară, mai bine decît robotul. De aceea sînt fonduri pt primele. În plus cei cinci mii de euro merg în mare parte la marile farmaceutice otrăvitoare.

  3. Cand ai un medic de nota 1.000, precum Dl. Prof Univ.Dr. Ioan Coman, nu e de mirare. Este printre acei profesionisti care au creat o scoala. Acesti profesionisti ar trebui consultati. Ce face dl Rafila? Nu si-a creat inca grupurile de lucru pe domenii care sa rezolve blocajele public-privat si multe altele in sanatate?? Cat sa mai asteptam.

  4. Felicitari profesorului Coman desi a mers de multe ori cu frina trasa a razbit si a creat la Cluj Napoca cea mai performanta scoala urologica romaneasca .Multi medici tineri foarte bine pregatiti ,dedicati si de mare viitor ,prof .Crisan ,dr. Giurgiu ,dr.Stanca ,dr.Ona si altii .Domnul prof.Rafila trebuie sa se sfatuiasca cu specialistii din acest domeniu si sa actioneze ,repede , repede .

  5. Dragi rooomani,din 2015 la un an de cand am fost io Cocotat,pas cu pas dupa cum dovedeste si doctorul,a inceput sa se accelereze raul in „Romania lucrului anapoda facut „.Am intrat chiar in detalii,sa nu mai finantam nevoile romanilor nici macar pt. prostate bolnave ,tot cam pe atunci daca-mi amintesc bine a inceput sa se aleaga praful si de Institutul Cantacuzino,si tot asa.O fi o coincidenta,nu stiu si nici nu ma entereseaza.Cum aduci vorba de Cocotat,ti se refuza postarea.Securistii mereu la datorie zi si noapte pe toate computerele.Dreptul la libera exprimare a adevarului….Ciulesc urechea la orice cuvintel,nu cumva sa se trezesca Coctatul din somn cu atatea apropouri.

  6. Ai bani ,te poti opera .Nu ai bani .chiar dacă ai muncit 45 de ani,te poți adresa la popa pt ultimul drum ! În ultimul caz primești și un ajutor de 5000 dr lei .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.