Sângele artificial ar putea revoluționa medicina

În timpul unei intervenții de urgență, cantitatea de sânge pentru transfuzii este vitală.

Dar sângele are nevoie de condiții speciale de refrigerare și de păstrare, o grijă și o preocupare în plus pentru a duce misiunea la bun sfârșit. Cum ar fi dacă medicii de la urgență ar fi echipați cu recipiente cu pudră de sânge, care, amestecată cu apă, ar putea fi imediat administrată bolnavului?

Această variantă sună, ce-i drept, mai mult a science-fiction, dar oamenii de știință lucrează la dezvoltarea unor celule de sânge artificiale care ar putea salva mult mai multe vieți.

ErythroMer, substitut artificial pentru transfuzii

„Transfuziile sunt în general condiționate și limitate de cantitatea de sânge disponibilă. Sângle este țesut viu, care trebuie păstrat la rece, care are o viață de numai 42 de zile și trebuie folosit într-un interval de patru ore de la scoaterea lui din frigider“, spune, pentru revista Time, dr. Allan Doctor, profesor de pediatrie, biochimie și biofizică moleculară la Universitatea Washington din St. Louis, Missouri.

Medicul și colegii lui au dezvoltat un susbstitut artificial de sânge numit ErythroMer. Cercetarea se află în stadii incipiente, dar oamenii de știință sunt încrezători, având în vedere rezultatele promițătoare în urma unui studiu efectuat pe șoareci. Până în prezent, au demonstrat că sângele artificial a livrat oxigen țesuturilor în același fel ca sângele normal al rozătoarelor. De asemenea, au putut folosi ErythroMer pentru a resuscita șobolani care erau în șoc și care pierduseră 40% din cantitatea de sânge, potrivit Medscape.

42 de zile pot fi păstrate globulele roșii, în frigidere, la 6 grade Celsius

Soluție salvatoare în situații de război

Este nevoie de o aprofundare a cercetărilor înainte de a determina dacă sângele artificial ar putea fi folosit și pe oameni, dar Doctor spune că ErythroMer ar putea revoluționa medicina, mai ales în situații cu răniți în operațiuni militare sau pentru oameni care au nevoie de resuscitare înainte de a ajunge la spital. „Următorii pași sunt să confirmăm descoperirile noastre promițătoare pe un animal de talie mare, pentru a căuta și descoperi eventuale cazuri de toxicitate și, eventual, să testăm în siguranță și în mod eficient pe oameni“, spune Doctor, citat de Time. Cercetătorii au prezentat lucrarea la începutul acestei luni, la întâlnirea anuală a Societății Americane de Hematologie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.