Protocol CSM – SRI, făcut public

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat, marți, un protocol încheiat în anul 2014 între Consiliu și SRI, prin Centrul Național Cyberint (CNC).

Documentul a fost semnat pe 18 decembrie 2014, fiind avizat de Adrian Bordea, fost președinte al CSM, și George Maior, fost director al SRI. Acordul are obiective de asigurare a securității cibernetice a Consiliului.

Protocolul prevede asigurarea securității cibernetice a CSM. Astfel, potrivit actului, transmite către Cyberint informații despre posibile atacuri informatice sau incidente de securitate deosebite, „pune la dispoziția Cyberint, pentru a fi utilizate în cadrul unui honeypot dezvoltat de CNC conectat la rețeaua CSM, adrese IP relevante specifice diferitelor categorii de locații geografice ce fac parte din clasele de adrese IP alocat instituției”, iar Cyberint transmite către CSM informații actualizate privind vulerabilitățile sistemelor informatice și de comunicații, buletine informatice, rapoarte periodice cu privire la starea de securitate a rețelei informatice și informații cu privire la amenințările cibernetice constatate.

Conectarea între cele două părți se face prin linii de comunicare dedicate, protejate prin criptare, mai prevede protocolul.

Potrivit acordului de colaborare, CSM se obligă, printre altele, să nu blocheze sau să filtreze transmiterea către CNC a informațiilor relevante stabilite de comun acord pentru detectarea, prevenirea și contracarearea atacurilor cibernetice, să nu altereze informații transmise către CNC ,să pună la dispoziția CNC datele și informațiile disponibile în cadrul rețelelor proprii, necesare derulării unor investigații în spațiul cibernetic.

Printre obligațiile Centrului Național Cyberint se află evaluarea securitații informatice și informarea cu privire la amenințările cibernetice, suport pentru procedurile de intervenții, spirjin în situații de criză de atacuri cibernetice,asigurarea confidențialitatea structurii rețelelor, asigurarea respectării legii privind colectarea datelor transmise de CSM, precum și legalitatea în cadrul acțiunilor solicitate de Consiliu.

Între CSM și SRI a mai fost încheiat un protocol în anul 2012, acesta fiind secret.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Asta cu cyber-defense este praf in ochii prostilor. Sub paravanul lui cyber-defence cei interesati stiau toate hotararile judecatoresti date cu copy-paste din cumputerele judecatorilor. Felicitari! De ce nu si-a facut o sectie IT de cyber-defence CSM?

    • Dupa mintea ta toate cele 57 de institutii care au incheiat protocoale cu SRI trebuiau sa aiba propriul lor serviciu secret ! Va feriti ca de dracu’ sa-i puneti pe judecatori , sub juramant , sa spuna daca si cum le-au fost influentate hotararile de serviciile secrete ! Deocamdata va faceti vant tuhasului ca protocoalele au creat nu stiu ce nenorociri pe care nici voi , vuvuzele pesediste , nu sunteti in stare sa spuneti concret care sunt !

    • Asa este… tot ce ni se prezinta este doar varful aisbergului… Suntem condamnati ca natie sa fim condusi de deep state… mai grav e ca multora le si place…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.