România, învinsă în cursa pentru Consiliul de Securitate ONU

Estonia a obținut o poziție de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, pentru perioada 2020-2021, în detrimentul României, informează organizația internațională.
Estonia a obținut locul de membru nepermanent după două tururi de scrutin, desfășurate pe data de 7 iunie la sediul Națiunilor Unite de la New York, în cadrul celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale.
După un prim tur care s-a încheiat cu un rezultat neconcludent, Estonia a câștigat runda decisivă cu 132 de voturi, în timp ce România a fost susținută de 58 de țări, relatează presa internațională.
Locurile de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU (CSONU) sunt distribuite în funcție de regiuni.
România și Estonia se aflau în competiție pentru locul nepermanent alocat Grupului Est-European, pentru perioada 2020-2021.
România a mai făcut parte din Consiliul de Securitate ONU de patru ori, în 1962; 1976-1977; 1990-1991 și 2004-2005, potrivit Ministerului de Externe de la București.
În această calitate, România a inițiat și a participat la adoptarea unor rezoluții referitoare, printre altele, la: pacea și securitatea internațională; lupta împotriva discriminării rasiale; operațiunile de menținere a păcii ale ONU; accelerarea progreselor în domeniul științei și tehnologiei, precizează MAE.
Reprezentanții MAE au precizat într-un comunicat de presă remis Mediafax că țara noastră s-a angajat mai târziu în campanie, în 2017, deoarece a dorit să consolideze rolul ONU.
În comunicat se precizează că „indiferent de rezultatul final, acțiunile diplomatice derulate pe parcursul acestei campanii au consolidat profilul internațional al României și au condus la dinamizarea și, în unele cazuri, relansarea relațiilor bilaterale cu state membre ONU din areale geografice îndepărtate și dificil accesibile, neacoperite de actuala rețea diplomatică a țării noastre”.
De asemenea, MAE precizează că a fost generată o revigorare, prin această campanie, a dialogului României cu organizații regionale și subregionale din întreaga lume și o mai bună cunoaștere a realităților și provocărilor pe care acestea le înfruntă.
„România va rămâne profund angajată în susținerea Organizației Națiunilor Unite, iar diplomația română va continua să se implice în promovarea obiectivelor acesteia și să lucreze pentru a consolida locul României între națiunile implicate în efortul de a asigura progresul către o lume mai sigură, mai liberă și mai prosperă”, a conchis sursa menționată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

  1. Un ESEC Rusinos, marca PSDragnea!
    Cand Dragnea a vorbit prima data intr-o seara la Antena 3 despre Mutarea Ambasadei Romaniei in Israel de la Tel Aviv la Ierusalim TOTI Analistii PROFESIONISTI, NU lingaii PSDeilor, au AVERTIZAT ca anuntul va arunca in aer relatiile Romaniei cu Lumea Araba si cu Tarile membre UE care NU sustin masura!
    Urmarea: un esec rusinos, o marginalziare a Romaniei in relatiile internationale!
    Pai, cand analfabeta Veorica aterizeaza la Podgorica si spune „ma bucur ca ma aflu la Pristina”, ce imagine sa mai aiba Romania pe scena internationala?!

  2. In locul Romaniei Estonia . Care este diferenta ? Drept de veto nu are si in haita care latra dupa cum e dirijata de USA o sluga e inlocuita cu alta

  3. @ Klauss cel Mare: Uite Diferenta!

    „Candidatura Romaniei pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU 2020-2021.
    MAE a elaborat ”Strategia României privind obținerea unui nou mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU în perioada 2020-2021”, în baza căreia a fost ADOPTAT, la nivelul Ministerului, ”Planul de acțiune pentru promovarea candidaturii României la CS ONU la alegerile din 2019”.
    Campania de susținere a candidaturii pentru un nou mandat de membru nepermanent în CS ONU se va desfășura sub sloganul ”România: un angajament de durată pentru Pace, Justiție și Dezvoltare” și reprezintă un obiectiv ambițios de politică externă al țării noastre.
    Ministrul afacerilor externe, T. Meleșcanu a subliniat semnificația SPECIALA a acestui moment pentru Diplomația română, din prisma CONFIRMARII Rolului TARII noastre de ACTOR Responsabil al Comunității Globale. A menționat că, din perspectiva, României, deținerea unui nou mandat de membru nepermanent în CS ONU reprezintă un angajament STRATEGIC și un OBIECTIV la a cărui atingere va participa întregul spectru politic.
    În cadrul discursului său, a punctat, de asemenea, că în ceea ce privește candidatura României la principalul for global cu responsabilități în domeniul menținerii păcii și securității internaționale, aceasta reflectă angajamentul ţării noastre pentru promovarea principiilor și valorilor Cartei ONU, precum și recunoașterea contribuției pe care țara noastră a avut-o ca membru nepermanent în Consiliul de Securitate pe durata a patru mandate precedente.”
    https://mpnewyork.mae.ro/node/1984

  4. Estonia, o tara de cinci ori mai mica ca Romania si cu doar 1 milion de locuitori este mai respectata in lume decat Romania primind sustinerea a 132 de tari. Aici ne-a adus guvernul corupto-analfabet PSD-ALDE! Un nou esec rasunator al securistului melescanu si al ministerului de incompetenti in fruntea caruia sta cocotat! El nu trebuie doar demis, trebuie scos in suturi afara din minister impreuna cu incompetentii din subordine!

