Războiul în imagini care nu se văd

Știrile despre războiul din Ucraina năvălesc peste noi mai rapid decât rafalele unei mitraliere. Imagini, declarații, comentarii, păreri, verdicte ne bubuie în creier într-un bombardament informațional imposibil de stăvilit. Este foarte greu să percepi, să reții, să sistematizezi această avalanșă de informații, să discerni particula de minereu din munții de steril care ni se toarnă în cap și să poți pune degetul pe ceea ce poate fi esențial pentru viitor din această teribilă tragedie. Telecomanda poate că ne deturnează privirea, dar gândurile ne rămân acolo, la ce se mai întâmplă în Ucraina. Instinctul solidarității cu cei năpăstuiți și al îngrijorării pentru o situație care s-ar putea să ne privească direct este mult prea puternic.

Războiul pare un imens tablou al unei suferințe în continuă creștere. Este o tragedie umană multiplicată în zeci de mii de înfățișări ale tot atâtor destine individuale lovite cu cruzime. Cadrele terifiante se succed în viteză amețitoare, ca o diaporamă din care fiecare percepe ce poate și reține ce-i convine.
Oricum am privi lucrurile, oricum ne-am întoarce și ne-am suci, ceva ne rămâne definitiv înfipt în inimă și în conștiință: tragediile oamenilor, suferința, drumul de bejenie, copiii cu privirea înecată în lacrimi și uimire, exodul spre nicăieri, distrugerile caselor, tancurile tropăind pe autoturisme, rachete aterizând în sufragerii și, mai ales, gândul la ceea ce astfel de lucruri au provocat în sufletul celor năpăstuiți.
Omenirea este consternată. După doi ani de pandemie – bântuiți de convulsii, controverse, derută, temeri, boală și moarte – războiul mai lipsea… Peste tot în lume protestele anti-război iau amploare. Nervii oamenilor, oriunde s-ar afla, sunt întinși la maximum, saturația în fața răului a dat peste răscoale, apariția a încă unei agresiuni cu ecouri planetare este insuportabilă.

Cum de s-a ajuns aici?

O formă de solidaritate cu suferința acestor oameni este de a judeca împreună cu ei cum de s-a ajuns aici. De a afla care sunt cauzele de fond ale acestui război. Și de ce în plin secol XXI, la nivelul de gândire și civilizație al Europei contemporane, nu a fost posibilă rezolvarea rațională, civilizată a oricăror diferende existente între taberele beligerante.
Să admitem că pentru triburile care-și dispută puterea în Libia ori în Mali, sau pentru talibanii din grotele afgane primează instinctul primar al războiului. Și n-ar exista altă cale.
Dar în Europa, leagăn al culturii și civilizației umane, n-ar fi fost posibilă o altă abordare?

Alibi pentru lipsa unei politici

Războiul e pus exclusiv pe seama unui om. S-a creat o voluptate a incriminării lui Putin. Macron îl consideră „un paranoic”, Biden îl numește „un paria al scenei internaționale”, iar oamenii de rând îl fac, pe românește, nebun, criminal de război, dement, barbar, om cu mustața mică sub nas, urmașul lui Stalin. Poate că toți au dreptate. Este un concurs de epitete care vrea să arate slugărnicia față de opozanții lui Putin. Dar această adjectivită mai arată și comoditatea de gândire a unora pentru care problemele de viață ale oamenilor se rezolvă punând etichete dintr-un condei.
Nu cred că lipirea de etichete rezolvă războiul. Răcorește spiritele încinse, dar nu oferă soluții. Dimpotrivă, deturnează atenția de la cauzele de fond ale conflictului. Individul considerat acum, la unison, vinovat de război poate să dispară, dar cauzele conflictului vor rămâne. Și pentru înlăturarea cauzelor și evitarea unor conflicte viitoare este nevoie de altfel de oameni, dar și de altfel de politici.
„Pentru Occident, demonizarea lui Vladimir Putin nu este o politică; este un alibi pentru lipsa uneia”, scria Henry Kissinger, într-un comentariu publicat de Washington |Post acum 8 ani, când a început, de fapt, războiul ruso-ucrainian.
Cauzele războiului sunt mult mai adânci decât patologia prezumată a unui individ, fie el președintele Rusiei. Dacă luăm de bună opinia lui Kissinger, demonizarea lui Putin nu poate ține loc de o politică realistă față de situația dintre cele două țări. O astfel de politică ar trebui să aibă în vedere, între altele, și alte lucruri decât starea prezumată de sănătate a lui Putin. Într-o enumerare aproximativă ele se referă la următoarele:
1.Statalitatea Ucrainei
Nu interferez cu profesia istoricilor pentru că am decența să nu mă amestec unde nu mă pricep. Prefer să citez tot opiniile lui Hernry Kissinger pe această temă:„Ucraina este independentă de numai 23 de ani; a fost anterior sub un fel de stăpânire străină încă din secolul al XIV-lea. Partea vestică a fost încorporată în Uniunea Sovietică în 1939, când Stalin și Hitler au împărțit prada. Crimeea, a cărei populație este rusă în proporție de 60%, a devenit parte a Ucrainei abia în 1954, când Nikita Hrușciov, un ucrainean de naștere, i-a acordat-o în cadrul sărbătoririi a 300 de ani a acordului rus cu cazacii”.
Există o hartă a României Mari la anul 1920.Întrebarea care o însoțește este:„Unde era Ucraina atunci?”. Este harta din care Hitler și Stalin au împărțit acea pradă la care se referă Kissinger.
2.Parte din istoria Rusiei
„Occidentul trebuie să înțeleagă că, pentru Rusia, Ucraina nu poate fi niciodată doar o țară străină. Istoria Rusiei a început în ceea ce se numea Rusia Kieveană. De acolo s-a răspândit religia rusă. Ucraina face parte din Rusia de secole, iar istoriile lor s-au împletit înainte de atunci. Unele dintre cele mai importante bătălii pentru libertatea Rusiei, începând cu Bătălia de la Poltava din 1709, s-au purtat pe pământul ucrainean. Flota Mării Negre – mijlocul Rusiei de a proiecta puterea în Marea Mediterană – are la bază închirierea pe termen lung la Sevastopol, în Crimeea. Chiar și dizidenți renumiți precum Aleksandr Soljenițîn și Joseph Brodsky au insistat că Ucraina este o parte integrantă a istoriei Rusiei”.
Am citat nu din vreun discurs al lui Putin, ci din același articol al lui Kissinger.
3.Ucraina nu e în NATO, dar NATO e în Ucraina
Relația dintre NATO, Rusia și Ucraina a atins linia roșie. La data aderării României la NATO, se vehicula cu insistență condiția de principiu a Alianței Nord-Atlantice potrivit căreia candidații la aderare trebuie musai să aibă încheiate tratate politice cu vecinii. Condiția avea și are o anume logică, întrucât o alianță militară nu poate risca să importe în rândurile sale membri care au diverse litigii bilaterale. Așa se explică de ce, morți-copți, a trebuit să semnăm tratatele cu Ungaria (1996) și Ucraina (1997).
Însă, în cazul prezumtivei aderări a Ucrainei la NATO, o astfel de condiție e trecută sub tăcere. Pentru că, de jure, Ucraina nu este în NATO, dar NATO este în Ucraina de facto. Instructorii militari americani activează în Ucraina de aproape 8 ani, dar zilele trecute s-au retras (?) sub amenințarea războiului. Dna Nuland a fost mulți ani un fel de guvernator al țării, dând prețioase indicații despre cine să fie numit în diferite funcții, ambasada americană interferează masiv în justiția și treburile interne ale Ucrainei ș.a.m.d.
Putin a insistat ca NATO să nu se extindă spre est, adică să nu adreseze Ucrainei și Georgiei invitații de aderare. La summit-ul din 2008, găzduit de București, liderii NATO au făcut această promisiune, dar pe parcurs se pare că ea s-a prescris. În mod special pentru Ucraina, NATO a înlocuit condiția existenței unui tratat de vecinătate cu un fel de principiu: fiecare stat este liber să decidă cărei alianțe i se alătură. In felul acesta, Putin a fost lăsat la ofside.
O clarificare din partea Alianței s-ar impune: va lua sau nu în calcul candidaturi ale unor state care n-au încheiate tratate de bună vecinătate? Dacă da – atunci România a fost obligată la o clauză oarecum abuzivă. Dacă nu – atunci să-i răspundă în acest fel și Rusiei – că Ucraina nu va intra în NATO până nu va avea tratat cu Federația Rusă – și va fi pace.
Înțelegem, însă, că NATO e prea puternică pentru vocile noastre și dezinteresată de argumentele logice. Adică face ce vrea.
4.Birocrația UE n-a ajutat Ucraina la nevoie

La 20 de ani de la declararea independenței, în 1991, Ucraina era în pragul falimentului. Din ce motive – e altă discuție. Pentru a obține un ajutor necesar ca aerul, avea două variante: să semneze Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană sau să adere la Uniunea Vamală Rusia – Belarus-Kazahstan, conform unei propuneri venite de la Moscova.
Summit-ul UE din noiembrie 2012 a apreciat că în Ucraina există „deficite de democraţie tot mai pronunțate” și că asocierea nu e posibilă. Cea care a dat verdictul a fost cancelarul Angela Merkel: „Deocamdată, condiţiile în vederea semnării acordului nu sunt îndeplinite”.
De partea cealaltă, presa semnala că Rusia este gata să acorde Ucrainei un ajutor de 5 miliarde de dolari și reducerea prețului la gaze până la 200 de dolari americani, în schimbul aderării la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Refuzul Bruxelles-ului de a începe procedurile pentru asocierea Ucrainei l-a obligat pe președintele de atunci al Ucrainei, Viktor Ianukovici, să anunțe suspendarea procesului de pregătire a asocierii cu UE.
În acest moment s-a produs flama. O țară cu importante zăcăminte naturale și cu o poziție geostrategică esențială pentru anumite interese risca să scape printre degete occidentalilor. Și, ca la un semn, brusc și dintr-o dată, s-a deschis vocația democratică a tinerilor frumoși și liberi din Kiev: în noaptea de 21 noiembrie 2013, au început să se adune protesteze în Piața Independenței-Maidan, protestând împotriva suspendării asocierii la UE deși habar n-aveau ce ar fi presupus acel proiect de acord.
Fenomenul Maidan, care a durat până la lovitura de stat din 21 februarie 2014, perpetuându-și metodele până în ziua de astăzi, reprezintă actul de naștere al dezastrului ucrainian.
5.Exceptată de la regulile UE cu privire la minorități
Rusia a atacat Ucraina în 23 februarie 2022. Coincidență sau nu, cu fix 8 ani în urmă, în 23 februarie 2014, puterea din Ucraina este preluată de stradă, de protestatarii din Piața Maidan. Președintele ales Ianukovici este pus pe fugă, iar puterea totală este preluată de un cetățean, Oleksandr Turcinov, care deține simultan funcțiile de președinte interimar, președinte al Radei (parlamentul) și, pentru câteva zile, premier interimar.

Prima lege a noii puteri a fost aceea de a abroga legea privind bazele politicii de stat în domeniul lingvistic, lege care a conferea limbii ruse statut de limbă regională în 13 (din 27) regiuni administrative ale Ucrainei și care prevedea drepturi specifice pentru membrii comunităților etnice în care reprezentau mai mult de 10% din populație. Deși măsura era îndreptată contra cetățenilor de naționalitate rusă, aceasta a afectat și zonele în care erau majoritari cetățenii de origine română și maghiară.
De atunci, de la Maidan, drepturile minorităților care viețuiesc în Ucraina sunt zero.Școli zero, manuale zero, drept de a folosi limba maternă în public sau în instituții zero.
De atunci, UE a intrat în tot felul de discuții și negocieri cu Ucraina, dar niciodată birocrația bruxeleză n-a fost interesată să verifice dacă Ucraina respectă deciziile politice ale comunității europene cu privire la minorități.

