„România nu mai poate evita o criză economică de proporţii”

România nu mai poate evita o criză economică de proporţii, susține senatorul PNL Florin Cîţu.

„Mai poate România evita o criză economică de proporţii? Nu. Din punctul meu de vedere se îndreaptă rapid spre o economie cu dobânzi mari, depreciere, inflaţie. Acesta este singurul rezultat al populismului şi incompetenţei, oricând şi oriunde”, a scris azi Florin Cîţu , pe pagina sa de Facebook.

„Prea târziu pentru a evita criza economică “made by PSD”?

Lecțiile crizei economice din 2008-2010 sunt ignorate de PSD. Decizile guvernelor și ale Parlamentului din ultimii 3 ani sunt clare în acest sens. Comportamentul politicienilor din ultimii 3 ani arată că tot ce se putea învăța din acea criză pentru a evita o nouă criză a fost ignorat.

În economia reală, în sectorul privat, nu ne permitem acest lux. Învățăm cu fiecare faliment, altfel nu ar exista progres. Imaginați-va ce s-ar fi întâmplat dacă sectorul transportului aerian ar fi ignorant lecțiile oferite de accidentele din trecut?

Iresponsabilitea și incompetența sunt caracteristici de bază ale ultimului an de guvernare PSD. Administrarea resurselor financiare ale economiei se face având în vedere posibile riscuri la care ar putea fi supusă economia în viitor. Nu prespunând că “totul va fi bine”, asa cum ne spune PSD.

Cei care trăiesc în sectorul privat și iau decizii zilnic știu să nu asculte ce spun politicienii. Se uită la ce fac politicienii și pe urmă acționează în consecință. Au invatat cu mult timp in urma acest lucru.

Retorica PSD-istă arată o imagine idilică a acestei economii. Poezia pe care o recită toata ziua este simplă: totul crește și viață este bună în România.

Această retorică ascunde un adevăr îngrozitor. Cei din sectorul privat îl simt de un an de zile. Angajații sectorului bugetar acum l-au descoperit.

Economia României trăiește de pe o zi pe alta. Într-un an de zile Liviu Dragnea a adus economia României la mâna finanțatorilor străini. Fără a se împrumuta lunar, economia României intră în colaps.

În 2018 necesarul de finanțare este de 74.7 miliarde lei. Bani atrași cu dobândă din ce în ce mai mare de la finanțatori care deja au mirosit dezastrul în care se află situația financiară a României.

Pentru a înțelege dimensiunea dezastrului trebuie să vedeți cum s-a schimbat structura necesarului de finanțare începând cu anul 2016.

În 2015, necesarul de finanțare era de 60 miliarde lei împărțit astfel: 10 miliarde deficitul bugetar și restul de 50 de miliarde administrarea datoriei publice.

În 2018, necesarul de finanțare de 78 miliarde lei este împărțit astfel: 28 miliarde lei deficitul bugetar și restul de 50 de miliarde lei administrarea datoriei publice.

Ce ne spune această structură? În doar 3 ani, începând cu 2016, statul și-a triplat necesarul de finanțare pentru cheltuieli curente.

Mai clar. Fără a se împrumuta statul român intră în colaps. Plata pensiilor și a salariilor este la mâna investitorilor străini. Dar și mai rău, ticăloșia lui Dragnea constă în faptul că se împrumută cu dobândă din ce în ce mai mare pentru a plăti salarii și pensii astăzi.

Investitorii privați și cei care au lucrat în economia de piață înțeleg. Deficit mare astăzi înseamnă automat taxe mai mari în viitor. De aceea cer astăzi dobânzi mai mari la scadențe din ce în ce mai mici pentru banii pe care îi dau statului român. Vor să se asigure că își recuperează investiția înainte că economia să intre în colaps.

Este clar în acest moment că în guvern, dar nici la MFP, nu există cineva care înțelege ce înseamnă “risk management”. Comportamentul și deciziile lui Liviu Dragnea în ceea ce privește adminstrarea economiei arată că este luat în calul un singur scenariu: economia continuă să crească la nesfârșit fără riscuri.

Cel mai ușor se vede acest lucru dacă ne uităm la evoluția cheltuielilor la buget care ignoră evoluția veniturilor la buget.

