Scuza lui Fenechiu în cazul pensiilor speciale ale parlamentarilor: „Nu am sesizat nimic”

Parlamentul poate corecta într-o lună sau chiar în sesiune extraordinară, la nevoie, legea care elimină pensiile speciale pentru senatori și deputați, spune liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, după ce CCR a stabilit că legea e neconstituțională, pentru că procedura s-a desfășurat prea rapid.

„PNL a avut ca deziderat eliminarea pensiilor speciale și nu de azi, de ieri, de multă vreme. PNL rămâne un susținător al eliminării pensiilor speciale, iar ca avocat vă spun că trebuie să așteptăm decizia Curții, să vedem care sunt motivele pentru care legea ar fi încălcat procedural regulile de emitere a unei asemenea legi și cu siguranță, trebuie revenit, ținând cont de toate obiecțiile CCR, cu o procedură care să nu fie viciată”, a declarat la RFI Daniel Fenechiu.

El a fost întrebat cum se face că nimeni din Parlament nu și-a dat seama anul trecut că procedura de adoptare a legii este neconstituțională sau dacă nu cumva parlamentarii au mizat tocmai pe faptul că documentul va pica la CCR.

„Nu am văzut absolutamente nimic care la momentul respectiv să-mi tragă vreun semnal de alarmă, că ar exista vreo problemă. Chiar nu știu ce are în vedere Curtea, pentru că avea procedura de urgență declarată, avea rapoartele de rigoare, a avut o majoritate fantastică, adică exceptând 30 de parlamentari care s-au abținut să voteze, toți cei care au fost în sală au votat pentru, deci nu-mi dau seama ce s-a greșit acolo (…). Nu am sesizat la momentul respectiv nimic. Este posibil ca totul mergând pe repede înainte, fiind o presiune extraordinară, să-mi fi scăpat și mie ceva, însă nu am văzut nimic care să îmi dea o bănuială că ar fi neconstituțional (…). Vreau să vă asigur că în ceea ce privește PNL, în nici un caz nu ne-am dorit o formă care să pice la Curte”, a răspuns Fenechiu.

Liderul senatorilor PNL crede că legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor ar putea fi corectată într-o lună.

„Dacă proiectului i se dă caracterul de procedură de urgență, într-o lună, în mod așezat, această problemă poate fi rezolvată. Dacă nu va fi o lună, poate fi o lună și jumătate. Dacă intrăm în vacanță, putem face o sesiune extraordinară”, conchide Fenechiu.

Proiectul de lege care abrogă pensiile speciale ale senatorilor și deputaților a fost redepus, vineri în Parlament, de către USR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

  1. Domnul Fenechiu poate verifica site-urile Camerei Deputaților și Senatului, unde se vede clar că proiectul de lege NU era în procedură de urgență!

  2. Scirbe ! La o eventuala invazie ruseasca , 80% dintre romani nu vor misca un deget , vor privi ca simpli spectatori sau vor pleca din tara . in special cei apti de lupta ! Sa aparam Romania ?! care Romanie ?

  3. „PNL si PSD, aceeasi mizerie”. Prin decizia de neconstituţionalitate a legii prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, Curtea Constituţională a României (CCR) a demonstrat incă odată că este o institutie puternic politizată care prin actiuni anacronice a sabotat constant toate încercările de modernizare a societătii românesti. Asadar, parlamentarii își recapătă privilegiile și îi vor sfida în continuare pe românii obișnuiți, care , după o viață de muncă au niste pensii de mizerie.
    Dincolo de ticălosia CCR se află ipocrizia PSD care anul trecut a insistat ca proiectul lor de de lege privind desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie cel adoptat. Acum PSD-istii sustin din nou că ei nu sunt de acord cu pensiile speciale pentru parlamentari si că vor repeta procedura ori de câte ori va decide CCR că este nevoie, până când, într-un final se va ajunge la rezultatul dorit. Ipocrizia este că prin aceste tergiversări parlamentarii beneficiază de pensii nesimtite. Pe de altă parte, duplicitatea PSD este evidentă când se pronuntă categoric fără pensii speciale pentru parlamentari, fara sa faca acelasi lucru cu pensiile speciale ale primarilor care au fost introduse prin Codul Administrativ în timpul guvernului Dăncilă în anul 2019. Chiar dacă pensiile speciale ale primarilor nu au intrat niciodată în plată, legea fiind prorogată pe termen limitat, urmând ca după expirarea termenului de amânare să producă efecte. De aceea si in acest caz este nevoie de abrogarea legii. Chiar dacă, la nivel declarativ, PNL și PSD au afirmat că susțin eliminarea pensiilor speciale pentru aleșii locali, acțiunea lor din Parlament demonstrează contrariul.

