Șase întrebări pentru ministrul Predoiu și pentru șeful CSM

Greșeala uriașă a ministrului justiției, Cătălin Predoiu, care a dat „pe surse” ca sigură achitarea unui cetățean într-un proces în care judecătorii nu au deliberat și pronunțat oficial decizia, este taxată din toate părțile.

Cea ai recentă luare de poziție pe acest subiect aparține APADOR-CH care a trimis pe adresa cotidianul.ro, șase întrebări la care ar trebui să răspundă oficialul român.

Afirmația lui Predoiu a fost făcută într-o emisiune de radio și a transmis întregii țări faptul că ministrul justiției, un om politic, are acces privilegiat la deciziile instanțelor înainte ca acestea să fie pronunțate, consideră APADOR-CH.

A fost o eroare, a revenit a doua zi ministrul, cu un comunicat de scuze:

„Eroarea comisă a fost fără intenție, de bună-credință am crezut în adevărul celor afirmate, dar, regretabil, nu am verificat în prealabil informația pe care o aveam din surse neoficiale”.

„Desigur, oameni suntem și facem erori“,  admite APADOR-CH, „dar în cazul ministrului eroarea nu este aceea că nu a verificat informația înainte de a o da mai departe public, ci că a avut acces la ea, deși n-ar fi trebuit. Faptul că o sentință judecătorească poate fi cunoscută „pe surse” înainte de pronunțare era până acum doar o bănuială, judecând după numeroșii fugari celebri ai nației, care au ales calea exilului exact înainte de a fi condamnați definitiv la închisoare.

Dar când însuși ministrul justiției recunoaște public asta, se cuvine ca ministrul și o seamă de instituții cu rol de control și garantare a independenței justiției să răspundă la câteva întrebări esențiale.

Așadar, domnule ministru Predoiu:

  1. Care sunt sursele neoficiale care v-au transmis informația că Dan Hosu a fost achitat?
  2. Care este mecanismul legal prin care un ministru al justiției poate avea acces la deciziile și sentințele instanțelor înainte de deliberare și pronunțare?
  3. Câți alți membri ai guvernului sau ai partidului din care faceți parte beneficiază de același gen de informații din surse neoficiale?

Domnule Daniel Grădinaru, președinte al CSM:

  1. Este legal ca decizia unei instanțe să fie cunoscută înainte de pronunțare de către un membru al guvernului?
  2. Considerați că declarația ministrului justiției afectează independența justiției și buna desfășurare a actului de justiție?
  3. Ce măsuri veți lua pentru a investiga cum au ajuns aceste informații în posesia ministrului justiției?

Organizațiile semnatare consideră că societatea are dreptul să pună aceste întrebări și să primească răspuns la ele, câtă vreme autoritățile statului, de la președinte, prim-ministru până la ministrul justiției afirmă cu fiecare ocazie că trăim într-un stat de drept, în care principiul legii primează, justiția este independentă și nu judecă în funcție de interese politice, de partid sau de grup.

Într-o țară democratică o astfel de „eroare” nu poate fi reparată cu un simplu comunicat de scuze, ci are nevoie de o anchetă serioasă, care să restabilească, dacă se mai poate, încrederea publicului în justiție“.

 

Semnatari:

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki

Asociația ActiveWatch

Miliția Spirituală

Asociația Respiro

CeRe: Centrul de Resurse pentru Participare Publică

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

12 Comentarii

  1. Ce întrebări sa-i mai pui acestui individ, o cașcoana, în afara, poate, de: ” Când îți vezi de treaba și ne lași în pace?”

  2. Toate aceste intrebari au fost puse de postaci. Inca una: avand in vedere ca trebuie aflata „sursa” , care la origine are un judecator din complet , se va relua procesul deoarece avem un caz de antepronuntare iar judecatorul trebuie sa faca cerere de abtinere su cineva sa-l recuze??!!

