„România educată” cu studii în străinătate

Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern privind acordarea burselor în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat, de doctorat, postdoctorale şi de cercetare, a anunţat ministrul Ligia Deca.

„Proiectul „România Educată” explică necesitatea intensificării procesului de internaţionalizare a sistemului de învăţământ superior românesc, prin încurajarea membrilor comunităţii universitare să participe în mobilităţi internaţionale. În acest sens, ne propunem reluarea burselor pentru stagii de studii universitare, stagii postdoctorale şi de cercetare, instituite pentru prima oară în anul 1998″, a scris Ligia Deca pe Facebook.

Potrivit acesteia, cuantumul bursei lunare va fi de cel puţin 1.000 de euro, iar statul român va asigura inclusiv plata transportului din România până la locul de desfăşurare a stagiului şi retur. După finalizarea stagiului, bursierul îşi va relua studiile universitare sau postuniversitare în ţară.

„Prin această măsură, urmărim formarea de specialişti în domenii de maxim interes pentru România, precum: cel energetic, bioeconomie, eco-nano-tehnologii, afaceri transatlantice, relaţiile internaţionale, diplomaţia Uniunii Europene sau guvernanţă europeană. Posibilitatea efectuării unor astfel de stagii universitare va îmbunătăţi calitatea şi aplicabilitatea cercetării româneşti, prin sincronizarea cu noile trenduri de cercetare”, a adăugat ea.

Propunerile şi sugestiile cu privire la acest proiect, publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei, pot fi făcute până pe 16 ianuarie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

40 de Comentarii

  1. Cum corupție există la noi numai în politică, selecția bursierilor va fi pe merit!

  2. România normală și educată a președintelui!…incepand de la grădiniță până la facultate!…se vinde orice în țară asta, având un promotor în ale comerțului cu educație…!

  3. Citat: „Posibilitatea efectuării unor astfel de stagii universitare va îmbunătăţi calitatea şi aplicabilitatea cercetării româneşti, prin sincronizarea cu noile trenduri de cercetare”. Observam cuvintele cheie „noile trenduri de cercetare”. Deci nu se cerceteaza din necesitati, din dorinta pura de aflare a unor noutati, ci pe baza de trend. O fi ca la moda? Oare care e trendul primavara-vara pentru noul an? Ce culoare, ce croi, ce pantofi si/sau posete se vor asorta? Sunt tare curios. Vai de capul nostru de ignoranti care credeam ca un adevarat ministru al educatiei ar trebui sa se ridice macar la inaltimea unui Spiru Haret!

  4. Mai bine ar da statul roman burse unor copii care se tin de scola cu au rezultate bune, dar parintii au posibilitatea materiale limitate decat sa plateasca de la buget universitatilor straine bogate.

  5. O nouă serie de copii de “lumea bună”, deși le pot plătii părinții masterate și post doctorate fără efort, trebuie subvenționați de stat? Probabil materialul începe cu “egalitatea de șanse”, dar săracul merituos nu va beneficia niciodată de aceste burse și transport decontat.

  6. Deja avem „academicieni repetenti” prin strainatate, trimisi de laboratoarele sri: vezi Daniel Funeriu, Vladut Voiculescu, epilatoarea sanatatii, actuala ministresa a educatiei si multi altii…

  7. Și uite așa investim noi banii în tineri care nu se vor întoarce în țară. Cu bani românești se construiește viitorul Occidentului. De ce ne mai minunam că românce mai în vârstă, cu studii universitare, merg în Austria să șteargă babe austriece la c… Și acum ni se servește idea că Ceaușescu a vândut nemți și evrei. Nu, nu a vândut, ci a recuperat banii noștri investiți în pregătirea lor.

  8. Bursele date prin concursuri corecte si obiective. In anii trecuti se conta pe relatii si pile. Plecau copii profesorilor univ, de directori spitale, directori de mari firme, de rectori si prorectori, ambasadori si parlamentari. Daca legea cercetarii veche din 2003 si a cercetatorului nu se schimba dupa criterii europene sunt bani tocati degeaba. Fara laboratoare si centre performante, degeaba merg in alte tari, ca la noi aplica mai nimic.

  9. @ Rammstein- subscriu! Daca esti din B-dul Primaverii ai toate sansele la o „rominie educata „( sunt si prin alte urbe astfel de bulevarde ). Deci poti sa ai IQ 140 daca nu esti din zonele respective ai sansa de 100% sa fii somer.In Romanezia …. Si daca esti „educat „functie de „trenduri ‘????? De moda de LQGBT ,de…. ? Inca nu am inteles. Dumneavoastra ???? ?

  10. Ce atitudine și expresivitate de fosta Monica Anisie la doamna ministru al Învățământului Ligia Deca.

  11. O recunoastere tacita a degradarii educatiei. E diferenta majora intre cei care isi permit sa studieze in strainatate si cei care se fac ca studiaza in tara.

