S-a ars mai mult lemn decât producția legală

Cantitatea de lemn utilizată încălzirii a fost mai ridicată decât întreaga producție legală lemn, susțin reprezentanții Agent Green într-o scrisoare adresată președintelui Klaus Iohannis, ministrului Mediului, Costel Alexe, și Avocatului Poporului, Renate Weber, prin care atrage atenția asupra defrișării pădurilor și a emisiilor de dioxid de carbon rezuzltate de arderea biomasei.

Informațiile din raportul Națiunilor Unite pentru Schimbările Climatice privind emisiile de gaze cu efect de seră, publicat în luna aprilie 2020, arată că în România s-au defrișat 85.930 de hectare cu păduri la nivelul anului 2018. Mai mult, din același raport reiese că emisiile de CO2, CH4 și N2O rezultate din arederea biomasei (lemn) din România au fost comparabile cu cele ale Germaniei și Franței. Este vorba de 14.182.610 tone de CO2 rezultate din arderea biomasei, adică în România s-au ars peste 14 milioane tone de biomasă într-un an. Datele sunt consistente și plauzibile luând în calcul cele mai recente date oferite de Consiliul Concurenței bazat pe informații furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) pentru anul 2017.

Potrivit acestei surse, în România s-au consumat la nivelul acelui an 23.004.000 metri cubi de lemn de foc, inclusiv biomasă (adică 14.953.000 mii tone) din care 18.698.360 metri cubi (adică 12.466.000 mii tone) doar pentru populație. Tot potrivit aceleiași surse, producţia naţională totală de masă lemnoasă pentru anul respectiv a fost estimată la 18.316.000 metri cubi din care lemnul de foc extras din fondul forestier naţional a fost estimată la cca. 5.163.000 metri cubi.

”Cu alte cuvinte, s-a ars mai mult lemn decât întreaga producție națională legală, fără a mai lua în calcul, lemnul necesar pentru industrie și alte utilizări, adică aproximativ alte 20 de milioane de metri cubi”, spun oficialii Agent Green.

Cantitatea foarte mare de lemn cu destinația lemn de foc, arderea acestuia în instalații cu eficiență energetică foarte mică, neechipate cu filtre pentru reducerea poluării, utilizate preponderent de populația din țara noastră, are o serie de consecințe negative sub raport ecologic, economic și social: contravine măsurilor de combatere a schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin utilizarea lemnului în bunuri cu folosință îndelungată; sursă de degradare a pădurilor ca urmare a tăierilor ilegale generate de o cerere de lemn de foc mai mare decât recolta de lemn de foc comercializată de către administratorii şi proprietari de fond forestier, respectiv lemn de mici dimensiuni și de calitate slabă; sursă de poluare a mediului ca urmare a randamentului scăzut de transformare în energie termică a lemnului de foc a sobelor utilizate pe scară largă de populație și a noxelor emise în atmosferă, cu consecințe inclusiv asupra sănătății populației; afectează cantitatea de lemn valorificată superior de către industria lemnului (produse cu valoare adăugată ridicată și cu durată de folosință îndelungată).

Potrivit datelor de la Inventarul Forestier Național, din România sunt tăiați, anual, 38,6 de milioane de metri cubi de lemn. Din această cantitate, doar 18,5 milioane de metri cubi reprezintă tăierile legale, pentru care se plătesc taxe, restul de 20 de milioane de metri cubi fiind arbori extrași fără nicio formă legală, în mare parte din pădurile proprietate privată. ”Diferența de la 18,5 milioane de metri cubi la 38,6 milioane metri cubi reprezintă tăieri neautorizate. Astăzi, cele mai mari probleme de tăieri neautorizate le avem în pădurile proprietate privată, apoi în pădurile autorităților publice locale și, pe locul trei, în pădurile administrate de RNP Romsilva”, a declarat recent ministrul Mediului, Costel Alexe. ,,Situația din zona exploatărilor forestiere și prelucrării lemnului tinde să se agraveze de la an la an, pe măsură ce cererea de export de lemn din România crește semnificativ, iar autoritățile întârzie să ia măsurile necesare combaterii fenomenului tăierilor ilegale’’, se arată într-o analiză Frames.

Potrivit analiștilor, tăierile ilegale trebuie pusă în legătură directă și cu situația firmelor din domeniu. ,,Cum majoritatea firmelor sunt din zona microîntreprinderilor, iar media creanțelor este destul de ridicată, acestea nu au destul capital să supraviețuiască condițiilor din piață și, posibil, ca multe dintre acestea, având și un personal redus, să activeze la limita legii în scopul de a-și păstra business-ul pe linia de plutire’’, arată analiza. Analiștii spun că și statul este vinovat, în mare parte, de extinderea
fenomenului tăierilor ilegale de arbori din păduri. ,,Dincolo de cazurile prezentate de massmedia, de sesizările ONG-urilor care au arătat că printre beneficiarii tăierilor ilegale s-ar afla inclusiv fabrici cunoscute de cherestea și mobilă din România, nu am
înregistrat, din păcate, decât victime (un mort și alte 16 cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva în 2019) și prea puține acțiuni penale, măsuri administrative îndreptate împotriva celor care taie ilegal pădurile’’, arată analiza.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

8 Comentarii

  1. S-a ars pe dreacu! Mare parte din taieri au fost introduse la lemn de foc sa nu sara in ochi defrisarile! Vedeti cati cetateni au centrale pe gaze in proprietate si calculati maxim 2 mc de familie cu soba pe luna lemn de foc si veti ajunge la aceeasi concluzie: defrisari ilegale inscrise in sectiunea lemn de foc!

