Să nu-i strângi de ”bulină”? 26 de clădiri cu risc seismic consolidate, dar promisiune cu carul

Consolidarea clădirilor cu risc seismic a revenit în discursul politic.

În ultimii 30 de ani, s-au consolidat doar 26 de clădiri, 19 fiind în Bucureşti, spune ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, precizând că ”avem viziune, avem bani, avem legislaţie, dar avem nevoie şi de implicarea tuturor autorităţilor locale”.

”Consolidarea clădirilor cu risc seismic rămâne o prioritate majoră a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi a mandatului meu pentru că dezvoltarea unei ţări nu se poate face doar reacţionând la situaţii de criză sau stimuli sporadici ori investind doar atunci când ceva ne surprinde sau ne sperie”, a scris, joi seară, pe Facebook, ministrul Devoltării.

Adrian Veştea spune că, în condiţiile în care, în ultimii 30 de ani, s-au consolidat din bani publici doar 26 de clădiri, dintre care 19 în Capitală, a fost necesară o schimbare de paradigmă în abordarea situaţiei clădirilor cu risc seismic.

”Această schimbare s-a produs: avem viziune, avem bani, avem legislaţie, dar avem nevoie şi de implicarea tuturor autorităţilor locale, întrucât reducerea riscului seismic atât la clădirile publice, cât şi la blocurile de locuinţe este o responsabilitate comună, iar măsurile propuse se adresează deopotrivă cetăţenilor şi autorităţilor”, a mai transmis ministrul.

Acesta vorbeşte despre Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, pentru care a semnat recent 3 contracte de finanţare, în valoare totală de 124.050.098,37 de lei, care vizează consolidarea Şcolii Gimnaziale Caloteşti din comuna Budeasa (jud. Argeş), a Palatului Administrativ din judeţul Dâmboviţa şi a Liceului „Voievodul Mircea” din Târgovişte.

”Încurajez toţi edilii şi responsabilii din administraţia locală şi centrală să aplice pentru finanţare, pentru că avem şcoli, spitale, clădiri publice, blocuri de locuinţe inventariate care aşteaptă de ani de zile să intre în procesul de consolidare şi reabilitare antiseismică. Oferim sprijin financiar şi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în valoare de 282 milioane de euro, pentru 238 de clădiri (blocuri de locuinţe, spitale şi şcoli), fiind semnate toate contractele de finanţare, iar 59 de proiecte sunt deja în etapa de implementare, cu lucrările de construcţii începute”, a mai transmis ministrul.

Acesta s-a referit şi la Programul ”Şcoli sigure şi sănătoase”.

”Identificăm şi reabilităm şcolile cu risc seismic sau cu vulnerabilităţi care afectează semnificativ procesul educaţional, iar, prin Programul ”Mihail Cantacuzino”, vom consolida clădirile spitalelor publice şi alte clădiri din sistemul de sănătate, parte a infrastructurii critice”, a mai transmis Veştea.

Potrivit acestuia, siguranţa oamenilor care trăiesc, lucrează sau trec zilnic pe lângă aceste clădiri este primordială, iar Ministerul Dezvoltării este pregătit să susţină efortul de consolidare, efectele pozitive nefiind strict estetice sau structurale, ci şi economice şi sociale pe termen lung.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8535 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Comoditatea si confortul sunt adorate de bugetarii de lux din orice entitate statala cu baza in politica. De ce s-ar sinchisi sa faca ceva bun in timpul ocuparii functiei sau scaunului de lux, ceva bun pentru ceea ce inseamna proprietate statala daca nu ofera confortul adorat direct in birouri? Daca ar pleca in strainatate, imediat ai recunoaste mostrele din zona in care isi fac vacanta.

  2. Nici macar o cladire in fiecare an nu au fost in stare sa consolideze statul roman,atit de mult ii doare pe astia de bietii oameni.De multe ori ajung sa cred ca statul roman este unul din dusmanii romanilor ,dupa cum se comporta ei si isi bat joc zi de zi de romanii.

  3. reamintim ca „reabilitarea termica” a unui bloc
    costa cam 1/3 din valoarea de piata a blocului,cu tot!

    -ti-a pus Primaria expandat si termopane
    ieftinache pt. ca vor plati RESTU nepotzeii.

    @Paulian Ionescu
    -macar una pe an putea sa demoleze,
    de ce nu socotesti asa?
    (Statu te va ph’oo te in curind rau de tot,
    ca la Satan in Iad,
    wait for it)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.