Mai e valabilă faimoasa R 1201?

România a fost frecată ridichea ani în șir pe tema celebrului articol 11 din Recomandarea 1201 emisă de Consiliul Europei în anul 1993. Acest articol precizează că: ,,În regiunile în care sunt majoritare persoanele aparţinând minorităţilor naţionale, acestea au dreptul de a dispune de autorităţi locale sau autonome proprii sau de a avea un statut special, corespunzător cu situaţia istorică şi teritorială specifică, conform cu legislaţia internă a statului”.
Chiar și după 15 ani de la aderare, României tot i se arată pisica „criteriilor politice de la Copenhaga”, la care a aderat încă din 29 iunie 1990, a doua zi după instalarea guvernului FSN condus de Petre Roman. Documentele Reuniunii de la Copenhaga asupra Dimensiunii Umane (îndeosebi la pct. 34 și pct.35) cuprindeau menţiuni explicite cu privire la drepturile persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale.
Alte condiții cu care aceiași bruxelezi scupuloși ne scoteau ochii la fiecare solicitare a noastră au fost trecute în Recomandarea 1134 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din 1 octombrie 1990 (capitolul principiilor de bază, pct.10).

Primul lucru al luft-inspectorilor europeni care ajungeau la Kiev era să deschidă cartea UE cu regulile pentru minorități și să verifice dacă ele sunt respectate.
De ce oare Ucraina, care tot târcolea cancelariile europene, a fost scutită total de astfel de obligații?
După Maidan, Ucraina a fost mângâiată pe cap de dna Nuland, a fost gazdă bună pentru Biden jr, a beneficiat de tot felul de ajutoare de la Bruxelles, a fost primită în saloane de onoare ale marilor puteri, a fost răsfățată în fel și chip. Dar bănuim că nu pentru trecutul ei nazist (a se vedea Enciclopedia Britanică), ci doar pentru că putea fi un ghimpe în coasta Rusiei.
În România există o industrie propagandistică agresivă dar foarte profitabilă, care acreditează ideea că țara noastră a fost un leagăn al antisemitismului, dar n-am auzit – chiar în aceaste zile de război – nici un cuvânt despre ucrainianul Stepan Bandera și urmașii săi ideologici, grupați în formațiuni precum Sectorul de Dreapta, Patrioții Ucrainei și Batalioanele de Apărare Teritorială, care au avut un rol esențial în lovitura de stat din februarie 2014. Sau despre așa-numitul Batalion Azov, născut în mai 2014 la Mariupol de Andriy Biletsky, un soldat cunoscut sub porecla de „Führerul Alb”, susținător al purității rasiale a națiunii ucrainene.

De ce oare vestita comunitate euro-atlantică n-a solicitat niciodată Ucrainei, cu acte și fapte, garanții legale și constituționale pentru cetățenii de alte naționalități care sunt majoritari în diferite regiuni – cazul rușilor în Crimeea, al românilor în zona Cernăuți și Bucovina de Nord și al maghiarilor în Transcarpatia?
Întrebarea este legitimă pentru că, dacă astfel de garanții erau asigurate, războiul de acum n-ar fi avut loc.
Rădăcina acestui război se află în eterna și sensibila problemă a minorităților, pe care Ucraina a stropșit-o sub cizma vechilor instincte naziste.

Kosovo, un caz în oglindă

În 1997 o rebeliune armată izbucnește în Kosovo împotriva administrației sârbe a acestei provincii. Armata separatistă de Eliberare din Kosovo (UCK) – considerată inițial organizație teroristă – a început să lanseze atacuri împotriva forțelor sârbe și iugoslave, dar și asupra oficialilor sârbi și albanezi, văzuți de UCK drept „colaboratori”.
O adunare populară din Kosovo a aprobat declarația de independență a provinciei pe 17 februarie 1998. În zilele următoare, independența Kosovo a fost recunoscută de Statele Unite, Turcia, și Albania. În prezent, 97 de state dintre cele 193 de state membre ale ONU au recunoscut independența regiunii Kosovo.
Președintele Serbiei, Slobodan Milošević, a susținut că în Kosovo a recunoscut dreptul albanezilor la „auto-determinare”, dar nu și la independență. De asemenea, susținea faptul că organizația UCK este de factură neo-nazistă care voia purificarea etnică în Kosovo, prin distrugerea sârbilor.
În urma unui mandat de arestare, emis de autoritățile iugoslave pentru cazuri de corupție și abuz de putere, Milošević a fost forțat să se predea forțelor de securitate pe data de 31 martie 2001, iar pe 28 iunie a fost extrădat de Guvernul oficial iugoslav în custodia Națiunilor Unite și transportat la Tribunalul Internațional pentru fosta Iugoslavie. Constituția iugoslavă interzice în mod explicit extrădarea unui cetățean iugoslav, iar președintele Kostunica l-a acuzat pe primul ministru Zoran Dindic că ar fi ordonat această extrădare.
În martie 2006, Miloșevici murea după gratii, în urma unui atac de cord. Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie îl judeca deja de cinci ani. I-a refuzat solicitarea de a fi tratat într-o clinică de cardiologie din Rusia. Și l-a mai judecat vreo zece ani după moarte. În 2016, Tribunalul de la Haga constituit special pentru a-i judeca pe autorii crimelor din fosta Iugoslavia, l-a achitat. Judecătorii au stabilit în unanimitate că Miloșevici nu a făcut parte dintr-o acțiune criminală comună care a provocat victime în rândul musulmanilor bosniaci și croați.
„Au trecut ani de la achitare. Și mult mai mulți de când Iugoslavia a fost făcută bucăți. Sau de când unii bombardau Belgradul, acuzând Serbia lui Miloșevici de atrocități unilaterale. Slovenia, Croația și Muntenegru, desprinse din fostul stat iugoslav, sunt în NATO, primele două și în UE. Macedonia devine membră, după ce a găsit calea de a mulțumi Grecia în privința denumirii. Serbia o duce tot mai greu, dar e și ea pe o agendă de aderare.
Există, totuși, un cor de voci care se întreabă: dacă nici Miloșevici, nici alți acuzați nu au fost vinovați pentru atrocitățile din anii ʼ90, atunci cine a fost? Dacă nu Serbia a distrus Iugoslavia, o țară cu PIB cam cât al Italiei în 1990 și lider în Organizația Națiunilor Nealiniate, cine o fi făcut-o? Și de ce?”, scrie pe un site românesc.
Recitiți textul de mai sus punând Donbas în loc de Kosovo și Ucraina în loc de Serbia.
Știm că analiștii se sforțează să găsească deosebiri între situația din Kosovo și cea din Donbas. Dar nu pot nega asemănările esențiale care sunt evidente: dreptul la autodeterminare al unui grup etnic este comun și în cazul populației albaneze din Kosovo și în cazul populației rusofone din Donețk și Luhansk.
Dar de ce două situații identice sunt tratate cu unități de măsură diferite?

Războiul a început acum opt ani

„Războiul în Ucraina a început acum opt ani. Nu a început ieri și nu a fost nicio zi de pace”, explica într-un interviu recent, pentru Gândul.ro, Serhii Hakman, geopolitician ucrainean, doctor în științe istorice, director adjunct al Centrului regional Cernăuţi de perfecţionare a calificării din Ucraina. „Noi avem deja 8 ani de experienţă de război. Poate mai puţin se cunoaşte în Europa, dar în această perioadă noi nu am avut timp de pace. Am avut poate o schimbare a intensităţii focului. În unele zile era mai puternic, în unele zile mai puţin puternic. Aproape în fiecare zi aveam căzuţi în război, în perioada în care despre aceste lucruri nu se spunea nimic în afara Ucrainei. Un pic se simte această nelinişte din punct de vedere al persoanelor străine. Cu câteva zile în urmă, au început să plece de la noi studenţii indieni de la Facultatea de Medicină. În schimb, populaţia ucraineană rămâne calmă”,a adăugat Serhii Hakman.
Jurnalistul Vitalie Zîgrea de la Centrul Media BucPress a explicat pentru „Adevărul” că cetăţenii ucraineni din zona Cernăuţi s-au obişnuit să audă informaţii despe conflictele din Doneţk şi Luganţk. „Trebuie să recunoaştem că cetăţenii Ucrainei trăiesc cu această frică de opt ani încoace, din 2014. Toate buletinele de ştiri, la radio şi televiziune, încep cu situaţia din estul Ucrainei, de câte ori au împuşcat rebelii proruşi, câţi oameni au fost răniţi sau omorâţi. Sunt ştiri care au devenit obositoare pentru noi”, a spus jurnalistul.
Conflictul din Ucraina a început în ziua în care puterea euromaidaneză instalată prin lovitură de stat a abrogat drepturile minorităților. Era 23 februarie 2014.
Acea lege a stârnit instantaneu revolta minorității ruse din Crimeea, apoi din regiunea Donbas. După modelul Kosovo, în republicile autonome respective, care până atunci aparțineau Ucrainei, au fost organizate referendumuri prin care și-au declarat independența.
Autoritățile guvernamentale de la Kiev au reacționat inlcusiv militar, încercând să înăbușe secesiunea. N-au reușit. De curând, Rusia a recunoscut independența celor două republici din Donbas și le-a sărit în ajutor, respectiv, în apărarea etniclor ruși din această zonă.
Generalul american în rezervă Ben Hodges, fost comandant al trupelor americane în Europa între 2012-2017, era la comandă în 2014 și aproape de teatrul de operațiuni când a început războiul dintre armata națională ucrainiană și trupele separatiste din Donbas. El consideră că actualul război „este următorul pas după momentul 2014”, răstimp în care, conform afirmațiiilor sale, atacurile armatei naționale asupra zonei Donbas au provocat peste 50.000 de victime.„Politicienii trebuie să explice de ce, care este miza pentru toți…50.000 de oameni au murit deja, în acești ani, în Donbas, din cauza rușilor (din această regiune – n.n.) și nu le pasă”, consideră fostul comandant al armatei americane în Europa.

Idealizarea dezordinii

Manifestările anarhiste organizate din Piața Maidan respectă o rețetă cunoscută. Oamenii habar n-aveau despre ce-nseamnă „acordul de asociere” pentru care protestau, așa cum alții, de prin alte piețe din alte țări, habar n-aveau despre ce conține Ordonanața 13 ori care sunt întrebările de la referendumul despre justiție.
O caracterizare a acelei mișcări care, sub oblăduirea occidentului și cu instrumentele organizațiilor neonaziste băștinașe, a bulversat istoria recentă a Ucrainei a fost făcut în timp real de Deutsche Welle.
Ca să n-avem vorbe, citez din comentariul publicat de agenția germană de știri în data de 24.02.2014, sub titlul „Maidan-ul și tradiția anarhistă a Ucrainei”:
„Revolta de la Kiev n-a avut ca obiectiv central reluarea acordului de asociere la Uniunea Europeană, ci contestarea unei puteri oligarhice şi abuzive. Am asistat mai curând la o revoluţie care a înlăturat întreaga ordine instituită, abolind de facto Constituţia.
Am văzut în ultimele zile ce face democraţia directă, care decide în stradă. Adevărata forţă ”constituantă” s-a aflat pe Maidan, reprezentanţii aleşi trecând de partea insurecţiei pe măsură ce aceasta câştiga tot mai multă autoritate.
Parlamentul a votat, sub presiunea baricadelor, exproprierea fostului preşedinte Viktor Ianukovici, dezvăluind cu maximă claritate că ne aflăm în faţa unei forţe revoluţionare care a destituit întreaga ordine legală. Evoluţiile recente nu mai au nicio legătură directă cu o tranziţie europeană. La Kiev se petrece ceva ce poate doar ucrainenii înţeleg cu adevărat şi care se trage în mod secret din propriul trecut istoric”.
Una dintre concluziile acelui comentariu este de luat aminte: „Vorbind în termeni empatici şi elogioşi despre revoluţia din Ucraina ar fi bine să ne ferim a idealiza dezordinea”. Aviz amatorilor îmbrăcați în pufoaică roșie care încurajează huliganismul politic din stradă mascat în „voința poporului”.