  5. @lili
    ne stim de multa vreme, erai la clasa de *turnatorie* , eu eram la clasa de *sculeri-matriteri*, profesionala de la Fieni, Dambovita..

    te-ai incurcat cu maistrul ala din fabrica…care era secretarul pcr acolo si ai tras sforile ca sa ajungi cea mai buna turnatoare din scoala…

    si vii acum sa ne tii lectii de democratie, tocmai dumneata care esti atat de patata cu rosu pe toate partile? si care ai adus atingere ideii de stat national unitar?

    decenta draga Lili, decenta….

  6. E normal. Nimeni nu intelege si nu are incredere intr-o tara in care presedintele pune piedici guvernului. Nu e de asteptat nici un succes in conditiile astea.

  7. @mariuta: multumim ca ai
    devoalat adevarata fata a
    insei „lili”. Ne-ai confir-
    mat o data in plus ce stie
    toata lumea, ca „lili” este
    o parasuta notorie, nu glu-
    ma.

  8. cata prostie pe-acilea? sa te mai miri ca Estonia *bate*Romania? pai la numarul de prosti pe care ii avem cred ca ii batem mar!

    Romania are un pact strategic cu SUA! a fost o decizie politica asumata de toata clasa noastra politica!

    conducatorii tarii au luat o decizie, ea tine de managementul de tara, adica de principii si valori…

    A vorbit contra vreun presedinte de partid in legatura cu asta? ce tot discutam prostii pe-acilea?

    SUA este in oarece tensiune cu ONU, ca sa nu spun ca sunt in relatii incordate…

    Suntem vazuti pro-americani si asta este situatia!

  9. Prostia, lipsa de cunostiinte si de cultura diplomatica a guvernului PSD-ALDE a batut Romania, nu Estonia! Daca traia ceausescu in timpul caruia Romania a fost de doua ori membru in Consilul de Securitate si a fost considerata facatoare de pace respecata de intreaga lume, i-ar fi executat pe stadion pentru tradare de tara pe ticalosii din ciuma rosie pe care i-a luat gura pe dinainte distrugand zeci de ani de diplomatie: pe veve analfabeta a luat-o gura pe dinainte din ignoranta si slugarnicie fata de dragnea, iar pe dragnea din interes!

  10. @mihnea

    draguta,

    nu ai minte deloc, absolut deloc…nu o spun cu rautate, am argumente..citeste-le mai jos..

    nu poti compara situatia de-acum cu aceea a lui Ceausescu care incerca sa se puna in frunte unei a treia forte, a tarilor nealiniate, in raport cu cele doua blocuri care se confruntau, vestul si estul

    avem acum un parteneriat strategic cu SUA, asumat de intreaga clasa politica, de nediscutat…

    noi suntem perceputi pe plan global ca fiind pro=americani…

    ONU este in tensiune cu SUA pe multiple dosare…nu intru in detalii…

    chestiunea tine atat de presedinte, cat si de guvern, dar eu zic ca ea este peste acest nivel..

    aceeasi dovada de lipsa de cerebel ai aratat-o cu privire la alegerile europarlamentare…acolo subiectul era Europa, nu Romania…

    cum sa arate Europa peste 4 ani, mai centralizata sau mai descentralizata, cu armata proprie sau nu, cu marirea cerintelor legate de mediu sau relaxarea lor, cu migratie sau fara…

    dumneata ca alte hahalere nu ai priceput ca o data la 4 ani ai fost vazut ca cetatean european care se gandeste la probleme europene….

    asa ca mai usor cu invectivele..absenta aichiului onorabil pentru o discutie legata de principii este vizibila…

  11. @Misu

    bati campii cu nonsalanta…nu pricepi nimic din problema! argumentele le-am expus deja..

    esti la nivelul ala de jos al lui *lili*…

  12. @ mariuta

    .”…absenta aichiului onorabil pentru o discutie legata de principii este vizibila…”

    Asa este, atat timp cat scrieti IQ asa cum l-ati scris, plus alte greseli de exprimare si ortografie, cultura d-voastra este zero. Ce sa mai vorbim despre principii.

  13. @Alina

    proverb arab: *ii arati prostului luna si el se uita la deget*…

    te deranjeaza ca in loc IQ am scris aichiu?

    si asta o treci la alte * alte greseli de exprimare si ortografie* si cultura zero?

    esti mortala…

    dar vreun argument acolo, rational, scris in propozitii cu sens, ai putea furniza *boborului*?

    nu vezi prostia? nu pricepi ca jocurile depasesc raspunderea guvernului si a presedintelui? nu ai priceput ca pe 26 mai ar fi trebuit sa te pui in situatia de a fi cetatean european si sa gandesti la problemele europene, cam cum ai vrea sa arate UE peste 4 ani?

    draguta, nu intelegi ca ne indreptam spre o guvernare europeana care are nevoie de subiecti politici europeni si ca afirmatia lui Rousseau privind legitimitatea unei guvernari (* sa transformi puterea in drept si supunerea in datorie*) trebuie rescrisa pentru a acoperi spatiul european?

    si zici ca esti culta? mai multa modestie nu ti-ar strica…

    fudulia si prostia fac un cuplu *lesbian* de nedespartit..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.