Profesorii cer ce le-a dat Senatul din pix

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ cere preşedintelui României să promulge legea prin care se acordă sprijin cadrelor didactice să îşi achiziţioneze laptopuri, calculatore ori tablete”, se arată într-un comunicat transmis duminică.

„Educaţia din România poate primi şansa de a merge mai departe, în mod egal pentru toate cadrele didactice şi pentru toţi elevii. Este nevoie ca Statul român să se implice până la capăt: punerea în aplicare a legii prin care se acordă sprijin cadrelor didactice să îşi achiziţioneze laptopuri, calculatoare ori tablete”, se menţionează în comunicat.

Senatul României a adoptat în data de 28 aprilie 2020 un proiect de lege, care prevede, printre altele, faptul că „personalul didactic de predare din învăţământul de stat beneficiază anual de două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, din fonduri alocate de la bugetul de stat, pentru dezvoltare profesională şi evoluţie în carieră, precum achiziţionarea de materiale şi auxiliare didactice şi curiculare, necesare procesului instructiv-educativ”.

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ susţine aplicarea acestei legi, conform căreia cadrele didactice pot primi sprijinul necesar achiziţionării unor dispozitive tehnice pentru a putea ţine lecţii on- line, în condiţii optime. Sperăm că această lege nu va fi atacată la Curtea Constituţională a României, aşa cum a fost şi legea potrivit căreia numărul elevilor de la clasă ar trebui să se reducă. Vorbim despre situaţii în care clase întregi au efective de 36-38 de elevi, fapt care nu permite desfăşurarea unui învăţământ de calitate. Dacă sunt parlamentari care doresc să conteste şi această lege, aceştia trebuie să se decidă: se vrea sau nu găsirea soluţiilor necesare prin care şi România să aibă un învăţământ de calitate?”, spune reprezentanţii FSLI.

Aceştia precizează că, în urma analizelor făcute, ştiu că există cadre didactice şi elevi care nu beneficiază de echipamentele necesare pentru a se putea desfăşura acest tip de învăţare, în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Cadrele didactice au fost nevoite să îşi adapteze procesul instructiv-educativ desfăşurat în sălile de clasă, la noile condiţii, prin munca la domiciliu.

FSLI semnalează că, potrivit legislaţiei în vigoare, în momentul în care, în fişa postului, angajatorul stipulează că locul de muncă pentru lecţiile on-line este la domiciliul cadrelor didactice, acesta este obligat să le asigure toate condiţiile pentru desfăşurarea activităţii, ceea ce înseamnă că personalul didactic trebuie să aibă dispozitivele tehnice necesare.

„Ştim, de asemenea, că unităţile de învăţământ nu au fonduri pentru a pune la dispoziţia cadrelor didactice aceste echipamente, în cazul în care nu dispun de ele. Sunt numeroase situaţii în întreaga ţară în care cadrele didactice au folosit telefoanele personale pentru a le comunica elevilor teme, fişe de lucru şi alte materiale didactice. În absenţa mijloacelor didactice necesare precum: tablete, laptopuri sau calculatoare, nu putem vorbi de lecţii on-line de calitate”, mai afirmă sindicaliştii.

În consecinţă, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită preşedintelui României promulgarea acestei legi adoptate de Senat, cât mai repede, considerând că nu este loc de interese politice sau de folosirea acestei legi „pe post de ţap ispăşitor în scandalurile politice”.

Publicarea acestei legi în Monitorul Oficial ar avea drept consecinţă că toate cadrele didactice din România pot fi obligate să îşi procure echipamentul necesar pentru desfăşurarea activităţii on-line. Doar aşa Ministerul Educaţiei şi Cercetării va avea toate argumentele prin care să spună că acel cadru didactic care refuză învăţarea on-line nu-şi primeşte salariul, se mai menţionează în comunicat.

Alături de această măsură, sindicalișii subliniază că este obligatorie şi formarea cadrelor didactice pentru a-şi putea desfăşura activitatea în condiţii optime. Acest lucru trebuie să se întâmple cât mai repede posibil, astfel încât personalul didactic şi elevii să aibă tot ceea ce este necesar pentru a nu le fi perturbat şi mai mult procesul educaţional.