Când cultură nu e, nici pace nu e

Poate părea ciudat, dar războiul din Ucraina a developat și un imens deficit cultural din partea celor care, cu de la sine putere, se simt responsabili pentru evoluția evenimentelor și obținerea păcii. Ei par să nu înțeleagă destule lucruri despre care vorbește același henry Kissinger: „Putin este un strateg serios – pe premisele istoriei Rusiei. Înțelegerea valorilor și psihologia SUA nu sunt punctele lui forte. Înțelegerea istoriei și psihologiei Rusiei nu a fost nici un punct forte al factorilor de decizie din SUA.
Putin ar trebui să realizeze că, oricare ar fi nemulțumirile sale, o politică de impuneri militare ar produce un alt Război Rece. La rândul lor, Statele Unite trebuie să evite să trateze Rusia ca pe un elev încăpățânat care trebuie învățat, cu răbdare, reguli de conduită stabilite de Washington”, afirma Henry Kisinger acum 8 ani, la izbucnirea războiului din Ucraina.
„Politica externă este arta de a stabili priorități. Ucraina occidentală este în mare parte catolică; Ucraina orientală în mare parte ortodoxă rusă. Partea occidentală vorbește ucraineană; partea orientală vorbește mai ales rusă. Orice încercare a unei aripi a Ucrainei de a o domina pe cealaltă – așa cum a fost modelul – ar duce în cele din urmă la război civil sau la destrămare.
O politică înțeleaptă a SUA față de Ucraina ar căuta o modalitate prin care cele două părți ale țării să coopereze între ele. Ar trebui să căutăm reconcilierea, nu dominația unei facțiuni.
Pentru Occident, demonizarea lui Vladimir Putin nu este o politică; este un alibi pentru lipsa uneia.
Liderii din toate părțile ar trebui să revină la examinarea rezultatelor, nu să concureze”, afirma Kisisnger.
În comentariul din Deutsche Welle este citată descrierea pe care un cunoscut romancier ucrainian, Andrei Kurkov, a făcut-o demonstrației din Piața Maidan: „Prin arhitectura sa, Maidan-ul aminteşte de o tabără cazacă, una dintr-acelea care populau malurile Niprului între secolele al XVI-lea şi al XVIII-lea. E vorba de o fortăreaţă de lemn, înconjurată de baricade. În interiorul ei se duce o viaţă normală. Se găteşte şi se îndeplinesc tot felul de sarcini curente. Sunt statornicite posturi de pază care să anunţe ivirea inamicului. E ceva cu totul diferit de Revoluţia portocalie din 2004, regizată de politicieni în stilul unui show american. Aici e vorba mai curând de tradiţia anarhistă a ţării, aceea a lui Mahno, ţinut la mare cinste!”.
În contrast cu acestă imagine de anarhism popular, Deutsche Welle citează opinia lui Bernard-Henri Lévy, care, pe 9 februarie 2014, deci înainte de lovitura de stat, ţinea un discurs înflăcărat în fața mulţimii de pe Maidan-ul din Kiev: „Voi conferiţi substanţă proiectului european. Îi redaţi un conţinut şi un program. Voi conferiţi cuvântului şi ideii de Europa un sens nou, nu neapărat mai pur, cum spunea un poet francez, dar mai precis şi mai bogat. De aceea cred că adevărata Europă este aici…” (Le Monde)
Intelectualul francez nu şi-a refuzat niciun exces: „Astăzi în acest Maidan care reaminteşte Europei vocaţia sa originară şi geniul ei, eu sunt de asemenea ucrainean”. Şi, în fine: ”Voi ne daţi o lecţie despre ce trebuie să fie Europa. Voi ne amintiţi ce minunăţie poate fi Europa, dacă o smulgem din ceea ce filosoful german antinazist Edmund Husserl numea ^cenuşa marii plictiseli^”.

Un urs de-a berbeleacul pe scările Kremlinului

Principala linie de atac a occidentului pentru soluționarea războiului din Ucraina este șubrezirea lui Putin din interior până la alungarea lui de la Kremlin, sub furia „maselor populare” organizate spontan în mitinguri de protest.
Raționamentul celor care-i pun lui Biden diverse hârtii sub nas este unul liniar: sancțiunile fel de fel vor slăbi Rusia, economia va intra în recesiune, numărul nemulțumiților și al nemulțumirilor va crește, sărăcia va ajunge la proporții insuportabile, lumea va ieși în stradă, protestele vor fi de neoprit, astfel încât Putin va fi doborât sub presiunea maselor. Q.e.d. Simplu, nu?
Scenariul pare scos din arhiva CIA pentru că a mai fost aplicat fostului președinte al Georgiei, Eduard Shevardnadze, în 2003 și lui Ianukovici, în 2014.
Shevardnadze câștigase alegerile prezidențiale din 2013 în dauna lui Miheil Saakașvili, un aventurier școlit în SUA și trimis înapoi în țară cu scopul să-l basculeze de la putere pe liderul istoric al țării și fost ministru de Externe al URSS de care americanii se cam plictisiseră. Protestatarii conduși de Saakașvili și organizați cu ajutorul SUA în ceea ce s-a numit Revoluția Trandafirilor, l-au scos cu forța pe Shevardnadze din sala unde urma să depună jurământul și l-au instalat pe trimisul Washingtonului pe scaunul de președinte al țării. Nimic mai simplu.
Sub presiunea maidanului din Tblisi, Șevardnadze demisionează și, după noi alegeri organizate în 2004, Saakașvili reușește să obțină președinția țării.
În august 2008, el a declanșat „războiul de 5zile” dintre Georgia și Rusia, ordonând armatei georgiene ofensiva militară împotriva regiunii separatiste pro-ruse Osetia de Sud, decizie iresponsabilă care a provocat intrarea trupelor rusești în regiune.
Scenariul unui brânci pe scări dat președinților antipatici americanilor s-a repetat și în 2014, cu președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, luat cu asalt de maidanezii politici conduși de Vitali Kliciko, Oleksandr Turcinov, Arseni Iațeniuk, în organizarea tactică a „Sectorului de Dreapta”, o confederație paramilitară de grupuri radicale de dreapta considerată neo-nazistă, care a oferit un suport logistic protesteleor Euromaidan din Kiev.
Poate că, în uralele detractorilor săi iluștri din aceste zile, ursul Putin va fi dat de-a berbeleacul pe scările Kremlinului de vreun „maidan” apărut din pavajul de prin Piața Roșie. Dar problemele de mai sus ale Ucrainei, ale Ucrainei și Rusiei și ale amândurora cu NATO și UE vor rămâne.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 73
Octavian Știreanu 195 Articole
Author

95 de Comentarii

  1. Exceptional articol, mare curaj sa scrii asa ceva in prezent cand marxismul-globalist a cuprins U.S.A. si U.E. Realitatea este aproape insuportabila Romania care face parte din nato si ue are mai mai putine drepturi in cadrul respectivelor organizatii decat Ucraina o tara care nu face parte nici dineu sau nato….

    • Tov. Cosmin Anonim, de ce nu te înrolezi tu în haitele sovietice care ”salvează” Ucraina de ”nazificare”? Pariez că deja ți-ai procurat viză de America pentru cazul în care prietenii tăi se vor apropia de gardul nostru.

  2. … în timp ce Goga și mulți altii sunt ostracizati pentru gândirea lor naționalistă, Eminescu este acuzat de antisemitism iar România este pusă la zid cu obsinație din motive ce țin de trecut, batalioanele Azov care au însemnuri stilizate naziste sunt ridicate în slăvi, trecându-se cu vederea faptul că se consideră urmașii și continuatorii lui Stepan Bandera, omul pe lângă care Hitler era considerat mic copil. Ani de zile spălații pe creier frumoși și liberi au bălăcit tot ce este românesc, spiritul de luptă românesc, istoria românilor, naționalismul românesc, iar acum se dau de ceasul morții lăudând lupta ucrainienilor… dar se întreabă idioții frumoși și liberi oare „pentru ce luptă ucrainienii?” pentru corporații?, pentru trotinete electrice? pentru big mac? pentru ce măi????

  3. Orice tara din lumea asta (in afara de Ro) ,primul lucru pe care il face pe timp de razboi este sa-si salveze etnicii (de aceeasi nationalitate)
    Ati auzit dvs ,ca Ro sa trimita mijloace de transport pt salvarea ETNICILOR ROMANI DIN UKRAINA (bineinteles ca NU)
    Ce face Ro ??? Ro salveaza dezertorii si femeile cu copii din Ukraina .
    Vedem , o lipsa totala de profesionisti military si politicieni calificati.
    Absolut , toate televiziunile anticrestine care ne recomandau sinuciderea prin injectare , acum ne recomanda ura impotriva rusiei .
    Si in incheiere : Parinte Guia , lasa-I pe Ukrainieni , vezi ca sunt copii care nu au ce minca in Ro .

  4. cand ISTORIA ADEVARATA nu este cunoscuta, iar cea invatata in scoli, iar acum, mai nou, mediatizata, este MINCINOASA si propagandisto-isterica, cand oamenii sunt tinuti in intuneric, ADEVARUL venind de la „Minister”, nu poti sa ai cultura si nici pace. singurii care pot aduce pacea sunt cei care spun si sustin adevarul, sunt cei care isi asuma gesturi de curaj prin asta. restul este politica ideologica si am invatat-o la scoala pe vremea dictaturii. ideologiile dictaturilor locale iar acum dictatura mondiala, sunt cele care stabilesc istoria si adevarul. asta au facut toti criminalii lumii. ideologie politica si crime impotriva umanitatii. acesta este „jurnalismul” astazi.

  5. 1)În perioada 1415-1877, deci, în 460 de ani, Imperiul Otoman a scos din Muntenia, Moldova şi Transilvania echivalentul a 341 tone de aur.
    2)În perioada 1678-1918, deci, în 240 de ani, imperiul Habsburgic a scos din Oltenia, Banat, Transilvania şi Bucovina, echivalentul a 876 tone de aur.
    3)În perioada 1711-1877, deci, în 166 de ani, Imperiul Rus a scos din Principatele  Române, echivalentul a 46 tone de aur.
    4)În perioada 1877 -1945  imperiul iudeomasonic occidental a scos din tara echivalentul a 12.564 tone de aur,  corporaţiile străine în perioada interbelică, ajunseseră să controleze peste 80% din capitalul românesc.
     5)in perioada 1990 – 2016  1.610 miliarde de euro,  adica 46.000 tone aur, este valoarea bogatiei jefuite de imperiul transnational iudeomasonic occidental prin corporatii multinationale si banci.
    Deci, în ultimii 27 de ani, Imperiul Transnaţional a scos din România o avuţie de 3,3 ori mai mare decât au scos toate imperiile, în 530 de ani, între anii 1415 şi 1945.
    6)in perioada 2016 – 2022 cat a mai jefuit imperiul òccidental „civilizat” iudeomasonic prin corporatii, multinationale si banci?

    Acesta este rezultatul integrarii in „civilizatia” occidentala!(pe langa „binefacerile” educatiei sexuale la copii de 4 ani…invazia arabilor…control total prin card si cip…)
    In rest…sigur…rusii ne ocupa…ne invadeaza…sant agresivi…
     https://www.justitiarul.ro/cifre-cutremuratoare-referitoare-la-jefuirea-poporului-roman/ 

  6. Nu-i problema ca „Sputnik” a fost banat; apare Stireanu in Cotidianul.
    Altminteri ce motive ai avea ca sa manipulezi pana si istoria recenta pe care multi n-au uitat-o scriind (de exemplu) ca Saakașvili, printr-o decizie iresponsabila, in august 2008, a declanșat „războiul de 5zile” dintre Georgia și Rusia, uitand sa mentionezi faptul de notorietate ca incepand cu 1 august, separatistii rusi din Osetia, incurajati si sustinuti de Rusia, au inceput bombardarea Georgiei incalcand astfel tratatul de la Soci din 1992, si ca ulterior aceeasi separatisti, in 7 august, au respins armistitiul propus de Saakașvili continuind atacarea localitatilor din Georgia. Raspunsul Georgiei la aceste provocari a fost impotriva separatistilor din Osetia si nu a Rusiei, asa cum insinuezi.