  4. sa elimine pensia speciala
    pe motiv de ” 300 ” si ” unicameral „.

  5. adica pe motiv de TRADARE!
    (si asa in mod cert dl. senator fenechiu isi anuleaza propria pensie
    mai mult sau mai putin speciala,
    raminind sa drojdeasca pensia de avocat
    IN PUSCARIE!).

  6. Pai, sa iasa la lupta pt Romania, hoardele de „revolutionari” cca. 2-3 milioane platiti gras din Bugetul Tarii, cu gratuitati nesimtite, cu pensii necontribuite zero, cu terenuri, spatii comerciale, locuinte pe mocca, astia prea s-au inmultit in 32 ani, de la 200-300 bucati in 89′-90, la milioane de „luptatori cu merite deosebite” in 2022. Chestia e ca, majoritatea „rivolutionarilor” sunt sotii, secretare, amante, cuscre, surori, verisoare…politruci buni de gura, si alti merituosi de carton.

  7. Râde toată țara de ei și ei fac pe proștii și îngroașă talpa obrazului.

  8. Fenechiu si ai lui tradatorii neamului
    Plecati acasa incapabililor, sa nu uitati sa-l luati si pe Johannis cu voi in groapa de gunoi

  9. FARA COMENTARII

    Salariu lunar al lui Dorneanu este de 29.663 lei.
    Total sporuri: 12.459 de lei / lună.
    T O T A L LUNAR 42.133 lei

    Spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică – 5.884 lei pe lună. ( 25% din salariu.)
    Spor pentru păstrarea confidențialității – 1.176 lei pe lună (5% din salariu),
    Spor pentru condiții de muncă vătămătoare – 4.449 lei pe lună.(15% din salariu)
    Indemnizația lunară pentru titlul științific de doctor – 950 de lei pe lună.

    Iar pentru …..parintii si bunicii nostri……. 4 lei pe zi !
    Si se mai numesc ….magistrti si parlamentari care fac legea si o respecta.
    OAMENI DE …. 2 lei , cum se spune in popor.
    Pentru PARLAMENTARi slarii lunare de 10.000 euro lunar
    Pentru MAGISTRATI pensii de 10.000 euro lunar

  10. Pentru cât de imorala, ipocrită și abuzivă e CCR e normal sa aiba spor de solicitare si stres.
    In Constituție scrie ca mandatul unui judecător CCR este de 9 ani.
    De Ce să-i ținem 9 ani In suprasolicitare neuron psihică ?
    Constituția trebuie modificată în multe puncte.
    Niște profitori mizerabili care sunt peste parlamentul corupt.

  11. Notiunea de drept cistigat nu exista in dreptul Romaniei !

    Este o creatie artificiala a practicii judiciare , nu are nici un temei legal -( o invoca tot felul de prosti ) !

    Sistemul criminal de pensii speciale este un urias abuz de drept pe care il savirseste Parlamentul si CCR , IMPOTRIVA ROMINILOR cinstiti si muncitori !

    Iar judecatorii CCR care sunt beneficiari de pensii speciale sunt untr-un urias conflict de interese , deciziile lor sunt nule de drept !

    Mintea lor putreda de coruptie , nu mai judeca !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.