Românilor din diaspora li s-a pregătit ceva

Plenul Senatului a adoptat, luni, în unanimitate, propunerea legislativă de modificare a OUG 97/2005 prin care cetăţenii români din diaspora pot solicita eliberarea de către statul român a cărţilor de identitate electronice.

„De la data asigurării infrastructurii tehnice necesare punerii în circulaţie a cărţii electronice de identitate, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate pot solicita eliberarea cărţii electronice de identitate cu adresa de domiciliu în străinătate oricărui serviciu public comunitar de evidenţă a persoanelor ori misiunilor diplomatice sau oficiile consulare ale României”, prevăd noi alineate adăugate articolului 13 al OUG 97/2005.

„Proiectul răspunde nevoilor cetăţenilor români care sunt din ce în ce mai mobili şi mai familiarizaţi cu procedurile informatice. Acestea vor beneficia de eliminarea discriminării existente între cetăţenii români cu domiciliul în România şi cetăţenii cu domiciliul în străinătate, precum şi de proceduri facile menite să îi încurajeze să-şi declare domiciliul sau reşedinţa pentru ca statul român să aloce resurse bazate pe datele reale cu privire la numărul de cetăţeni care locuiesc într-o unitate administrativ-teritorială”, se arată în expunerea de motive a proiectului iniţiat de un grup de parlamentari PNL şi USR.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

  1. Las că se ocupă STS-ul cu centralizarea cărților de identitate ale Diasporei, de nu mai rămâne român identic cu sine prin cele străinătățuri. Și să nu se mire diasporezii de ce le-a ieșit din ruleta sorții electorale! S-au mai consternat ei că le-a ieșit pe cheie Băsescu!

  2. La ce foloseste cărtea de identitate atata timp cat esti rezident intr-un sta UE, trebuie sa depui la ambasada statului respectiv cărtea de identitate ? Nu poti avea doua rezidente.

  3. ca sa se afle in treaba, care au resedinta in strainatate au carte de identitate la acea resedinta din strainatate, deci cea romanesca nu serveste chiar la nimic.

  4. Exista deja pasaportul care are cnp-ul si care e act oficial de identitate. Si pe care functionarii romani de la cele un milion de ghisee
    care emit un miliard de acte il urasc si cer mereu: da buletin nu aveti? Acum or sa ceara cartea de identitate electronica in doua copii legalizate la notar si doua copii simple plus buletinul desigur!

  5. Ca sa stie de unde ridica ei carnea de tun pt razboi si….atentie mare: TAXELE PE VENIT DACA NUMAI ARE CINE SA LE PLATEASCA TAXELE IN TARA PT RAZBOIUL ALTORA. Asa ca…NU VA LASATI ADRESA DIN TARA SI NU VA DATI ADRESA DIB AFARA. Sunt foarte perfuzie. Dupa ce obtin datele de la adresa din strainatate atunci va pot controla din multe puncte de vedere, in special daca ati cumparat casa in strainatate sau Inca platiti rate. FITI FOARTE ATENTI LA MISCATILE LOR. SUNT EXTREM DE PERFIZI.

  6. Ca veni vorba de romanii de afara, aproape toti nu mai vor sa auda de tradatorii de neam din USR si de mafiotii din PSD si P(D)NL. S-au lecuit. Vor sa incerce cu AUR.

  7. Se pregateste falsificarea alegerilor din 2024. Este „carte electronica” si vom avea o baza de date „electronica” in care toti care nu au votat, vor apare numarati la PSD-PNL-USR. Daca tot avem o baza de date a voturilor electronica, atunci de ce sa nu putem sa verificam dupa alegeri cum ni s-a inregistrat votul?

  8. Singura care s-a abtinut a fost Doamna Senator Ivanovici Sosoaca si NU inteleg de ce nu a votat IMPOTRIVA… sa inteleg ca TOTI, de fapt, sunt in aceeasi oala?

  9. Nu inteleg de ce atata suparare, va luati cetatenia tarii in care traiti si problema e rezolvata.

  10. Vorbea cineva de razboi , astia nu au nevoie de soldati din randul populatiei , la cat ii „iubeste” poporul risca sa aiba o revolutie peste noapte. Cat despre cartile acestea inutile cine credeti ca o sa le ceara in afara de „clientii” lor din exterior. Marea majoritate a romanilor stabiliti in afara Romaniei probabil au deja dubla cetatenie. In plus au mai inventata un sistem (informatic) din care mai pot sifona bani ( pentru „implementare”) , o sa mearga la fel ca si sistemul informatic de la ANAF, sau la fel ca si constructia de autostrazi ( doar pe hartie si cu banii de „implementare” furati), ni se prezinta o „gandire” tipica a „securistului roman de rit nou spalat” cu mult sampon importat din tari membre in schengen). Acu’ sa vedem si pe cine o sa voteze „cartile” electronice : Geoana , Kovesi sau „?” (o alta propunere de pe la portile occidentului). 2024 o sa fie un an „interesant” dar nu va fi si unul de bun augur pentru romani , pleava asta politica va ramane in continuare la putere ca sa „instraineze” ce a mai ramas prin Romania de furat. „Ramanem optimisti ” ( un citata auzit pe la radio), maine va fi mai rau , si sa ne fereasca bunul Dumnezeu de „binele” pe care ni-l doresc astia ( s-a vazut prin legile votate in ultima saptamana).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.