  7. Ukraina a cazut prada fitilelor din partea celor de afara. A fost incurajata sa ceara si i s-a promis mereu satisfacerea cererilor fara insa a i se avansa si termenele. Zelensky ori s-a lasat momit ca un liceean tocilar ori a fost partas la toata aceasta piesa de teatru menita a-i prosti pe ukrainienii foarte tineri folositi ca
    suport electoral. Un politician matur si avizat ar fi sesizat ca America este confruntata de cativa ani buni cu crize majore interne iar NATO se rezuma doar la „spectacol” dupa cum a fost caracterizat chiar de unul din membrii importanti ai aliantei, Turcia prin gura independentului Erdogan. Intr-o astfel de conjunctura Zelenski nu trebuia sa se ambaleze mizand pe promisiunile demagogice ale altora. Mai ales ca avea exemplul recent al pierderii Crimeii cand toate reactiile au fost fraze demagogice de condamnare. Iohannis si cei din conducerea actuala a Romaniei ar trebui sa traga niste concluzii si sa-si tempereze zelul iresponsabil. Pentru ca se vede limpede ca nu se pot baza pe nimic.

  8. Exista un consulat romanesc in Cernauti. A auzit cineva vreo declaratie din partea acelui consul privind situatia refugiatilor romani din zona si cum ii ajuta Romania lui Johanis in aceste momente?

  9. Politruci de teapa Muraru asezati de sefii politruci Citu si Iohannis la loc de „cinste” in functii cheie.

  10. Cine a declansat plandemia Covid-19 a declansat si razboiul din Ucraina. Incoltirea Rusiei va avea un efect contrar celui scontat, caci Dumnezeu a dat putere Rusiei sa distruga UE si SUA, care s-au predat Satanei.

    Din nefericire, Romania a cazut in capcana isteriei rusofobe a propagandei Imperiului Satanist Nord-Atlantic, care ii poate fi fatala. In loc sa fie precauta, sa aiba rabdare si sa adopte o atitudine neutra, Romania s-a alaturat Ucrainei in razboiul cu Rusia, ceea ce va atrage, fara discutie, o reactie pe masura a Moscovei, care nu uita si nu iarta.

    Cine crede ca pudeii asmutiti de Vultur impotriva Ursului il vor rani de moarte, are o perceptie deformata asupra realitatii. Rusia va fi pedepsita pentru ambitiile ei imperialiste, dar nu inainte ca Dumnezeu sa distruga prin intermediul ei statele sataniste din Europa si America.

    Imi pare rau pentru romanii care adopta o atitudine iresponsabila pro-ucraineana, cam aceiasi care faceau apologia Vaccinului salvator si cereau exterminarea „anti-vaxxerilor”, ca majoritatea dintre ei nu vor supravieti pentru a apuca triumful Ortodoxiei si Pacea paradisiaca postbelica.

  11. @ marin-care istorie ,domnule ? Aia in care A.Esca este mai importanta decit Mihai -Viteazul ? Acum se invata „istorie „dupa ureche si cu „personajele „de bilci. Si da -corect comentariul dv. Cu stima.

  12. …a fost mulți ani un fel de guvernator al țării, dând prețioase indicații despre cine să fie numit în diferite funcții, ambasada americană interferează … ambasada Olandei, Germaniei, Frantei, Norvegiei etc asteapta de mult timp la coada.

  13. O analiză fenomenală. Istoria e foarte complicată şi greu de citit. Tare greu e să trăieşti drept, să nu te laşi copleşit de minciuni şi de manipulare.

  14. Toate canalele TV romanesti sunt pline de impostori care dezinformeaza dindu-si ochii peste cap si lamentindu-se de actiunile lui Putin .

    Cu totii se intreaba ce l-a determinat pe Putin sa porneasca la Razboi .

    Cum dreaq sa stiti daca de ani de zile Presa si Televiziunea din Romania sunt strasnic CENZURATE ?

  15. O gândire de ev mediu în articol.
    Cum sa spui că un stat de azi nu are dreptul să existe? Înseamnă că el Știrea nu este un personaj din neolitic.
    Rusia este vinovată 100%.
    Autorul are admirație pentru tot ce are putred.
    Toate popoarele din Rusia au dreptul la independența și că imperiu trebuie să dispară pe veci!
    Toți care țin cu rușii acum sunt părtași la genocid.

  16. Aiurea! Dancu si Aurescu sunt umplutura, Murarii nici nu conteaza. Tartorul unic si cel mai mare este Iohannis. El executa orbeste tot ceea ce i se ordona. Usereii scriu pe aici dar nu gandesc.

  17. Excelent articol! Poate îl citește și Ciolacu fiindcă de la Câțu sau alții nu am nicio pretenție! Tot nexcazul ni se trage de la negocierile 2+4 când s-a hotărât retragerea rușilor din RDG! Acolo s-a stabilit că pe teritoriul RDG nu se vor instala niciodată trupe NATO și nici ca România să intre vreodată în NATO! Dar cine sa respecte ce s-a stabilit acolo acum 32 de ani? NATO s-a întins ca rama și Russia s-a simțit trădată și înconjurată. Ursul rus s-a trezit din somn și a început să de-a cu laba! Simplu și eficient!

  18. Dacă nu aveau 8 ani de libertate, nu mai erau uniți în fata rușilor.
    Prin comparație, în Rusia ești umflat de politie de pe strada de cum deschizi gura sa spui ceva împotriva războiului.
    Nimic nu justifica modul acesta de intervenție.

  19. Un articol de toata jena.
    Mai ramanea ca acest Stireanu sa-l scoata porumbelul pacii pe dementul de la Kremlin si sa justifice istoric ceea ce face acum acest criminal in Ukraina.
    Ca dementul isi permite acum sa ameninte toata Europa si SUA cu arma atomica si ca ar fi in stare sa apese pe buton nu mai conteaza, cum nu conteaza nici atrocitatile si salbaticia represiunilor comise impotriva unui stat suveran, recunoscut de insasi Maica Rusie.
    Mortii din Ukraina nu valoreaza nici cat o ceapa degerata in ochii criminalului.
    Si ce daca ucrainienii sunt tot rusi? Toata America Latina este formata din hispano-indigeni si uite ca sunt o sumedenie de state. Atunci ar trebui sa se apuce un dement din America Latina cu pretentii de inglobare a intregului continent pana la granita cu SUA, pe motiv ca sunt toti latini? Si in acest caz dl Stireanu ar sari sa justifice istoric agresiunile?
    Este un articol mizerabil, care da apa la moara adeptilor bestiei fara constiinta de la Kremlin.
    Fara discutie ca In Ukraina s-au comis si greseli, in special pe teme etnice, dar trebuie apreciata deschiderea europeana a conducerii de la Kiev. Asta l-a speriat cel mai tare pe dementul de la Kremlin.

  20. Ne-au furat Bucovina de nord, Tinutul Herta, Tinutul Hotin, sudul Basarabiei. Au facut referendum de independenta in 1992 si desi Parlamentul Romaniei a declarat nul referendumul in regiunile romanesti de mai sus i-a durut in fund pe hotii ucraineni. Apropos nu vad niciun roman ingrijorat de romanii din teritoriile furate. Toti prin presa ii plang pe hoti.

  21. Inseamna ca daca il citeste Sasul tau o face degeaba pentru ca nu va pricepe o iota. De aia nu-l enumeri si te legi de Ciolacu de parca Ciolacu primeste ordinele de la stapanii de afara. Cand o fi el presedinte atunci sa-i ai grija, pana atunci ocupa-te de iresponsabilul pe care l-ai votat de doua ori. Asta distruge Romania.

  22. Daca nenea ala al nostru cu vocatie de turist ar stii macar o parte din lucrurile astea nu ne-ar face partasi la conflict prin trimiterea de ajutoare sub forma de gloante. Domnule Stireanu jos palaria!

  23. Nu stiu de ce ar fi bocancul neobolsevico-globalist amercan/ue mai moale decat cizma sovietica? Odata pornit acest razboi, e clar ca Rusia nu mai are cale de intoarcere, Putin ori castiga, ori Rusia cade la nivelul de pe vremea lui Yeltsin. Cea ce ori va fi acceptat de China, ori nu. Banuiesc ca nu, un mic ajutor, o diversiune in Orient poate fi indeajuns ca Putin sa-si duca planurile la sfarsit. Ori cele doua tari vor testa in comun cum e sa duci un razboi la Biden acasa, si atunci ne putem face cu toti cruce. Sunt putine tari in Europa unde propaganda de razboi si manipularea sa fi atins cote ca la noi, in special multumita unor canale de stiri TV sau site-uri ca Digi24,g4media, Adevarul & Co., probabil toate aflate sub un control strict. Este de-a dreptul gretos ce se intampla, incalcand absolut toate normele deontologice si profesionale. Oricarui om de bun simt ar trebui sa-i fie rusine ca, comunitatile din care facem parte cu totii au fost regizorii iresponsabili
    acestui teatru absurd. Sper ca toti actantii principali, indiferent de tabara, odata si odata sa ajunga in fata unui tribunal.

  24. Domnule Stireanu , excelent articol!

  25. Războiul este doar continuarea circului PLANdemia sau ieșirea din circ. Rar găsești o filmare sau imagine care să semene cît de cît a război adevărat. Trec coloane militare pe o parte a drumului iar pe cealaltă mașini cu oameni ce merg la servici, pe trotuar oameni ce se plimbă.
    Nu vă oboșiți prea tare mulți oameni și-au dat seama deja și mai mulți vor vedea pe măsură ce trece timpul.
    Dacă au furat, mai degrabă au fost lăsați să fure, cu PLANdemia să vedeți furt acum cu teatrul de operațiuni. Ciolacu spunea ceva de starea de urgență legată de circul Rusia-Ucraina acum o lună. Este vorba de contracte fără licitație, de numiri în funcții plătite regeste doar pe sprînceană și alte matrapazlîcuri pe care nu ni le putem închipui. Toate se vor sparge în capul nostru, sîntem buni de plată.

  26. Un articol care pune in balanta pro-uri si contra-uri, fara partinire.
    Motiv pentru care e etichetat prompt de brigazile de troli bolsevici ca „sputnikist”.
    Mai baieti, orice manifestare care aboleste gandirea duce inspre dictaturi sinistre. Asta e si esenta bolsevismului: abolirea a tot e este uman, intr-o mare de lozinci si slogane, unde logica e prima victima. Degeaba esti impotriva lui Putin, daca te entuziasmeaza dictatura globala. Ce importanta are cine va conduce sinistra Noua Ordine? Scrieti mai bine despre tirania digitala nascanda, si lasati lozincile bolsevice cu „noi postam, nu gandim”. Ca s-au furat cam multe.

  27. Lasa-ne nene cu vrajeli fumate despre pretentiile istorice ale Rusiei care nici nu mai exista ca tzara cand baciul Mircea se batea cu turcii la Rovine,iar pretentia rusilor ca mostenitori de teritorii ale Rusiei Kievene de ce nu ar fi,mai degraba,pretentia ucrainienilor locuitorii actuali ai Ucrainei,care nu au venit din alta parte,ei fiind adevaratii urmasi ai vechiului stat care nu au fugit spre nord cand au navalit mongolii peste ei si sunt cu mult mai albi si mai putin tatari ca rusii veniti mai curand din Asia.Multi „experti” se gasesc ei sa bata campii la unison cu vicleanul bolsevic Putina,unul fiind si habarnistul Kisinger,dar care probabil mai lua si el o spaga,dar neintelegand un lucru simplu,ca Pretentia rusilor putinisti actuali asupra poporului si teritoriilor Ucrainei vizavi de amintirea Rusiei Kievene si „dreptul istoric” cu fumuri imperiale in capul fraierilor este la fel de absurda asa cum ar avea Romania pretentia sa anexeze teritoriile care au apartinut candva statului lui Burebista.