În perioda 2006-2008 cheltuielile publice creșteau dar creșteau și veniturile. Când economia a intrat în recesiune, veniturile la buget au scăzut (evident) iar cheltuielile publice au continuat să crească (tot evident). Și astfel deficitul bugetar a crescut de la 2.8% în 2007 (cam cât este acum, ce “coincidenta”) la 9.5% în 2009.

Trebuie reținut acest efect- în perioadă de recesiune veniturile scad automat iar cheltuielile cresc automat. Deficitul bugetar explodează.

Să revenim la situația de astăzi. Începând cu 2016 veniturile la buget au început să scadă (cu aceeași viteză pe care am văzut-o când economia a intrat în recesiune). În 2015 veniturile la buget erau de 34.9% din PIB iar în 2017 de 30.5% din PIB (în 2007 erau la 35% din PIB iar în 2009 de 31%).

Scăderea veniturilor a impus scăderea cheltuielilor pentru a menține deficitul la limită de 3% din PIB. Scăderea cheltuielilor publice este un lucru bun din punctul meu de vedere și ar trebui continuată.

DAR, guvernele care au venit la putere din 2016 și până acum au luat bani de la investiții și i-au transferat către cheltuieli neproductive. Cheltuielile cu investițiile au ajuns în 2017 la 10% din total cheltuieli față de 18% în 2015.

Această tendința arată clar disprețul acestor guverne față de viitorul României și folosirea bugetului de stat în interes pur electoral. De aceea acești oameni trebuie să răspundă personal. Toți. Intenționat au distrus șansa de dezvoltare pe termen lung a României pentru a beneficia personal pe termen scurt.

Sfârșitul lui 2017 și bugetul pentru 2018 arată că economia României este cea mai vulnerabilă în cazul unei situații în care dobânzile cresc rapid și economiile la nivel global încetinesc sau intră în recesiune.

Rata inflației. deja mare, plus deprecierea monedei naționale vor forța BNR să retragă rapid bani din piață pentru a stopa ieșirile de capital. Dar acest lucru va duce la dobânzi mari peste noapte în economie și la probleme grave de finanțare pentru statul român, pentru firme private și persoane fizice.

Acestea din urmă vor avea probleme la plată ratelor la bancă. Pentru că majoritatea creditelor sunt luate prin programul prima casă, bugetul de stat o să fie încărcat și cu acestea. Companiile private fără acces la finanțare (poate au acces dar o să fie scumpă) vor intra în insolvență. Statul se va împrumuta și mai scump pentru plata salariilor și a pensiilor și NU va mai plăti nicio factură, arieratele vor exploda.

Peste tot acest scenariu trebuie suprapusă o rată a șomajului care va creste rapid.

Mai poate Romania evita o criza economica de proporții? Nu. Din punctul meu de vedere se îndreaptă rapid spre o economie cu dobânzi mari, depreciere, inflație.

Acesta este singurul rezultat al populismului si incompetenței, oricând si oriunde.“, a scris Florin Cîțu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

15 Comentarii

  1. Acest Citu Fl.este un fel de baba Vanga a PNL-ului.In 2017 prevedea tot felul de dezastre pentru economia Romaniei si nu s-a intamplat nimic. Acum face o analiza plina de argumente, dar toate rupte de contextul extern: cresterea pretului la petrol,liberalizarea preturilor la energie impusa de UE si tot amanita de 10 ani, cresterea somajului in toata UE,reluarea cursei inarmarilor,cresterea inflatiei in mai toata Europa etc.Toti, asa zisii analisti economici cu vederi liberale, vad numai dezastre pentru ca nu au capacitatea sa propuna ceva constructiv.Presedintele Iohanis a criticat intodeauna masurile de crestere a pensiilor si salariilor, iar la vizita elctorala efectuata de curand la Bacau plangea pe umarul profesorilor ca au salarii mici.Nu mai vorbesc de demagogia lui Orban, care spunea ca ei liberalii, nu vor putea creste salarile si pensile daca nu creste productivitatea. Mai chitaristule, daca vrei puterea, gaseste metodele sa cresti productivitatea ca sa cresti salariile.Scoateti un program realist de redresare a economiei si apoi cereti puterea. Demagogia pe care practicati va indeparteaza zi de zi de putere.

