„Să avem totuşi o decenţă”: Gata cu brazii de 10.000 de lei?

Cheltuielile cu evenimentele publice de sfârşit de an trebuie să aibă o limită, o decenţă şi să fie compatibile cu situaţia extrem de dificilă prin care trece ţara, consideră ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

„Proiectul de Ordonanţă (Ordonanţa referitoare la reducerea cheltuielilor bugetare pentru 2023, n.r.) spune că evenimentele de sfârşit de an se pot derula în limita mediei plăţilor din cursul anului. Am pus acest lucru, pentru că este de domeniul normalităţii ca un pom de Crăciun, cadouri pentru copiii sărmani, organizarea în condiţii decente a Sărbătorilor de iarnă să poată să fie derulate. Totuşi, sfârşitul de an cu evenimentele care sunt parte din viaţa noastră cotidiană trebuie să aibă o limită. Să nu uităm că sunt exemple de autorităţi publice locale, şi le felicit public pe această cale, care externalizează aceste evenimente prin licitaţii şi cei care câştigă licitaţia nu încasează niciun leu de la primărie, ci din modul în care se organizează această activitate îşi recuperează cheltuielile, ceea ce înseamnă foarte mult pentru noi. E nefiresc ca un pom de Crăciun cu iluminat artificial să depăşească 10.000 lei sau diferite figurine cu tot felul de de luminiţe pe ele să aibă preţuri exorbitante. Nu spun că toată lumea procedează la fel, să nu se înţeleagă acest lucru, dar spun că trebuie să avem totuşi o decenţă pentru a nu fi în situaţia aceea în care, aşa cum am discutat mai înainte, deşi ne aflăm într-o situaţie extrem de dificilă pentru ţară, să fie organizate evenimente care nu sunt deloc compatibile cu situaţia dificilă prin care trecem, să nu avem aceste sfidări ale bunului simţ într-o perioadă grea pentru ţara noastră”, a subliniat vineri Marcel Boloş, în briefingul de la finalul şedinţei de Guvern în care a fost adoptată ordonanţa referitoare la reducerea cheltuielilor.

Demnitarul a explicat că, în cazul unor evenimente de tipul Târg de Crăciun sau concert de Revelion, pentru care au fost semnate din timp anumite contracte cu o sumă consistentă, plăţile se pot efectua la nivelul mediei lunare din cursul anului, pe partea de sursă de finanţare publică, iar diferenţa de valoare se achită din alte tipuri de surse de finanţare, precum sponsorizări sau donaţii.

„Plăţile pot să aibă loc la nivelul mediei lunare din cursul anului pe partea de sursă de finanţare publică, iar pe diferenţa de valoare se identifică donaţii, sponsorizări, alte tipuri de surse de finanţare sau dacă nu este posibil acest lucru, atunci sunt mecanismele contractuale adiţionale ale contractului aduse la noua realitate impusă de Ordonanţă. Adică acele cheltuieli, dacă sunt peste media din cursul anului, se face act adiţional. Este baza legală aprobată prin Ordonanţa de Urgenţă şi se revine cu cheltuiala în limitele normalului. Este o situaţie extrem de simplă şi cu puţină bunăvoinţă se poate rezolva fără niciun fel de problemă, iar pentru cele plătite deja, serviciile plătite nu intră în media lunară şi se respectă regula pe care am impus-o în Ordonanţă, respectiv plăţile să fie la nivelul mediei lunare”, a menţionat oficialul.

Ministrul Finanţelor a oferit cifre din analiza cheltuielilor efectuate de către autorităţile publice locale şi centrale în cursul anului 2022.

„Nu vreau să intru în detalii cu exemple, ca să mă trezesc cu un val de critici, însă cifrele arată pentru anul 2022 în felul următor: media lunară a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile, de 1,1 miliarde lei, iar în luna decembrie aceeaşi cheltuială de 4,3 miliarde lei. Acest lucru nu are nicio explicaţie, indiferent cum încercăm să explicăm astfel de lucruri. Să creşti o cheltuială de patru ori în ultima lună nu are nicio justificare şi pentru noi creează tot felul de întrebări. Vreau să vă spun că sunt peste 16.000 de coordonatori de credite şi dacă suma acelor cheltuieli mărunte făcute de fiecare duce spre ordinul miliardelor, cum am spus, a 4,3 miliarde lei, scuzaţi-mă, prefer să plătim 4 miliarde de lei pentru un proiect de autostradă…”, a spus Marcel Boloş.

Acesta a adăugat că aceste cheltuieli sunt cuprinse în bugetul general consolidat al României şi se iau în calcul la determinarea deficitului bugetar. „Iar consecinţa unei astfel de situaţii este cea pe care o ştim: o atingere a unui deficit bugetar sau o depăşire a 5,5% din PIB”, a susţinut ministrul.

În context, ministrul Finanţelor a subliniat că prin Ordonanţa care vizează reducerea cheltuielilor, adoptată vineri de Guvern, nu sunt interzise cheltuieli ci se plafonează anumite categorii de cheltuieli şi se prioritizează investiţiile de care România are nevoie, cu finanţare din fonduri europene şi cele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Potrivit sursei citate, proiectul de ordonanţă de urgenţă are trei direcţii de măsuri. Prima este flexibilizarea alimentării fondului de rezervă bugetară, ceea ce presupune că mecanismul prin intermediul căruia sunt asigurate sumele necesare pentru funcţionarea ministerelor şi celelalte cheltuieli ale statului se vor derula prin fondul de rezervă bugetară, pentru a avea un control cât mai sigur asupra cheltuirii banilor publici.