  28. @Analistu lu Ulea Spataru
    De ce minti ma, pe teritoriul fostei RDG nu se afla nici in ziua de azi trupe NATO, ci doar ale Bundeswehrului.
    Despre extinderea NATO spre Est nu a fost semnat niciun acord cu fosta URSS.

  29. Gaska ruseasca de tradatori a lui Iliescu nu se dezminte ; aseara poluau televiziunile de stiri 3 fostii penali din gaska ruseasca, dar grasi si demni :gaspadin Nastase, gaspadin Mitrea, respectiv rusinea familiei care a si negociat si semnat tratatul cu Ucraina recunoscand rapturile teritoriale , gaspadin Ady Severin:)) imbracati elegant, ca la ocazie,in binişuri,caftane si cataveici,ca orice boieri din partida muscalilor; astazi avem articole pe care deja le stim pe de rost,ca ieri tot cu de astea defilati; ca si cum nu Hitler cu Stalin si-au impartit Europa in 1940
    Ce nu il intereseaza pe gaspadin Stireanu este situatia Tezaurului Romaniei..sau are scuza-articol pregatita

    Azi toata lumea e AntiPutin, numai intarziatii si tradatorii nu stiu…

  30. Nu o fi toata lumea proasta si doar dumneata inteligentul,Stireanu, ai o varsta!Mai vedem si noi ce se intimpla Nu vreau sa fiu rea,dar papagalii sunt la gradina zoologica,acolo sa-ti expui impresiile,in fata lor,papagalii sa te judece si punct. Pupici!

  31. În orice țară și întotdeauna minoritatea trebuie să se supună regulilor majorității, altfel se trăiește la infinit cu destabilizarea ce poate veni în orice moment. Dacă sunt minorități încurajate din exterior la rebeliune se va ajunge întotdeauna la război. Avem acum americanul și Occidentul ce îl încurajează pe ucrainian să renunțe la condiționarea și regulile Moscovei, rusul pe etnicul din orientul Ucrainei să ceară autonomie, iar așa echilibre fragile clădite în sute de ani se dezintegrează în câteva zile cum clădirile antice la primul cutremur. Că e rus, că este american fiecare îți oferă ceva, plata nu va întârzia să sosească, bastardul de american însă oferă libertatea în schimbul ordinei și disciplinei de la rus. Pe termenul scurt al unei vieți de om prima este de ales, mai ales când ești tânăr, egoist și cu viitorul în față, apoi îmbătrânim și ne dăm seama că pe termenul lung al unei națiuni ce nu trebuie să lase datorii de miliarde generațiilor următoare poate varianta rusului era mai bună.
    Războiul e folositor si la asta, pentru a stabili calea de urmat, că vrei că nu vrei.

  32. Ucraina nu e în NATO, dar NATO e în Ucraina,. Aici s-a depășit linia roșie la care a ieșit ursul din bârlog..Deci ce fel de politică face de fapt NATO ?? O fi organizație defensivă ?? NU CRED. Iar UE, azi cum ințelege pacea, devreme ce trimite arme la naziști ??

  33. Acum,in Mileniul 3,nu conteaza poftele celor cu fumuri de vechi imperii in cap,ca alea duc la ura si raznoaie,ci conteza ce exista in realitate de azi asa ca in Ucraina unde este un stat independent si suveran,cu un popor majoritar slav dar nu rus,asa cum nu sunt rusi nici polonezii,cehii,sarbii si nici bulgarii.Ucraina este un stat recunoscut international chiar si de rusii lui Putina,dar care acum a fost invadat in mod criminal de Macelarul tatar de la Kremlin si de maresalii lui ucigasi care vor sa desfiinteze si sa anexeze un stat liber si sa asimileze un popor liber,supunand populatia la crime si la exil din casele lor.Asa ca,mey flacai,nu mai justificati actiunea criminala a macelarilor rusi ca va faceti o rusine de complici cu monstrul kremlinez Putina si va aratati distrusi la cap daca nu vedeti cate distrugeri si suferinta creaza invadatorii fara motiv,decat pentru un interes ticalos imperialist al unor barbari puturosi interesati,ca orice talhari care nu au muncit niciodata,doar de acapararea a mai multor sclavi si putere.

  34. Este evident că, rușii au constatat că nu se mai bat cu ucrainienii ci cu americanii pe teritoriul Ucrainei. Văzând că Bideu nu-l poate tine în lesa pe Zelenski, Putin a ordonat distrugerea totala a Ucrainei! Succesuri naziști!

  35. Dle Știreanu, „cântărind” articolul dvs, aș putea spune că e diametral opus celui scris pe aceeași temă de consacratul/controversatul analist Cristian Tudor Popescu (fost președinte al Clubului Român de Presă). Poate că, în esență, adevărul e la mijloc. Fără ca asta să fie o regulă. Îmi aduc aminte de ce scria Voltaire: „Analele – enigme propuse de antichitate posterității care nu înțelege nimic din ele”. Nu scriu mai mult, pt că știu că sunteți extrem de ocupat.

  36. Si in constitutia noastra scrie ca nu este permisa extradarea cetatenilor romani, dar statul tradator roman s-a sters undeva cu ea si a permis extradarea unor cetateni romani catre amerloccia.

  37. in NEGOCIERE, in PACE sa inteleaga si Apusul. Ce termen? Poate insemna si Apusul Lumii. UE a luat si inrobit suficiente popoare. Sa lase un culoar de PACE asa cum cere Rusia si sa nu incerce sa o stapaneasca. Mai trebuie sa existe si popoare libere nu sclavi ca noi. Toata INDUSTRIA ROMANESCA a fost dezvoltata dupa 1945. Toata INDUSTRIA ROMANESCA a fost distrusa dupa ’89 de UE/APUSUL flamand si sodomist. Nu stiu ce au facut rusii, ucrainenii in RSR, dar vad ce fac austriecii care pustiesc padurile, nemtii si francezii care distribuie gazul nostru ca si cum pana in 2000 romanii nu foloseau gaz, nu aveau aragaz. Au trebuit sa vina ei sa ne puna bir/abonament si pretul cat casa. Da singurul lucru aparent bun e ca putem vorbi. Teoretic pt ca unii se plang ca li se desfiinteaza FB sau Youtube daca spun ceva care nu place. Si ce ne foloseste putem vorbi si parintii bunicii nostri NU. Am utitat, este liber sa se linga cu gesturi lascive unii pe tocuri. Rusinea a disparut din societate. Mucosii tutuiesc senirorii, intr-o democratie…de balta statuta.

  38. În mlaștina ajunsă în putrefacția mizeriilor reieșite din știri și comentarii nebunești iată că am parcurs cu teamă un traseu corect , obiectiv și demn al românului curajos și liber de prejudecăți , Octavian Știreanu . Domnul să te ocrotească , bunule ROMÂN !

  39. Un articol excelent al lui Stireanu , ale carui ‘cultura si natura’ , sunt incontestabile chiar daca mai sunt si cativa neispraviti ‘cu diagonala’ pe sub camasa , care-l critica . Bine ca a reamintit de maretele fapte ale dnei Nuland care a finantat Maidanul cu 5 mil.dolari(date , din presa!) si care a deturnat rfrdm din 2012 din RO care-l demisese pe Petrov . Intamplator (sau, nu) la o saptamana dupa Maidan , martie 2014 , a fost eliberata si Iulia Timosenko , ce-o mai face oare doamna ? Oricum , ar fi muult mai bine ca lumea sa mai si citesca , nu numai la tv !

  40. frumoasa harta. Romania a fost imperiala atunci. rusia are nevoie de ucraina cum avem noi de constanta (bine cand eram suverani).Rusia si Siria sunt 2 victime ale nato care nu este crestina nici cat siria unde sunt si crestini.

  41. Te-ai bagat ca surda-n hora. Si Nastase si Severin sunt doi tipi scoliti de top spre deosebire de orice hahalera care se afla la butoane in ziua de azi incepand cu Iohny. Inchipuieste-ti o discutie intre Nastase si Iohny pe tema Ucrainei. Ar rade si curcile bete de prestatia unuia ca Iohny. Omul tau este o parodie in orice domeniu. Cum sa ai pretentii de la Romania cu un astfel de presedinte?

  42. Deschidere europeană”la ucraineni ? tot atâta câtă la rusi,sau chiar mai puțină…in ce privește drepturile altora,diferența este precum cea dintre naziști si bolșevici;ceea ce ii face „frați”cu inamicii lor de moment e gena imperială,nu se pot simți „superiori”(cum se consideră)decât dacă îi calca în picioare si îi desființează pe alții;ar trebui lăsați să se bată pană se decimează reciproc…
    Iar atitudinea autoritaților „noastre” față de romanii din Ucraina…ei există tot atât cât există pentru Zelensky(dacă vă amintiti niste declaratii recente ale „europeanului”): O (zero):dar,cum la noi „adevarul umblă cu capul spart”,de ce sa riste cineva(presa?!!!vai!) sa spună(măcar) ce pătimesc ?Respect, Cotidianul ,de data asta

  43. articolul are meritul ca ne arata cum s-a ajuns aici ! si inca ar mai fi foarte multe de adaugat…..

  44. Armata Rosie nu se va mai retrage niciodata din asa numita „Ucraina”. Putina rabdare. Populatia civila se retrage acum de frica „ucrainenilor”. Singurul care a inteles ceva din acest conflict, este T.Melescanu, ceilalti sunt pe aiurea, papagali galagiosi. Acesta nu este razboi, pentru ca daca era razboi se termina din prima zi. De maine, 1 martie, poate 2 martie, nu mai tarziu, singurul steag arborat pe cladirile publice va mai fi cel al Federatiei Ruse. „Imparatul a suflat si Prusia nu mai exista…”?!

  45. Mey @ anal istule,daca Romania nu era in NATO,unde dreac fugeai acum,ca oricum venea Putina,care o planuieste demult cu taarile fraierilor.Si treceai la limba rusa obligatorie,ca-i si frumoasa rau ca klingoniana,si ne si mai anexa la imperiul lor,asa cum,de fapt, intentioneaza si cu Ucraina,Basarabia,Georgia si chiar Belarusul,ca nu conta ca nu suntem nici pe departe majoritari rusi,ca stiau cum sa ne lucreze ca in Bucovina de Nord.Ca daca il lasi pe rus de capul lui,nici nu poti sa concepi ce ticalosii ii poate mintea,doar l-ati vazut pe Criminalul Putina ce „exercitiu” criminal a pus la cale.Si nu este nicio surpriza cand are sa inceapa si asta cu lagare de exterminare,ca la asa ceva ajung dictatorii,iar tu mai bine ai grija sa nu fi primul „nazist” care sa fi bagat de Putina „sa faci baie”.Ca,dupa cum te vad,prea esti pupin-putinist credul si nu se stie pe unde te apuca sa ajungi.

  46. Plandemie , razboi, plandemie, razboi…. o succesiune cu care trebuie sa ne obisnuim. Cu banii de razboi pot face din sahara jungla si din alaska miami beach, numai ca din razboi profit-ui rapid si mare iar din investitia in bunastare profitul e mic si lent.Credeti ca pe „mai marii ” lumii ii interseaza natiile si bunastarea natiilor?!?! Ii intereseaza doar babul si atomizarea relatiilor sociale si a societatii in general , natiile sa fie asmutite una imptriva alteia ( doar asta-i sensul natiei pentru ei) ;

  47. @deeper Oceni haraso, tovarsasci! Ia jelaiu uspeha cu SATAN in cap, gaspadin nazist!