    • Tot vorbesc astia care canta prohodul Romaniei despre productivitate si ca PSD a crescut salariile! Era normal sa le creasca, pentru angajatii cu cele mai mici salarii din Europa dar preturile sunt ca in vest! Pe langa faptul ca toate guvernele sunt vinovate ca noi de fapt nu mai avem o economie romaneasca, ca toate mijloacele de productie sunt in mainile strainilor, BNR a decis sa sanctioneze PSD prin masuri antiromanesti, dar vina sa pice pe PSD! Iar acum strainii plang ca de fapt nu mai au sclavi pe care sa-i exploateze pe salarii minime! Peste 80% din romanii din privat lucreaza pe 1500 lei, deci unde este adevarul? Ca nu mai pot jefui bugetul strainii ca a marit salariul PSD? Nu toti avem ceata pe ochi!

  2. Dupa plecarea ilustrului Nimeni nicolaescu la dospit in bnr si eliminarea incomodului pt.pnl a singurului roman ,dl.Zamfir,Partidul No-man’s Land a ramas cu singurul casier cu studii postdecembriste care se pretinde ceva.
    O rusine ,deci un plus pentru pnl.

  3. Ca de obicei, adevărul va fi ascuns și agravat până după alegerile parlamentare și/sau prezidențiale după care, urmând modelul Băsescu-PDL din 2010, se va tăia în carne vie. Urmarea? Medicii și asistenții medicali vor câștiga cât să le ajungă până la sfârșitul lunii iar parlamentarii își vor dubla salariile. Vom primi dușul rece atunci când nu mai putem face nimic altceva decât să ne congelăm. Și, ca de obicei, alegătorii vor fi învinuiți de dezastru, invocându-se pasivitatea lor.

  4. Ba se poate evita ! Aceasta politica criminala este planificata din occident inca din 1990 . Cum se poate evite ? Simplu : prin adoptarea unui nou Status Quo prin schimbarea regimului politic de catre fortele soveraniste nationale , referendum pentru iesirea din UE si NATO . Cum se poate schimba macazul . Am mai facut noi d-astea .Doar n-o sa lasam iezuitii sa ne impinga in prapastia dezastrului national .

  5. Acest Câțu arată ca un om fără griji,dar cu bani, care face politica ca sa facă ceva.PSD, arde banii, ii risipește. PNL, care ni l-a dat pe Președinte are vreun program economic?
    Ca dacă are poate il votam.Pana atunci…..

  6. ,,,,,,,,multi purtatori ilegali de cap, are „””istoricul”””partid liberal,,,,,,

  7. Este rău că Statul român împarte banii la toții românii și nu-i dă în grămezi numai la prietenii domnului senator, cei din timpul minunatei guvernări Boc-Marko-Băsescu, care ne-au salvat de criză cărând grămezile de bani în Costa Rica și alte paradisuri fiscale. Și curios că “investitorii” ce zburdă în paradisurile fiscale “trăiau” și strângeau grămezile de bani “în sectorul privat” la fel cum tăiește și domnul senator și ex șefa lui de partid tot din bugetul crescut al cheltuielilor publice. Nici cel mai insipid activist căruia i-a venit rândul să scrie articolul de la Gazata de perete a indtituției, cu obligația de a “înfiera” temele primite de la tov. secretar nu putea scrie așa un text stupid.

  8. Orice persoana cu putina educatie stie ca periodic se produc crize economice. Intr-o zi va fi sigur o criza, politica, economica, diplomatica, etc. De aproape 2.000 de ani unii asteapta Apocalipsa. Poate ca a fost deja de cateva ori daca ne gandim la ciuma din Evul Mediu, la gripa spaniola, la razboaiele mondiale, la Nagasaki si Hiroshima. Multi cred in al III lea razboi. Generarea de psihoze colective nu-s tot atacuri speculative?

