Proiectul legii pensiilor, în dezbatere la Cameră

Proiectul legii pensiilor va intra luni în dezbaterea Comisiei pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor, după cum a decis săptămâna trecută Biroul permanent al forului legislativ.

Deputaţii Comisiei pentru muncă se vor reuni în şedinţă luni, 20 noiembrie, de la ora 11,00.

Termenul de depunere a amendamentelor este 17 noiembrie, iar termenul de depunere a raportului este data de 20 noiembrie, acesta urmând să fie dezbătut şi în şedinţa de plen.

Senatul a adoptat, marţi, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.

S-au înregistrat 85 de voturi „pentru”, şase voturi „împotrivă” şi 19 abţineri.

Majoritatea amendamentelor adoptate de Senat au fost ale grupurilor PNL şi PSD.

Conform proiectului Guvernului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă. Dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică). Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a afirmat, duminică seară, că reforma instituțiilor statului propusă de premierul Marcel Ciolacu nu este doar „pe hârtie” și că  Legea pensiilor era necesară pentru a înlătura nedreptăţile din sistem.

”Este nedrept că, români care au ieşit în momente diferite la pensie, având aceeaşi muncă, aceeaşi perioadă contributivă, să aibă cuantum al pensiei diferit”, a declarat  Simona Bucura Oprescu la Realitatea.

Se va rezolva problema celor 1,2 milioane de pensionari care beneficiază de aceeaşi indemnizaţie minimă socială, deşi poate unul a lucrat o zi, alţii 35 de ani pe salariul minim.

”Nu vom mai fi toţi în aceeaşi oală, cum spun românii, vom avea cuantumuri ale pensiei diferite, raportate la contributivitatea şi munca pe care românii au avut-o”, a mai afirmat ministurl Muncii.

”Şi politica este un sport de echipă, în care jucăm în echipă, nu pe contre, ci pe pase. Este foarte important, indiferent de formaţiunea politică din care facem parte, să înţelegem că trebuie să fim uniţi când avem lucruri bune de făcut pentru România”, a mai declarat ministrul social-democrat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

  1. Oameni buni, trebuie sa intelegeti ca nu sunt bani, ca banii sunt necesari pentru finantarea excursiilor turistului national!

  2. Ce nu vor să înțeleagă criminalii din politica românească: drepturile omului deja stabilite și îndeplinite de cetățean în decursul vieții, nu pot fi negociate și e nelegal ca negociere! Chiar poate fi introdus la crimă contra pensionarilor contribuabili! Aici nu e vorba de luxul și confortul negociate că la piata poate prin șantaj sau compensare pentru liber la infractionalitate, e strict vorba de cei aproximativ 2.100.000 de contribuabili reali care au muncit și contribuit la propria resursă financiara primita lunar după ieșirea la pensie!

  3. Mai terminați cu creșterea pensiilor! Renunțați să împărțiți punctajul total la 35 și acum vreți să împărțiți la 25! De ce nu la 30? Cum poți mari din condei toate pensiile cu 30%? De unde bani? De la cele 6 milioane de tineri buni de munca care întrețin bătrânii din strainatate? Mai terminați cu prostiile!

  4. @PARERE…vad ca sunteti un ghid competent si insistent ,,pentru cei care mai cred si insista cu credinta caaaa…firimiturile strecurate printer degetele miticilor ajunsi in functii inalte ,,pe criterii politice …de fapt ei hBAR NU AU DE NORME SI LEGI DECAT CELE CARE LE FACILITEAZA URCUSUL..ACU CE SA MAI INSIST IN Romania ..MULTE DACA NU TOATE S LA VOIA INTAMPLARII ,,PACAT ..AR FI TRE BUIT SA FIM …un bobor MATUR CAAA VAZ GTITLURIPRIN ZIARE CARE AFIRMAACEASTA ..ADICA CIVILIZATIE MILENARA …SI S D ACORD ..DAAA CAND ESTE VORBA DE MITICI …TOT DRAGOMIR IMI VINEN MINTE..

  5. @PARERE,,inteleg subtilitatea daaaavedeti ca sunt destui ..retini ..acolo SUS care sa o ia de buna si sa ne trezim caaa…abuzam de intelegerea si de buna credinta al acestor …indivizi..care chiar si noaptea se gandesc laaa obligatiile lor fata de cei care …d ocamdata suntt dar ..au sanse cain curand sa plece cu …speranta.ca totusi ..oameni suntem

  6. @Prostii: ce înseamnă afirmația „terminați cu prostiile..”? Omule, ce scriu e valabil și pentru tinerii din zilele noastre care au fost asmuțiți contra batrănilor care au muncit și contribuit, extinderea spre viata copiilor născuți sau viitori născuți. Ganditi-va bine, va vine randul și vouă tinerii din zilele noastre.

  7. si inca un cuvant si va las …cum sunteti; tiriac asta …asta a ezistat ca tenismen (de unde I se trag banii si faima…doar la gramada..Nastase ..care era destul de orgolios nu si a ales un partener la dublu de valoare apropiata lui ..ci l a alespa tiri..care era si sustinut de batranu pervers…politician no UNU..si care era foarte supus deoarece era nula..si asa din treapata n treapta ..profitoriu si a tras o p aia ..dteapta.

  8. Un stat adevărat nu face nici știre și nici dezbateri …pensiile trebuie să fie ceva sacru care odată cu inflația se se actualizeze firesc și fără tam tam ……nici să jigniți nici să ii pupați in fund pe vârstnici …..vin toți maimuțoii cu Rolex îmbrăcați ca interlopii … să-și de importantă pe cele mai banalele lucruri ….

  9. „trebuie sa intelegeti ca nu sunt bani”

    De unde scoateti minciuna asta? Pensiile de contributivitate se platesc din Fondul de Pensii. In rest, bugetul Romaniei se ridica intr-un an la 500 miliarde lei (1/3 din PIB) ! Nu sunt bani, nu ? Cine va invata sa spuneti minciuna asta ?

  10. Sa Mărească Pensiile de 1100 de lei ! Ca nu-mi ajunge sa Mănânc Mici ! 5 lei Micul !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.