Salvatorii britanici şi germani s-au încurcat unii pe alții

Regatul Unit a fost acuzat că a întârziat eforturile Germaniei de a-şi evacua cetăţenii din Sudan în weekendul trecut, relatează dpa joi.

BBC a relatat, citând surse politice germane de rang înalt, că misiunea Marii Britanii pentru repatrierea personalului de la ambasadă a dus la o blocadă temporară a aerodromului de lângă capitala Khartoum de unde au decolat următoarele zboruri de evacuare.

Potrivit surselor citate, forţele britanice au aterizat fără permisiunea armatei sudaneze, care a interzis ulterior accesul în acest loc.

Pe de altă parte, o sursă britanică din domeniul apărării a respins această afirmaţie caracterizând-o drept „o prostie totală”.

Salvatorii germani „au pierdut cel puţin o jumătate de zi” la negocieri pentru utilizarea pistei de aterizare, potrivit BBC.

Forţele britanice au fost forţate să plătească armata sudaneză înainte de a pleca, a declarat o altă sursă pentru BBC.

Germania şi alte naţiuni europene sperau să utilizeze aerodromul Wadi Saeedna pentru a-şi evacua cetăţenii din Sudan.

Ministerul Apărării a negat că Regatul Unit s-a făcut responsabil pentru orice întârziere.

„Nu este o descriere exactă să sugerezi că eforturile Marii Britanii de a-şi evacua personalul ambasadei din Sudan weekendul trecut au încetinit planurile Germaniei”, a declarat un purtător de cuvânt.

„Să operezi în astfel de circumstanţe complexe va atrage întotdeauna provocări, dar am lucrat extrem de strâns cu partenerii noştri francezi, americani şi în special germani care au facilitat accesul la aerodrom în această săptămână şi, bineînţeles, suntem recunoscători forţelor armate sudaneze”, a adăugat el.

„Este o prostie totală să pretinzi că am aterizat în Sudan fără permisiune din partea armatei sudaneze. Am avut permisiunea”, a afirmat sursa din domeniul apărării.

Într-o aparentă aluzie la modul în care Regatul Unit a gestionat iniţial criza, ministrul de externe german Annalena Baerbock a spus că Berlinul nu îi va lăsa pe civili „să se descurce cum pot”.

Anunţând marţi încheierea eforturilor de evacuare ale Germaniei, ea a spus că, „spre deosebire de alte ţări”, operaţiunea germană a inclus toţi cetăţenii germani şi partenerii lor şi nu doar personalul diplomatic.

Regatul Unit şi-a început misiunea de evacuare când un armistiţiu a fost anunţat între cele două facţiuni beligerante.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

5 Comentarii

  1. Nemtii nu au inteles inca principiul care sta la baza NATO. Acesta este: „egalitate, dar nu pentru catei”.
    Buna dimineata!

  2. Perfidul Albion și adevărul despre iubirea dintre englezi și germani, nemți și francezi, englezi și francezi, germani și polonezi sau ucraineni etc…

  3. Au ajuns din forțe în fața cărora tremura o lume-ntreagă, batjocura unui shitstan african.Penibil este un termen prea slab.Cu aliați ca ăștia nu prea-ți vine să vorbești despre garanții de securitate.

  4. Nu uitati ca Sudan a fost colonie britanica, da aia se „comporat” supusii maiestatii sala, asa!! Adica, :”semper primus”!!

  5. Un analist militar american a numit nato tigrul de hartie. Faptul ca aliatii lui Johanis isi dau cu stangul in dreptul la exercitii de gradinita il fac sa rada pana si pe bucatarul lui Putin.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.