  3. Eu unul nu cred ca a zis asta … cred ca nu l-ati inteles voi … tipul e usor peltic … chiar asa, as da oricit ca sa-l aud pronuntind „pe surse” ! …

  4. După atâţia ani petrecuţi pe Câmpul Tactic cu Interesul Naţional în suflet, tovarăşul ministru a rămas colonel sau l-au făcut general?

  5. Oameni pentru justitie…justitie pentru oameni! CA ABUREALA !De cate ori aud asta la radio il inchid.Deci completulde judecata este format din soptitori .Halal .

  6. Dorel asta e cel mai devotat sclavete al sistemului, lui daca ii cere stapanirea sa stea in cap, maine o face, daca ii cere sa se arunce in hazna, isi ia slipi pe el si imediat executa, el merita un loc la Grigore Antipa, sectiunea Maimutze paroase

  7. Greșeala uriașă a ministrului justiției, Cătălin Predoiu, care a dat „pe surse” ca sigură achitare a unui cetățean într-un proces în care judecătorii nu au deliberat și pronunțat oficial decizia, este taxată din toate părțile POATE FI UN DEFECT PROFESIONAL PE CARE IL AVEM MAJORITATEA DINTRE NOI.
    MARELE GHINION A LUI ESTE CA ESTE VERISOR CU ELENA UDREA SI ARE MULTE SI MARI DEFICIENTE PROFESIONALE SI DE MORALITATE NU NUMAI ………MATERIALE…………

  8. Gunoiul băsist merită trimis exact acolo unde îi este locul :în pușcărie !!!

  9. @justitiabilul. In domeniul justitiei nu e loc de defecte si nici de greseala . Culpa ,chiar si levissima e sanctionata, culmea de acestia. Si cum ati stabilit ca „majoritatea” si care „noi”.In rest, finalul comentariului dumneavoastra ok.

  10. Acuma, să nu credeți ca asta e o gafă veritabilă! Este o gafă doar pe jumătate, în sensul că dintotdeauna în cazurile mari, sensibile chioara de Justiție, prin câțiva juzi doritori de fotolii, ca de plidă prin cele instanțe internaționale, europene chiar, cu lefuri pe valută au șoptit ce soluții se vor da. Gafa rămâne doar lipsa de sincronizare, căci utilul domn ministru a făcut anunțul corect înainte ca juzii să oficializeze „DREPTATEA”. NU SE VA ÎNTAMPLA ABSOLUT NIMIC, NIMENI NU VA FI SANCTIONAT, TOVARASUL MINISTRU NU VA DEMISIONA, IAR NOI O SA NE ADÂNCIM IN DEPRESIE ÎNTR-O TARA TINUTA LA TERAPIE INTENSIVA DE ALIATI STRATEGICI.

  11. Nu este vorba de vreo gafa,acesta este ” principiul ” de baza al ” Noii justitii endependete „,pritocita de acest avocat mediocru,mentalitate de securist adept al Campului tactic.El a contrasemnat Legea intocmita de Noua securitate,care prevede intre alte aberatii de tip KGB-ist,Gestapo-vist,ca anumite Dosare penale,vor putea fi judecate doar de anumiti judecatori autorizati de SRI,precum si ca numai anumiti avocati autorizati de SRI,vor avea dreptul de ” aparator ” al inculpatului.Este clar,SRI iti intocmeste un Dosar fabricat care va putea fi judecat numai de un judecator ” autorizat ” de SRI,evident SRI-st de meserie,sau cel putin acoperit.Nici nu mai este nevoie de protocoale sau plicuri galbene.Noua securitate si Noua Justitzea mea endependenta,asta-i pohta ce-au pohtit.Pe Predoiu l-a luat gura pe dinainte.Iar droaia de securisti,acoperit,slugi securiste interlope cu frica in oase,evident ca vor vota in Parlamentul meu,cu o larga majoritate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.