  12. astia au vise umede cu propria lor incompetenta. sau competenta. depinde. un needucat, iohannis, crede ca are la indemina pirghii de a educa… cum dracu vine asta? educatia furtului a la iohannis este litera de lege?

  13. Nu e destul ca tinerii școliți in România nu au o alta dorința decât aceea de a pleca din tara, trebuie acum sa plătim și studiile pilosilor în străinătate!!?? Am înnebunit cu toții?? Ce cauta aceasta tuta in capul Ministerului Educației? Ea NU PRICEPE NIMIC. O duda perfecta! Ne mai putem permite o asemenea pierdere de resurse si energii?! Chiar nu vedem ce fac tarile din jur?

  14. Deci, e clar: beyzadelili vor burse dă la Stat ca să nu mai cheltuie banii dă droguri alocați lunar dă pașalili dîn șParlamentu’ Rrromînistanului bine-cuvîntat dă Marele Lickurici cu privilegiu’ dă a ‘uge primu’.
    Oare harvărzista Petrescu, aia care părea picată dîn Lună în Ministeru’ Finanțurilor în guWernu’ lu’ aghientu’ pontache, a avut șî ea bursă dă aici? Nu ca să calculăm eficiența ștudiilor ei (era evident că-i tot atît dă cretină ca șî alt harvărzist renumit: kenyanu’ Obama Hussein!), ci ca să știm pă ce se duc banii din taxele plătite de noi!

  15. Se duce de rapa educatia profesionalizata din Romania! Daca ar lua la purificat o comisie reala si legala, care doreste sa controleze si sa evalueze toate studiile in strainezia, ar fi anulate mare parte din diplome! Nu e bascalie, este realitate!

  16. Azi se împlinesc 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu-„unu'”care a pus serios umărul ca să existe o țară care să asigure burse…da’cine mai are vreme de el?

  17. Înainte că nu-i greu! Nu-i suficient că statul român instruiește pe bani grei tineretul bovin până la 20 de care apoi își pune palma-n cur și pleacă aiurea, acum deșteaptă sorosista vrea că să-i facă și dottore pe șmecheri pe banii fraierilor din tara! Sa jupuiți bine statul român! Huuo naziștilor!

  18. Pupaza asta, scolita aiurea, cu diploma de la o universitate dubioasa, a fost proptita de suplinitorul de la Sibiu in functia de ministreasa, fara a avea experienta didactica si echivalare de studii in Romania. E un fel de Funeriu cu fusta scurta.

  19. România educată făcută de un needucat grobian semianalfabet? Nu cred.

  20. „România educată” cu studii în străinătate este un mare vax. O turmă de bezmetici ce vin de fericesc norodul cu chipul lor isteţ de oaie creaţă.
    Nu mai avem ingineri, tehnicieni, specialişti în agricultură. Dar geme ţara de manageri, contabili şi alte asemenea lighioane ce produc vorbe şi vor musai să implementeze în România tăierea porcului cu pistolul.
    IOHANNIS ESTE UN DOBITOC IAR ROMÂNIA EDUCATĂ E UN MARE FÂS! NISCAIVA BANI DE LA STAT SCURŞI ÎN BUZUNARELE LEPRELOR IOHANNISTE.

    Studiaţi CV-ul Ministrului de la Educaţie şi veţi înţelege despre ce vorbesc …..

  21. Romania educata inseamna te educi singur(a) cum poate fiecare. Scoala oricare ar fi mai mult ca sigur va finsuperficiala. Gradul de dezintustrializare in multe judete dupa prabusirea din anii 1990 si 2000 nu s-a mai pus nimic, sau prea putin in raport de nevoi. Nici cu ce dar mai ales nici cu cine calificari ‘subtirele’ minimale.
    Urmărim formarea de specialişti în domenii de maxim interes pentru România, precum: cel energetic, bioeconomie, eco-nano-tehnologii, afaceri transatlantice, relaţiile internaţionale, diplomaţia Uniunii Europene sau guvernanţă europeană si ramanem cu urmaritul ca nu urmeaza nimic, faptic numai vorbarie si niste cartoane ‘diplome’. Da bine la numaratoare si statistice, in realitate fara valoare.

  22. Romania este la fel de educata si pentru cei care si-au terminat studiile(liceul/facultatea) si in anii 2000 sau 2010 schimbari prea mari nu sunt.
    Obiectivul major al guvernelor Iohannis ‘Romania Educata’ pus la indoiala macar c-ar fi existat in afara de campanie electorala, la guvernare pare uitar complet ce au zis odata. A plecat Basescu cu educata EBA, a venit profesorul Iohannis cu obiectivul Romania Educata.

