Romgaz vrea să producă hidrogen

Hydrogen renewable energy production - hydrogen gas for clean electricity solar and windturbine facility. 3d rendering.
Romgaz a scos la licitație în SICAP un studiu de piață de 1,4 milioane lei privind oportunitatea de a investi în producția de hidrogen.  “…toate analizele necesare pentru a putea indica Entității Contractante dacă există o oportunitate investițională pe piața producerii de hidrogen și ce fel de obiectiv de investiții este recomandat. Studiul va cuprinde următoarele capitole: I. Studiu de piață pentru producerea și utilizarea hidrogenului în România; II. Poziționarea strategică a Romgaz pe piața emergentă de hidrogen; III. Identificarea oportunităților de investiție în producția de hidrogen și recomandarea proiectelor de interes. Definirea unui concept de proiect”, este descrierea licitației.

Intrarea în producția de hidrogen este obiectiv a Strategiei 2021 – 2030, opțiuni strategice „Electricitate și energie cu emisii reduse de dioxid de carbon, cu folosirea la scară a surselor regenerabile de energie, căutarea unor poziții în hidrogen și dezvoltarea unui portofoliu de clienți pentru gaze care să completeze aceste energii cu emisii reduse de carbon”.

Ofertele pentru acest studiu vor fi desfăcute în 25 ianuarie, departajarea lor se face în funcție de preț, experiența echipei de proiect și metodologia abordată.

Transgaz, a anunțat, la începutul acestui an, că va analiza posibilitatea să introducă și hidrogen, la început în amestec cu gaz, în gazoductele pe care le operează. Apoi, în mai, la Davos a semnat un acord cu Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări SICAV-RAIF (3SIIF), fond comercial dedicat investiţiilor în infrastructură din Europa Centrală şi de Est, pentru realizarea în comun a unor investiţii de până la 626 milioane euro în infrastructura de transport a gazelor naturale pregătită pentru hidrogen din România. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1098 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Apele Române sunt de acord? În anii 70 în loc de porumb și alte produse de alimentație în America Latină s-a cultivat trestie de zahăr pentru fabricat alcool la mașini. Acum vrem să facem electroliza apei, care se face cu curent electric, probabil de la eoliene ca să scoatem Hidrogen tot pentru mașini?

  2. Usor, usor se prosteste si romanika repejor, caci doar asa vin ordinele de la top! Ati vrut la UE, acum primiti UE si de vreti si de nu vreti….Pe cand o dati pe gandaci si rame in loc de carnati, pripturi si caltabosi? Oare cum or fi micii facuti din lacuste si momeala de peste?
    Vreti sau nu vreti va da UE pe brazda cum vor si cand vor ei, caci va place pomana de la ei.

  3. Tembelism copy paste.Hidrogenu ăla prăpădit se pierde prin pereții țevii, și la cât de ciur e conductăraiu’ Romgaz cu țevi neschimbate, pe alocuri din’70, exact prostia asta cu hidrogenu’ le mai lipsea.Plus că le trebuie contoare electronice Doppler ca să-l măsoare, altfel, dacă ajunge la consumatorul final, subțire fiind, nu învârte morișca mecanică din tiriflișca numită pompos”contor” și-o să recurgă la „reașezarea prețului final” ca să iese din gaură, livrând rahatu’ de categoria a cincea pe care-l dau acu la preț premium.

  4. Pai, din articol rezulta ca , orisice ar fi , Romania va produce hidrogen , pana in 2030; atunci ce rost mai are acest studiu de 1,4 milioane de euro , mai ales ca vom produce si hidrogen pentru export? Si acest studiu se face fara sa se stie cat va fi pretul hidrogenului la vremea aceia ?! Cam ciudat studiu !

  5. Sa-i invete Severin cum se obtine H2O2, ca la altceva nu se pricepe.

  6. ghetarii lumii se vor topi , 30 m de apa peste nivelul actual ar duce la „antrenarea noastra” sa pedalam cu pestii ,dupa moluste.
    daca producerea de H se face din mare,oceane =apa sarata= e bine.
    oricum, asa am putea experimenta producerea si de apa dulce din apa sarata cu energie solara,producere , de H si de sare cat timp bacteriile din ghetari nu produc virusi disparuti sute de ani in urma,miliane de ani in urma(si virusi mai puternici decat covid).
    ar trebui sa facem stocuri de apa potabila ptr o eventuala noua pandemie,mult mai ucigasa decat cea cu covid,in cel mult 7-12 ani!(nu sunt sigur de intervalul asta de timp,e aproximativ,poate fi mai mic !)
    e nasol ca se topesc ghetarii de pe munti: apa contaminata cu bacterii actioneaza asupra pestilor,animalelor si in final ajung focarele la om.. fatalism?

  7. vedeti de ce a donat Bombonel Petromul? Stia el ca vine hidrogenul, deh, scoala din Tartasesti!

  8. Romgaz nu mai este în stare să producă nici măcar BAȘINI!

  9. @ emuN Teama este justificată.. Insă producția de hidrogen nu este o prostie și schimbarea climatică trebuie oprită din timp pentru a nu fi ireversibilă..și fatală pentru umanitate..Una dintre soluții, metode, ar fi împădurirea masivă.. Este elementar de simplu, dar nimeni nu o face, cu mici excepții..De exemplu in conducta NS2 sabotată in mod terorist, rușii au avut un mixt de gaz metan cu hidrogen,.. Nu era bun,.. trebuia cel de șist american lichefiat poluant și extrem de scump,.. Ai de luptat nu cu tehnologia, ci cu mentalitatea de borfaș..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.