România devine net exportator de gaze, în iunie

România este exportator net de gaze naturale, de la începutul lunii și până în prezent, pe fondul consumului mic. În plus, se înmagazinează masiv gaze, potrivit datelor Transgaz. Astfel, potrivit datelor din această dimineață, în rețeaua națională intră gaze din rețeaua bulgară prin punctul Kardam-Negru Vodă într-un volum de 2,3 milioane de metri cubi de gaze, dar, în același timp, ies gaze în rețeaua ungară, prin punctul Arad-Csanadpalota, într-un volum aproape dublu, de 4,5 milioane de metru cubi.
Producția internă de gaze este de 22,5 milioane de metri cubi, iar înmagazinarea în depozitele se păstrează constant la 11 milioane de metri cubi pe zi. La această dată, depzitele României sunt pline în procent de aproape 60% , adică circa 1,8 miliarde de metri cubi de gaze. Media europeană este și mai sus, la 70%, dar comparația cu România trebuie făcută ținând cont că noi suntem unii dintre puținii care au producție curentă de gaze în cantități semnificative.
Consumul de gaze, oricum mai scăzut în mod tradițional în această periodă de vară, este și mai redus ca urmare a faptului că cel mai mare producător de energie electrică folosind gaze, centrala Petrom de la Brazi este într-o revizie preșungită, iar consumul industrial încă nu și-a revenit – abia săptămâna trecută Azomureș, cel mai mare producător de gaze al țării, a anunțat că a repornit producția unor sortimente de îngrașaminte, dar la doar 10% din capacitate.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1075 Articole
Author

14 Comentarii

  1. De ce ne vînd bunuri propretate publică, gaze, la prețul pieții, minciună desigur, și nu în interes naționl după cum zice CONSTITUȚIA?
    Economia ARTICOLUL 135
    (2) Statul trebuie să asigure:
    d) exploatarea resurselor naturale, în concordanţă cu interesul naţional;
    Proprietatea ARTICOLUL 136
    (3) Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice.
    (4) Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică.

  2. În lipsa industriei autohtone asigurâm prosperitatea industriei germane, pentru cunoscători, personajul din fotografie a participat în anul 2022 la forumul de la Davos.

  3. Putem exporta și suine !Avem ferme renumite – ,,Cassa populi ” cu
    vreo 600 de capete și ,,Victory palace ” excesiv si inutil populata cu exemplare păguboase de ,,marele alb”.

  4. Iar la iarna o sa ne plangem ca nu mai avem gaze si o sa le cumparam la pret de 7 ori mai mare din import……[Rumburak]

  5. Ar trebui să recunoaștem, față de noi înșine în primul rînd, că treaba cu energia, oridecare, este minciună pt a ne ține-n frîu; este destulă, cam peste tot, costă ceva mai mult decît apa.
    Germania este una din țările cu cele mai mari rezerve de cărbune din lume. România are de toate.
    Decarbonizare, Carbon, 6 electroni, 6 neutroni, 6 protoni, 666: Nu degeaba au ales bietul element chimic ca simbol al subjugării noastre.

  6. Ramasi fara industrie exportam gaze la preturi mici catre cei care au productie si au nevoie de gaze.

  7. Bre,sa vedeti explozie la facturi de amu ia incolo.Am vazut o perioada ce fel de gaze ,,productie romaneasca,,au dat asti o perioada.Ard,n-au putere,si dureaza dublu,triplu timpul pana incalzesti un ceaun de apa.Pe foaia lui nea caisa toate sunt bune si frumoase,ne creste inima in noi nu alta ca suntem ,,exportatori europeni,,de gaze ,dar ne vor beli la facturi mai ales la iarna.N-ai cu cine..Niste liberali.

  8. Exporta gaze ieftine in iunie si importa gaze scumpe in decembrie !

  9. Asta ar fi un proiect de tara. 1. Nu vindem nimic in afara tarii din resursele naturale. 2. Exploatam doar cat este necesar pentru tara nu pentru export, asa nu vom ramane fara resurse. Contruim sisteme de stocare/inmagazinare suficiente de energie gaz/curent pentru a nu mai fi nevoiti sa achizitionam pe piete bursiere la preturi astronomice. Toate resursele sa fie in administratia statului, iar profiturile sa fie investite doar in aceste domenii strategige pentru economie, pentru cetateni. Hmmm? Cum ar fi sa fie astfel condusa tara? Asta ar fi Romania lucrului bine facut. Nu sa taiem stadioane de paduri zilnic si sa zicem ca ne pasa de aceasta tara. Eu zic ca daca va aparea un partid nationalist, ultranationalist, toate partidele asa zis istorice vor lige praful de pe toba. La cum manageriaza ei acum tara, asta se va intampla sigur.

  10. Am ajuns exportatori de gaze din cauza consumului mic din tara noastra ! Acum ne-am lamurit in ce tara traim , o tara a jafului , nemaivazut si ne mai intanlit! Justitia romana ? Si acolo sunt oameni ! Am inchis Azomures, ALUM Tulcea, am pus , aproape, pe butuci ALRO, am prabusit in neant alte zeci de societati mici si mijlocii ! De ce? Ca sa avem consum mic de energie , ca sa putem exporta gaze si energie electrica ! Bravos natiune, halal sa-ti fie! Asa ne trebuie , sa fim bataia de joc a celor pe care i-am investit cu functii si putere de decizie ! Rau au mai ajuns romanii in propria lor tara , jefuiti si umiliti de ai lor!

  11. Exportam acum cand sunt preturi mici. Vom importa cu preturi mari. Acum Romania, nu firme straine, ar trebui sa foloseasca gazul ieftin in industrie, cum ar fi la pentru producerea ingrasamintelor agricole. Dar ce sa mai faca Romania cand s-a distrus si s-a vandut aproape totul. Iar ce a mai ramas se va vinde in curand: Hidroelectrica, Romgaz etc.

  12. gratis la OMV si foarte scump la romani.
    Pe urma, primim rasplata de 12 000E!

  13. Da, au terminat de bagat gazul in toate satele si orasele tarii asa precum au mancat ani in sir de la toaleta ca o vor face si au facut nimic numai l-au mancat , iar acum au trecut la export. Le curg balele la unguri dupa gazul romanesc. Asta de e sef la gaz e jmecher foc, nu ne spune unde-l exporta, pentru cine si de ce. Ce lichele!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.