  48. Nimic nu justifica atacul barbar al piticului botoxat si complexat asupra unor oameni nevinovati. Orice se poate negocia ianinte sa se ajunga la victime omenesti…asta e inacceptabil si va fi condamnat de istorie orice s-ar spune in favoarea lui. Autorul beneficiaza de avantajele democratiei scriind acest articol, as vrea sa-l vad scriind in Rusia ceva impotriva piticului deraiat…

  49. @Analistu
    Mai rabda cateva zile si vei fi foarte fericit cand Romania se va invecina din nou la Nord si deasupra gurilor Dunarii, cu marele frate de la rasarit. La 48 km de Sulina deja suntem vecini.
    Sa vezi ce drepturi le va da Putin romanilor din Ukraina, incat nu le vor putea duce in spinare.
    Nu mi-as fi inchipuit sa vad atatia inconstienti si atata prostie la conationalii mei mioritici.
    Mars si pupati-l in ass pe Adolf Putin!

  50. Sa-l puna careva pe Iohanis sa gavareasca despre situatia la zi din Ucraina si nu va fi capabil sa indruge mai mult de cateva fraze vagi. Chiar si in nemteasca lui, ar dovedi cat de incult si slab presedinte este. In schimb unul ca Melescanu ti-ar vorbi la obiect timp de ore. Acum realizeaza romanii ce panarame ii conduc.

  51. Muuulte argumente de toate felurile pentru a justifica ceva ce nu este de justificat, agresiunea militară. Nimic nu poate justifica războiul, chiar dacă cel care intră cu armata într-o altă țară nu-l numește război. Nici măcar faptul că și „ceilalți” au făcut la fel. Se poate discuta fiecare punct în parte, putem argumenta, putem fi su nu de acord cu autorul. Dar asta nu justifică agresiunea militară.
    Dar, dacă tot este să discutăm, ajunge să ne oprim la punctul 1. Statalitatea Ucrainei. Aici, la fel ca și în fosta Iugoslavie, sau peste tot în lume, avem un argument care poate justifca ORICE război. Pentru că în decursul istoriei granițele și compoziția etnică a populației unui teritoriu au fost în permanentă transformare. Deci de aici începând argumenația cade, sau justifică violența.

  52. autorul uita sa mentioneze masacrul dela Srebrenita de care Milosevici nu era strain si pentru care a platit. Uita sa spuna ca Janukovici a incalcat o hotarare a Parlamentului ucrainean de aderare la UR (nu la NATO)in schimbul a 1miliard in contul lui de la Putin, fapt ce a generat revolta populara. Oare toti aia care au iesit in strada nu stiau ce inseamna UE asa cum sustine autorul??

  53. …deci Șoroș a avut și la Kiev un „Brucan”-Bruckner de-al lui, „cîrtiță” în sistem… Iar asta ar explica ponderea majoritară a tikiaților în găștile ce au condus Ucraina din 2014 pînă acum! …cei pe care Putin îi definește ca CRIMINALI! …ceea ce-i ciudat e conviețuirea la vîrf a „Sectorului de Dreapta” (naziști) cu găștile alogene conducătoare! …o alianță între naziști și ivriți?!
    https://www.cotidianul.ro/elemente-surprinzatoare-ale-fugii-presedintelui-ianukovici/
    Iar sincronizarea cu punerea ca președinte a lui „Petrov” în 2004 (prin FALSIFICAREA ALEGERILOR, ca și în 2009, de altfel) a primei „revoluții portocalii” de la Kiev e izbitoare. Amerlocii au încercat atunci să dea o lovitură geo-strategică pe-scară-largă. Și mai au neobrăzarea să conteste că încercuiesc Rusia pentru a o distruge! Putin și-a dat seama că nu mai poate tolera situația, așa că BINE A FĂCUT ACUM!

  54. @tibi1; da, nimic nu justifica un razboi, dar daca e razboi e ca asa doresc „jmecherii” care n-au nevoie de argumente , scopul lor unic e banul nemuncit, imbogatirea fulminanta pe seama oropsitilor. Adevarata diviziune nu a fost in munca ci intre nemunca si munca; O baba tampita spunea la tembelizor ca ortodoxii sunt mai vechi decat catolicii, era sa ma tavalesc de ras. In mintea ei , marea schsima o fi fost intre musulmani si crestini!! Baboo, marea schisma da drept de intaietate unora sau altora?? Nu, ambele ramuri crestine au aceeasi varsta. Care-i baba, va las pe dumneavoastra sa o „localizati „

  55. ‘Azi’ Stireanu i-a luat painea de la gura lui Severin,care e specialistul numar unic al Romaniei in problematica ucrainiana ca doar el a negociat si semnat Tratatul cu Ucraina din 1997,citez:
    „3 mai 1997: una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: Tratatul cu Ucraina. Cum și cine a cedat teritorii românești Ucrainei?
    În urmă cu 23 ani, pe 3 mai 1997, are loc la Kiev semnarea tratatului cu privire la „relațiile de bună vecinatate și cooperare dintre România și Ucraina”, de către miniștrii de externe ai celor două țări. Au urmat apoi cei doi președinți, care au semnat tratatul la Neptun la 2 iunie 1997, iar la 14 iulie 1997 a apărut Legea 129, de ratificare a acestui tratat.

    La data votării acestui act, președintele Senatului era Petre Roman, ministrul de Externe – Adrian Severin, președinte al României – Emil Constantinescu.
    În 1997, pentru prima dată de la constituirea României Mari, un guvern român a cedat părți ale teritoriului național fără a fi amenințat cu agresiunea (ca în 1940), sau fără a se gasi sub presiunea ocupantului străin (ca în 1944 și 1947).
    Cum a fost cu putinta tradarea : La sfârșitul lunii ianuarie 1997 are loc reuniunea de la Davos, pe teme de politică externă ale țărilor europene participante. În cadrul acelei reuniuni, președintele Emil Constatinescu „își permite să avanseze disponibilitatea României de a ceda de jure Ucrainei Teitoriile Ocupate, fără să aibă niciun mandat în acest sens, fără să consulte Parlamentul sau poporul român, fără să-și pună problema că un asemenea sacrificiu privește întregul neam românesc.
    Practic, si ratificarea Tratatului cu Ucraina s-a produs într-un fel de taină politică, pe care acum actanții de atunci nu o mai recunosc. Iar actanții, cei care au „pus în operă” acest tratat de trădare națională, Emil Constantinescu, Petre Roman și Adrian Severin, sunt vii”(articol 2020)

  56. Un articol EXCELENT! Felicitari autorului. Operatiunea Rusiei, oricat de trista, este o reactie la limita la tentativa de distrugere a Rusiei, mai degraba sau mai tarziu, prin intermediul Ucrainei. In loc sa integreze Rusia, asa cum a promis, Occidentul vrea sa o transforme intr-un maidan, alaturi de Ucraina si alte cateva tari, carora sa le foloseasca resursele dupa bunul plac. O buna ocazie sa-si acopere politica interna dezastruoasa.

  57. A revendica acum teritorii de la Ucraina dupa ce ai incheiat un tratat in 97 e ca si cum i-ai spune vecinului caruia ii arde casa ca are sa-ti de 5 lei de la ultima bere bauta impreuna

  58. Trăiască UEsi NATO, slava domnului ca suntem „înăuntru”! Trăiască România, trăiască Ucraina! Jos „victima UNIVERSULUI, Putin!

  59. Mai bine langa rusi decat langa ucrainienii care sunt mai rai decat rusii! Si-au batut joc de romanii din Cernauti si Odessa si s-au aliat cu rusii in razboiul din Basarabia!! Asa ca, mai lasa-ma cu statul fantoma Ucraina creat de Stalin prin rapturi teritoriale de la Romania, Ungaria, Slovakia si Polonia! Baieti, puneti mana pe kniga de istorie si pe urma vorbiti! Daca educatie nu e, nimic nu e? Daca nu stiti istorie, nu stii nimic! Ia jelaiu uspeha, tavarsci!

  60. FELICITARI d-le,STIREANU.Se vede ca mai sunt unii care au materia cenusie neatinsa de propaganda OCCIDENTALA.Da sunt unii postaci,care habar nu au s-au nu pricep nimic din istorie,precum:”Simplu”@ „Adolf RasPutin” si nu numai.Nu mai vorbesc de manipularile pe care le fac unii prezentatori de TELEVIZIUNE.Fac precizarea NUSUNT RUSOFIL,nu am vizitat RUSIA,dar am fost in numeroase tari OCCIDENTALE,inclusiv SUA.Acest razboi este INCEPUT de acest ramolit de JOE BAIDEN,care are multe afaceri in UCRAINA si tanjeste la resursele acestei tari,care impreuna cu acest MAIDANEZ,ZELINSKI s-au inteles ei ca UCRAINA sa fie primita in NATO,fara sa indeplineasca toate criteriile.UCRAINA nu exista a declarat SECRETARUL GENERAL ONU,Ban Ki-moon in data de 07.04.2014,deoarece nu a solicitat inregistrarea frontierelor din 1991.Ce se intimpla azi in UCRAINA este fix ce au facut americanii ani de zile in Vietnam,Afganistan si in Irak.Dar de momentul Hirosima si Nagasaki,va mai aduceti aminte?Familia Biden a fost investigata in UCRAINA pentru coruptie si spalare de bani,iar Biden a cerut schimbarea PROCURORULUI GENERAL,lucru executat la timp de comediantul Zelensky.Rusia de la invadarea Cehoslovaciei nu a pornit niciun razboi,spre deosebire de americani si care au atras si trupe NATO.Ucraina dispretuieste profund ROMANIA si are legi inumane pentru minoritatile din stat si unii papagali plang de acest stat,format in mare majoritate din teritorii FURATE.

  61. La 2 iunie 1997 are loc trădarea lui Emil Constantinescu care renunță la Basarabia și Bucovina prin “Tratatul de la Neptun”
    În data de 2 iunie 1997 a fost semnat „Tratatul de la Neptun”, „Privind Relaţiile de Bună Vecinătate şi Cooperare între România şi Ucraina”, tratat semnat de către preşedinţii Emil Constantinescu şi Leonid Kucima. La acea data preș la Senatului era Petre Roman iar la Externe, Adrian Severin.

    Tratatul a fost semnat în secret nu la Bucureşti ci la Neptun, în condiţii de maximă securitate.e. Populaţia României nu era informată şi întreaga poveste era trecută sub tăcere. Era vorba de o ruşinoasă recunoaştere, a anexărilor ilegale făcute de URSS în iunie 1940, la 57 la ani distanţă, după ce chiar Dej,Ceausescu , PCR nu a indrăznit să facă asta.
    Indiferent dacă vorbim de Ucraina, Ungaria, Rusia modernă, acestea nu pot avea pretenții asupra teritoriilor deținute abuziv de Imperiu Austro-Ungar, Rusia Sovietică și respectiv Imperiu Țarist. Mai mult, singurul succesor legitim al U.R.S.S nu putea fi decât Rusia, care la data respectiva era neinteresata de Basarabia de dincolo de Nistru.
    Ca pregatire psihologica a populatiei, preş Emil Constantinescu declanșase o adevărată isterie naționala privind aderarea imediată și necondiţionata la NATO. În acea perioadă s-au spus multe neadevăruri despre necesitatea unei alegeri istorice între “teroriști arabi” și “lumea civilizată”, sau între întoarcerea sub influenţa Rusiei și prietenia Anglo-Americană.
    Nici NATO și nici UE nu ne-a condiționat acceptarea prin semnarea acestui tratat rușinos, a fost inițiativa trădătorilor de țară și neam, Adrian Severin, Petre Roman și Emil Constantinescu, de această cedare de teritorii fiind surprinsă și Ucraina.
    Concluzia : doar daca sunteti adevarati patrioti,in rest nu conteaza

  62. @ „Ministerul Adevărului”, 28 februarie 2022 la 10:50
    Alogenul Neulander-„Rroma n” Petre era la acel moment (de mai mulți ani, din comunism, de cînd a fost RECRUTAT la Toulouse – ca student trimis de Ceașkă!) membru în Loja „Marele Orient” a Franței (căutați numărul din „Nouvel Observateur” din 1991 cu seria de articole „Jésuites et Francs-maçons: Ont-ils encore du pouvoir?”, unde GîtGros are rezervate două pagini format mare, mai mult decît orice alt subiect din acel număr; asta, ca să vă dați seama cîtă impotanță în preluarea țării îi dădeau în Vest ]n acei ani acestui criminal nenorocit, la fel cum în 2014 i-au dat importanță lui Iațeniuk – „some sources state he was born to a family of ethnic Romanian-Jewish-Ukrainians” – la Kiev, pentru aceleași lucruri! doi trădători criminali)! A acelei masonerii ce n-a reușit să-l „spele” juridic pe Rroma n, și încearcă acum să-l scoață (cînd e posibil să fie condamnat în dosarele „Revoluția” și „Mineriadele”) din Patrria Sa Rroma’, și să-l ascundă la adăpost în Elveția, la nu-știu-ce Institutu’ ‘lii inventat șpețial pentru el.