  23. Legea asta se va da ca sa aiba fiii de stabi studii in strainatate free, pe banii fraierilor de romani.Doar nu suntem idioti, sa nu ne prindem. Tupeul si nerusinarea nu mai au limite. Cine stie ce odrasle de prin ME sau alte ministere sau de pe la Cotoceni sunt avute in vedere pt. aceasta dedicatie?

  24. Mda,. Și câte exemple vrei cu români ”educați” la vre-o instituție educativă străină de unde obțin ceva adeverință că au fost două săptămâni la ceva cursuri,. Deci incultura și jmecheria față de alții români proști prosperă, vizibil,..

  25. Asa se construieste o tara „normala”, ” esuata*, cu ticalosie dupa ticalosie!
    In fine, toate ticalosiile de cheltuire a banilor tarii sunt vopsite in „actiuni de dezvoltare”, trambitate si repetate, cand de fapt este distrugerea a ceea ce a mai ramas.
    Toti care au guvernat dupa ’89 au spus asta!
    Imi aduc aminte ca la inceput spuneau:
    -„Trebuie sa avem u datorie extwrna, toatw tarile democratice au”,” -„industria noastra nu mai este buna, trebuie sa o vindem cu un leu”
    Iar acum:
    „Invatamantul nostru nu mai este bun, trebuie inlocuit, trebuie sa platim”
    I
    O sa platim la sfarsit cu viata noastra, vor spune: „romanii nu mai sunt utili”, iar cei ramasi atunci vor trebui sa se resemneze si sa accepte noua „realitate”, trabitata cum este si acum.

  26. „…afaceri transatlantice, relaţiile internaţionale, diplomaţia Uniunii Europene sau guvernanţă europeană” !!! Ăsta-i „șpilul/clenciul”, aici se vor duce banii: pe crearea unei „turme de politicieni” năimiți (m)UE, fără coloană vertebrală, Yes(wo)men-i adevărați!

  27. Cum v-am zis! Se pregătește noua generatie de conducători securei. Acum sunt abia șloimii patriei, dar pregătim terenul, să fie acolo.

  28. Cand te uiti la venitii din studiile din strainatate nu-ti vine a crede ce tampiti sunt.
    au tampiy cei de afara de nu-si mai revin.
    Uitativa la ei, plini de „confidenta” si „motivati” pana peste urechi, cu un tupeu cutremurator pe care’l vezi si la tampita ce’i ministreasa a invatamantului.
    Voi ziaricilor(care nu aveti curajul sa semnati) chiar nu aveti ochi sa vedeti asta sau sunteti si voi gata tampiti de acasa si orbiti de titlurile academice straine?

  29. Deci tinerii bursieri e musai sa studieze „afaceri transatlantice”… Memorabila zicere… Ce fel de „afaceri” ma rog ? Si de ce nu trans-pacifice sau trans-Oceanul Indian ? 🙂

  30. o parte din viitor, dupa studii in strainatate tinerii nu se mai intorc, tara ramane fara specialisti, iar noi ”cotizam” la inobilarea occidentului cu aurul cenusiu si cu urmasii lor pt ca isi vor face familii tot acolo, prognoza este 70.000 de romani parasesc tara in fiecare an, iar o generatie la BAC este de aprox. 180.000…deci anual Romania moare un pic, iar „tovarasa” marinar de a lui Basescu ne da lectii de educare a tinerilor si asta ca fiind atat de valoroasa n-a avut nimeni nevoie in strainatate, cand a avut o bursa, sau poate a fost trimisa pt a desfiinta invatamantul impreuna cu tovarasul ei de viata care lucreaza in bransa cititi declaratia de avere, pare ceva incompatibil in nobila familie.

  31. Observ că nimeni nu pricepe cât de jegoasă este șmecheria! Oameni buni, cedarea resurselor naturale, a băncilor, faptul că aici deversează Occidentul marfa proastă – pe care noi o cumpărăm scump – dar și gunoaiele, nu înseamnă nimic în comparație cu cel mai mare jaf: cel al creierelor! Cât costă să formezi un doctor? 500.000 de euro? Dar un inginer? 300.000? O „amărâtă” de asistentă – minim 150.000 de euro! Vorbesc despre costul întregului proces educațional, de la grădiniță la rezidențiat (în cazul medicilor). Apoi, acești specialiști, formați pe banii mei, ai tăi, ai țării, în loc să aducă aici plusvaloarea muncii lor, pleacă „afară”, unde, nu-i așa, sunt plătiți mai bine (un chirurg primește și 6.000 de euro la prima strigare, ceea ce nu înseamnă decât că statul englez, de exemplu, care ar fi cheltuit 1.000.000 de euro pentru formarea aceluiași medic la el acasă, vreo 12 ani are un medic gratis!). Aici este furtul fenomenal, cel care a pis cu adevărat România pe butuci! De la medic la zidar, de la imginer la instalator! Acum, pentru că, după 30 de ani de prăbușire, sistemul nostru de învățământ a ajuns atât de jos încât nu mai prezintă încredere pentru „beneficiarii reali”, vor să se asigure că vârfurile fac școală bună, la ei dar pe banii noștri! Unde credeți că vor lucra specialiștii respectivi, după absolvirea studiilor în străinătate cu bursă românească? În România? 5%, pierderi colaterale pentru ei… Gândiți cu capul vostru, stopați hemoragia de oameni școliți pe banii acestui popor amărât!

