Râcă în PSD: Nu votează Guvernul din cauza lui Rafila

Deputatul PSD Patriciu Achimaş-Cadariu, fost ministru al Sănătăţii, a anunţat miercuri dimineaţă că nu va vota un guvern din care face parte Alexandru Rafila, susţinut de social-democraţi pentru portofoliul Sănătăţii. Cadariu el spune că nu va vota nici în comisia de specialitate în favoarea lui Rafila, căruia îi reproşează atitudinea în privinţa Planului Naţional de Combatere a Cancerului.

”Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaş-Cadariu, anunţă că nu va vota “pentru” avizarea în Comisia pentru Sănătate şi Familie a candidaturii lui Alexandru Rafila pentru funcţia de ministru al Sănătăţii în Guvernul Ciolacu, după ce acesta din urmă a anunţat că lansează un alt plan de cancer decât cel promovat prin lege de Parlamentul României. De asemenea, chirurgul clujean a luat decizia de a nu vota un guvern din care face parte Alexandru Rafila”, se arată într-un comunicat.

Patriciu Achimaş-Cadariu, ministru al Sănătăţii în perioada noiembrie 2015 – mai 2016, care este medic, spune că ministrul Sănătăţii are obligaţia legală de a prezenta până în 30 iunie normele de aplicare a Legii privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului. În opinia sa, contrar aşteptărilor, Rafila a devenit un critic al documentului la care au muncit inclusiv specialişti din Ministerul Sănătăţii şi “a scos din joben o chestie abracadabrantă” pe care o prezintă drept alternativă.

“De ce bagă beţe-n roate? Mi se pare criminal pentru pacienţii de cancer. Legea a stat în transparenţă peste 6 luni, era timp să fie modificată, însă ministerul de resort nu a avut obiecţii, aşa că legea a fost votată cu o largă majoritate şi a fost promulgată. Mai apoi, acest plan, la care am muncit ani de zile alături de specialişti de primă mărime, inclusiv din Ministerul Sănătăţii, a fost batjocorit, pentru că despre asta este vorba. (…) Nu îl voi vota nici în comisie şi nu voi vota un guvern cu această atitudine faţă de pacienţii bolnavi de cancer. Voi vota împotriva acestui ministru”, a precizat secretarul Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor.

El argumentează că este medic şi precizează că a candidat asumându-şi un angajament faţă de pacienţii bolnavi de cancer.

”Toată lumea ştia de la bun început. În rest, nu cred că am alte obligaţii faţă de nimeni.  Da, am candidat pe listele PSD, le mulţumesc că m-au invitat, ei m-au rugat, nu m-am cerut eu, dar toată lumea ştia de la început care este obiectivul meu. Cred că asta este obligaţia mea morală, nu văd de ce mi-aş schimba-o între timp”, a subliniat Cadariu, care este medic şi fost manager la Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca.

Referindu-se la intenţia Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România de a-l da în judecată pe Alexandru Rafila pentru neaplicarea legii, el a spus că nu toţi pacienţii au capacitatea de a merge în instanţă.

“Trebuie să ne gândim cum sunt aceşti oameni, ei suferă de o boală faţă de care se simt neputincioşi, zi de zi, şi care le ameninţă în mod direct viaţă. Însă cancer nu înseamnă întotdeauna moarte. Există soluţii. Totul e ca aceste soluţii să fie văzute într-un ansamblu, într-un cadru, şi acest cadru se numeşte Planul Comprehensiv de Control şi Combatere a Cancerului care, iată, există, dar nu este pus în aplicare. Nu s-au făcut norme, s-a făcut o bulibăşeală pe genunchi. Ce s-a întâmplat notabil în Sănătate în ultimii doi ani? Se folosesc tot felul de simulacre, de substitute, pentru a explica că le e mai bine pacienţilor. A crescut norma de hrană în spitale, adevărat, dar asta nu ţine de calitatea actului medical. Cu cât am scăzut mortalitatea evitabilă? Cu cât am crescut speranţa de viaţă? Nişte indicatori palpabili. Ştim că nu s-au schimbat cu nimic. Şi atunci când vii cu un plan clar, după zeci de ani de aşteptări, un plan făcut cu un efort considerabil, te aştepţi să nu bage cineva beţe în roate”, a mai declarat Patriciu Achimaş Cadariu, care este şi preşedintele Grupului de combatere a cancerului, constituit la nivelul Parlamentului.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioana Radu 8531 Articole
Author

11 Comentarii

  1. tot de cluj si suparatul acesta? misterioase caile clujului si caciula la care se-nchina…

    cu caciulile pe frunte
    stam de veacuri ca un munte…

    baieti, sa nu va va ramina creierul neoxigenat din cauza de inaltimi… caderea e nasoala si e pe masura inaltimii…

  2. slugile o-me-se trebuie sa dispara din Romania. Romania trebuie sa iasa din aceste organizatii ticaloase si criminale. inclusiv onu, unicef etc.

  3. Atunci, cadariu asta sa voteze la republica Transilvania si sa se duca dracului cu toti civilizatii mucegaiti, sclaveti din nastere !
    Fara Transilvania ar fi mult mai normal.
    De acord cu Sabin Gherman in tot ce spune !

  4. Achimas are dreptate! Franele puse de Bucale trebuie sa dispara printr-o regionalizare administrativ-financiara deplina. Jmekeriile miticesti au devenit criminale.

  5. „OARE NU DIN PRICINA: DE CE EL ȘI NU IO” („că așa-i românu”)

  6. rafila fiul fostului colonel securist tortionar rafila. Se comporta ca tac-su.

  7. Nu se poate avea incredere intr-un personaj dubios ca Rafila care a facut parte din Organizatia (Criminala Mondiala a Sanatatii.

  8. Mă, nu-i așa că ții cu ursul? Ăla care se dă mare, dar care e o piticanie aflată mai mereu sub masă?

  9. Cadariu are dreptate. Judecati ce spune si cum motiveaza. Rafila e leat cu Ciolacu (la pe cine au in suflet) si de-aia a fost pus Min. Sanat. nu c-ar fi vreo lumina .

  10. Da’ cine a fost chirighiţă ăla năpocit, de numele lui i-a fost dat Institutului Oncologic din Cluj? …a luat v’-un premiu Nobăl, a dat o cale nouă în domeniul în care a activat? …sau CE? În primul rînd, un astfel de institut nu trebuie să poarte nici un nume de persoană, dacă acea persoană nu a fost măcar Dr. Christiaan Barnard!
    https://www.curentul.info/educatie/439-ani-de-la-fondarea-la-cluj-a-primei-universitati-de-pe-teritoriul-romaniei-o-scurta-istorie-a-universitatii-babes-bolyai/
    …la fel cum nici stadionul pe care joacă echipa ungurească K.V.S.C.
    https://ro.wikipedia.org/wiki/CFR_Cluj#/media/Fi%C8%99ier:Kolozsv%C3%A1ri_Vasutas_Sport_Club_1911.jpg
    nu are de ce să poarte numele unui doctor regățean venetic, țirkulat pă la „U”! …exceptînd cazu’ în care regățenii balkanici – intrați aici ca jîndari colonizatori în 1919 fiindcă i-au trimis masonii de la Paris – vor să-și imprime artificial mirosu’ balkanik în orașu’ universitar maghiaro-săsesc Cluj, la fel cum cotarlele bagaboante ce hălăduie pă malu’ rîurilor se pi$$ă pă fiecare tufiș întîlnit în cale……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.