S-a instalat panica? Crește prețul

Lipsa ofertelor de gaze pe piață a creat panică în rândul companiile de furnizare, care se zbat să-și achiziționeze gaze pentru portofoliul propriu de clienți. Prețul gazelor pe piața Spot BRM a atins valori uriașe pentru luna martie, ajungând până la 132,73 lei/MWh. Aceeași panică a determinat ca să se achiziționeze gaze cu livrare în lunile de vară, la un preț de 86,5 lei/MWh. Totodată, prețul gazelor tranzacționate pe BRM pentru semestrul II 2021 este de 90,89 lei/MWh (față de 52,89 lei/MWh în anul 2020) și de 95,1 lei/MWh pentru trimestrul IV 2021 (față de 62,66 lei/MWh în anul 2020), se arată într-o analiză Asociația Energiei Inteligente.

Iarna lungă a determinat extragerea masivă a gazelor din depozitele de înmagazinare, care coroborată cu lipsa gazelor disponibile ca să fie înmagazinate, dar mai ales cu lipsa ofertei de gaze naturale, va aduce prețuri ridicate la gaze în iarna 2021/2022.

Aplicarea GRP pe piața gazelor naturale din România, prin impunerea unui mecanism de stabilire a prețului de pornire a licitațiilor pentru gazelle din producția internă achiziționate de furnizori, a generat în mod artificial diferențe semnificative de preț între piețe limitrofe. Diferențe considerabile de preț, de aproximativ 10 – 15 lei/ MWh între prețurile practicate la nivel internațional – raportarea la bursa CEGH Viena – și cele de pe plan local, a determinat furnizorii să se orienteze către exportul gazelor românești și sau la operațiuni de swap.

Conform unei analize realizate de Marcel Bogdan, pe pagina sa de facebook, privind importurile și exporturile de gaze naturale din România pe anii 2019/ 2020 a rezultat următoarele: În 2020 s-a înregistrat o creștere a exporturilor de gaze naturale cu 1204,18% și o scădere a importurilor de gaze naturale cu 19,72%; În 2020 gazul natural exportat a fost mai ieftin decât cel importat cu 5,39 lei/MWh. Raportat la anul 2019, când gazul natural exportat a fost mai ieftin decât cel importat cu 4,03 lei/MWh, s-a înregistrat o creștere a diferenței de 1,36 lei/MWh. Acestă situație, poate să fie, cauza generatoare a lipsei cantităților de gaze de pe piață care a determinat această creștere semnificativă de preț.

Această tendință face ca prețul gazelor naturale cu care urmează să fie vândut gazul la circa 3.000.000 de consumatori casnici (consumatori care au rămas la furnizorii lor la momentul liberalizării complete a pieței de gaze naturale) să crească, începând cu data de 1 iulie 2021, atunci când aceștia vor avea un alt contract, care se va încheia automat (fără a fi necesară semnătura consumatorului), în lipsa unei sesizări scrise din partea consumatorului că nu este de acord cu această prelungire și semnarea unui nou contract cu alt furnizor.

Având în vedere prețul cu care sau tranzacționat gazele pe BRM în anul 2021 cu livrare în semestrul II și Q4, cantitățile mult mai mici de gaze care se vor înmagazina în acest an și lipsa unor contracte de import gaze pe termen lung, va aduce o creștere importantă a prețului gazelor la consumatorul casnic final. În fapt în comparatorul de preț al ANRE au apărut în utima perioadă noi oferte cu prețuri semnificativ mai mari.

În urma analizei AEI, prețul gazelor naturale pentru populație începând cu 1 iulie 2021 ar putea să crească cu până la 13%.
Încheierea unui contract de import, take or pay, pe termen mediu, în bandă, este una din opțiunile, pentru asigurarea securități energetice a României in iarna urmatoare și semnarea cât mai repede de către consumatorii casnici a unui contract cu preț fix pe 2 ani de zile, poate preveni achitarea unor prețuri mai mari în vara 2021.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Din prina iernii lungi…”unde sînt minciunile de altă dată?” (Fransoa Vi Ion, vol. Liberalisassion scumpinsiionè de gazè)

  2. pardon ditributorii de gaz isi iau profitul de 100%, daca vand cu aprox. 17 lei si l-au cumparat cu 8,6 lei, priviti imaginea hotiei prin care STATUL a fost obligat/santajat ca sa intre in UE sau sa primeasca bani de la FMI, sa dea distributia la germani si francezi…si vorbim de o lume civilozata, cinstita, occidentala, cand este cea mai indepartata de Cele zece porunci de peste o mie de ani de cand ucid/ard pe rug ”eretici”, trec prin sabie popoare si arunca bombe peste refugiatii din Kosovo, schilodind si ucigand copii pe pod. A

  3. Păi bre. E la mintea prostului.. In timp de criză nu mărești prețurile, nu faci inflație, nu omori producătorul intern.. Mai mult,. de vrei investitori din extern, categoric ai de ținut prețul energiei drept cel mai bun de pe piață, a fel și prețul forței de muncă.. Pricepi bre ??

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.