    • Da, asa e, o criza economica va veni, e simpla chestiune de timp, sunt ciclice astfel de crize pentru ca Economia mondial nu poate creste continuu, la infinit!
      Problema e CUM te prinde, ca Tara, o astfel de criza?!
      E pregatita Romania pentru a face fata unei crize economice-financiare?!
      Sper ca va amintiti:
      1. Romania a fost printre cele mai afectate Tari din UE de Criza financiara din 2008-2009.
      2. Polonia NU a fost deloc afectata de aceeasi criza!
      Cand Indicatorii Macroeconomici arata asa cum arata AZI cei ai Romaniei, efectul unei apropiate Crize economice asupra Romaniei ar fi dezastruos!
      In 2008-2008 Industria Auto a fost printre primele afectate, mii de locuri de munca s-au pierdut.
      Cum ar fi un astfel de scenariu sa se repete in 2019, sa presupunem, iar Dacia la Pitesti si Ford la Craiova sa-si reduca productia, sa apara somerii, iar Statul roman sa plateasca Ajutoarele de somaj si in acelasi timp PENSII cand numarul angajatilor SIGUR va scadea, in caz de criza!
      Judetele Arges si Dolj ar avea probelem grave.
      Si nu numai ele, criza ar afecta toate sectoarele economiei, nu?!
      O tara binne guvernata se pregateste pentru astfel de scenari.. la fel IMBATRANIREA populatiei e evidenta, depopularea Romaniei, la fel, cum se pregateste Romania?
      Nicicum.

  9. Tipul ăsta a fost concediat de la ING Bank…nu cred că aia erau atît de idioți să concedieze un asa geniu clarvăzător economic..in plus fiind om politic PDL e posibil să aibă parti-pris-uri, adică ”vrabia mălai visează”…poate să aibă si dreptate, cine stie?..dar in cazul ăsta de ce vrea IKEA să mai construiască incă 7 magazine noi in România?..să fie ăia atât de prosti să nu il asculte pe Florin Cîţu? să arunce asa, sute de milioane de euro intr-o țară care se prăbuseste.. (declaratie martie 2018- Viviana Pavel, Real Estate and Development Manager IKEA pentru România, Croația, Serbia, Slovenia, Ucraina.)

  10. Ba e bine, e foarte bine!
    Eu chiar astept sa vina „mai binele” promis de dl Dragnea, „Romanii sa o duca un pic mai bine”, a promis dl Dragnea cand a castigat alegerile in 2016, „Indrazneste sa crezi in PSD”, spunea Partidul in campanie!
    E bine, abia astept sa ajunga Punctul de pensie la 1775 Lei in Octombrie 2020(FIX inaintea alegerilor parlamentare din Decembrie 2020!) iar Pensia mea si a sotului meu sa depasseasca Salariul Fiicei mele si al sotului ei(care MUNCESC, ATENTIE!), Salarii care nu sunt deloc mici!
    E bine, e foarte bine!
    Bravo, dle Dragnea, e bine!
    Sa traiti „mai bine”, cum v-a promis dl Dragnea!
    A-propos, va amintiti celebrele vorbe: „28 Decembrie 2016, L. Dragnea, ferm: „Tot ceea ce am promis și am prezentat, fără excepție, în timpul campaniei electorale va fi respectat la VIRGULA. Orice măsură, orice cifră, orice acțiune care a fost prezentată și care a fost prinsă în Programul nostru de guvernare va fi respectată fără niciun fel de ezitare.”
    .
    Unde-o fi disparut celebra Virgula, ca uite aici ce-a NErealizat PSD din celebrul Program de guvernare, mai nimic:
    http://partidulpromite.ro/category/promisiuni-electorale/partidul-social-democrat/
    A-propos, de cate ori se incurca in intrebari incomode, Olguta trimitea la Biblia PSD=Programul de guvernare care Crestea Salarii si Pensii, Construia Spitale si Crese, Facea Autostrazi, Crea Fondul Suveran de Dezvoltare, vezi mai sus ca NU au facut mai nimic!

  11. Nu-i nimic, poate doar asa vor saraci toti astia care au jefuit statul si si-au trimis averile in paradisuri fiscale. Daca se prind bancile ca e vorba de bani furati ii fac disparuti, pentru ca nu pot fi reclamati daca provin din furt. Trebuie si hotii sa primeasca o lectie usturatioare. Paradisurile fiscale sunt pentru ocolirea unor impozite, nu pentru ca sa-si ascunda talharii comorile, pentru ca atunci bancile se discreditaza si isi pierd clientii valorosi. Deci intr- propozitie: banii furati se confisca oriunde s-ar gasi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.