A doua direcţie sau pachet de măsuri se referă la cofinanţarea proiectelor şi investiţiilor europene iar prioritatea pe care o are România este să închidă perioada de programare 2014-2020, care are eligibilitate a cheltuielilor până la data de 31 decembrie 2023 iar România are un buget de 24 de miliarde de euro.

A treia direcţie de măsuri este cea referitoare la plafonarea cheltuielilor autorităţilor publice centrale şi locale.

Ministrul a anunţat că, în şedinţa Executivului, a fost eliminată din ordonanţă prevederea referitoare la limitarea disponibilităţilor existente din fondul de tranziţie energetică şi s-a lăsat larg plata din fondul de tranziţie energetică şi alte surse legal constituite, incluzând aici toate sursele legale, inclusiv cele împrumutate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

  1. Metoda lui bisericească „ajutați biserica cu un brad” pomana curata, sau, artificial că se poarta cu pic de spray din aluminiu si totul e perfect. Stati-ar bradul pe chept.

  2. Wooowww …. mă doare in fund dacă su ei Brad de 1 milion sau de de 1 leu …..primim in plic noi poporul ? Se micșorează TVA -ul cu 0.5% cu această măsură ? ăsta se crede inteligent sau e prost de dă în gropi ? eu propun să vă mutați parlamentul pe câmp in baraci …. cu salariul mediu pe economie … să vedeți că doar patrioții vor mai dori să fie parlamentări …….

  3. In Decembrie 2023 este cam greu ! Ca Bani nu sunt . Vin Banii cam greu in Decembrie . Sunt Sărbători se cheltuiesc Banii . Este luna lunga pana in Ianuarie 2024 . Si ma gândesc sa plătesc mai întâi Lumina si Telefonul in Decembrie si sa mai Aman plata Intretinerii la Bloc , dupa data de 9 Ianuarie 2024 . Iar in Ianuarie 2024 , poate ca mai vin Bani pentru cei cu Pensii mici de 1100 lei si or sa fie Bani si pentru plata Intretinerii la Bloc pe Ianuarie 2024

  4. „Decenta”?!
    Criminalilor!
    Jumate din Romanie moare de foame si de frig(iarna) si voi nu cereti „decenta”??!
    Jigodii ordinare, aia sunteti!!!

  5. Vor lua unul din 5000 de lei ceea ce rezultă că oamenii care vând brazii cetățeni români vor vinde un produs mai ieftin ceea ce vor câștiga mai puțin ..iar diferența de 5000 de lei va fi împărțită la 20 de milioane de cetățeni veți primii banii in contul bancar … Nu vă e rușine să dați o știre ca asta ? Chiar ne credeți idioți ?

  6. Oare boul de Rareș Bogdan e decent?…
    Dar călătorile turistului numărul unu sunt decente?…
    Cele 5 de miliarde de lei date Ukrainei sunt decente?…

  7. Acu v-ati treyit cu visteria goala si vreti sa taiati porcul de craciun de pe lista….si dupa ce ati juguit boboru din toate partile amu va mai taiati si voi catesh ceva. O leaca di colo, o leacutza dincoashe. Beserica voastra de rapciugoshi !

  8. sa traduc pentru prostime… daca mesajul e „S-a terminat cu brazii de 10000 de ron”, poti sa garantezi ca o sa fie cumparati cu factura pe 9999.8 Ron TVA inclus, ca asa e la institutiile de stat

  9. in vremurile bune de dupa 1990 (cam pana in 2008 a tinut fericirea), Sarbatoarea Craciunului erra o minunatie. Toti ne bucuram de ea. Impodobirea casei si a pomului era un ritual de sarbatoare si o maiestrie, cu gust, pe care toti o admirau, cand ne adunam la un pahar de vin rosu, sa cautam darurile Mosului, pentru fiecare. si mici si mari. Amintiri extrordinare dintr-o alta existenta…din 2010 viata a inceput sa devina iad. nimeni nu observa cum veneau „hotarari” (de unde si cum) care nu faceau decat sa iti restrictioneze existenta. prietenii si rudele observau abia la un an sau doi cand nernicia ii lovea personal… personal, nu mai am absolut nici o bucurie pentru nici o Sarbatoare pe care, in alta viata, abia o asteptam…

  10. Parinte Bolos mai dute sa predici in biserica. Caci la finante esti zero.

  11. Cu aceste enorme cheltuieli care s-au facut in ultimii ani sub pretextul ca toate astea ar fi pt. sarbatorile de Craciun si Anul nou ,au fost de fapt jafuri ,din care s-au inbogatit baietii destepti.Baietii astia destepti au tot felul de metode ca sa fure ,cu panselute,cu borduri ,cu palmieri,cu brazii de Craciun ,cu mastile din perioada Coronei,cu solutiile pt. dezinfectarea Spitalelor,cu solutiile care stropeau ei masinile in periada gripelor inventate tot de ei , cu vaca nebuna ,cu porcii ,cu gainile ,cu acele izolete care se carau bolnavii de corona, sau cu montarea ghirlandelor luminoase,se fura ca in codru si noi ii lasam sa isi bata joc de noi .A fost tras la raspundere pana acum unul din acesti borfasi ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.