  32. @ Unul.Ceasca a recuperat ceva.Faceai o facultate si 5 ani erai obligat sa faci naveta acolo unde meritai ( daca nu aveai pile pt Bucuresti).Daca nu-ti convenea…plateai statului banutii cheltuiti . Era f. bine si cinstit.Acum este o harababura si cei meritosi…dar fara pile….pier.

  33. Ăștia școliți in vest sunt mai needucați si mai proști decât ăștia școliți acasă.

    Mi-amintesc de una școlită la Oxford pe care o pusese Ponta ministru de finanțe si ne vorbea de „apciza”.

    In ultimii ani, e o modă cu scolirea in Olanda la „Inteligenta artificiala”.

    Știu doi copii care, după primul an de studiu, au devenit profesori la facultățile in cauză fiindcă, in Olanda, la „Inteligență artificiala” in primul an se face Matematica de clasa a V-a de la noi.

    Tre’ renunțat la învățământul Bologna care a distrus învățământul românesc.

    Iar ăia care se vor „școliți” in vest, sa-si plătească „studiile” si să rămânăa acolo, că n-avem nevoie de idioți cu pretenții.

  34. Am educat Liberalii mei, cum sa fure, cum sa ia spaga, si toti s-au dovedit doctori in asta, e pohta ce-am pohtit

  35. Sa inteleg ca statul plateste 1000 de euro pe luna pentru 2 ani de master sau pentru master plus doctorat si dupa aceea esti obligat sa te intorci sau te inscrii la o universitate din Ro si te sponsorizeaza astia un semestru in UE si dupa aceea, pe loc comanda? De ce nu se iau primii patru studenti in ordinea mediilor,de la universitatile mai bune din tara, pe meritocratie, si trebuie inventat „concursul” care nu tine cont de munca ta ca student?

  36. romania e in disolutie…
    nimic coagulat, totul numa o adunatura de concepte si imagini proiectate de acesti indivizi peste tzara
    nici din societatile in care au invatat nu au inteles nimic…deoarece au fost expusi doar la suprafatza acelor societati si nu a fost necesar sa traiasca si sa-si cistige existenta in acele societati
    sa nu mai vorbim de conceptul banilor cu care si-au platit studiile…bani fie imprumitati fie platiti de parintii care-i cistiga relativ usor in romania

  37. Beizadele erau trimise si pe vremea lui Ceausescu sa studieze, pe banii statului, prin tari straine. Atunci numarul lor era extrem de mic, si trebuiau sa aibe si dosar curat, si parintii sa aibe zestre la dosar.

    Inainte de cutremur, eram intimplator intr-o camera in care era un tovaras de la partid si intreba o beizadea ce studiase pe banii statului in Germani. Si boul de la partid il intreaba pe tinarul revenit in „patrie” daca a fost la cvrve in Hamburg, adica la St.Pauli, si de cite ori s-a dus pe acolo. Si tinerelul i-a raspuns ca nu, ca doar s-a dus acolo sa invete.

    Si boul de la partid a zis „atunci a-ti fost trimis degeaba sa studiati in Germania, pe banii statului”, daca imo aduc bine aminte ce spus timpitul ala!

  38. NEXT LEVEL. De la Romania educata la subventionarea educatiei din tara la subvenionarea sistemului de invatamant a tailor din vest. Strainii nu mai vor sa importe tinerii educati in Romania ei vor subventionarea educarii tinerilor romani in sistemul lor de invatamant pe banii romanilor needucati. Asa se usureaza si accesul beizadeilor la bursele pentru invatamantul din exterior. Ceea ce nu cunosc strainii este faptul ca in Romania, nu conteaza cine participa la selectia pentru o busa, conteaza cine selectioneaza pe cei care primesc dreptul la o bursa. Se va naste o noua mafie bazata pe PCR (pile, relatii, cunostinte), bursa pentru studii in strainatate.

  39. Eu in politic nu aș permite existența unora sub vârsta de 60 de ani și o demonstrație concretă a unui rezultat palpabil in viață..

  40. soros a dat 140 mii de burse??electorat em gros si en detail x 2 părinți x 2 frati x2 veri, nasi fini, mătuse, unchi, cumetri, 3 -5 milioane de votanti care au vrut o ȚARĂ CA AFARĂ. AU REUSIT STRUTII.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.