Sânziene, ie, floare și lumină

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită miercuri, 24 iunie, de la ora 11:30, să intrați în povestea plină de magie și de frumusețe a Sânzienelor.

Ca în fiecare an, Muzeul Satului readuce în atenție tradițiile și obiceiurile acestei zile: de la împletirea coroniței din flori de Sânziene, la aruncarea ei pe casă, de la portul unei cămeşi, până la descifrarea simbolurilor cusute pe ea și participarea la târgul de Sânziene. Nu vor lipsi atelierele de creație: coronițe și cusături românești.

Accesul la târg se face cu plata biletului de intrare în muzeu. Cei care vor veni îmbrăcați în ie/cămașă românească vor avea intrarea gratuită.

În credința populară, Sânzienele erau considerate a fi niște femei frumoase, divinități nocturne care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, fac să rodească ogoarele, înmulțesc animalele și păsările, lecuiesc bolile și suferințele oamenilor. În noaptea când se deschid cerurile, fetele strâng flori de Sânziene și le pun sub pernă pentru a-și visa ursitul.

În dimineața de Sânziene, înainte de răsăritul soarelui, oamenii strângeau buchete de Sânziene pe care le împleteau în coronițe și le aruncau pe acoperișul caselor. Se consideră că omul va trăi mult în cazul în care coronița rămânea pe casă sau, dimpotrivă că va muri repede, atunci când coronița alunecă spre marginea acoperișului sau cădea de pe acoperiș. Sărbătoarea Sânzienelor marchează mijlocul verii și este considerat cel mai bun moment pentru culegerea plantelor de leac. De Sânziene au loc bâlciuri și iarmaroace. În trecut, acestea erau un bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei.

Sărbătoarea din 24 iunie mai este cunoscută în popor și sub numele de Drăgaica. Tot acum, Biserica Ortodoxă face pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Și nu în ultimul rând, pe 24 iunie este sărbătorită ia: este Ziua internațională a Iei începând din 2013, la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”.

Program

11:30 – 13:00 – Ateliere de cusături (Gospodăria Sanţ)
Cusături românești – coord. Carmen Elena Firea – 15 lei/copil (7-12 ani)

13:00 – 14:00
Atelier de coroniţe de flori – participare gratuită (Câmpu lui Neag)

9:00 – 19:00
Târgul sânzienelor: târg de ii, țesături, podoabe, flori…

Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” pune la dispoziția publicului său vizitator:

Dezinfectanți pentru mâini la fiecare intrare în muzeu;
Verificarea temperaturii prin intermediul termo scannerelor de la intrările în muzeu;
Posibilitatea plăților prin POS;
Spații de siguranță, delimitate ca atare;
Fluxuri de vizitare marcate corespunzător;
Afișe, anunțuri și panouri cu instrucțiuni pentru asigurarea unui mediu sigur din punct de vedere sanitar;
Posibilitatea achiziționării de măști de protecție de la magazinele muzeului;

În momentul participării la evenimentele din incinta muzeului (târguri, ateliere, expoziții), publicul trebuie să respecte următoarele reguli:

Purtarea măștii de protecție pe toată durata evenimentului;
Verificarea temperaturii la intrarea în muzeu (unde se află aparate de tip termo scannere); În cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3° C este interzisă participarea la eveniment;
Spălarea și dezinfectarea mâinilor ori de câte ori este nevoie;
Menținerea distanței fizice de 1,5 m între persoane;
Evitarea formării de grupuri;
Vizionarea spectacolelor folclorice folosind spațiile din gradenele de lângă scenă marcate;
Participarea la ateliere de creație respectând regulile de distanțare fizică; însoțitorii sunt rugați să folosească căile de acces marcate și să păstreze distanța socială;
Aruncarea măștii la gunoi în recipiente separate, marcate corespunzător;

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Obiceiurile legate de Sânziene se pierd in timpurile geto-dacilor. Sunt datini locale, al caror nume originar dac s-a pierdut. S-a pastrat cel roman Sânziana ( Sancta Diana,Transilvania) si cel slav Dragaica (venit mai tarziu in Muntenia si Oltenia)…Sarbatoarea de Sânziene e legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii, pastra in ea un amestec magic de pagânism si protocrestinism. Din florile galben-aurii si placut mirositoare de Sânziene fetele impleteau coronite si buchete, le asezau pe porti, usi, ferestre, pe suri in credinta ca ele vor ocroti casa si gospodaria de puterea fortelor malefice, aducand totodata noroc, sanatate si belsug oamenilor, animalelor si semanaturilor (vor inflori ca Sânzienele).
    In noaptea de Sânziene, femeile porneau spre locuri stiute numai de ele pentru a aduna ierburi de leac si descântece. Multe din florile si ierburile care se culeg in aceasta zi, se duc la biserica, cu credinta ca vor fi sfintite si prin aceasta vor fi curatite de influentele negative ale Rusaliilor/Ielelor, zânele rele ale padurilor. Sânzienele erau socotite de tinerele fete si un mijloc de a-si afla ursitul si timpul cand se vor marita. Cununile barbatilor, impletite in forma de cruce, iar cele ale fetelor in forma de cerc, erau aruncate pe casa. Daca jerbele se opreau pe acoperis, era semn de nunta, iar daca nu, ursitul sau ursita se lasau asteptati. Fetele satelor isi puneau flori de Sânziene neimpletite sub capatai. In acea noapte, ele isi visau ursitul…Vor veni Sanziene la Muzeu? M-as mira! Sunt prea multe instructiuni, prea multe Iele…

  2. Sancta Diana este etimologia propusa de Mircea Eliade, infirmata de realitatea din satele romanesti. Sanziane este forma transilvaneana pentru Sfinte Ioane (vezi Sangiorz – Sf Gheorghe, Sâmedru – Sfântul Dumitru etc) – strigare care se face peste sat in unele sate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.