Ravagiile aerului poluat

Aproximativ șapte milioane de oameni mor în fiecare an din cauza aerului poluat, cei mai mulți în Asia și Africa, se arată într-un raport dat publicității miercuri de Organizația Mondială a Sănătății, consultat de Mediafax.

Nivelul poluării din aer rămâne la cote periculoase în mai multe zone ale lumii, potrivit raportului OMS. Noile date indică faptul că 9 din 10 persoane respiră aer care conține un nivel ridicat de poluanți.

Peste 90% din decesele cauzate de aerul poluat se înregistrează în special în state subdezvoltate și în curs de dezvoltare din Asia și Africa, dar și din estul Mării Mediterane, Europa și America.

România riscă să fie amendata de Uniunea Europeană, țara noastră aflându-se în procedură de infringement în legătură cu calitatea aerului.

Poluarea aeriană ambientală a provocat aproximativ 4,2 milioane de decese în anul 2016, iar aerul poluat din gospodării, din cauza combustibililor și tehnologilor poluante, a provocat alte 3,8 milioane de decese în aceeași perioadă.

„Aerul poluat ne amenință pe toți, însă cele mai sărace și marginalizate persoane poartă povara”, a declarat Dr.Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

„Este inacceptabil că peste 3 miliarde de oameni – cei mai mulți femei și copii – continuă să respire fum periculos în fiecare zi de la sobe și combustibili poluanți din locuințele lor”, a adăugat oficialul OMS.

Datele OMS arată că aerul poluat este un factor critic de risc pentru boli netransmisibile, cauzând aproape un sfert (24%) din decesele provocate de boli de inimă în rândul persoanelor adulte, 25% în cazul accidentelor vasculare cerebrale, 43% în ceea ce privește decesele provocate de boala pulmonara obstructiva cronica și 29% în cazul cancerului pulmonar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.