Războiul OMV Petrom cu Fiscul. A blocat un ordin

Un ordin al șefului Fiscului care îngrădește concurența pe piața de comercializare a produselor energetice a fost blocat parțial în instanță de către OMV Petrom, cea mai mare firmă petrolieră din țară.
Este vorba de Ordinul nr. 1960/2018 privind modificarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.849/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a operatorilor economici care comercializează în sistem angro sau en detail produse energetice – benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat şi biocombustibili, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare, precum şi pentru modificarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.850/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a activităţii de distribuţie şi comercializare angro de băuturi alcoolice şi/sau tutun prelucrat, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare. Acest document prevede eliminarea de la înregistrarea activităţii de distribuţie şi comercializare în sistem angro, de produse energetice a unităților de comercializare fără depozitare, respectiv a operatorului economic prin care sunt comercializate în sistem angro produsele energetice, fără depozitarea acestora.
Prin această măsură sunt afectați pe lângă operatorii de mici dimensiuni economice care nu dețîn spații de depozitare, care, datorită specificului produselor energetice, necesită implicații financiare deosebite, cât și pe utilizatorii finali ai acestor produse cum sunt fermierii. De asemenea, sunt afectate societățile de distribuție inputuri pentru agricultură ce achiziționează motorină direct de la rafinării (Petromidia și Arpechim) și care transporta benzină/motorină, cu cisterne, direct la fermieri, aceștia fiind clienții finali.
OMV Petrom a atacat în instanță acest ordin al șefului ANAF și abținut o suspendare parțială la Curtea de Apel. „Suspendă în parte executarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.1960/2018, în limita art.I pct.1 – 14 şi 16 şi a art.III, până la pronunţarea instanţei de fond. Suspendă în parte executarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.2761/2018, în limita art. II privind atestatele deţinute de operatorii economici înregistraţi să distribuie şi să comercializeze în sistem angro, fără depozitare, produse energetice, până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie de drept, în cond. art.14 alin.4 din Legea nr.554/2004 a contenciosului administrativ. Admite în parte cererea de intervenţie voluntară principală. Suspendă în parte executarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.1960/2018, în limita art.I pct.1 – 14 şi 16 şi a art.III, până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie de drept, în cond. art.14 alin.4 din Legea nr.554/2004 a contenciosului administrativ. Obligă partea pârâtă la plata către intervenientă a sumei de 3.000 de lei cheltuieli de judecată, în cond. art.451 şi art.453 Cod procedură civilă. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare; cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Bucureşti”, se arată în minuta Curții de Apel.
Această decizie este o gură de oxigen pentru majoritatea fermierilor pentru că aceștia nu sunt capitalizați, au acces foarte greu la finanțări bancare. Pentru a face mai atractive produselor lor și pentru a crea servicii integrate, distribuitorii de inputuri în agricultură, au inclus în pachetul de finanțare adresat fermierilor și motorină, țînând cont că acest produs este necesar la toate operațiunile agricole (arăt, semănat, tratamente și până la recoltat), pe tot parcursul anului, aceste produse fiind livrate, pe măsură nevoilor, direct în ferme de operatorului economic prin care sunt comercializate în sistem angro produsele energetice, fără depozitarea acestora. Prin modificările aduse de acest act normativ, respectiv condiționarea comercializării de produse energetice de deținerea de depozite (cu toată infrastructură necesară, extrem de costisitoare), aceste produse nu vor mai prezența interes pentru distribuitorii de inputuri și vor renunta la a le mai comercializa, astfel încât, cei afectați direct vor fi fermierii.
Prin apariția acestui act normativ există riscul creării unui monopol pentru cei care comercializează produse energetice în sistem angro care dețin spații de depozitare, fiind eliminate de pe piață societățile care transporta produsele energetice direct de la producător (rafinării) la clienții finali, fără să fie nevoie să dețînă spații de depozitare, datorită speficiului activității lor. Trebuie reținut faptul că și aceste societăți contribuie la bugetul național întrucât cantitatea de produse energetice transportate este însemnată.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4636 Articole
Author

7 Comentarii

  1. c an Nijeria n..in anii colonialismului prosper..Doamne ce vremuri traim..rusinos..eii rusinos , rusinos ndaaa pentru aranjori ….banos.fie le tarana usoara..

  2. Ce sa zic, este ca atunci cand contesti o amenda, asta nu inseamna ca se anuleaza, doar se suspenda pana la o hotarare judecatoreasca.

    • ca Statul are juristi onorabili care sa-l reprezinta, daca juristii se vor face ”ca ploua” ca in retrocedarile false, nici o sansa…

  3. „Sunt afectati fermierii”?
    NU cred, la cata grija are la TV pentru fermieri alde PSDragnea, mi-e greu sa cred!
    Veve, tu ai habar ce inseamna problema asta?!
    Ma indoiesc, rusine habarnistilor!

  4. adică OMV nu are depozite?????. in fapt erau livrari fictive, doar facturi cu fermieri , etc….

  5. Articol insuficient documentat. Piața de combustibili este plină de revânzători de motorină. Până la fermier, care este consumatorul final, motorina trece prin 3-4 societății. Nu mai există nici un control al calității și fiscalității. Benzină și motorină se gaseste la orice benzinărie în toate satele și comunele. Cine dorește să facă din asta un business își poate înființa un depozit sau o benzinărie și își poate desfășura în continuare activitatea de comercializare combustibil. Business din birou doar schimbând hârti (facturi) nu se mai poate, asta spune acest Ordin ANAF.

  6. Ordinul suspendat in parte si pe buna dreptate de catre instanta de contecios, fiind loviti fermierii este dat de tovarasul Ionut Misa ca asa il duce capul cel prost si rau.Cu un zambet tamp pe fata, ba este un profesionist genial ba o catastrofa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.