Putin a ordonat, Duma de stat s-a conformat!

Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului federal) a aprobat miercuri un proiect de lege privind suspendarea participării Rusiei la tratatul de dezarmare nucleară New START (sau START III) încheiat cu SUA, la propunerea preşedintelui Vladimir Putin, relatează EFE şi Reuters.

Putin a anunţat suspendarea participării Rusiei la New START în discursul său de marţi cu privire la starea naţiunii, în timp ce preşedintele american Joe Biden a promis că va continua să sprijine şi să apere Kievul, în contextul în care vineri se împlineşte un an de la declanşarea ‘operaţiunii speciale militare’ a Moscovei în Ucraina.

Legea respectivă a fost adoptată în unanimitate şi va intra în vigoare după publicarea sa oficială.

Conform regulei propuse marţi de Putin în discursul său, rămâne la latitudinea preşedintelui rus personal să decidă în viitor dacă Moscova va reveni la respectarea obligaţiilor sale în cadrul acestui tratat privind controlul armelor, ultimul încă în vigoare între Rusia şi SUA.

Ministrul rus adjunct de externe, Serghei Riabkov, a declarat miercuri că, la ora actuală, nu există niciun fel de dialog între Rusia şi SUA şi ‘nu se ştie când acesta se va relua’.

El a adăugat că toate schimburile de informaţii şi toate elementele care se referă la activităţile de verificare legate New START vor fi fără efect pentru Rusia odată ce suspendarea tratatului va fi oficializată printr-un act legislativ.

Proiectul de lege votat de Duma urmează să fie validat marţi după-amiază la 15:00 (12:00 GMT) şi de Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului) înainte de a fi semnat de şeful statului.

New START a fost semnat la Praga la 8 aprilie 2010 de către preşedinţii SUA şi Rusiei de la acea vreme, Barack Obama şi respectiv Dmitri Medvedev.

Tratatul limitează numărul de arme nucleare strategice la 1.550 de focoase şi 700 de sisteme balistice pentru fiecare dintre cele două puteri, pe uscat, pe mare sau în aer.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, a declarat că această decizie este un răspuns ‘aşteptat de mult timp’ la faptul că SUA şi NATO au declarat efectiv război Rusiei.

‘Această decizie ne-a fost impusă de războiul declarat de SUA şi alte ţări din NATO. Va avea o puternică rezonanţă în lume, în general, şi în SUA în particular’, susţine Medvedev într-o postare pe contul său de Telegram.

Medvedev a cerut, de asemenea, ca arsenalele nucleare ale Marii Britanii şi Franţei să fie incluse în viitoarele acorduri de control al armelor între Rusia şi Occident, notează Reuters.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. HELLO,TU CARE AI SCRIS ACEST ARTICOL,DE CE MINTI SI DEZINFORMEZI ROMANII CU NERUSINARE?!?!?!?

  2. Piticul botoxat sa-l cheme pe piticil umflat sa-i invete cu se da foc la fitilul rachetei 🙂

  3. Lasă-mă, bre!
    …că nici cu Bideul șî Senatu’ amerloc nu mi-i rușine pă linia asta……[Rumburak]

  4. Ca si asa a tinut Rusia cont de tratate, de i s-a rupt in 14!
    Sarlatanii astia nu tin cont de nimic. N-au cuvant si nu respecta nimic. Toate tratatele si intelegerile semnate cu ei au valoare de hartie igienica.
    Ma indoiesc ca de acum incolo vreun stat se va mai lasa prostit sa mai semneze ceva cu astfel de escroci……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.