PSD amână decapitarea lui Zgonea

UPDATE Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat, la finalul ședinței partidului, că formațiunea sa amână revocarea lui Valeriu Zgonea din fruntea Camerei Deputaților până după alegerile locale.

„Am vorbit cu domnul secretar (al PSD – n.r.) Marian Neacșu care m-a informat că mâine depun documentele necesare pentru a se finaliza această procedură, dar realist vorbind e imposibil până la alegerile locale pentru că şi la deputaţi va fi la fel ca la senatori până la alegerile locale. Nu cred că vor mai putea fi aduşi în plen să fie prezenţi toţi. Trei săptămâni de zile, Zorro se mai joacă puţin prin Parlament până când îl revocăm”, a declarat Liviu Dragnea.

El a mai spus că social-democraţii nu mai vor să iniţieze o acţiune care să nu se finalizeze.

„În partid nu mai există scandalul Valeriu Zgonea. Valeriu Zgonea pentru PSD e deja istorie. Pentru PSD, poate pentru alte instituţii nu. Singura aşteptare care mai e în partid e când va pleca, dar toţi militanţii noştri sunt preocupaţi de campania electorală, după 5 iunie o să introducem procedura de revocare care se va finaliza cu revocare„, a conchis Dragnea.

Dragnea a declarat anterior că vizita ambasadorului SUA la București, Hans Klemm, la președintele Camerei Deputaților nu schimbă nimic din ceea ce social-democrații au decis în privința lui Valeriu Zgonea, însă dă semnalul că pesediștii nu se mai grăbesc să numească o altă persoană.

„A fost o vizită instituțională (a ambasadorului SUA – nr.) la președintele Camerei Deputaților. Au fost câteva lucruri curioase din punctul meu de vedere. Au fost acolo niște discuții, printre altele, despre legea achizițiilor publice, din câte am înțeles, pentru că nu am văzut în direct această conferință de presă. Și curiozitatea la care mă refeream este că domnul Zgonea nici măcar nu a votat această lege, dar discuta despre ea și se lăuda cu ea. Este un lucru interesant asta. În rest, nu prea am ce să comentez”, a declarat Liviu Dragnea, la sediul PSD.

Întrebat dacă vizita ambasadorului poate fi interpretată ca un semnal de susținere pentru Valeriu Zgonea, Dragnea a spus că oficialul SUA nu este membru PSD. „Nu știu să fie vreun membru al Ambasadei Statelor Unite membru al PSD. În PSD deciziile le luăm doar în interior, iar în Camera Deputaților numai în plen. Nu știu să fi fost un semnal de susținere, dar nu are importanță. Ceea ce am hotărât noi nu se mai schimbă”, a afirmat liderul PSD.

Dragnea a spus că „următorul pas va fi revocarea” din funcția de președinte al Camerei Deputaților a lui Valeriu Zgonea.

„Pasul următor va fi revocarea. Așteptăm să se modifice regulamentul, după care introducem cererea de revocare și, atunci, toate măștile lui să plece. Comisia de regulament va propune plenului modificări la regulament și, după ce se aprobă, urmează pasul doi: revocarea. Este foarte simplu — să se pună în acord Regulamentul Camerei Deputaților cu decizia Curții Constituționale. Nu e nimic complicat. De ce nu au făcut lucrul ăsta, probabil că ăsta era motivul ca să fie acoperit sau protejat,” a susținut Dragnea.

Întrebat dacă până la alegerile locale PSD va susține un alt președinte al Camerei Deputaților, el a spus: „E puțin probabil, dintr-un motiv pur și simplu administrativ — majoritatea deputaților sunt foarte implicați în campania electorală pentru locale și nu suntem foarte siguri că pot fi prezenți toți în plen atunci când va fi acest vot”.

Niciun cuvânt despre demiterea din oficiu prin intermediul statutului

În răspunsul dat anterior ziariştilor privind revocarea lui Valeriu Zgonea, a uitat să se mai refere la episodul de săptămâna trecută, când, după un simulacru de şedinţă a Comisiei pentru statut, Bogdan Niculescu-Duvăz a anunţat că “s-a votat” interpretarea unui articol din statul, prin care Zgonea era demis din oficiu. Mai mulţi deputaţi ai PSD au şi anunţat că Zgonea este ca şi schimbat şi că nu este necesar votul plenului Camerei. De a uitat Dragnea să se refere la chestiunile legate de statut?. Răspunsul este simplu. Există Decizia CCR nr 413 din 9 octombrie 2013, care, printre altele prevede: “Din coroborarea dispoziţiilor constituţionale, apare cu evidenţă că legile şi regulamentele parlamentare sunt acte normative distincte, cu obiect de reglementare diferit (…) Constituţia impune o limitare puterii legiuitoare, în sensul că aceasta nu poate interveni printr-o lege în domeniul organizării şi funcţionării Parlamentului (…) orice ingerinţă a legii în sfera rezervată regulamentelor parlamentare este neconstituţională, în egală măsură în care regulamentele Parlamentului, care, depăşindu-şi aria de incidenţă, ar pătrunde în domeniul rezervat legii, ar contraveni Constituţiei”. Aceste paragraf a demontat intenţiile PSD de a-l demite pe Zgonea printr-un articol din statut. Pentru că statutul senatorilor şi deputaţilor este o lege, deci nu poate interveni în regulamentele parlamentare.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.