Refugiați infractori și refugiați mai prețioși ca aurul

În timp ce președintele Emmanuel Macron se afla în fastuoasa vizită de stat în SUA, în Franța au avut loc nu numai proteste și greve ale feroviarilor, ci și o criză mai puțin obișnuită.

Franța a fost practic invadată de un grup de 200 de străini, elvețieni și italieni, împreună cu circa 40 de imigranți. Au trecut granița din Alpi, s-au încăierat cu polițiștii de frontieră francezi, au lăsat doi răniți în urmă și s-au îndreptat spre orășelul Briancon. A fost modalitatea aleasă de italienii și elvețienii proimigrație pentru a protesta la adresa grupurilor antiimigrație din Franța, pe care unul dintre cei care au participat la incursiune i-a numit „fasciști“.

Gruparea Generation Identitaire, lăudată de Frontul Național din Franța, în timp ce Partidul Socialist cere interzicerea ei, construise cu o săptămână înainte un post de frontieră simbolic la granița din Alpi cu Italia.

În plus, au fost închiriate două elicoptere care au desfășurat pe cer o pancartă pe care scria: „Nici gând. Frontieră închisă. Nu veți face din Europa casa voastră“. În presa franceză s-a iscat imediat o polemică pro și contra acțiunii Generation Identitaire și a celei puse la cale de italienii și elvețienii proimigrație. Cine a încălcat legea? Naționaliștii francezi, care au apelat la o acțiune simbolică, sau tabăra adversă, care a rănit doi polițiști de frontieră și a escortat într-o altă țară imigranți care, conform legilor UE în vigoare, ar fi trebuit să ceară azil în Italia?

Falii în societate și în parlament

„Imigrația a devenit o linie de falie în societatea franceză“, titra Le Figaro recent, arătând că pe străzile Parisului sunt peste 2.500 de imigranți care dorm sub cerul liber.

„Este un simbol puternic, cu atât mai mult cu cât fenomenul este asociat cu doctrina de stânga și cu imigranții de origine musulmană.“

Această falie din societatea franceză a devenit evidentă de curând, la dezbaterea unei noi legi care prevede perioade de detenție mai mari pentru imigranții ilegali, reduce intervalul în care aceștia pot depune solicitările de azil și intervalul în care pot contesta refuzul acordării statutului de azilant.

Legea a provocat sciziuni mari chiar în partidul prezidențial, La Republique En Marche, formațiunea care a întocmit proiectul. Mulți deputați au votat împotrivă, iar partidul președintelui Macron a avut sprijinul Frontului Național. Amnesty International a considerat că legea este „periculoasă“.

Imigranții ne vor plăti pensiile

Germania vecină pare a fi la polul opus, cel puțin din punctul de vedere al revistei britanice The Economist, care laudă politica porților deschise a cancelarei Angela Merkel. „Germania devine tot mai deschisă și mai diversă. (…) Multe caracteristici definitorii ale țării, omogenitatea ei etnică și culturală, societatea conformistă și conservatoare se schimbă brusc“, scrie The Economist, care consideră că astfel Germania va atenua șocul îmbătrânirii populației. „Refugiații ne vor plăti pensiile“, „vor cotiza în curând la sistemul nostru social“, scria Frankfurter Rundschau în luna februarie. „Ceea ce ne aduc refugiații este mai prețios decât aurul“, spunea social-democratul Martin Schulz, fostul contracandidat al Angelei Merkel.

Infracționalitate în creștere     

Linia editorială proimigrație și discursul politic se lovesc însă de statistici și de o realitate ce pare paralelă cu cea descrisă de elitele din Germania. Potrivit unui raport solicitat de Ministerul Muncii din Germania, creșterea numărului infracțiunilor violente comise în landul Saxonia Inferioară se datorează în peste 90% din cazuri imigranților. Apoi, revista Der Spiegel arăta, la începutul lunii aprilie, că „peste jumătate dintre șomerii apți de muncă care primesc beneficii sociale sunt de origine străină“. În 2013, procentajul acestora era de 43%. Valul de imigranți cu care se confruntă Europa începând din 2015 pare să fie doar începutul. „Dacă credeți că aveți probleme create de o națiune de 20 de milioane de suflete precum Siria, pentru că destabilizarea țării a dus la imigrație, stați să vedeți ce se va întâmpla când va fi destabilizat și mai mult Sahelul extins, cu cele 500 de milioane de suflete“, a spus, pentru The Guardian, David Beasley, șeful World Food Programme al ONU.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.