  63. TREBUIE sa ne UITAM cu MARE ATENTIE … la HARTA cea ADEVARATA a TARII NOASTRE – ROMANIA cea MARE !!!
    Si sa LUPTAM … pentru reINTREGIREA EI !!!

    NUMITI voi, cei cu SUFLET si SIMTIRE Romaneasca … INAMICII tarii noastre ROMANIA de ASTAZI …

  64. Demonstranților “vestele galbene” din piețele Parisului și a altor orașe și de la poarta Palatului Elisee, domnul Bernard-Henri Lévy le-a ținut aceleași discursuri și îndemnuri la “ Aux armes citoyens,
    Formez vos bataillons”? Pentru că într-adevăr reacția poliției franceze cu gloanțe de cauciuc care au facut să explodeze globul ochiului distrugând fruntea și pomeții obrazului, sau a zdrobit brațul încât a trebuit amputat a dat “o lecţie despre ce este Europa, ne-a amintit ce minunăţie poate fi Europa”!

  65. Una dintre conditiile necesare si nu suficienta pentru a adera la NATO este sa nu ai coflicte cu vecinii si pretentii teritoriale altele decat afirmate la Haga, intr-un proces pedinte recunoscut de parti. In anul 1995 Romania a fost la un pas de unificarea cu Moldova dar Iliescu aflat in final de mandat , cedand lui Constantinescu prin rotativa ” sa vedeti cum e si cu altii” , s-a intalnit cu acesta din urma si au stabilit sa se renunte la unificare in favoarea aderarii la NATO. Isteria era mare , se anuntase valul din 1997 . A urmat vizita lui Clinton , una de „consolare” . Daca se face pasul unirii cu Moldova ramanea Transnistria ca un cui al lui Pepelea , cu armata 14 a acolo, un cui in care Russia isi „atarna cand vrea hainele”, un cui al lui Pepelea in peretele casei Ucraina din curtea Russia. Cam alambicat, putin trist , dar adevarat. Soarta noastra a fost sa fim la „Rascruce de Vanturi” , acceptand si viscolul de miazanoapte , si crivatul vare se hraneste cu zapada , si faptul ca „de la rusi vine ploaia”, dar am rezistat si vom rezista pentru ca suntem binecuvantati de Domnul Zeu sau bunul Dumnezeu, oricare ar fi credinta fiecaruia de pe aceste meleaguri. Va pup pe frontispiciu!!

  66. Domnule Stireanu Tu unde te uiti? Romanii de la granite au primit atat romani cat si ukraineni. In caz de razboi trebuie sa devii uman,sa salvezi oameni. Nu mai exista etnii,religii sau alte tampenii inventate de omul prost sa faca diferentieri intre oameni. Se salveaza vieti si se ajuta cu ce ai.Asa ca tu te uiti la alt fil sau produci propaganda de ura.

  67. doru popescu „Sa luptam” , nu sa lupti. Hai, lasa-ne, este retorica putinista.

  68. Ucraina Nu este in NATO, dar NATO este in Ucraina Sa mori tu putinistule? Daca NATO ar fi fost in Okraina ai fi vazut soldati NATO ucisi,dar deocamdata saracii ukraineni lupta singuri. Lasa gargara,(editat) inconstientule si propagandistule rus. (editat) in ma-ta Rusia si ne slabeste. Vezi ca romanii urasc rusii de moarte pentru toate ororile facute de ei. Tine minte asta : (editat) Putin,(editat) Rusia. NATO nu se lasa atrasa in capcana cum vrea cracanatul (editat)(editat) din Rusia. Si-au bagat singur gatul in lat.

  69. Rusii aproape au ce le trebuia inainte de invazie, Kievul si restul secundare. Dinspre Transnistria nu s-a tras un foc pana acum.
    Tinta initiala a lui Putin a vizat in special adversarii URSS.

  70. Acum avem și răspunsul la întrebarea pe care cred că și-au pus-o mulți români anul trecut: care a fost motivul declanșării acuzației de antisemitism?

  71. @putina lui putin: Oare ucrainenii ar fi procedat la fel cu romanii, daca in loc de Ucraina era invadata Romania?

  72. Sunt sătulă de atâta peopaganda. Nu analizează nimeni cauzele, nu vrea sa vadă nimeni ce s-a intamplat în ani, nu e nimeni interesat de romanii din Ucraina, romani nepomeniți de „ucrainianul” Zalensky în mesajul de unire adresat doar unora cu câteva zile în urma. Nu exista dezbatere pro și contra ci doar propaganda antirusa.
    Nu avem nevoie de pace inclusiv cu vecinii sau chiar, mai ales ?
    De ce ii provocam atâta pe rusi ?!

  73. Normal brailene! Dar ce ma trolule, Johanis a provocat razboiul,Johanis a invadat Ukraina? Ai ceva de zpus, fa-o rational,logic si realist. Restul e hargara provocatoare putinista.

  74. Anonim Indiferent ce tara ar fi foat invadata si Ukraina proceda la fel. Toti stim cum sunt rusii,asa ca nu se justifica intrebarea ta.Ce facem,ii atacam si noi pe langa rusi,ca noi suntem daci liberi iar ei ukraineni?

  75. BUCOVINA de NORD … nu este SLAVA (nici RUSEASCA si nici UKRAINIANA) …
    BUCOVINA de NORD … ESTE doar ROMANEASCA. O regiune a Moldovei cea MEDIEVALA (sec. XII ) …

    Termenul BUCOVINA ca nume comun, în sensul de pădure de fagi, apare prima dată într-un document emis de domnul Moldovei, Roman I Mușat, la 30 martie 1392, prin care dăruiește lui Ionaș Vitezul trei sate, aflate pe apa Siretului, „în sus până la bucovina cea mare, pe unde se arată drumul de la Dobrinăuți…” . (Sic!!!)
    Până în 1774 teritoriul actual al Bucovinei era o parte din Țara de Sus a Țării Moldovei.
    Teritoriul Bucovinei a făcut parte din Principatul Moldovei (sec. XII, Roman I Mușat, 1392), iar conform istoriografiei ucrainene și din RUSIA Kieveană (880 AD – sec. XII) și Cnezatul de Halici (sec. XII-XIV).

    Denumirea BUKOWINA ca nume propriu a intrat oficial în uz în 1774, odată cu anexarea de către Imperiul Habsburgic. Alte nume folosite pentru o scurta perioadă au fost Arboroasa, Plonina sau Cordun. Numele de „Bukowina” provine din cuvântul slav pentru fag („buk”)

    DECI … MERITA sa LUPTAM contra OCUPANTILOR actuali ai „TARII noastre de FAGI”/Bucovina cea MOLDOVENEASCA …
    Cea VORBITOARE de LIMBA de sorginte LATINA (dar de tip SATEM) …
    Cea de tip GENETIC I2 … BALCANIC (geto-daco-traco-ilirica) …
    Cea de tip NEOLITIC stravechi (mileniul V-VI BC) … a populatiilor Cucuteni-Tiepoli, Vinta …
    Cea FAURITOARE a unei proto-SCRIERE vechi de peste 7000 de ani …

    Si CREDE … ca TREBUIE si TU sa iti dai VIATA pentru acest TARAM stravechi ISTORIC al ROMANIEI de ASTAZI !!!

  76. Continuare…
    Apropo, acolo – în Croația acelor ani unde, cu adevărat în Europa sec. al XX-lea s-a petercut epurarea etnică a sârbilor – NU A FOST CRIZĂ UMANITARĂ??
    4. Pe plan mediatic, este o dominantă și victorie?? absolută de fake-news-uri occidentale, cu un rezultat ”notabil?”: o rusofobie planetară, la fel cum s-a creat în anii ’90 cu o sârbofobie planetară, transformând criminalii în victime și victimele în criminali, prin tribunanul de la Haga. C-așa-i în… tenis (referință NE-ÎNTÂMPLĂTOARE).
    Știați că acel pseudo-tribunal este în fapt un parteneriat public-privat (Uups- cum se spune în romgleză)? Iată ce înseamnă să ai de-a face cu un sistem globalist în frunte cu NE-OLIGARHUL Soros, democrat pur-sânge (o fi chiar el unul din finanțatorii acelui tribunal? – e de verificat)!!! Față cu ”dementul” Putin cu oligarhii lui – cam – ”regionali”.
    5. Analizând prestația mediilor de informare românești – îndeosebi cele din capitală, înțelegem pe deplin mândria celor care se laudă că.. s-au uitat la televiziunea bulgară (mai sunt excepții -toată cinstea!). Deoarece – uuups (încă odată!), se cam vede. Bine, mai sunt și influențe de tip ambasade etc… În niciun caz nu am consemnat ceva ce seamănă cu serviciile…
    Spre deosebire, cam tot sud-vestul României, pe-atunci, se uita la televiziunea iugoslavă. Situată chiar peste BBC din toate punctele de vedere, inclusiv tehnologic (ca să vedeți..), dar mai ales al obiectivității, deoarece – fiind Iugoslavia nealiniată – își permitea să ”înfiereze” și vestul și estul. În spiritul zicerii regretatului Octavian Paler, parafrazez: ”Tot ce-au spus comuniștii despre capitaliști este adevărat și tot ce au zis capitaliștii despre comuniști este adevărat”.
    Iată încă un motiv pentru care Iugoslavia trebuia demolată.

  77. Cand veti auzi ca din cer au inceput sa cada meteoritii sub forma de sateliti, atunci razboiul e pe bune. Daca meteoritii cad deasupra Ucrainei sau Rusiei sunt sateliti americani. Daca cad la americani acestia sunt rusesti.

  78. @tibi1 spune:
    28 februarie 2022 la 10:31

    Serbia? Libia? Irak?
    „Nimic nu justifica atacul barbar… asupra unor oameni nevinovati. Orice se poate negocia ianinte sa se ajunga la victime omenest”.
    ZF.ro: „Între 97.000 şi 106.000 de civili irakieni şi-au pierdut viaţa,începând cu martie 2003, din cauza atacurilor armate.”
    Cum ti se pare?