„Ar fi o mare greşeală a autorităţilor să nu pună în aplicare legea care a fost adoptată de Senatul României. Cadrele didactice au nevoie de aceste echipamente tehnice pentru a putea să îşi faţă meseria, iar aici este de datoria Statului să ofere toate condiţiile necesare. Şcoala on-line este oricum o provocare pentru întreg sistemul de învăţământ românesc, pentru că, din păcate, faţă de alte ţări dezvoltate, noi suntem cu ani buni în urmă. Pandemia cu noul coronavirus a scos la lumină şi mai pregnant neajunsurile din şcolile româneşti şi neajunsurile cadrelor didactice. Este o situaţie de criză, prin care elevii şi angajaţii din educaţie sunt nevoiţi, pentru sănătatea lor, să rămână acasă. Acest tip de învăţare este o alternativă la învăţarea clasică, dar să ţinem cont şi de un alt aspect: investiţiile care s-ar face acum ar fi benefice şi în alte situaţii, cum ar fi incapacitatea de a desfăşura activitatea în sălile de clasă din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, care ne pot închide şcolile. Sper ca guvernanţii să manifeste interes faţă de şcoala românească şi să pună în aplicare această lege”, a declarat Simion Hăncescu, preşedinte FSLI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

11 Comentarii

  1. Profesorii vor fi obligați să se deplaseze la domiciliul elevului, să predea fișele de lecții, pe banii lor. Cam asta dereste „Guwerner-ul meu”! Și muuuuuulte altele! Stați liniștiți! Veghează și Curtea de Conturi! Și amenință că taie salarii! Oare ei ce CONTROALE au făcut, în plina pandemie/stare de urgență?!?! Pe domniile lor cine îi controlează? Pe dascăli, toată lumea! Inclusiv portarul, responsabil cu prezența! Vai, mama ei de țară!

  2. Iar vor pomana putorile astea? Aveti 4-5 luni de vacanta in fiecare an, salarii la zi si aveti tupeul sa cereti sa va cumpere statul pe banii publici ceva ce ar trebui sa va cumparati voi. Niste putori ordinare!

  3. Toată lumea vrea bani, dar cine plătește? Că ”taxa pe lăcomie” a fost respinsă de poporul revoltat. Va să zică, guvernul n-o să ia de la bănci și corporații.
    Atunci de unde bani pentru toate gurile flămânde? De la imprimeria BNR? Sau poate de la Bruxelles, unde Johannis și PNL sunt atât de iubiți 🙂

  4. Pe siteul cu multe filmulete sunt lectii predate de profesori din toata lumea, trebuie ca elevii sa stie doar ceva engleza ca sa le priceapa. In plus, manualele ar trebui sa fie suficient de bune ca elevii mai mari sa poata invata singuri dupa ele.Televiziunea publica si altele ar putea sa infiinteze unul sau mai multe canale dedicate educatiei , unde cei mai buni profesori sa predea lectiile la disciplinele mai dificile. Oricum, multi copii petrec prea mult timp uitandu-se la tv, din nefericire la emisiuni distractive sau chiar de scandal, in loc sa urmareasca emisiuni ale canalelor dedicate stiintelor, artelor ori marilor descoperiri si calatoriilor .

  5. nu e bine sa dea 2 salari pe IECONOMIA CANCI,sa le dea 9 salarii iar la cei care le pot duce 90 de salarii brute.
    Ca nete ie putin.
    Sa le dea si prima de PORC,cui merita.

  6. Intr-adevar exista cateva cadre care n-au ca le joaca la barbut,joc fain al sclavilor romani nu daci
    Altii se bat cu lapturilii intre ei.
    Sa le dea cam 1 milion de caciula, noi, sa ia ceva pierformant,sa trimeata de la domicil pa saterlit drept in capatzana copchilului din Dalga.

  7. Corect! dar sa le dea bonus si cate un elev repetent,sa-l invete carte sa ajunga om ca ei cu 3 ore de munca la zi cu 150 de zile conced,vacanta mare vorba lui circel. Care zice sa stea lumea acasa pe salarii grase.

  8. Sa le dea, domnule Guvernul tot ce-si doresc, doar l-au votat pe Jhonny in bloc, ca urmare a nemulțumirii creeate de Guvernul PSD prin cresterea substantiala a salariilor. Sa le dea si medicilor leptopuri ca sa se poata informa la zi, la fara frecventa si la distanta despre evolutia Covidului. Sa le mai plateasca statul abonamentul la internet si la telefon. Sa le mai ofere bani pentru achizitii de literatura religioasa cu pilde edificatoare despre recunostiinta, sacrificiu si dragoste. Profesorilor Sa nu le impozite modestele venituri obtinute cu elevii din clasele la care predau si care nu depășesc suma infimă de 2.000 Euro pe lună, la discipline precum Matematica, Romana, Biologie’etc.

  9. eu ca privat lucrez 3000 -trei mii- de ore pe an si traiesc maxim 50

    Astia la stat lucreaza 300 -trei sute – de ore pe an si traiesc maxim 100.

  10. @ ma mariusica,daia mica,noi,toti care ne stim din vedere si ne dusmanim todauna am stampilat pesedea ma.
    care nu platim impozite pe meditatii.ma.

  11. ……a lui Luci !!!! se pare ca matale pe la scoala nu ai trecut !!! acesta sa fie motivul pentru care le „transmiti multa iubire „””

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.