  2. Mda, probabil ca adevarul acesta ar fi si … care ar fi propunerea celor care prezinta situatia ?. Acestia sigur locuiesc „la bloc” si au incalzire centrala, ce sa faca milioanele de romani „acuzate ca ard lemn in sobe” ??? sa moara de frig ca in pèrioada comunista pentruca, ei sunt in principal cei acuzati, nu „hotii de lemn !!!”. Sa faci comparatie intre milioanele de romani – saraci – care se incalzesc cu sobe si … nemtii sau restul vestului Europei, francezii, spaniolii – care au energia electrica subventionata … etc, este o anomalie. Ca arderea masei lemnoase in sobe simple de milioane de romani poate polua, poate fi adevarat dar lor nu le ofere „nimeni” o alta varianta de imcazile … este c-am complicat si poate „simplu pentru ONG-urile care se incalzesc la bloc cu energie termica !!!. Priviti si „altfel” situatia.

  3. Agent Green traiește din strigăte. ,,S-a ars mai mult lemn decât întreaga producție națională legală”. Voi știți aritmetică ?

  4. Calcul meschin de calic fudul, care până nu-i fudul… Pădurile sunt rase sau „arse” de străini și baba se piaptănă, crezându-se Leana Cosânzeana! Se „ard” oare 1 – 5 % vreascuri de către băștinașii aborigeni?! CE MÂRȘĂVIE!

  5. În sfârșit idioții ăia au descoperit un mare adevăr! Deci, nu Schweighofer este vinovat de defrișarea pădurilor din România, ci țăranul român care, la fel ca în urmă cu sute și mii de ani, își face focul în sobă.

  6. Da, azi pe soseaua Iasi Vaslui am vazut un camion cu vreo 7-8 butuci imensi. Sa tot fi avut vreo 1,2-1,5 m circuferinta. Credeti ca aveau acte? In Austria daca tai un copacel raspunzi cu capul. Aici merge tata cu astia seculari. Da credeti ca au ajuns in soba la vreun necajit? Sunt totusi 21 de grade afara. 😀 Asta cu arsul e goanga ca sa justifice ce fura in fabricile de cherestea. Prosti cei care pun botul.

  7. in primul rand toti sarantocii pun peturile pe foc, asta ajuta si la poluare:)) in toate satele sunt indivizi care ies cu caruta noaptea la lemne si echipajele de politie nu au treaba cu asa ceva, pentru ca este complicat si ei au salarii mari, intelegeti, stau la cafea si justifica activitatea foarte bine, asa iese salariul baban si pensia , cateodata la cerere, dragutilor!

  8. Articolul este un ghiveci care vrea sa acopere mafia lemnului si sa dea in curul populatiei tot jaful din padurile tarii.
    Sunt destule prostii scrise in articol :de unde degajare de CH4 =metan rezultat din arderea biomasei ???,metanul este el combustibil;in centralele ce utilizeaza gazul metan sau amestecuri de gaze C1-C4 se controleaza oxizii de azot (NOX) ,de unde oxizi de azot la arderea lemnului ?si cum ai masurat depasirile ca sa poti sustine o acuzatie ??.
    Daca ai avea habar de ce scrii bagai seama ca ai afisat niste scurtaturi (resturi de crengi )din speciile :arin ,plop,mesteacan si chiar dintr-o defrisare de pomi fructiferi !.
    Esentele de lemn de foc sunt :faguldescalificat (cioturos gaunos strimb) si carpenul .Celelalte esente din padurile romanesti sunt pentru valorificare industriala: celuloza,cherestea ,mobila,placi fibrolemnoase. Crengile de la toate speciile se valorifica tot pentru foc sau pentru placi fibrolemnoase.
    Articolul nu aminteste nimic de mafia din silvicultura care patroneaza furturile astronomice de material lemnos ,mafia lemnului cuprinde tot ce misca de la padurar la ministru de la politai la comisari ,de la primar-prefecti de la procuror la judecatori ,deputati ,senatori ,se fura in disperare .La capatul acestui sistem stau firmele care prelucreaza lemnul cele de la SEBES,RECI ,RADAUTI.
    Institutul National de Statistica functioneaqza pe principiul ” MIRCEA FA-TE CA MUNCESTI ” !!,iar pe datele lor nu poti trage concluzii ca ajungi la un rahat.
    Ce-au facut guvernantii ??-si-au luat partea si au intors spatele la acest jaf.
    Singura sansa sa se taie mai putin material lemnos este ca sa se extinda in Romania sistemul national de gaze naturale pe resursa din M Neagra ,orce om normal prefera gazul metan in loc sa arda lemn ,dar normalitatea nu-i in specificul guvernarii in Romania.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.