  79. Excelent, bine documentat și echilibrat articolul care a reușit să-i facă totuși pe vreo doi să dea cu kipa de pământ și să-și smulgă bărbile că se mai găsesc printre cei care comentează și oameni de bun simț, bine spălați, dar nu pe creier ca ei și care nu pun botul, tot ca ei, la mârșava propagandă care n-are nimic cu realitatea acestor zile . Pline de fackenews-uri, cu imagini de prin alte teatre de război, nu dintr-ăsta Bolșoi și nu de acum, ci din anii trecuți și din alte teatre de război în care principali criminali erau mercenarii OTAN .
    Nu știu cum se face dar după ce reușesc ăștia să-și instaleze, de obicei cu arma-n mână, sau prin furarea alegerilor, câte un alogen de ăsta se duce-n cap și democrația, atât de mult fluturată, dar și economia, mai toată furată și scoasă în afara statului respectiv.
    Ar trebui stipulat prin constituție, chiar prin directive europene ca cei care ajung în conducerea statelor să aibă naționalitatea respectivă, pentru că altfel vedem ce se întâmplă mai peste tot !
    Așa ne trezim cu situații caraghioase ca-n uCraina unde și preșul și premierul sunt câți de ăștia ca zelinski, care au doar cetățenie ucraineană, în rest nimic care să le justifice alegerea, dealtfel făcută cu mijloace ilicite, ca și la noi.
    Se vorbea și la noi unde e cam aceeași situație , mai ales după 89, să se dea publicității situația celor cu cetățenie străină aflați în funcții de conducere, dar văd că se tot amână.
    Soluția este ca poporul ăsta să-și înțeleagă menirea dacă vrea să mai existe pe viitor, pentru că de la străini nu o să ai niciodată, nici milă, nici îndurare, ci doar EXPLOATARE !

  80. Cineva zicea, pe bună dreptate ( ce-o fi asta oare ? , că a cam dispărut ) că-i greșită expresia cu „Bucovina de Nord”.
    Corect este Nordul Bucovinei.
    La fel și cu Ardealul …..

  81. 1.Superbisim articol! Parcă văd cum le-a dat borșul de necaz unor trolii ai Satanei/Ocultei imperialiste capitaliste de pe ambele maluri al Atlanticului: Zdrang, Simplu, Adolf Rasputin, Deeper, Antiputin. Mă pricăjiților, nici voi nu credeți ce scrieți, dar țineți la prostie precum calu la bășină, cum se zice pe la mine prin Ardeal. Ia citiți-l voi și pe ,,Hai să sperăm,, ! Problema tuturor problemelor e de ce Vestul nu vrea să dea garanții de securitate Rusiei? Pacea trebuie să fie indivizibilă iar securitatea trebuie să fie organizată pe baze colective (vezi Titulescu). De ce nu vrea Vestul așa ceva? Simplu, vor dezmembrarea Rusiei și ,,extinderea,, ,,libertății,, ..democrației,, statului de drept,, , după canoanele lor, atât de cunoscute nouă încât după 32 de ani țara noastră e la pământ, o colonie fără viitor. Atât. Mulțumiți?

  82. 2.Iată o știre: ,,Alexandru Panin, Central News:Secretarul general al Națiunilor Unite a declarat că Ucraina nu a olicitat înregistrarea frontierelor din 1991, deci statul Ucraina nu există. Secretarul general al Națiunilor Unite a declarat că Ucraina nu a solicitat înregistrarea frontierelor din 1991, deci statul Ucraina nu există….Iar noi nu știm nimic despre asta!!!:07.04.2014 Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a făcut o declarație uluitoare, a cărei difuzare este interzisă în presa ucraineană și pe internet. În cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU a fost abordat conflictul dintre cele două state. Din acesta s-a tras următoarea concluzie:Ucraina NU și-a înregistrat frontierele din 25.12.1991. Înregistrarea granițelor Ucrainei ca stat suveran nu a avut loc în cadrul ONU.
    Prin urmare, se poate presupune că Rusia nu comite nicio încălcare în ceea ce privește Ucraina.
    În conformitate cu tratatul CSI, teritoriul Ucrainei este un district administrativ al URSS. Prin urmare, nimeni nu poate fi învinuit de separatism și de schimbarea forțată a granițelor Ucrainei,,.Așa să fie?

  83. 3. Să fim corecți și sinceri. De ce, naiba, atât extinderea UE cât și mai ales a NATO spre Est seamănă cu un fef de ,,Drang nach Osten,,, adică împotriva Rusiei? Păi împotriva cui? Sau până unde este Osten? Până în China? Unde este limita extinderii NATO? Pe Lună, pe Marte? Nu sunt pro Rusia, doar pro România, dar în locul Rusiei /Putin nu v-ați fi temut de această extindere, mai ales că NATO, alianță zis defensivă, a fost mereu în extindere/ofensivă? Mai ales că ofertele lui Putin au existat (Cuvântarea în Bundestag și chiar cea de la Munchen). Numai că Occidentul (un fel de nucleu dur al imperialismului capitalist – nu-i deloc limbaj marxist/leninist ci pură realitate ) a zis: Noi aducem libertatea, democrația, bunăstarea. statul de drept și s-a văzut ce s-a înțeles prin aceste sloganuri în toată Europa de Est, mai ales la noi. Chiar atât de obtuz să fii să nu înțelegi că parteneriatul estic al UE bătătorea cărarea pentru NATO (și invers) și uite așa s-a ajuns în această înfundătură? Nu mai e valabil ce spunea Titulescu: pace indivizibilă, securitate colectivă, s-a uitat de CSCE? N-ar trebui războiul scos în afara legii? S-a ales praful și de Pacea Westfalică! Când se discuta despre Ucraina în UE, fostul cancelar Gerhard Schroder (și alții) a/au criticat pe bună dreptate atitudinea UE cu politica ,,ori (cu UE), ori (cu Rusia),, recomandând-o pe cea ,,și – și,, dar n-a fost ascultat. Pacea lu NATO, la plural și singular? Uităm de Serbia, Irak, Afganistan, Libia etc. Or fi murit și suferit mai puțin cei bombardați cu mandat ONU decât cei fără ? Câtă ticăloșie! Pe scurt, și Rusia are nevoie de asigurări de securitate ca toți ceilalți.

  84. 4.După Kant, toți avem dreptul de a ne căuta fericirea dar numai până acolo unde ne întâlnim cu celălalt cu același drept. La nivel de state/națiuni e la fel și cu fericirea și cu securitatea/pacea. În loc ca Rusia să fie mereu umilită, încercuită, da (semi)încercuită dacă vreți și considerată drept inamic, trebuia să-i fie recunoscut dreptul la securitate în scris, nu cum i s-a tot promis verbal sub nătăflețul Gorbi și apoi Elțîn. De fapt, se urmărește destrămarea Rusiei, au circulat astfel de planuri , parcă de la Pentagon sau CIA . Am înțeles că ,, victoria,, ideologică nu i-a ajuns Vestului. Acum și Rusia e în familia capitalistă, vorba lui Putin și nu prea e normal să ne luăm de gât în familie. Sau, uite cum Lenin a avut dreptate despre lumea lui ,, homo homini lupus,, în lumea capitalului. Deci, victoria finală a Vestului să fie apropierea apocalipsei? Oricum, la măcelul dezlănțuit vinovăția/ complicitatea Occidentului este totală și criminală. Totul putea fi evitat. Cine profită? Ce se mai confirmă? Blocurile/ alianțele (inclusiv acum NATO) nu au adus niciodată pacea. Cel mult au amânat dar și pregătit războiul! Papa Francisc: Capitalismul ucide. Cultura bogăției este cultura crimei.

  85. @sus patria. La punctul 3. Este o concurenta. Nu este doar UE, mai e si uniunea asiatica, s a nascut si uniunea africana. Se fac teze de licenta pe aceste uniuni. La Munchen am cunoscut o studenta cu origini romanesti,avea teza de licenta uniunea asiatica. Concurenta nene, au pe ce. In plus, retoric, cine sunt bogatii daca toate statele lumii sunt ingropate in datorii?! Cei mai mari datornici sunt SUA, Jap, Germ. etc. Tot retoric, cine imprumuta statele au banii cu adevarat sau doar flasneta?! De ce or fi vrut americanii sa l asasineze pe Reagen exact in plina epoca Golden Boys?!?! Hai , deocamdata prea multe intrebari si niciun raspuns. Va las, va pup pe frontispiciu. Am ales acest tip de pupat nu sa jignesc sau sa supar. Frontispiciul…. era o fala.

  86. 1. Mă mir că a îndrăznit cineva să publice așa ceva în presa românească. Felicitări d-lui Știreanu, teamă mi-e că va avea niscaiva neplăceri.. Dacă este cumva interesat să mă contacteze, rog Cotidianul să îi remită adresa de email pe care am dezvăluit-o pentru administrator.
    2. Prăbușirea sistemului de drept internațional este ilustrată (și în articol) de paralela cu bombardarea Iugoslaviei – în fapt – de prezentarea în oglindă a situației regiunilor RUSE din Ucraina versus ”cazul” Kosovo ȘI METOHIA. Acolo sunt două regiuni distincte și nu una; iar a doua denumire are clar legătură cu… ortodoxia. Paralela este perfect/formal valabilă, cu diferența că – atunci – se susținea cu entuziasm ”invers”, adică agresorul: NATO/America.
    Există o altă diferență notabilă, care cere o explicație mai detaliată, dar-altă dată. Scurt și ilustrativ: pe pașaportul patriarhului PAVLE al Bisericii Ortodoxe Sârbe, după 1990, înscrisurile sunt în ALBANEZĂ ȘI SÂRBĂ!

  87. Serbia, Libia, Irak….Milosevici, Gaddafi, Sadam Huseim, trei dictatori sangerosi care trebuiau, si au fost, eliminati…Srebrenita, Lockerbie, Kurdistan…ati uitat sau ati fost spalati la mansarda??

  88. Bine te-am regăsit prietene și aici, nu știam că colaborezi cu Cotidianu, te citeam după revoluție în ziarul Dimineața, dacă-mi amintesc . E nemaipomenit articolul, mi-am dat seama imediat dupe titlu , nicinu mai trebuia citit .

  89. DOMNULE STIREANU N-ARE NEVOIE ROMANIA DE INTELECTUALI CA DTA PENTRU CA 44 La suta sint analfabeti si restul crestini credinciosi nu ginditori…adevarul nu este dorit ca punct de pornire in stabilirea realitatii…e foarte comod pt inbecili sa se lase manipulati de imagini cu mame si copii sau poze cu soldati israelieni mustruluiti de o tinara palestiniana abuzata de jidani drept soldati rusi si respectiv ucrainianca ….ucrainienii au ars documente care sint sigur incriminante pt afacerile lui biden in ucrAINA SI ALE JIDANILOR lui nuland…romania n-are nevoie de intelectuali ca dta pentru ca conducerea ei este foarte preocupata de ucraina si tragedia ei si nu de problemele romaniei…agentii jidanilor coloana a cincia in romania conduc tara …

  90. Bene te’am regăsit prietene, și pe tine te citeam in ziaru „Foamea de ieri”, numărai cornerele și cartonașele, și tot nu-ți ieșeau. Da, pe bune, vă bagă cineva cu adevărat în seamă, pe tine și pe idolu tău ? Când doi îți zic că ești beat, nu te duci să te odihnești nițel ?! Sau o ții langa cu rasPutin al vostru ?! Ăhhh ? Aud ?! Hai că e penibilă propaganda asta cccp- istă de trei copeici pe care o râgâiți. Nu vezi bă ce lasă în urmă hoardele lui Putin ? Ai păru vopsit și nu vezi ? Nu vezi lacrimile de pe obrazul copiilor și al părinților ? Nu vezi ruinele ? După mintea voastră de slugi înnăscute, astea’s tot trucaje mă arătărilor ?

  91. Dle profesor Octav Știrean pentru a nu răspândi mai mult confuzia, publicați vă rog respectuos și hărțile cu resursele naturale – lemn, aluminiu, minereu de fier, cupru, zinc, calcar etc etc etc – pe care le veți comenta – pe sub ele – pe fiecare în parte , cu situații comparative, impact economic, situația socială pe grupe de vârstă/venituri bănești, schimburi de mărfuri cu statele UE, dar și cu UK, precum și gradul de implementare a digitalizării și automatizări în centrele de producție. Știu că la ziarul Ași cu care colaborați în ’90 aveați o rubrică „Starea consumatorului”, bine structurată dpdv tematic, axiologic și antropologic. Ce vremuri în ’90, amândoi aveam părul colorat, nu albit complet ca acum, și ne implicam pe mai multe fronturi de lucru pentru propășirea și edificarea societății pe baze științifico-ideologice. Zi bună dle profesor Octav Știrean.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.