Scutul antirachetă al SUA ajunge într-o locaţie secretă din Qatar

Statele Unite vor instala un radar antirachetă într-o locaţie secretă din Qatar, pentru a asigura alerta în cazul lansării unor rachete iraniene, informează The Wall Street Journal. Măsura vizează să “asigure Israelul şi alţi aliaţi arătând că Pentagonul acţionează pentru a combate Iranul, după ce negocierile cu Teheranul privind programul nuclear s-au dovedit a fi sterile”, scrie cotidianul american.

Un radar similar a fost deja instalat pe muntele Keren, în deşertul Negev din Israel, în 2008. Un altul este instalat in Turcia, în cadrul scutului american antirachetă. Aceste radare sunt conectate la interceptorii antirachetă instalaţi pe navele americane din estul Mediteranei. Ulterior, noi interceptori vor fi instalaţi în Polonia şi România.

Potrivit The Wall Street Journal, în următoarele luni SUA pot instala sisteme antirachetă THAAD, pentru interceptarea rachetelor la mare altitudine, cel mai probabil în Emiratele Arabe Unite. Aceste mişcări se adauga detaşării mai multor nave de război americane în zona Golfului şi suplimentării forţelor aeriene din regiune, după ce Iranul a ameninţat că poate bloca strâmtoarea Ormuz, întrerupând astfel fluxul de petrol către restul lumii, aşa cum a făcut-o în timpul războilului cu Irakul, în anii ’80. Pe de altă parte, deciziile Pentagonului urmăresc să asigure Israelul de sprijinul SUA, într- perioada electorală la Washington, când America poate fi foarte vulnerabilă dacă Israelul decide să lanseze un atac împotriva Iranului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.